Los Angeles

Surffari rannalla Los Angelesissa
 

Matka Los Angelesiin - surffaajia ja Hollywoodin lumoa

Los Angelesissa ei tarvitse pyöritellä peukaloitaan, vaikkei olisikaan leffaintoilija. Kokeile aaltoja surffileirillä, kruisaile tai haikkaa Hollywood-kukkulalla, ja sukella kaupungin verrattoman rikkaaseen kulttuurielämään. Lähde matkalle Los Angelesiin!

Los Angeles

USA:n toiseksi tiheimmin asutun kaupungin metropolialueella elää yli 18 miljoonaa asukasta, joiden juuret ovat yli 140 maassa. Los Angelesin etninen monimuotoisuus avautuu reissaajalle China-, Korea- ja Thaitownissa sekä pikku-Intiassa, -Amerikassa ja -Etiopiassa, joissa jokaisessa on omalaatuinen tunnelmansa ja makumaailmansa. Matka Los Angelesiin ei jätä ketään kylmäksi!

Kulttuuria ja urheilua Los Angelesissa

Kaikille suurkaupungeille tyypilliseen tapaan Los Angeles on mitä erilaisimpien klubien ja konserttien, ravintoloiden, museoiden ja gallerioiden keidas. Hyviä konsertteja löytyy Walt Disney Concert Hall:sta. Tsekkaa nykytaiteen museo, jossa voit kierrellä erinomaisissa valokuva- ja poptaidenäyttelyissä.

Matka Los Angelesiin - Dodger Baseball Stadion
Periamerikkalainen baseball-ottelu on elämys, joka kannattaa kokea Amerikan reissulla.

Mikäli haluat matkallasi tutustua paikalliseen urheilukulttuuriin, poikkea ihmeessä katsomaan Los Angeles Lakersien tai Los Angeles Kingsien matseja. Hurmos nousee kattoon kotijoukkueen nakutellessa pisteitä ja väliaikaohjelma pitää huolen viihdytyksestä erien välissä. Muista, että katukauppiaiden kauppaamat tiketit ovat yleensä ylihintaisia ja todella huonoilla paikoilla. Hanki siis liput luotettavilta myyjiltä.

Legendaarinen Route 66 päättyy Santa Monican kauniiseen Palisades-puistoon. Lähde sinne hengailemaan ja seuraamaan toinen toistaan tyylikkäämmin sonnustautuneiden lenkkeilijöiden virtaa. Käväise myös Pacific Park -puistossa. Anaheimin Disneyland ihastuttaa lapsia ja lapsenmielisiä ilakoijia.

Los Angeles on shoppailijan taivas

Kun ostosvillitys iskee, suuntaa Robertson Boulevardille ja Melrose Avenuelle. Jos haluat törsätä seurapiirijulkkisten suosikkikaupoissa, on Rodeo Drive oikea kohde. Ostosmaratonin jälkeen voit rauhoittua Huntington-kirjaston puutarhassa taiteen keskellä.

Matka Los Angelesiin - Hollywood
Mikään ei voita legendaarisilla Hollywood Hillseillä haikkaamista.

Hollywood

Hollywood on oikeastaan oma kaupunkinsa, jota leimaavat 1900-luvulla rakennetut elokuvastudiot. Täällä näet, missä leffateollisuus on syntynyt ja miltä nykyisten tähtien Hollywood Hillin valtavat palatsinomaiset talot näyttävät.

Maailmankuulu vuonna 1927 rakennettu Kodak-teatteri on Hollywoodin kulta-ajan perintöä. Aiemmin Graumanin kiinalaisena teatterina tunnettu Kodak on massiivisuudessaan todella hieno. Ei ihme, että kaikki tärkeimmät maailman elokuvaensi-illat ja Oscar-gaala pidetään juuri täällä. Teatteri sijaitsee Hollywood bulevardilla, jolla on myös Walk of Fame ja sitä päällystävät yli 2 000 näyttelijöiden ja muiden tärkeiden vaikuttajien tähteä. Näiden joukkoon lukeutuvat luonnollisesti Kermit-sammakko, Mikki Hiiri ja Marilyn Monroe.

Universal Studios on leffaihmisten suosikkikohde, jossa päiväsi hujahtaa hetkessä TV-sarjojen kuvauksissa. Paramount Studios ja Warner Bros. Studios ovat myös kiehtovia vierailukohteita.

Matka Los Angelesiin tarkoittaa huikeaa biitsimeininkiä

Losin suurin, pisin ja kaunein hiekkaranta on Malibu, jota reunustavat pitkät palmupuut ovat iso osa kaikkia Malibussa kuvattuja tv-sarjoja ja elokuvia. Venice Beach on puolestaan täydellinen hengailuranta, jonka kävelykatuja kansoittavat mitä erilaisemman näköiset ihmiset. Sukella Tyynenmeren aaltoihin, surffaa, liitele rullaluistimilla tai testaa rantalentistaitojasi!

Matka Los Angelesiin - harrastusmahdollisuudetLos Angelesin harrastusmahdollisuudet ovat loputtomat. Venice beachillä on kiva fillaroida tai surffata. 

Aktiviteetit Los Angelesissa

Surffi- ja bodyboardingkansalla on valittavanaan Malibun, Venicen ja Zuman aallot. Taitojasi voit hioa vuosittaisilla leireillä. Lentopallopelaajat ja auringonpalvojat kansoittavat Manhattan-rantaa etenkin kesällä. Monen mielestä Manhattan on Losin paras biitsi. Venicen palmujen reunustamissa nuhjuisissa tennis- ja koripallokentissä taas on oma charminsa. Surffarit hengailevat rannalla joulukuun hyytävistä säistä huolimatta.

Patikoija suuntaa töppösensä Santa Monica -vuorille, Malibu State - tai Griffith-puistoon. Bernardino-kansallispuiston alueella sijaitsevalla Big Bear -järvellä on lähin hiihtokeskus, jossa voit lasketella rinteitä bikineissä ainakin kevätauringon lämmittäessä. Hiihtokausi kestää yleensä joulukuusta huhtikuuhun.  

Los Angeles - Santa Monica -vuoret
Los Angelesin sykkeen vaihteluksi voit kavuta ihailemaan auringonlaskua Santa Monica -vuorille.

Liikkuminen Los Angelesissa

Tilastojen mukaan jokaisella losilaisella on oma auto ja jopa 12-kaistaisten moottoriteiden liikenneruuhkat ovat sen mukaiset. Vuokra-auto tai asuntoauto on silti ehdottomasti paras menopeli varsinkin, jos vietät Los Angelesissa ja sen ympäristössä enemmän aikaa, tai jos suunnittelet tekeväsi road tripin. Los Angeles onkin erinomainen paikka aloittaa road trip. Voit kulkea pitkin länsirannikon rantatietä tai suunnata itään Route 66:ta pitkin. Maisemat eivät tästä legendaarisemmaksi muutu!

Niin huvittavalta kuin se kuulostaakin, kävelijää tuijotetaan Los Angelesissa epäluuloisesti, ja yleensä reissaajat maksavat kiltisti takseista. Paikalliset suosivat Uberia ja se toimii hyvin. Julkiseen liikenteeseen kuuluu metro sekä bussi- ja junayhteydet. Los Angelesin kansainvälinen lentokenttä LAX on maailman kiireisimpiä. Sen lisäksi Losissa on neljä muuta kenttää.

Milloin mennä

Los Angelesin turistisesonki ajoittuu lämpimimpään aikaan, heinäkuun ja elokuun tienoille. Hinnat kohoavat silloin pilviin ja savusumua esiintyy kaupungin yllä eniten kesäkuussa. Hermot ja rahat säästyvät matkustaessasi maalis-toukokuussa tai syksyllä. Loka-marraskuu kurpitsoineen on ihanaa aikaa Los Angelesissa, kun paikalliset valmistautuvat halloweenin ja thanksgivingin juhlimiseen. 

Matkat Los Angelesiin - road trip
Los Angelesin matkaan kannattaa yhdistää legendaarinen Amerikan road trip lähiosavaltioihin. 

Reissuvinkkimme Los Angelesiin

Ajoita reissusi siten, että pääset kokemaan jonkin näistä tapahtumista: Uuden vuoden päivänä Ruusuparaatin musisoijat ja värikkäästi koristellut vaunut täyttävät Pasadena Colorado -bulevardin. Helmikuiset Kiinalaisen uuden vuoden festivaalit tuovat koristeelliset lohikäärmeet ja uskomattomat ruokakojut kaduille.

Coachella Valley täyttyy viileästä nykymusiikista vuosittaisilla festivaaleilla. Losista sinne ajaa noin kaksi tuntia. Tapahtuma järjestetään aina huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa. Hanki lippusi ennen ajoreissua! Kaikista värikkäin ja pirtein festari on ehdottomasti LA Pride -karkelot, jotka täyttävät Santa Monica bulevardin aina kesäkuussa. Tästä paremmaksi eivät pirskeet muutu! Jazzdiggarit ovat heinäkuussa kärppänä kaupungissa jamittamassa Central Avenue Jazz -festivaaleilla.

Elokuu on surffaajien kuukausi; silloin Manhattan Beach, Hermosa Beach ja Redondo Beach täyttyvät kansainvälisen surffifestareiden viettäjistä. Summer Pops Festival päräyttelee saundeja ilmakehään Hollywood Bowlissa kesäkuusta syyskuulle asti. Musiikkiskaala liikkuu klassisesta hip hopiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Marraskuun AFI-LA Festiä pidetään erittäin tasokkaana kansainvälisenä elokuvafestivaalina, jonne virtaa katsojia ympäri maailmaa. Mikäli suuntaat kaupunkiin helmikuun lopussa Oscar-gaalan aikaan, kannattaa varata majoitus hyvissä ajoin etukäteen.

Ota yhteyttä