Havaiji

Matka Havaijille - Havaiji on toinen toistaan upeimpia saaria: tässä Kauai
 

Matka Havaijille - Tervetuloa paratiisiin!

Nauti ihmeellisistä rannikko- ja kanjonimaisemista legendaarisilla saarilla. Tanssi lei heiluen biitsillä aina auringonlaskuun ja -nousuun asti. Havaiji on surffarin paratiisi eikä patikoijakaan jää nuolemaan näppejään! Vehreät metsät ja jylhät tulivuoret tarjoavat huikeat vaellusmaisemat.

Matka Havaijille

E Komo Mai - Tervetuloa! Nauti elämästä hiekkarannalla tuore ananasdrinkin kourassa, paikallinen reggae korvissa. Havaiji, yksi Yhdysvaltojen ainutlaatuisimmista osavaltioista, on trooppinen saariketju keskellä Tyyntä valtamerta. Havaijilla asuu jotakuinkin 1,2 miljoonaa ihmistä ja ainakin yhtä moni reissaaja haaveilee Havaijista matkakohteena!

Havaijin pääsaaret ovat Big Island, Oahu, Kauai, Maui ja Molokai. Saaret syntyivät miljoonia vuosia sitten vedenalaisten tulivuorenpurkausten seurauksena, ja aktiiviset tulivuoret ovat edelleen osa paikallisten arkea. Näiden luonnonvoimapesien joukossa on myös maailman korkein tulivuori, Mauna Kea, joka kohoaa 4205 metrin korkeuteen.

Matka Havaijille

Tulivuorien lisäksi Havajilla riittää katseltavaa myös avaruuden suuntaan: Onizuga-keskuksessa on kovan luokan teleskooppeja universumin tutkiskeluun. Tai jos haluat pysyä myös ajatuksien tasolla maan pinnalla, niin ota linssin eteen Havajin lukuisat maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna ainutlaatuiset kasvit ja eläimet. 

Luontonähtävyyksien lisäksi Havajilla pääset tutustumaan myös kulttuuriin. Osallistu ihmeessä perinteiseen polynesialaiseen luau-iltaan, jossa näet hula-hula-tanssia ja kuulet ukuleleen säestämää laulua.

Big Island

Big Island on nimensä mukaisesti Havaijin saarista suurin. Se on myös voimakastahtoisen ja yhä aktiivisen tulivuori Kilauean kotipaikka. Tulivuori on upea näky ja kuvauskohde, mutta muista antaa sille sen ansaitsema kunnioitus: tsekkaa vuoren tilanne paikallisilta, ennen kuin suuntaa lähelle tätä majesteettista puhisijaa.

Big Islandin luonto on muihin saariin verrattuna ehkä monimuotoisin. Vaella sademetsissä, katsele Mauna Kean lumisia rinteitä, rentoudu rauhallisen Kauna'oa Bayn hiekkarannalla ja ihmettele Pele-jumalattaren kuumana hehkuvia laavavirtoja. Lillu Ahalanui Beachin kuumissa lähteissä ja häkelly Crater Rim Driven maisemista. 

Oahu

Osavaltion pilvenpiirtäjäpääkaupunki, Honolulu sijaitsee Oahun saarella. Kaupunkifiilistä antavat ruuhkat ja suuremmille kaupungeille tuttu vilinä, shoppailumahdollisuudet. Muihin jenkkikaupunkeihin verrattuna tunnelma on kuitenkin paljon rennompi. Kalleiden brändien omien liikkeiden lisäksi Ala Moana Centerissä voi shopata vaikka koko päivän – jos nyt vaikka kävisi huono tuuri ja ulkona tulee vettä taivaalta. 

Matka Havaijille - Honolulu

Auringonpalvojaa odottaa kuuluisa Waikikin ranta, jonne surffaajat ja bodyboardingia harrastavat kerääntyvät kuin ampiaiset hunajapurkin ympärille. Vietä siis päivä biitsillä ja siirry illalla nauttimaan kaupungin valoista ja menosta. Vieraile yökerhojen lisäksi ainakin Chinatownissa, jossa kannattaa ainakin maistella nuudeleita ja ihastella historiallisia rakennuksia.

