Guatemala

Aamu sarastaa Lago Atitlánin yllä - Guatemala
 

Matka Guatemalaan - maya-kulttuurin lähteille

Guatemalan ikivanhat maya-temppelit kohoavat syvältä sademetsän siimeksestä auringon venytellessä ensimmäisiä säteitään. . Voimakkaana elävä intiaanikulttuuri, Tyynenmeren hiekkarannat, Karibian letkeä garifuna-kulttuuri ja upeat seikkailukohteet ovat hunajaa reissaajalle.

Guatemala reissukohteena

Guatemalan maantieteellinen sijainti tekee siitä erinomaisen aloituspisteen Väli-Amerikan reissullesi. Naapurimaat Meksiko, Belize, Honduras ja El Salvador ovat kiinnostavia kohteita, mutta Guatemalassakin viettää reissaten helposti useita kuukausia, jos vain haluaa.

Monet Guatemalassa matkanneista ovat kokeneet sen naapurimaita turvallisemmaksi. Ihmiset ovat sydämellisiä köyhyydestä huolimatta. 37 tulivuoren maassa riittää seikkailijalle tekemistä. Koko Väli-Amerikan korkein tulivuori, Tajumulco, yltää 4 220 metrin korkeuteen.

Matka Guatemalaan - kahviplantaasit
Guatemala on kahvin ystävän maa - plantaaseja riittää silmänkantamattomiin!

Guatemalan ainutlaatuinen ekosysteemi on kokemus itsessään. Karibian ja Tyynen valtameren rannikot hienoine rantoineen ovat tunnelmaltaan ja kasvistoltaan aivan erilaisia. Vuoristoisessa maassa riittää maisemia ihailtavaksi ja vaellusreittejä koluttavaksi. Kontrastit kuuman ja kostean trooppisen metsän sekä kylmemmän ja kuivemman vuoristomaaston välillä ovat huimat. Erikoisen kokemuksen saat suuntaamalla Rio Dulcen likaisesta kaupungista kanabussin kyydissä El Paraison kauniille pienelle kuumalle vesiputoukselle. Simmarit vain päälle, ja uit viileässä joessa, johon putous laskee. 

Intiaanikulttuuri voimissaan Guatemalassa

Maan intiaanikulttuuri näkyy voimakkaasti guatemalalaisessa katukuvassa: varsin suuri osa Guatemalan asukkaista on juuriltaan alkuperäiskansaa. Monet paikalliset pukeutuvat edelleen koristeellisiin ja värikkäisiin perinneasuihin.

Matka Guatemalaan - Tututsu värikkäsiin käsitöihin
Värikkäitä kankaita ja perinneasuja näkee Guatemalan katukuvassa.

Mystiseen maya-kulttuuriin tutustut parhaiten Tikalissa. Mahtavan Tikalin jopa 60 metrin korkeuteen yltävät temppelirauniot kertovat tarinaa aikoinaan kukoistaneesta korkeakulttuurista. Mayat olivat taitavia tähtitieteilijöitä, arkkitehtejä, matemaatikkoja ja käsityöläisiä. Maya-kalenterin ajanlaskusysteemi on hämmästyttävän tarkka. Arkeologit tutkivat yhä tämän pääasiassa nykyisen Guatemalan alueella vaikuttaneen korkeakulttuurin äkillisen katoamisen syitä. Tikalin temppeleille kannattaa suunnata aamuvarhaisella. Kiipeä korkealle rauniolle, jolloin näet temppeleiden huippujen pilkistävän hienoisen usvaverhon läpi syvältä sademetsän peitosta auringon venytellessä ensimmäisiä säteitään. Näky on yksinkertaisesti taianomainen.

Hyviä reissukohteita - Flores ja Livingstone

Guatemalassa on paljon viehättäviä pikkukaupunkeja, kuten Flores, joka sijaitsee melko lähellä Tikalin temppeleitä. Afrokaribialainen garifuna-kulttuuri taas näyttäytyy parhaiten Livingstonin rannikkokaupungissa. Sille tyypillinen musiikki on letkeää ja lanteita kutkuttavaa. Hankkiudu baarien live-iltoihin ja koe iloa huokuvat karibialaiset rytmit.

Espanjan alkeita Antiguassa

Monet satsaavat matkansa alussa espanjankursseihin, mikä onkin hyvä idea, sillä siten välttyy monilta matkan mutkilta. UNESCOn maailmanperintökohde, vanha kolonialistinen Antiguan kaupunki, on tunnettu laadukkaista kielikouluistaan. Värikäs ja siisti pikkukaupunki on suorastaan pullollaan nuoria reissaajia, jotka opiskelevat päivät ja bilettävät illat trendikkäissä salsabaareissa. Kursseja varatessa kannattaa hankkia samalla kotimajoituspeti paikallisen antigualaisen casasta. Emännän kokattua sinulle illallisen huomaat keskustelevasi jo sujuvasti papujen erinomaisuudesta ja markkinaostoksista.

Matkat Guatemalaan - Antigua
Angitua on nuorekas kaupunki - menoa ja reissutovereita siis löytyy varmasti!

