Kysymyksiä & vastauksia reissaamisesta

Kysymyksiä & vastauksia reissaamisesta

Kysyttävää reissaamisesta? Tässä muutamia kysymyksiä vastauksineen alkuun ja loput voit sitten kysyä itse reissuasiantuntijoiltamme!

Olemme kasanneet tähän joitakin yleisempiä kysymyksiä niin matkasuunnitteluun kuin asiantuntijoidemme omiin reissukokemuksiin liittyen. Reissuasiantuntijamme vastaavat omakohtaisella kokemuksella näihin ja moniin muihin kysymyksiin päivittäin, joten älä turhaan epäröi omien kysymyksiesi esittämistä.

Mitä tehdä kun budjetti on pieni, mutta haaveet isot?

Suunnittele reissusi edullisiin maihin. Vaikka saisit superhalvat lennot jonnekin, matkan kustannukset nousevat nopeasti, jos budjettimajoitukset ovat olemattomat.

Lue lisää, mistä reissun hinta muodostuu ja kuinka säästät hyvillä valinnoilla.

Mitä maailmanympärimatka maksaa?
Halvimmillaan kierrät pallon ympäri n. 1200 eurolla, tosin sillä hinnalla et vielä pääse kaikille mantereille. 

Lentolippujen lisäksi myös tekeminen ja oleminen maksaa – aivan kuten kotonakin. Kuukausibudjetti vaihtelee valitsemasi majoituksen ja ruokailun tasosta ja aktiviteettien määrästä. Halvimmillaan pääset Aasiassa, jossa kuukausikuluihin saattaa riittää 1000€, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kuukausimenot nousevat helposti yli 2000€.

Lue lisää matkabudjetista

Kuinka paljon kannattaa varata ja suunnitella etukäteen?
Jos olet reissussa ensimmäistä kertaa, tunnet olosi yhtään epävarmaksi tai vaikka olisit jo kokenut reissaaja, mutta sinulla on käytössäsi vain lyhyt loma-aika, tee varauksia etukäteen. Jos haluat tietylle surffikurssille tai vaellukselle, varaa etukäteen. Jos reissaat sesonkiaikana tai saavut kohteeseen pimeän aikaan, varaa ainakin ensimmäisen yön majoitus etukäteen.

Tämä on myös henkilökysymys: jotkut tykkäävät, että kaikki on valmiiksi suunniteltu jo ennen lähtöä, toiset nauttivat tien päällä suunnitelmien kasaamisesta. Molemmissa tavoissa on ehdottomasti puolensa.

Lue lisää suunnittelusta ja suunnittelematta jättämisestä.

Matkasuunnittelu - Kysymyksiä & vastauksia - KILROY


Mitä kannattaa pakata mukaan?
Passin lisäksi kaikki muu on enemmän tai vähemmän ylimääräistä. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa muistaa pari seikkaa: 

  • mieti, mitä kuvittele tarvitsevasi ja sitten jätä puolet tavaroista pois
  • pakkaa rinkka maksimissaan vain n. 75%

Lue lisää, mitä ottaa mukaan ja miten pakata rinkka.

Miksi kannattaisi investoida joustaviin lentolippuihin?
Jos reissusi kestää viikon, jos tiedät, että sinun on joka tapauksessa palattava kouluun tai töihin tiettynä päivänä ja aiot pitää suunnitelmastasi kiinni, et todennäköisesti hyödy sen kummemmin joustavista lipuista.

Pidemmillä reissuilla on kuitenkin lähes mahdotonta tietää, milloin olet "valmis" palaamaan kotiin, tai minne haluat milloinkin suunnata. Tällöin joustavien lentolippujen hankinta on hyvä idea. Lippujen muuttaminen tai uusien ostaminen tulee usein kalliiksi lentoyhtiöiden sääntöjen takia, mutta jos ostat jo valmiiksi joustavat liput, mahdollisuutesi muutoksiin ovat paljon paremmat ja selviät vähemmillä kuluilla. Kysy siis aina, minkälaiset ehdot lipuillasi on ja kerro reissuasiantuntijollemme, minkälaista joustoa toivot lipuillesi: mahdollisuus vaihtaa reittiä, mahdollisuus vaihtaa päivämääriä?

Lue lisää lentojen valinnasta.

Matkasuunnittelu - Kysymyksiä & vastauksia - KILROY


Miten hankkia lisää matkakassaa reissun aikana?
Joissakin maissa voit tehdä töitä samalla kun reissaat. Working Holiday -viisumi on kätevä tapa kartuttaa matkakassaa vielä paikan päällä: Australia ja Uusi-Seelanti ovat ne perinteiset kohteet, mutta nykyään voit lähteä myös Kanadaan ja USA:han vastaavilla viisumeilla. Muita tapoja on tietenkin tehdä erilaisia hommia Suomeen päin etänä. Toki tämän tapaisessa työnteossa on jonkinmoiset alakohtaiset rajoitteet.

Jos harkitset työntekoa reissaamisen ohessa, ole tarkkana turistiviisumin säännöistä. Viisumin väärinkäyttö on monin paikoin vakava rikkomus, josta seuraa rangaistus. Kunnioita siis aina paikallisia lakeja.

Lue lisää, kuinka säästää rahaa reissaamiseen.

Miten liikkua kohteessa paikasta toiseen?
Maasta riippuen juna, laiva tai bussi, taksi, lentokone tai polkupyörä on paras tapa liikkua paikasta toisen. Useimmiten suosittelemme, että reissaat mahdollisimman paljon kuten paikalliset, mutta toki tähänkin on poikkeuksia. Oma auto tai matkapaku on ehdoton road trippailuun, ja tietyillä alueilla yksityisen kyydin järjestäminen on turvallisempaa kuin kadun varresta bussiin nousu.

Lue lisää liikkumisesta maailmalla

Matkasuunnittelu - Kysymyksiä & vastauksia - KILROY


Haluaisin tehdä jotakin merkityksellistä matkalla, mutten oikein tiedä mitä?
Vapaaehtoistyöt on loistava tapa antaa hieman takaisin tälle uskomattomalle maailmalle, jonka upeudesta, ja ihmisille, joiden vieraanvaraisuudesta, nautimme jokaisella reissulla. Tärkeintä on, että valitset vapaaehtoistyöprojektin, joka on perustettu aidosta tarpeesta eikä vastaamaan turistien kysyntää. Tällöin tekeminen on johdonmukaista, tuloksia seurataan ja toimintaa valvotaan.

Lue lisää, mitä vapaaehtoistyöt meidän kauttamme tarkoittaa.

Eikö olisi halvempaa varata matka ja tekemiset itse eikä käyttää matkatoimistoa?
Kyllä ja ei. Riippuen minne olet lähdössä ja minkälaiselle reissulle. Toki siellä täällä saatat saada säästöä yksittäisissä lennoissa tai majoituksessa, mutta muista vertailuissasi, että myös aikasi on rahan arvoista. Kun buukkaat meidän kautta, voit luottaa tietojen oikeellisuuteen ja siihen, että joku on jo miettinyt asiat puolestasi.

Erityisesti, jos jotakin menee pieleen matkan aikana, on huomattavasti helpompi ottaa yhteyttä vain yhteen paikkaan kuin soitella läpi majoituspaikat, seikkailumatkajärjestäjät, lentoyhtiöt jne. Toki esim. lentoasioissa lentoyhtiö on se, joka tekee viimeiset päätökset koskien lentoja, mutta tällöinkin me neuvomme oikeuksistasi ja kerromme, minne olla yhteydessä, jos kyseessä on tilanne, jossa emme pysty itse auttamaan. 

Lue lisää, miksi buukata reissu esim. meidän kautta.

Matkasuunnittelu - Kysymyksiä & vastauksia - KILROY


Kannattaako matkalla kantaa mukana käteistä?
Monin paikoin käteinen on kätevä matkakaveri. Varaa matkaan mahdollisimman pieniä seteleitä, joilla maksat taksit ja pienet ostokset ilman, että tulet levitelleeksi isoja summia taksikuskien tai myyjien edessä. Koko matkakassaa ei kuitenkaan kannata kantaa seteleinä mukanaan.

Tarkista etukäteen, voitko maksaa esim. majoituksia luottokortilla tai voitko nostaa rahaa automaateista – näin vältyt ongelmalta, mihin piilottaa isoja summia rahoja. Yksittäinen luottokortti on huomattavasti helpompi piilottaa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös varustautua kahdella eri luottokortilla, siltä varalta, että toinen katoaa tai ei jostain syystä toimi.

Lue lisää rahojen säilyttämisestä ja muista matkaturvallisuuteen liittyvästä.

Matkasuunnittelu - Kysymyksiä & vastauksia - KILROY


Muutamat reissaamisen ammattilaisemme, Ann, Linnea, Zamir, Mikke ja Adam vastasivat myös kysymyksiin omista reissumieltymyksistään ja kokemuksistaan toisten reissu-unelmien toteuttajina.

Mikä on oudoin reppureissu, jonka olet suunnitellut jollekulle?
@Ann: Outoudesta on vaikea sanoa, mutta itselleni uusiin paikkoihin suuntautuvia reissuja on kiva suunnitella, koska silloin pääsen hyödyntämään yleistä reissukokemustani, hyödyntämään verkostoamme ja opin samalla itse uutta. Osa reissaajista myös tietää todella tarkkaan, mitä haluavat, jolloin suunnitelmat voivat toki kuulostaa hieman oudoilta – mutta hauskalla tavalla! Joku haluaa matkustaa vain maihin, jotka alkavat kirjaimella 'B', joku haluaa matkustaa Hard Rock Cafe -ravintoloiden mukaan, joku haluaa nähdä maailman korkeimmat vuoret jne.

Lue lisää, kuinka päättää minne mennä.

Jos sinun pitäisi valita 1 paikka maailmassa, jota suositella muille reissaajille, mikä se olisi?
@Linnea: Ehdottomasti Guatemala ja Semuc Champey. Aivan uskomaton luontokohde, jolle en ainakaan itse ole vielä löytänyt voittajaa. 
@Zamir: Panaman San Blas -saaret.
@Ann: Huikea surffispotti Pilar Filippiineillä

Mikä on hyvä tapa avata keskustelu esim. hostellissa?
@Zamir: Friendsien Joey-imitaatio: How you doing?
@Ann: Baarissa helpoin tapa simppeli: Skål! Cheers!
@Adam: Jos saisit ilmaisen lipun Marsiin, ottaisitko sen vastaan? Toimii aina. 

Onko jotakin mitä kadut, ettet tehnyt reissussa, silloin kun siihen oli mahdollisuus?
@Mikke: Vielä ei ole tullut vastaan katumuksen aiheita. Yritän aina miettiä, että kaduttaako enemmän jos jätän kokemuksen kokematta, vai että käytin X summan rahaa kyseiseen touhuun. 
@Ann: Harmittaa, etten mennyt Ausseihin Working Holiday -viisumilla vielä kun olin tarpeeksi nuori saadakseni viisumin.
@Adam: Olisi kyllä pitänyt viettää talvikausi Kanadassa

Reissaatko mieluummin yksin, kaverin, tyttö/poikaystävän kanssa vai isommassa porukassa?
@Adam: Nuo ovat kaikki täysin erilaisia reissuja, ja itse asiassa pidän kaikista näistä vaihtoehdoista. Yksin reissatessa tapaa enemmän uusia tuttavuuksia ja on vapaa tekemään ihan mitä lystää, tyttöystävän kanssa reissaamme useimmiten hieman paremmissa paikoissa rentoutuen, kun taas kavereiden kanssa tavoitteena on maksimimäärä kokemuksia mahdollisimman halvalla. 

@Ann: Aikaisemmin tykkäsin eniten pienessä kaveriporukassa matkaamisesta, mutta viime aikoina olen huomannut yksin reissaamisen olevan todella antoisaa.

Mikä on paras kokemuksesi matkoiltasi?
@Adam: Parhaat muistot liittyvät hetkiin, jolloin teen, näen tai koen jotakin ensimmäistä kertaa tai selvitän jonkin haastavan tilanteen. Ikimuistoisia hetkiä on ainakin Venezuelasta, kun näin Angelin putoukset ensimmäistä kertaa ja Australiasta sukelluskurssilta. Yksi aivan huippuhetki on myös auringonnousu ja näkymä Guatemalassa Indian Nose -vuoren huipulta Atitlánjärven yli.

@Linnea: Iltakävely Tulumissa, Meksikossa. Käppäilimme rannalla ja yhtäkkiä näimme valtavan merikilpikonnan, joka nousi merestä rannalle munimaan. Istuimme jonkun matkan päässä täydessä hiljaisuudessa tunteja ihmettelemässä tapahtumaa.
@Mikke: 7 kuukautta Working Holiday Australiassa: 2 päivää töitä, 7 surffausta. Happy days!

 

Kysymyksiä voisi listata loputtomiin, ja silti jotakin jäisi pois, joten nämä olivat nyt tässä, mutta mikään ei estä sinua lähettämästä omaa kysymystäsi meille päin. Aloita seuraavan reissusi suunnittelu vaikka heti, tässä ja nyt.

Muita aiheeseen liittyviä postauksia
Ota yhteyttä