Oahun hienoimmat vaellusmaastot löytyvät Mauna Kealta.  

Kauai

James Cook saapui Kauain vehreälle saarelle vuonna 1778 ja piti näkemästään. Tämän päivän reissaaja tuskin on eri mieltä näkymästä ja sen lumoavuudesta. Kauai on vähemmän asuttu ja vähemmän matkattu saari verrattuna esim. Big Islandiin ja Oahuun. Täydellisiä hienon hiekan rantoja ympäröi turkoosi kirkas meri, eikä muita auringonottajia välttämättä näy missään. Ei paha.

Huikeat maisemat ovat houkutelleet myös leffojen tekijöitä. Kauai on yli 70 elokuvan tapahtumapaikka, joista esimerkkinä Jurassic Park. Kauailla sijaitsee myös maailman märin kohta Mt. Wai´ale´alella sekä kanjonien kuningas Waimea Canyon, joka on 16 kilometriä pitkä ja lähes kilometrin syvä. Voimakkaat sateet kovertavat kanjonia, jonka pohjalla virtaa Waimea-joki. Kanjonin rinteillä on muutamia näköalapaikkoja, joilla voi haukkoa henkeään. Paikan päälle pääsee autolla todellista maisemareittiä pitkin.

Matka Havaijille - Kauai lumoaa maisemillaan

Kauai on hyvä valinta vaelluksen ystävälle. Saarella on lukuisia päätä huimaavia patikkareittejä, joiden varsilla vyöryää 50 kuvankaunista vesiputousta. Aloita näiden bongailu esim. valtavan Opaeka-putouksen ääreltä.

Saaren luoteispuolelta, Na Palin rannikolta avautuvat ehkä koko Havaijin hienoimmat näkymät. Ehkäpä se kuuluisin vaellusreitti, Kalalau, kulkee Ke´en rannalta Kalalaun laaksoon, ja matkalla näet kauniin Hanakapi´ain rannan. Vaelluksena reitti vaatii kuntoa, ja telttailijoiden on hankittava yöpymislupa, mutta kaikki reitin talsineista kehuvat sitä elämänsä kauneimmaksi vaellukseksi!

Vaellus helteessä voi olla väsyttävää touhua, joten pidä vesipullo matkassa mukana ja tankkaa sitten ahi-kalaburgereilla, jotka ovat Kauiain erikoisherkkuja!

Oikeastaan kaikilla Havaijin saarilla on mainiot olosuhteet surffauksen opetteluun. Kauailla voit aloittaa surffausurasi Po´ipun rannalta, jossa on sekä helppoja että haastavia surffauskohtia. Hotellitkin vuokraavat lautoja siedettävään hintaan. 

Maui

Vaikuttava Haleakalan tulivuori ja luonnonpuisto ovat hieno avaus Havajin matkan Maui-osiolle! Tulivuoren kraateri on ehkä yksi hienoimmista auringonlaskun ihailupaikoista ikinä, vaikka eipä kyllä auringon laskun seuraaminen Mauin biitsilläkään ole huono vaihtoehto. Wailea Beach on se paras paikka rantaelämää kaipaavalle.

Matka Havaijille - Mauin auringonlaskuja kelpaa ihailla

Mauilta löytyy nin ikään huikeita vaellusreittejä, joista yksi hienoimmista on Haleakalan kraaterissa kulkeva Sliding Sands -reitti, jonka varrella voit myös yöpyä, kun muistat vain tehdä varauksen etukäteen. Alue tunnetaan myös erityisen kirkkaana hohtavasta taivaastaan, joten kippaa kasvot illalla taivasta kohden ja hämmästele näkemääsi. Jos päädyit vaelluskengät jalassa Kipahuluun, niin pakkaa mukaasi myös uimakamppeet, sillä alueen puistoissa on kauniita vesiputouksia, joihin pulahtaa vilvoittelemaan.