Markkinahumua Guatemalan Chichicastenangossa

Vilkkailla Chichicastenangon markkinoilla myytävien käsitöiden väriloisto ja taidokkuus saavat melkein haukkomaan henkeä. Myyntikojut notkuvat kangasliinoja, puunaamioita ja perinteistä maya-kulttuuriin kuuluvaa esineistöä. Tinkimistaidot ovat koetuksella, ja rinkka täytyy tuliaisista.

Semuc Champey

Yksi Guatemalan kauneimpia nähtävyyksiä on Semuc Champey vesiputouksineen ja luolastoineen. Voit lekotella vuoristopurojen muodostamissa luonnon uima-altaissa auringon paahtaessa kuumasti. Paikalle pääsee parhaiten järjestetyllä retkellä, jonka voi buukata useista eri kaupungeista.

Lago Atitlán

1500 metrin korkeudessa sijaitseva noin 300 metriä syvä Atitlán-järvi on syntynyt aikoinaan tulivuoren romahduttua sisäänpäin. Varaa Antiguasta minibussikyyti järven rannalle Panajachelin vanhaan hippikylään. Tie sinne kiemurtelee pitkin jyrkkiä vuorenrinteitä henkeäsalpaavissa maisemissa. Kirkasvetisen ja tulivuorten ympäröimän Atitlánin rannoilla on useita pikku kyliä, joissa jokaisessa on oma, erilainen tunnelmansa. Järvellä liikutaan venetakseilla. Bilekansan suosikkikylässä, San Pedrossa, on halpoja espanjankursseja. Monikin reissaaja on pidentänyt järvellä vietettyä aikaa jopa viikoilla. Tunnelma on niin rento, ja maisemat ovat silmää hivelevän kauniit.

Matka Guatemalaan - Atitlan-järvi
Upeaa upeammat auringonlaskut Atitlan-järvelle houkuttavat monia reissaajia pysähtymään hieman pidempäänkin.

Aktiivireissaajalle

Guatemala on luontomatkaajalle ihanteellinen maa, sillä koettavaa on paljon, ja aktiviteetit ovat edullisia. Tekemistä riittää melonnasta koskenlaskuun ja patikkaretkiin. Antiguasta pääsee salsakurssien lomassa patikoimaan edelleen aktiiviselle Pacaya-tulivuorelle. Jos vielä tavoittelet huippukuntoa, vaihtoehtonasi on taxi natural, eli hevoskyyti. Rankka nousu palkitaan upealla näyllä: Pacayan tulipunaiset laavavirrat lämmittävät kävelijän jalkoja ja sydäntä. Täydellinen mielentasauskeidas löytyy Atitlán-järven San Marcosin pikkukylästä. Vastaan kävelevät ihmiset hymyilevät lempeästi ja kylässä leijuu rauhallinen ilmapiiri.

Hidasta ja terveellistä elämää kaipaavalle San Marcos on paratiisi. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoelämän kursseja kristalli- ja yrttihoidoista tasokkaisiin joogatunteihin. Turkoosinvärisissä Atitlánin vesissä voi myös sukeltaa, ja tulivuorimaisemissa ratsastaminenkin onnistuu. Tyynenmeren rannalta Monterricosta järjestetään mangrovemetsään veneretkiä. Upeilla hiekkarannoilla uiskentelevan kannattaa huomioida voimakkaat merivirrat ja aallokko. Urheilukalastusta voi kokeilla buukkaamalla itselleen veneen miehistöineen ja kalastusvälineineen. Syvänmerenkalastuksessa pääsee mittelemään voimiaan useita kymmeniä kiloja painavien purjekalojen kanssa.

Matkat Guatemalaan - luonnon lähde
Luonnon muodostamassa uima-altaassa voi lekotella ja rentouttaa reissussa väsyneitä jalkoja.

Liikkuminen Guatemalassa

Edullisimmin lennät Méxicoon tai Guatemala Cityyn. Maan sisällä liikkuminen ja naapurimaihin poikkeaminen on vaivatonta ja edullista toimivan bussiverkoston ansiosta. Paikalliseen meininkiin pääsee parhaiten sisään taittamalla matkaa niin kutsutuilla kanabusseilla, jotka ovat keltaisia, vanhoja amerikkalaisia koulubusseja. Niissä kulkevat paikalliset kamppeineen, omat kanat häkissä kotkottaen. Voit hypätä bussiin tienposkesta, ja sisäänheittäjät auttavat rinkkasi sisään. He myös jeesaavat jäämään oikeassa kohtaa pois. Kanabussin jälkeen turistibussit tuntuvat varsin tylsiltä ja elottomilta. Kaupungeissa liikutaan yleensä pienillä tuk tuk -takseilla.

Guatemalan turvallisuus

Guatemalalla on synkkä menneisyys, mutta maa on ollut melko rauhallinen viimeisten kymmenen vuoden ajan. Yleinen tunnelma on rento ja ystävällinen, mutta teillä voi sattua ryöstöjä päiväsaikaankin. Erityisesti pääkaupunki Guatemala Cityllä on huono maine. Siellä kaikki rihkamakorutkin on syytä laittaa piiloon ja välttää kulkemista yksin tai pimeällä. Antiguan pääsiäisjuhlat ovat taskuvarkaiden taivas. Silloin kannattaa jemmata kaikki arvotavarat. Hurrikaanitilannetta on myös syytä seurata, mieluiten jo matkan suunnitteluvaiheessa. 

Guatemala - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä