Honduras

Honduras on huikea reissukohde!
 

Matka Hondurasiin - Karibian kätkettyyn helmeen

Kaukana massaturismista Karibian rannikolla sijaitseva Honduras on seikkailijan ja sukeltajan mieleen. Vehreän luonnon keskellä virtaava Río Cangrejal haastaa koskenlaskijan. Roatanin ja Utilan riutoilla voit nähdä jättiläismäisiä valashaita. Joko mennään?

Honduras reissukohteena

Väli-Amerikassa sijaitsevasta Hondurasista puhutaan harvoin, eikä kukaan oikein tunnu tietävän siitä mitään. Reppureissaajalle maa on kuitenkin tutustumisen arvoinen: Honduras kätkee sisäänsä vehreiden sademetsien peittämiä vuoria, luonnon monimuotoisuutta, koskia sekä trooppisia sukellussaaria. 

Matka Hondurasiin - Hylkysukellus
Sukellus on ehoton kokemus Hondurasin reissulla - ei muuta kuin räpylät jalkaan!

Karibian letkeä tunnelma leijuu Hondurasin rannikkokaupunkien haalistuneiden pastellinväristen villojen yllä. Suolainen merituuli ja hurrikaanit ovat kohdelleet näitä joskus loisteliaita rakennuksia ronskin ottein. Mutta kun meri kimmeltää turkoosin vihreänä ja palmut huojuvat hiekkarantojen reunustoilla, huomaat ihailevasi näitä jo osin haalistuneita maisemia.

Hondurasin banaanivaltio on yksi Väli-Amerikan köyhimmistä maista, ja matkailu on vielä varsin kehittymätöntä. Moni travellaaja on silti kokenut paikallisten ystävällisyyden ja Hondurasissa tai sen saarilla on helppo viihtyä pitempäänkin. 

Sukella valashaiden valtakuntaan

Hondurasin nurkilta löydät upeat sukellusspotit, joita pidetään yleisesti yksinä maailman parhaista. La Ceibasta pääsee lautalla trooppisille Utilan ja Roatanin saarille yhdessä hujauksessa, ja siitä eteenpäin sinulla on vain hyviä vaihtoehtoja! Lauttoja kulkee pari kertaa päivässä, eivätkä hinnat ole päätä huimaavia. 

Matkat Hondurasiin - Roatan
Roatanin upea auringonlasku on joka ilta hieman erilainen, eikä tähän näkyyn vain voi kyllästyä!

Roatania ja Utila

Rotanialla on jopa oma lentokenttä ja se on Utilaan verrattuna jonkin verran kalliimpi reissukohde. Rotanian yöelämä on varsin vilkasta ja hyviä ravintoloita ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja on riittämiin. Utila on rauhallisempi kuin Roatan niin tarjontansa kuin muiden reissaajien osalta.

Molemmilta saarilta löytää hienohiekkaisia rantoja ja snorklattavia riuttoja. Utilan ja Roatanin saaret ovat erityisesti sukeltajien suosiossa, sillä sukeltaminen on näillä edullista, ja veden alla on paljon värikkäitä kaloja ja kilpikonnia katseltavana. Saaria ympäröivä riutta on maailman toiseksi suurin (Australian Ison valliriutan jälkeen). Molempien saarten vesissä sinulla on erinomaiset mahdollisuudet nähdä jokaisen sukeltajan unelma: valashai.

Matka Hondurasiin - Honduras on sukeltajan paratiisi - Valashai
Sukella Hondurasissa ja bongaa valashai! 

Río Cangrejal

Poikkea perinteisemmiltä reiteiltä ja sukella sademetsän sisään! Kanabussi Hondurasin La Ceibasta vie sinut Río Cangrejalin turkoosinväriselle joelle. Vesi on hionut sitä reunustavat valkoiset kalliokivet sileiksi ja muodostanut luonnon omia uima-altaita. Näissä voi harjoitella vaikka eskimokäännöksiä koskimelontaa varten.

