Samin välivuosi: Surffausta Aasiasta

Välivuosi Aasiassa
Aasian surffikohteet ovat olleet Samin suosikkilistalla jo pitkään ja heti ”reissu-uran” alusta alkaen. Lukion jälkeen aloitettu reissaaminen on sittemmin saanut monta jatko-osaa ja lisää on tulossa. Lue alta lisää Samin ekoista reissusta ja innostu itsekin maailmalle!


Kuka
: Sami
Koulutus reissauksen alussa: ylioppilastutkinto

Kurkkaa Samin ajatuksia reissun suunnittelusta ja tekemisistä paikan päällä sekä top-vinkit välivuodelle

Välivuosi Aasiassa - Samin surffireissu

Miksi päätit lähteä koulun jälkeen reissuun? Mikä veti juuri Aasiaan?

Olin koko lukion ajan haaveillut reissaamisesta, mutta lopulta se oli sisko, joka sai houkuteltua mut matkaan – tosin se ihan eka reissu suuntautui Lattareihin. Joka tapauksessa siitä se todellinen ja jatkuva reissukuume sai alkunsa. Toinen, kolmas, neljäs jne. reissu suuntautuikin sitten Aasiaan…

Missä kaikkialla pyörit, ja kuinka kauan meni sillä ekalla Aasian reissulla?

Indonesia toimi aikalailla tukikohtana, sen hyvien surffispottien takia, mutta myös Sri Lanka, Malesia, Singapore ja Taiwan tuli reissattua läpi aika kattavasti. Aasiasta jatkoin sitten Working Holiday -rientoihin Uuteen-Seelantiin. Kaiken kaikkiaan olin reissussa 1,5 vuotta.

Välivuosi Aasiassa - Tutustu kulttuureihin, ruokiin ja maisemiin

Miten vietit aikaasi reissun päällä?

Surffasin oikeastaan koko reissun. Jumalten saarelta eli Balilta löytyy paljon hyviä spotteja kuten myös esim. Javalta. Kävin myös sukeltamassa Sumatralta pohjoiseen sijaitsevan, Pulau Wehin saaren ympäristössä. Aivan huippumesta ja todellakin hyvä lisä surffaukselle. Kaiken kaikkiaan Indonesiassa on paljon tekemistä ja nähtävää ja ihmiset siellä tekevät reissaajan elämän todella helpoksi ja miellyttäväksi!

Oliko sinulla selkeä suunnitelma kun lähdit?

Näin pitkälle reissulle on tietysti vaikea tehdä ihan tarkkoja suunnitelmia, mutta maat olin miettinyt suht valmiiksi. Ja tietysti on hyvä suunnitella etukäteen ne aktiviteetit, joita meinaa reissulla tehdä: helpottaa budjetointia ja etukäteen varaamalla varmistuu, että esim. surfficampeilla on tilaa. Varsinaisten suunnitelmien lisäksi päässä pyöri tietenkin paljon ajatuksia, ideoita ja toiveita…

Välivuosi Aasiassa - Reissaa maailmalla


Miten sait rahan riittämään? Teitkö paikan päällä töitä, ja jos kyllä, oliko niitä helppo löytää?

Rahan kanssa teki välillä tiukkaa, mutta suunnittelu auttaa siihenkin. Onneksi monin paikoin Aasiaa eurot riittävät huomattavan paljon pidemmälle kuin kotona, ja kun on liikkeellä oikealla asenteella, tiukoistakin paikoista selviää. Budjetin hallintaa helpottaa myös, jos ainakin osa lennoista valmiiksi ostettu. Uudessa-Seelannissa tein sitten tietenkin töitä Working Holiday -viisumin turvin. Ja töitä riittää varmasti, kun on vain valmis tarttumaan tilaisuuksiin eikä ole turhan nirso työtehtävien suhteen.

Reissasitko yksin vai kaverin / paikalta löytyneiden frendien kanssa?

Osan reissusta olin liikenteessä yksin ja osan porukalla. Paikan päältä mukaan löytyi reissukavereita ja välillä muutamat frendit Suomesta liittyivät seuraan. Reissatessa on helppo tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin – varsinkin surffileireillä ja erilaisilla seikkailuretkillä – joten yksin matkaa lähtemistä ei kannata turhaa jännittää.

Entäs nyt, onko Aasia täynnä kavereita?

Aika paljon jäänyt tuttuja maailmalta, ja se onkin yks paras juttu reissaamisessa! Nykyään voin mennä melkeinpä minne päin maailmaa tahansa ja aina löytyy tuttuja. Se lumipalloefekti on ihan huikea: sitä haluaa lähteä moikkaamaan kavereita heidän kotimaihinsa, mikä tarkoittaa lisää reissuja ja reissuilla tapaa sitten taas uusia mahtavia tuttavuuksia, joilla on antaa lisää vinkkejä ja suosituksia… Ja jos joskus sattuu tarvitsemaan apua, niin aina on joku joka tuntee jonkun joka tuntee jonkun.

Välivuosi Aasiassa - Samin breikki Suomesta

Mikä sai palaamaan Suomeen?

Puolentoista vuoden jälkeen tuntui, että voisi pysähtyä hetkeksi paikalleen – sekä kerätä hieman taas matkakassaa. Etäisyys kotiin antaa perspektiiviä ja on mahtava huomata, kuinka erilaisia ihmisiä ja tapoja maailma onkaan täynnä. Erityisesti nyt myöhemmin olen alkanut kiinnostumaan enemmän ja enemmän paikallisista kulttuureista ja olisi mielenkiintoista sukeltaa vieraaseen elämänmenoon pikavisiittiä syvemmälle. Maailmalla myös huomaa, kuinka meillä on asiat Suomessa tosi hyvin. Voisin kuvitella asuvani ulkomailla, mutta en ehkä kuitenkaan esim. Uudessa-Seelannissa asti: on sieltä vaan niin pitkä matka Suomeen perheen ja kavereiden luokse.

Mitkä 3 vinkkiä antaisit välivuotta suunnittelevalle?

  1. Suunnittele ja ota selvää asioista. Mieti, mikä kiinnostaa eniten ja sitten, milloin haluat mennä. Jätä silti reissuille myös kunnolla joustovaraa, sillä pitkällä reissulla asiat, suunnitelmat ja omat toiveetkin muuttuvat helposti. Eikä kaikkea oikeasti tarvi suunnitella etukäteen. Välillä on virkistävää huomata, että pärjää ja pystyy selvittämään asioita lennossa. Asiat järjestyvät aina, vaikkei olisi edes yhteistä kieltä.
  2. Älä ahnehdi liikaa kohteita. Liikkuminen paikasta toiseen vie aikaa, hermoja ja rahaa. Ja kun vietät pidemmän aikaa samassa kohteessa, tutustut paremmin paikallisiin, opit paikallisista tavoista ja mahdollisesti jopa hieman uutta kieltä. Pelkästään maiden listaan kerääminen on harvemmin se paras tapa reissata ja kokea jotakin kokemisen arvoista.
  3. Lähde. Kouluun pääset aina takaisin ja myöhemmin kiität itseäsi varmasti. Jätä vaikka muutama lyhyempi reissu tekemättä, jotta saat säästöön isompaa reissua varten. Pidemmällä reissulla saat paljon enemmän irti ajastasi.

Mikä on vielä toteuttamaton unelmamatkasi?

Ei tähän voi vastata yhdellä matkalla! Tai noh, pari vuotta maapalloa ympäri ilman aika- tai raharajoituksia ois aika jees. Road trip Afrikan halki, omalla veneellä purjehdusta Indonesian saaristossa, uusia surffikohteita, autiorantoja jne.

 

Saitko ajatuksia omaan välivuoteesi? Jos reissaaminen Aasiassa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, ota yhteyttä, niin laitetaan homma käyntiin! 

Lisää ideoita välivuoteen?
Tule käymään!

 

 

Ota yhteyttä