Utila ja Roatan

Näitä hilpeitä kavereita kohtaat Utilan ja Roatanin vesissä
 

Utíla ja Roatán - sukeltajien suosikkikohteet

Karibian tuulet puhaltavat lempeästi trooppisilla Utilan ja Roatanin saarilla. Sukella tuntemattomaan edullisemmin kuin missään muualla ja näe merten kuninkaita, valashaita. Mangorommidrinkki päivän päätteeksi rantahiekan baarissa kruunaa kaiken.

Roatan ja Utila

Roatan ja Utila sijaitsevat Hondurasin rannikolla, Karibialla. Saarten turismi on muuhun maahan verrattuna erittäin pitkälle kehittynyttä ja tärkeä tulovirta Hondurasille. Saaret vetävät puoleensa erityisesti sukeltajia, koska olosuhteet ovat erinomaiset ja dyykit ennätysedullisia. Jos olet kiinnostunut suorittamaan jossain vaiheessa Dive Master -koulutuksen, saarilla voit tehdä sen luultavasti halvemmalla, kuin missään muualla.

Hintataso

Molemmilla saarilla hintataso on Hondurasin manteretta korkeampi ja Roatan on hieman Utilaa kalliimpi. Paikallisia käsitöitä, hyviä ravintoloita ja baareja lukuun ottamatta rahaa kuluu vain sukeltamiseen ja snorklausvälineiden vuokriin, koska suuria ostoskeskuksia tai muuta aktiviteettia saarilla on tarjolla niukasti. Täydellisiä palmujen varjostamia ja turkoosin kirkkaan veden reunustamia hiekkabiitsejä löytyy kuitenkin useita auringonpalvojalle ja rentoa elämää kaipaavalle.

Missä yöpyä?

Molemmilta saarilta löydät majapaikkoja hostelleista luksushotelleihin. Budjettia venyttävälle Utila tarjoaa laadukkaampia ja edullisempia kattoja pään päälle; voit majoittua suoraan veden äärellä sukellusfirman huoneissa ja asuminen tulee todella halvaksi varsinkin kun hankit paketin, joka sisältää sukellukset, kurssit ja asumisen.

Saaret ovat mainio etappi Väli-Amerikan reppureissullasi. Utilassa ja Roatanilla voit kerätä voimiasi ja sukeltaa tuntemattomaan nauttien vedenalaisen maailman väriloistosta. Auringonlaskun ihailu riippukeinusta tuore mangorommidrinkki kädessä on hyvää elämää!

Roatan

Roatania pidetään Utilaa enemmän turistien kansoittamana saarena, toisaalta yöelämä on myös vilkkaampaa. Roatanilla on kiistatta bilesaaren maine. Reissaajat ja saarella työskentelevät kohtaavat harva se ilta saaren ainoalla päärantakadulla, jonka varrella olevia baareja kierretään ahkeraan. Samalta kadulta löydät yllättävän hyviä ravintoloita, joista saa mm. erinomaista italialaista ruokaa.

Päästyäsi Roatanin saarelle kannattaa hypätä taksiin ja suunnata West End -puolelle saarta, jossa sijaitsee suurin osa hostelleista ja sukellusfirmoista. Kahden hengen huoneesta ilman omaa kylpyhuonetta maksat noin 17$ per hostelliyö. Koska halvempia hostellihuoneita ei ole mitenkään liikaa ja travellereita sitäkin enemmän, voi olla hyvä idea varata majapaikka ennen saarelle saapumista.

Sukeltaminen Roatanilla

Roatanin sukellusolosuhteet ovat mainiot ja sukellusoperaattoreita onkin lukuisia. Sukelluskurssien laatu ja hintataso ovat kuitenkin melko samaa luokkaa. Valitse se, jossa oma fiiliksesi on paras, palvelu pelaa ja varusteet vaikuttavat laadukkailta.

Sukellushinnat niille, jotka ovat jo suorittaneet PADI Open Water -kurssin, maksaa noin 25-30 dollaria per keikka, mikäli sukellat alle 5 kertaa. Kymmenen tai useamman sukelluksen paketissa daivin hinnaksi tulee noin 20-25$. Hinnat ovat maailman edullisimmasta päästä. Suurin osa sukelluskohteista sijaitsee rannan läheisyydessä. Keskimääräinen näkyvyys pinnan alla on 15-25 metriä. Nauti värikkäiden korallien ja kalaparvien katselusta rauskujen liihotellessa jossain horisontissa ja mureenojen kurkistaessa koloistaan. Roatanilla on hyvät mahdollisuudet nähdä valashai, mutta Utilaa pidetään tähän vielä parempana spottina. Joissakin sukelluskohteissa pääset liukumaan jännittävien tunnelimaisten muodostelmien läpi. 

Seikkailusukellus jännitystä kaipaavalle

Jos haluat kokea jotain todella poikkeuksellista, pyydä valitsemaasi sukellusfirmaa bookkaamaan sinut haisukellukselle. Kokemus on hintava, noin 80 dollarin luokkaa, mutta KILROYläisten mielestä sen väärti. Kuljette pienemmällä veneellä tiettyyn kohteeseen, jossa laskeudutte alle kahdenkymmenen metrin syvyyteen pieneen vedenalaiseen poukamaan. Oppaalla on käsissään metallihanskat ja purkki täynnä hain herkkuja. Pian ympärillä ui yli metrin pituisia nopealiikkeisiä vonkaleita, joita saapuu vähitellen lisää ja lisää. Lopulta ympärilläsi kiertelee jopa 15 merten kuningasta. Oppaan avatessa herkkupurkkinsa sisällön, hait syöksyvät silmänräpäyksessä apajille ja kaikki on syöty sekunneissa. Show on ohi ja olo ihmetystä täynnä. Haisukelluksella pääset ihailemaan näitä ihmeellisiä eläimiä lähempää kuin normaaleilla sukelluksilla.

Utila

Utila on Roatania pienempi ja rauhallisempi saari. Yleisfiilis on jollain tapaa rennompi, mutta rannat ovat aivan yhtä hienoja ja sukeltajia on yhtä paljon. Jos kaipaat actionia, kannattaa käydä lasillisilla The Treetanic -baarissa, joka on varsinainen taideteos itsessään; omistaja on rakentanut sitä vuosien varrella eriskummallisista materiaaleista, kuten pulloista, marmorikuulista, näkinkengistä, barbinukeista, värillisistä laseista - you name it. Baari on melko suuri katoksellinen puutarhakasviston ympäröimä ulkoilmakeidas. Fiilis on mitä trooppisin ja tämän kummallisempaa ja kauniimpaa baarisettingiä tuskin löydät mistään.

Sukeltaminen Utilassa

Utilassa kannattaa hankkia sukellus- ja majoituspaketti samalla kertaa. Sukellusfirmoilla on majoituspaikkoja, jotka ovat aivan kelvollista laatua, mutta todella edullisia. Samalla tapaat illan grillijuhlissa samanhenkistä porukkaa. Sukelluskohteena Utila on erityinen juuri valashaiden takia. Tullessasi paikan päälle tapaat heti paljon porukkaa, jotka kertovat silmät loistaen näkemistään merten jättiläisistä.

Liikkuminen

Saarille pääsee kätevästi mantereelta La Ceibasta lautalla. Matkaan menee alle kaksi tuntia ja hinta on halpa, noin 20 dollarin luokkaa. Kannattaa tsekata lauttojen liikennöintiaikataulut jo ennen La Ceibaan saapumista, koska kaupungissa itsessään ei ole erityistä nähtävää ja on harmi käyttää reissuaikaa ja fyrkkaa yhtään ylimääräistä rähjäisessä Ceibassa. Jos joudut yöpymään siellä, löydät kyllä hostelleja, mutta ne ovat kulahtaneita ja laatuunsa nähden hintavia. Roatanille ja Utilaan voit myös lentää suoraan. Molempien saarten puhelinpylväissä komeilee luultavimmin mainoksia yksityisten purjeveneomistajien järjestämistä purjehduksista saarten välillä. Hinta ei ole järisyttävä ja jos olet meri-ihminen, kannattaa saarten välinen matka tehdä leppoisasti veneenkannella kirjaa lukien ja tuoretta ananasta natustellen. Aikaa tietysti kuluu moninkertaisesti normi-veneyhteyteen verrattuna, mutta hidas matkaaminen onkin nautinto itsessään.

KILROYn reissuvinkit

Taskulamppu tulee olemaan erittäin tärkeä matkakumppanisi, sillä pimeä saapuu aikaisin ja sitten tuleekin pilkkopimeää. Sähkökatkokset ovat lähes päivittäisiä, joten oma taskulamppu on tärkeä käytännön sujumisen kannalta. Utilassa on vain yksi pankkiautomaatti, joka saattaa sanoutua irti yhteistyöstä anytime, joten kannattaa ottaa tarpeeksi käteistä mukaan, niin ei tarvitse stressailla.

Utila ja Roatan - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä