Tolkien-fanin Keskimaa-tärpit Uuteen-Seelantiin

Tolkien-fanin Keskimaa-tärpit Uuteen-Seelantiin

Maailmassa ei liene Uutta-Seelantia parempaa sijaisnäyttelijää Tolkienin maagiselle Keskimaalle, joten ei ihme että Sir Peter Jackson käytti kotimaataan hyväkseen kuvatessaan Taru sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvia. Molempien leffatrilogioiden kuvauspaikkoja löytyy runsaasti niin Uuden-Seelannin Etelä- kuin Pohjoissaareltakin ja mikä parasta, suurin osa niistä on verrattain helposti saavutettavissa.

Kaikki tietävät Matamatassa sijaitsevan Hobittilan, mutta miltä kuulostaisi visiitti Rohaniin, Järvikaupunkiin tai Lorieniin? Alta löydät pienen listan kuvauspaikoista ja tietoa niiden saavutettavuudesta, joten voit helposti lisätä suosikkisi omaan road trip –suunnitelmaasi. Nämä paikat kannattaa muuten lisätä must see -listalle, vaikket olisi edes nähnyt koko elokuvia!
 

Pohjoissaari 

Aucklandin lentokenttä - Kääpiöpatsas
Tämä ei ole varsinaisesti kuvauspaikka, mutta Aucklandin lentokenttä toivottaa Tolkien-fanit tervettuleiksi massiivisella kääpiöpatsaalla. Olet saapunut Keski-Maahan!
Hobitti & Taru Sormusten Herrasta -elokuvien kuvauspaikat - AucklandPort Waikato - Viimapää
(Weathertop) TSH

Viimapää luotiin Sormuksen ritarit -elokuvaan digitaalisesti, mutta sitä ympäröivä Weathertop Hollow löytyy Port Waikatosta. Kuvauspaikka sijaitsee yksityisomisteisella maalla, mutta maisemia pystyy helposti ihastelemaan tien vierestä. Poikkea matkalla myös Nikau Cave -kiiltomatoluolassa!

Ajo-ohjeet ViimapäälleMatamata - Hobittila
(Hobbiton) TSH, H €

Taru Sormusten Herrasta - ja Hobitti-elokuvien kuvauspaikat - Hobittila

Uuden-Seelannin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Hobbiton Movie Set on Taru sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvien ainoa kuvauspaikka, josta lavasteita ei ole purettu vaan ne on hyödynnetty turistikäyttöön. Hobitti-elokuvien myötä vieraat pääsevät nyt myös nauttimaan Eteläneljänneksen parhaista oluista ja siidereistä ja osallistumaan hobittityyliselle juhlaillalliselle Vihreässä lohikäärmeessä (Green Dragon Inn) sekä kurkistamaan sisään Repunpäähän (Bag End).

Paikan päällä on myös the Shire's Rest Café, josta voi ostaa postikortteja, mukeja ja muita hobittiaiheisia muistoesineitä.

Hobittilan kierrokset ovat kaikki opastettuja ja maksullisia. Varauksen tekeminen etukäteen on suositeltavaa. Matamatan infopisteeltä Hobittilaan pääsee kätevästi ilmaisella Shuttle-bussilla.

Katso Hobittilan sijainti tästäPiopio - Peikkokorpi
(Trollshaw Forest), Staddles Farm H €

Eriskummallisia kalkkikivimuodostelmia ja esihitoriallista metsää - Mangaotaki rocksin maisemat kuvastavat Keski-Maata täydellisesti. Alueella kuvattiin useita kohtauksia Hobitti - Odottamaton matka -elokuvaan, mm. kääpiöiden saapuminen tuhoutuneelle maatalolle, kohtaus, jossa Gandalf antaa Piikin Bilbolle, Radgastin saapuminen sekä Gundabad hukkien (warg) hyökkäys.  

Mangaotaki Rocksin kuvauspaikat ovat yksityisellä maalla, mutta Hairy Feet Waitomo Scenic Film Location Tours -järjestää opastettuja kierroksia paikan päälle. 

Tsekkaa sijainti tästäTongariro National Park - Yksinäinen vuori
(Lonely Mountain), Emyn Muil, Mordor TSH, H 

Taru Sormusten Herrasta -kuvauspaikat - Mt Ngauruhoe, Tuomiovuori

Tongariro National Parkin alueelta löydät useita TSH- ja Hobitti-leffojen kuvauspaikkoja. Paras tapa tutustua Tuomiovuoreen (Mt Doom) eli Ngauruhoe-tulivuoreen on tehdä huikea Tongariro Crossing -päiväpatikkareissu. Whakapapa Ski Arean Aorangi Lodgen takaa löytyviä karuja maisemia käytettiin elokuvissa kuvaamaan Emyn Muilia: veitsenteräviä kiviä, kallioita ja rotkoja.

Yksinäisen vuoren sisäänkäynti kuvattiin Mt Ruapehun Turoassa, joka on sekin suosittu laskettelumesta. Klonkun jokikalastuskohtaus filmattiin Mangawhero-joella ja Tawhai Falls -putouksia ja lampea käytettiin osittain Kielletyn lammen (Forbidden Pool) kohtauksiin. Nykään paikka tunnetaankin nimellä Gollum's Pool.

Saat Tongariron luonnonpuiston kuvauspaikoista eniten irti oppaan avulla, sillä osa paikoista on haasteellisia löytää yksin, lisäksi kokenut opas osaa kertoa sinulle kiinnostavia tarinoita leffojen kuvauksista. Itsenäinen seikkailija turvautuu oppaan sijaan karttaan: Adventure Lodgesta löydät karttoja, joihin alueen kuvauspaikat on merkitty.

Patikoinnin ja muun tutkimusmatkailun jälkeen on ihana rentoutua. Tähän tarkoitukseen Mt Ruapehun eteläpuolella sijaitseva Powderhorn Chateau -majatalo on täydellinen. Paikan viihtyisissä huoneissa majoittuivat aikoinaan mm. monet Taru sormusten herrasta -näyttelijät kuvausten aikana. 

Katso Tongariro Nationa Parkin sijainti kartalta Rangitikei River - Anduin TSH, H

Aja Tongarirosta etelään ja käänny Taihapen jälkeen vasemmalle kohti Ohutua. Mokai Gravity Canyon -seikkailukeskus on hyvä maamerkki. Täällä Rangitikei River, tai siis Anduin, kulkee syvän kurun pohjalla. Kaunista jokea voit ihailla kuivalta maalta tai halutessasi voit tehdä lähempää tuttavuutta Anduiniin koskenlaskun tai kalastuksen merkeissä.

Kartta lähialueesta Putangirua Pinnacles, Aorangi Ranges - Kuolleiden kulkutiet
(Paths of the Dead) TSH

Wellingtonin Wairapapan-alueella sijaitsevat näyttävät Putangirua Pinnaclesit ovat välittömästi tunnistettaviksi Taru sormusten herrasta -elokuvien Dimholt Roadiksi, jonka päässä Aragorn, Gimli ja Legolas astuivat Kuolleiden kulkuteille. Varaa pilareille kävelemiseen 2-3 tuntia.

Putangirua Pinnacles Scenic Reserve 


 
Wellington - Hobittilan metsää, Rivendell, Weta Cave. TSH
TSH-elokuvien kuvauspaikat - Wellington

Peter Jacksonin studiot sijaitsevat Wellingtonissa, joten siellä myös kuvattiin paljon. Keskustasta kävelymatkan päässä olevalla Mount Victorialla kuvattiin mm. Frodon ja kumppaneiden piiloutuminen heitä vainoavilta mustilta ratsastajilta. 

Rivendellin maisemat löydät Kaitoke Regional Parkista, jonka parkkipaikalta on opastekyltit kuvauspaikalle. 

Elokuvastudiot sekä Weta Workshop ja Weta Digital sijaitsevat Wellingtonin Miramarin kaupunginosassa. Studioilla vierailu ei valitettavasti ole mahdollista, mutta Wetalla on oma Weta Cave, jossa pääset näkemään miten elokuvia tehdään sekä ihailemaan ja ostamaan leffareplikoita sekä muuta TSH- ja Hobitti-aiheista tavaraa. Toki tarjolla on myös tuotteita muista elokuvista joissa Weta on työskennellyt, esim. Tintti ja Avatar.


 

Eteläsaari


Nelson -  Sormusten sormus, Hämypuron laakso (Dimrill dale)... TSH, H (€)

TSH- ja Hobitti -elokuvien kuvauspaikat - Takaka Hill

Eteläsaaren Nelsonin alueella kuvattiin useita kohtauksia molempiin trilogioihin. Valitettavasti nämä kuvauspaikat sijaitsevat joko yksityisellä maalla tai hankalakulkuisissa paikoissa, joten parhaiden näkymien bongaamiseksi esimerkiksi Hämypuron laaksosta ja paikasta, jossa saattue piiloutui Sarumanin vakoojilta, joudut nousemaan taivaalle helikopterin voimin.

Hämypuron laaksoon voi myös vaeltaa Mount Owenille Kahurangi National Parkissa, samoin saattueen piilopaikan, joka taas löytyy Mount OlympukseltaTakaka Hillin upean kivikkoisista maisemista sen sijaan tuli erämaata, jonka läpi Aragorn johdatti hobitit pois Briistä Sormuksen ritareissa

Itse Nelsonin kaupungista löydät Jens Hansen -nimisen kultasepänliikkeen, jossa valmistettiin Sormusten sormus (the One Ring) TSH- ja Hobitti-leffoja varten. Käy tsekkaamassa leffassa käytetty sormus tai osta oma replikasi, kustomoituna tai ilman!  Pelorus River, Marlborough - Kääpiöt tynnyreissä
H

Smaugin autioittama maa -leffassa kääpiöt pakenevat Bilbon avustuksella Thranduilin tyrmistä. Toiminnantäytteisessä kohtauksessa kääpiöt sulloutuvat tynnyreihin ja karkaavat jokea pitkin, mutta joutuvat samalla örkkien väijytykseen. Osa tästä kohtauksesta kuvattiin Pelorus-joella Marlboroughssa. Paikanpäällä voit kävellä joen vartta tai osallistua opastetulle melontareissulle.  

Tsekkaa lokaatioLake Pukaki, Mt Cook - Järvikaupunki
(Lake-town) H

Kuvauspaikat, Hobitti - Lake Pukaki & Mount Cook

Järvikaupunki rakennettiin Hobitti-elokuvia varten häikäisevän kauniin Pukaki-järven rantaan. Kauniin turkoosin värinsä Pukaki saa sitä ruokkivien jäätikkövesien mineraaleista.

Lake Pukakin itärannalta löytyvä Braemar Station on kenties Uuden-Seelannin huikein paikka. Täällä lammasfarmilla kuvattiin Rivendelliin saapuminen ja hukkajahti Hobitti: Odottamaton matka -elokuvaan.

Pukaki-järven sijaintiMount Sunday - Edoras
TSH €

Taru sormusten herrasta -kuvauspaikat - Edoras, Mount Sunday

Rohanin pääkaupungin, Edorasin, kuvauspaikka sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Christchurchistä lounaaseen Rangitata-laakson kuvankauniilla Mt Sundaylla. Alue on yksityisomisteista, joten Edorasiin päästäkseen on osallistuttava opastetulle retkelle. Se kuitenkin kannattaa, sillä maisemat Rohanin ratsuruhtinaiden maassa ovat huikeat. Et tarvitse juurikaan mielikuvitusta nähdäksesi Meduseldin Kultaisen kartanon ja kuivtellaksesi vilkaan pääkaupungin elämänmenoa!

Edoras kartallaTwizel - Pelennorin kentät
(Pelennor Fields) TSH €

Uusi-Seelanti ei petä tälläkään kertaa, sillä Twizelista löytyvät avomaat ovat kuin suoraan Sormusten herrasta ja siksipä ne päätyivätkin Pelennorien kenttien taistelun kuvauspaikaksi. Tämäkin lokaatio on yksityisomisteisella maalla, mutta opastetulle kierrokselle osallistumalla pääset näkemään paikan, jossa Kuninkaan paluun eeppisin taistelu käytiin.

Pelennorin kentille pääset TwizelistaGlenorchy - Amon Hen
, Lothlorien, Rautapiha (Isengard), Sumuvuoret (Misty Mountains) TSH (€)

Sormusten herran kuvauspaikat - tie Glenorchyyn on..!

Queenstownin kupeessa sijaitsevan Glenorchyn taianomaiset maisemat näyttelivät elokuvissa Amon Heniä, Rautapihan laaksoa, Sumuvuoria ja Lorienia. Panoraamanäkymät saat ajamalla Paradisea kohti ja pysähtymällä Isengard lookoutiin Routeburn tien sillalla. Lähemmäs näitä maisemia pääset opastetulla kierroksella nelivetoajokilla tai hevosella. Tänne sinun on helppo huijata myös ystäväsi, jota Tolkienin maailma ei niin kiinnosta: Glenorchyn maisemille ja luontoreiteille ei löydy vertailukohtaa. 

Näköalapaikan sijaintiListasimme tässä vain muutaman oikean elämän Keskimaa-vastineen, mutta niitä löytyy Uudesta-Seelannista roppakaupalla lisääkin. Internetin lisäksi voit ottaa avuksesi opaskirjoja, jotka kertovat Taru sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvien kuvauspaikoista perusteellisesti. Tällaisia opuksia on kirjoittanut esim. Ian Brodie. 

Alta löydät kartan, johon on merkitty Sormusten herran kuvauspaikkoja varsin kattavasti.

 

Joko Uuden-Seelannin reissu kuumottelee mielessä? Oletko kenties varannut jo lennot, mutta etsit ideoita reissullesi? Ota yhteyttä reissuasiantuntijoihimme, niin saat näppärästi hyödyllistä infoa Uudessa-Seelannissa reissaamisesta, lisävinkkejä TSH-kohteiden bongaamiseen ja paljon muuta reissutietoutta!

Reissulle Keskimaahan, Uuteen-Seelantiin?
Ota yhteyttä!

 

Muita aiheeseen liittyviä postauksia
Ota yhteyttä