Lähdössä reissuun ensimmäistä kertaa?

Lähdössä reissuun ensimmäistä kertaa?

Olet ehkä haaveillut reissaamisesta jo tovin, mutta konkreettinen suunnittelu on vielä odottanut rohkeutta, sopivaa ajankohtaa, matkakassan karttumista tai mitä näitä syitä nyt onkaan. Mutta nyt, nyt on aika tarttua toimeen ja hoitaa suunnitelmat eteenpäin!

Ihan näin alkuun todettakoot, että me KILROYlaiset ollaan itse asiassa kateellisia kaikille ensi kertaa reissuun lähteville – ekassa kerrassa vain on sitä jotakin taianomaista, jota ei voi toistaa vaikka reissaaminen toki onkin huikeaa kaikki ne kerrat sen ensimmäisen jälkeenkin! Ymmärrät kyllä muutaman reissukerran jälkeen, mitä tämä oikein tarkoittaa. 

Kun vaihtoehtoja on lähes loputtomasti, voi suunnitelmien tekeminen tuntua valtaisalta tehtävältä, mutta kun pilkot hommat palasiin, huomaat, että matkasuunnittelu on itse asiassa todella hauskaa ja loistava tapa aloittaa reissufiilistely. Olemme koonneet tähän lyhyesti suunnitteluohjeita, joten nyt vain toimeen! 

#1 Minne mennä?Ensimmäisen reissun suunnittelu - KILROY


Haavelistan tekeminen on helppoa, mutta sen rajaaminen realistiseksi matkareitiksi ei sitten usein olekaan enää niin helppoa. Hyvänä yleisohjeena on hyvä pitää mielessä, että lähes poikkeuksetta paljon aikaa muutamassa kohteessa on parempi kuin vähän aikaa useassa kohteessa.

Ensinnäkin paikasta toiseen liikkuminen maksaa ja vie aikaa. Ei ole mitään järkeä lähteä reissuun ja viettää puolet ajasta bussissa, junassa, taksissa tai lentokoneessa paikasta toiseen siirtymissä. 

  • Tee kahden sarakkeen lista paikoista, jonne haluat ehdottomasti ja paikoista, joissa olisi kiva käydä, jos ne vain sopivat aikatauluusi ja budjettiisi. 
  • Lue lisää suunnitteluvinkkejä: Minne mennä?

#2 Aika on rahaa arvokkaampaa

Ensimmäisen matkan suunnittelu - KILROY

Varaa reissullasi aikaa näkemisen lisäksi kokemiseen. Tämä tarkoittaa, että vain ajan kanssa opit ymmärtämään paikallisia tapoja ja käytäntöjä, ja vain ajan kanssa rentoudut ja nautit reissaamisesta suorittamisen sijaan. 

Kun varaat aikaa pysähtyä hetkeksi kohteeseen, et ole aina se uusi turisti, joka ei tiedä mistään mitään. Jätä aikaa levolle ja asioiden omaksumiselle: väsyneenä tulee usein tehtyä typeriä päätöksiä, joten rauhallinen matkatahti on myös paikasta toiseen säntäilyä turvallisempaa.

Ja kun suunnitelmasi ei ole täyteen tungettu, voit myös sanoa "kyllä" kun uudet matkan päällä tapaamasi tuttavuudet ehdottavat yhteistä päiväretkeä – tai vaikkapa viikon kiertotietä!

#3 MONEY MONEY MONEY 
Ensimmäisen reissun suunnittelu - KILROY


Raha on se kinkkinen tekijä, jonka mielellään unohtaisi, mutta joka on tavalla tai toisella otettava huomioon. Harvapa meistä reissaa rajattomalla budjetilla. Siksipä etukäteen suunnittelu on paikallaan: kun mietit asioita etukäteen, ei matkan varrella tule ikäviä yllätyksiä ja tiedät, mitä voit tehdä, ja toisaalta, mitkä seikkailut tulee jättää seuraavaan kertaan.

Mitä enemmän varaat ja maksat etukäteen, sitä helpompi on kuluja hallita. Kannattaa siis miettiä rahankäyttöä jo etukäteen, mutta siitäkään ei kannata ottaa turhia paineita. Rahasta stressaaminen matkan päällä on todella tylsää, joten kun tiedät budjettisi, on päätösten teko tien päällä huomattavasti helpompaa.

Kaikkea et pysty mitenkään laskemaan etukäteen, joten turvallisinta on suunnitella matka niin, että sinulla on mukana ylimääräistä rahaa. Muun muassa päivittäisiin pikkuostoksiin, kuten vesipulloihin ja välipaloihin, kuluvaa rahaa on vaikea arvioida etukäteen.

#4 Älä ole idiootti!
Ensimmäisen matkan suunnittelu - KILROY

Käytännön asiat ja byrokratia ei ole hauskaa, mutta pakollinen paha, joka nyt vain tulee hoitaa asianmukaisesti. Kun käytät hieman aikaa tylsiin hommiin etukäteen, säästät aikaa ja säästyt monelta – potentiaalisesti kalliilta – harmilta reissussa.

Ota selvää, onko passisi voimassa myös vaaditun ajan matkan jälkeen, tarvitsetko viisumin, ota suositeltavat rokotukset ja hanki matkavakuutus. Vaihda matkavaluuttaa ja varaudu esim. tilanteeseen, jossa heräät aamulla etkä löydä passiasi. Tarkista ulkoministeriön matkustustiedotteet.

#5 Matkan varaus
Ensimmäisen reissun suunnittelu - KILROY


Ajoissa ja etukäteen buukkaamisen puolesta puhuu moni seikka: useimmiten se säästää rahaa, suunnitelmissa on helpompi edetä, kun edes jotkut asiat on lyöty lukkoon, varmistat paikkasi haluamaltasi lennolta ja seikkailumatkalta ja matkabudjetin suunnittelu on helpompaa, kun hoidat osan kustannuksista jo etukäteen.

 

Nämä yleispätevät vinkit sopivat matkan kuin matkan suunnitteluun, mutta jos mielessäsi kutkuttaa piiiitkä reissu, kannattaa kurkata erityisesti maailmanympärimatkan suunnitteluun liittyviä seikkoja. Kurkkaa myös muutamia yleisempiä kysymyksiä, joita muut reissaajat – tai reissaamisesta haaveilevat –kysyvät matka-asiantuntijoiltamme. Niin ja kysymyksien lisäksi mukana on tietty myös vastaukset!

 

Matkan suunnittelu vaatii oman aikansa, mutta apua kysymälle, teet siitä hauskaa ja vaivatonta. Laita kysymyksesi meille tai varaa aika henkilökohtaiseen reissusuunnitteluun. 

Ota yhteyttä