Maui on myös luonnollisesti mahtispotti surffaukselle. Talvisaikaan Mauin ympäristössä ui ryhävalaita, jotka ovat nekin komea näkysuomalaisiin vesieläimiin tottuneille. Kaiken kaikkiaan Maui on vähemmän asuttu ja turistoitunut verrattuna Oahuun, joka muutoin on samantyylinen saari reissutarjontansa osalta. Tunnelma on siten rauhallisempi, ja surffauspaikkana Maui on totaalisen legendaarinen!

Matka Havaijille - Surffaa sielun täydeltä

Mauin surffausaallot ovat huippuluokkaa, erityisesti Kanahan, Pa´ian ja Hookipan biitseillä.

Sukellus ja snorklaus Havaijilla

Havaijin sukellusolosuhteet ovat vertaansa vailla. Tuliperäisen maaston vuoksi vedenalaiset maisemat ovat erikoisia ja dramaattisia. Sukella kovien korallien keskelle ja ihaile värikkään havaijilaisten oman kalan, Humu humu nuku nuku apuaan sekä leijona- ja perhoskalojen leikkiä. Hait ja kilpikonnat eivät ole nekään harvinainen näky näillä vesillä!

Niin ikään snorklaus Havaijin kirkkailla vesilllä on nautinto. Katsele Kauain Tunnels -rannan dramaattisia vedenalaisia laavatunneleita, joiden lomitse vaarattomat riuttahait lipuvat. Mauin Ulua Beach ja Inside Crater, Oahun Inside Reef ja Magic Island, Big Islandin Kealakekua Bay sekä Kauain Kee lagoon ovat kaikki fantastisia snorklauspaikkoja.

Matka Havaijille - Aloita sukellusharrastus Havaijilla

HUOM! Kunnioita aina merta ja tarkista paikalliset sääolot, sillä aaltojen voima voi tulla yllätyksenä ja merivirrat voivat viedä kauemmas ulapalle.

Liikkuminen Havaijilla

Havajin saarten väliä lentää päivittäin useat lennot. Saarten välillä kulkee myös lauttoja, joten saarelta toiselle liikkuminen onnistuu varmasti. Oahua lukuun ottamatta, saarten julkinen liikenne ei ole kehuttavalla tasolla.

Busseja menee satunnaisesti, mutta reitit eikä aikataulut ovat kovin käteviä reissaajalle, joten säästät kallisarvoista reissuaikaa, kun varaat vuokra-auton alle tai buukkaat seikkailumatkoja, joihin kuuluu kuljetukset. Kauailla, Hanaleilla ja Po'ipulla, myös fillarivuokra on varteenotettava vaihtoehto.   

Matka Havaijille - Rentoudu biitsillä

Majoittutuminen Havaijilla

Kaikilta saarilta löytyy luksushotelleja, mutta myös hostelleja, joskin näitä on vähemmän kuin muissa reppureissaajien suosimissa maailmankolkissa. Majoitus kannattaa varata etukäteen etenkin, jos suunnittelet matkaa pyhien aikaan. Kysy vinkkejä reissuasiantuntijoilta!

Milloin mennä Havaijille

Havaijilla vallitsevat suunnilleen samat lämpötilat läpi vuoden, joskin joulukuusta maaliskuuhun sataa hieman muuta vuotta enemmän. Joulukuusta maaliskuuhun on myös kovin turistisesonki, joka nostaa hintatasoa saarilla. Kaiken kaikkiaan Havajin imasto on miellyttävä: on lämmintä ja kosteaa, ja merituuli pitää ilman raikkaana. Huomaa kuitenkin, että saarilla sääolot saattavat muuttua yllättäen päivän mittaan. 

KILROYn reissuvinkit

Festivaaleja ja karnevaaleja on vuoden mittaan kaikilla saarilla. Quicksilver Big Wave Classic surf -festivaali pidetään Oahulla vuosittain aina joulukuussa, jolloin aallot ovat jättikokoiset ja meno huimaa! 

Havaiji on suosittu lomakohde, mutta löydät halutessasi saarilta myös täysin autioita rantoja, jotka todellakin ovat yhtä kauniita kuin postikorteissa!

Havaiji - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä