Maailman suurin suola-aavikko – Salar de Uyuni

Maailman suurin suola-aavikko – Salar de Uyuni

Bolivian legendaarinen suola-aavikko Salar Uyuni on valkoinen erämaa, josta moni reissaaja unelmoi. Maailman suurin suola-aavikko on todellakin jotain erityistä, joka on nähtävä omin silmin ja koettava, miltä tuntuu olla maailman äärissä kaukana sivistyksestä, ympärillä vain silmänkantamattomiin suolaa. Noora Sandgren kertoo matkastansa Bolivian maailman kuululla suola-aavikolla.

"Matka näihin maisemiin esim. Potosin kaupungista kulkee halki hiljaisten maisemien pieneen karuun bolivialaiseen Uyunin kaupunkiin. Täällä ainut luksus on Minutemanin herkulliseksi ylistetty orgaanisia ruokia myyvä pizzeria. Se mainostaa itseään maailman korkeimmalla sijaitsevaksi pizzakeitaaksi ja on todellakin käymisen arvoinen paikka ennen kolmipäiväisen jeeppiretken alkua.

Toinen maailma

Kun rinkat on saatu jeeppien katolle, startataan hiekka pöllyten kohti aavikkoa, jonka ensimmäinen pysähdys on kummitusmainen junien hautausmaa. Ruosteen oranssina hehkuvat junanjäänteet ovat kuvauksellinen näky. Kameran muistikorttia kannattaa kuitenkin säästää, sillä edessäsi on useita upeita laguuneita, geyshirejä ja aavaa autiomaata kuvattavaksi. Salar Uyuni oli aikoinaan prehistoriallinen järvi, joka kuivuessaan muodosti ihmeellisen 10 000 neliökilometrin kokoisen ja 3,5 kilometrin korkeudella meren pinnasta sijaitsevan valkean suolakentän.

Colchanin

Pienessä kylässä retkue tutustuu suolaprosessoinnin vaiheisiin, paikallisten käsityötaitoihin ja elinkeinoon. Sitten vuorossa on itse suola-aavikko jäänomaisine muodostelmineen, surrealistiselta vaikuttava kaunis maisema, joka muistuttaa jotain toista planeettaa avaruudessa. Koko valoa hehkuvan komeuden keskellä ei voi kuin ihastella, millaisia ihmeitä luonto luo reissaajien seikkailtavaksi.

Jeeppien seuraava pysähdys löytyy keskeltä aavikkoa; outo ikivanhojen ja valtavankokoisten kaktusten kansoittama saari, Isla de Pescadon, Kalasaari on absurdi löydös keskeltä ei mitään. Saarta kiertelevillä poluilla liikkuvat turistit, kuvaten itseään jättikaktusten vierellä. Kaktukset kasvavat vuosittain vain noin sentin, joten niiden koosta voi päätellä, miten vanhoja ne oikein ovat, vanhimpien yltäessä jopa tuhatvuotisiksi!

Laguuneita ja vaaleanpunaisia flamingoja

Yö vietetään suolasta rakennetussa hotellissa, jossa pöydät ja tuolitkin ovat suolaa. Täällä villasukille tulee käyttöä yön kylmetessä. Aamulla höyryävä teekuppi maistuu paremmalta kuin mikään. Sitten jeepit suuntaavatkin kohti Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Kaunis ja karu alue tunnetaan flamingojen asuttamista värikkäistä laguuneista, joita mineraalit värjäävät erikoisesti. Laguna Colorada on erityisen kaunis punasävyinen laguuni, toinen upea laguuni jolla myös pysähdytään on Hedionda lagoon jossa matkalaisia tervehtivät vaaleanpunaiset flamingot, jotka noustessaan lentoon ovat jotain todella kaunista. Laguuneita mahtuu matkaan useita, kaikki erilaisia.

Arkeologinen kohde Galaxias, on inkoja edeltävän ajan ikivanha hautausmaa ja luolasto. Historian voi tuntea ihollaan kulkiessaan salaperäisissä hautaluolissa. Jeeppi pysähtyy myös eriskummallisten kivimuodostelmien, tai kivimetsän luo, jossa viimeistäänkin olo on kuin astronautilla kuun pinnalla. 

Jääkylmien öiden väliin on hienoa, jos sääolot sallivat reissusi varrelle kuumissa lähteissä pulahtelun. Pelkkä ajatuskin luonnon altaassa löhöilystä yli neljän tuhannen metrin korkeudella merenpinnasta, tuntuu jo ihmeelliseltä. Sol de Mañanan rikintuoksun peittämä geysirkenttä on sekin erikoinen kokemus, niin kuin koko reitti halki autiomaan matkallasi Boliviasta Chilen puolelle."

Lue lisää Nooran Etelä-Amerikan seikkailuista hänen reissublogistaan.

Reissuvinkkejä:

  • Helpoin ja turvallisin tapa kokea tämä huikea aavikko, on hypätä KILROYn seikkailumatkakumppanin reissuremmiin. Seikkailumatkalla majoitukset, menopelit, ruokailut ja opaspalvelut on kaikki järjestetty puolestasi.
  • Mikäli päätät lähteä matkaan omin päin, valitse tarkkaan paikallinen reissujärjestäjä, joka hoitaa matkan turvallisuudesta huolehtien. Jeepissä tulisi esim. olla varapyöriä, toimivat turvavyöt ja radiopuhelin sekä lapio. Tarkista jeepien ja kuskien kunto, sillä ei ole tavatonta, että autoja jää kiinni upottavaan hiekkaan keskelle asumatonta autiomaata tai kuski ajaa hurjaa nopeutta alkoholin alaisena.
  • Reissaa vastuullisesti, äläkä osta mitään linnunmunista tehtyjä tuotteita, tai lähesty marraskuusta tammikuulle pesiviä flamingoja kuvien takia, sillä linnut saattavat hylätä pesänsä.
  • Varustaudu matkaan todella lämpimin vaattein, sillä autiomaan yöt ovat jäätävän kylmiä. Voit ostaa esim. villakerrastoja Uyunin kaunpungista varsin edullisesti.
  • Ota mukaasi otsalamppu, kamera, hyvää musiikkia ja repullinen reipasta retkeilyasennetta.

 

Suala-aavikko Salar de Uyuni

 

Muita aiheeseen liittyviä postauksia
Ota yhteyttä