Joen koskikohtia voi raftata myös kumivenein. Jokea reunustavat rehevät sademetsät, ja lähistöllä on patikkareitti isommalle vesiputoukselle. Järjestetyt seikkailuaktiviteetit ja asuminen ovat Hondurasin muuhun hintatasoon nähden kalliita, mutta paikka on niin hieno, että kokemuksesta pulittaminen kannattaa.

Copánin maya-rauniot Hondurasissa

Länsi-Hondurasissa sijaitsevat Copánin maya-rauniot ovat suosittu reissukohde, joka osuu sopivasti matkan varrelle, jos olet suuntaamassa Guatemalaan. Maya-rauniot eivät ole yhtä massiivisia ja vaikuttavia kuin Guatemalan Tikalin temppelit, mutta jos vähänkään perehdyt mayojen kiehtovaan, yli tuhat vuotta sitten hiipuneeseen korkeakulttuuriin, saat ikivanhoista hallitsijoiden patsaista ja hieroglyfeistä paljon irti.

Keskustorilla on 40-metriä korkea Akropolis-pyramidi, jonka sisällä on muita pyramideja. Osa arkeologisista kaivauksista on kesken, ja Copánin vartijat kertovat mieluusti niiden kulusta ja mayojen historiasta. Tarinan päätteeksi keskustelu saattaa kyllä siirtyä äitimuorin sairauksiin, jolloin on vain kaivettava kuvetta ja tiputettava opastuksesta lantti tai pari. Raunioilla elelevät keltanokkaiset tukaanit ja papukaijat. Turistijoukkoja ei näy, eikä kukaan tyrkytä matkamuistoja. Tunnelma on melkein turhankin rauhallinen.

Matkat Hondurasiin - Copan
Copán on täynnä historiaa ja tarinoita – nämä maya-rauniot kannattaa tsekata.

Tegucigalpa ja San Pedro Sula

Sekä Tegucigalpa että San Pedro Sula ovat tyypillisiä latinosuurkaupunkeja, jotka eivät ihastuta kauneudellaan. Väenvilinän keskeltä löydät kuitenkin peruspalvelut, ja ostoskeskuksista saat kaiken tarpeellisen. Kaupunkien meininkiin on hyvä suhtautua kunnioituksella ja pitää alhaista profiilia sen sijaan, että vilauttelisi modernia elektroniikkaansa joka käänteessä. Väkivaltatilastot eivät imartele näitä cityjä.

Liikkuminen ja turvallisuus Hondurasissa

Hondurasiin pääsee lentäen tai naapurimaista maitse busseilla. Kaupungeissa kannattaa käyttää taksia ja välttää pimeällä liikkumista. Paikallisten kulkupeli on niin kutsuttu kanabussi, joka on vanha amerikkalainen koulubussi. Kanabusseissa pääsee kunnolla paikalliseen meininkiin mukaan, ja sisäänheittäjät auttavat rinkkojen kanssa. Bussit nappaavat matkalaisia kyytiin teiden varsilta.

Ryöstöjä tapahtuu maanteillä erityisesti yöaikaan, mutta jos huono tuuri sattuu kohdalle, voi joutua ryöstetyksi keskellä päivääkin. Monet matkaajat ovat varoittavista rikostilastoista huolimatta reissanneet Hondurasissa kanabusseilla ilman mitään ongelmia. Tsekkaa alueen myrskytilanne jo reissun suunnitteluvaiheessa.

KILROYn reissuvinkit Hondurasiin

Jos hablaat edes vähän espanjaa, tulet harvemmin vedetyksi nenästä, ja kaikki sujuu joustavammin ja iloisemmissa merkeissä. Hondurasin ainutlaatuiset metsät hupenevat huimaa vauhtia tehohakkuiden vuoksi. Joidenkin arvioiden mukaan maassa ei ole enää lainkaan metsiä 20 vuoden kuluttua, jos meininki jatkuu samana. Vastuullinen travellaaja ei osta harvinaisista trooppisista puumateriaaleista valmistettuja koriste-esineitä.

Ota yhteyttä