Kanada

Kanadassa pääsee lähelle alkuperäiskansojen juuria.
 

Kanadan matkat - aktiivireissaajan unelma

Matka Kanadaan on retkeilijän unelma. Kalliovuorten laskettelurinteet, haastavat vaellus- ja kiipeilyreitit sekä Vancouver lumoavat reissaajan sydämen. Kanadasta on vaikea olla tykkäämättä!

Kanada

Matka Kanadaan vie sinut uuteen maailmaan. Tätä valtavaa, kokonaispinta-alaltaan maailman toisiksi suurinta valtiota ympäröivät Atlantti, Tyynimeri ja Pohjoinen jäämeri. Monet reissaajat tulevat maahan ensisijaisesti upeiden luonnonpuistojen vetämänä, mutta yllättyvät myönteisesti kaupunkikohteista ja kulttuuritarjonnasta. Kanadassa sekoittuvat ranskalainen, irlantilainen, brittiläinen ja kanadalainen alkuperäiskulttuuri, mutta lisää vaikutteita tulvii USA:sta sekä ympäri maailmaa tulevilta siirtolaisilta. Kanadan kansainvälisyys ja etninen rikkaus on yksi osa maan kiehtovuutta.

Matka Kanadaan - Louise järvi Banff luonnonpuistossa
Kanadassa maisemat ovat upeat kajakin kyydissä lipuessa esimerkiksi Louise-järvessä.

Kanadan matkakohteet

Matka Kanadaan tutustuttaa sinut maisemiin vailla vertaa! Kanadalaiset ovat ympäristötietoista porukkaa ja ylpeitä hienosta luonnostaan. Reissuvinkkejä voi kysellä luontevasti pubissa jääkiekko-ottelun kommentoinnin lomassa. Luonnonpuistot, harmaakarhut, Kalliovuorten puuterihanget ja haastavat vaellusreitit - näistä vaahteranlehtivaltio tunnetaan parhaiten. Tuhatvuotiset männyt ja vuoristomaisemat, jotka eivät muistissa himmene vuosienkaan kuluessa, ovat hieno kokemus. Maan korkein kohta on lähes kuuteen tuhanteen metriin yltävän Mount Loganin huippu. Luontokohteissa riittää koluttavaa useammallekin viikolle, mutta kaupungeista saa niihin hienon kontrastin.

Vancouver Islandin rannat, Viktorian brittiläinen charmi sekä Kanadan itäiset maakunnat, kuten Ontario, Quebec ja Nova Scotia suurkaupunkeineen, ovat pysähtymisen arvoisia.

Niagaran putoukset

Queen Victoria -puiston jymisevät Niagaran putoukset vetävät luokseen vuosittain yli 13 miljoonaa ihailijaa. Näitä häkellyttäviä luonnonvoimia pääset katsomaan nappaamalla bussin Torontosta. Putoukset ovat jo syy itsessään tehdä matka Kanadaan.

Vastaa erämaan kutsuun

Matka Kanadaan on luontoon kaipaavan unelmien täyttymys. British Colombian ja Albertan luonnonpuistot ovat täynnä toinen toistaan parempia vaellusreittejä. Suurten järvien maastot ovat ulkoilijan taivas, sillä maailman suurimmalla makean veden altaalla voi harrastaa vaikka mitä patikoinnista melontaan, hylkysukelluksista pyöräilyyn ja skimbaamiseen. Kootenayn ja Glacierin luonnonpuistot sijaitsevat samaisten vuorijättiläisten alueilla, ja niistäkin löytyy paljon koluttavaa. Calgaryn kaupungista pääsee erityisen kätevästi Kalliovuorten laskettelu- ja vuorikiipeilypaikkoihin. 

Matka Kanadaan - pyörän selässä
Pyörän selkään kannattaa hypätä Kanadan upeissa maastoissa!

Lake Superiorin luonnonpuisto

Lake Superior Provincial Park sijaitsee Lake Superiorin itärannalla. Se on ulkoiluhenkisten retkeilijöiden paratiisi. Voit telttailla, meloa, kalastaa ja tietysti vaeltaa. Patikkareittejä on useita muutaman tunnin kävelystä yli viikon kestäviin taipaleisiin.

Puiston Towab-reitin varrella näet yli 25 metriä korkean Agawa-vesiputouksen. Haastavampi Coastal-reitti kestää 5-7 päivää, jonka varrella kuntoasi koetellaan muuttuvassa maastossa jyrkillä kallioseinämillä ja kivikoissa. Melontareittejä löytyy myös hyvin eripituisia. Jo matka luonnonpuistoon on kokemus: Algoma Central Railway kiemurtelee puiston itärajalla Agava-kanjonissa henkeäsalpaavissa maisemissa. Juna jättää seikkailijat matkan varrelle, josta pääsee suoraan vaellusmaastoihin.

Banff & Whistler

Matkalla Kanadassa näet myös kauniita luonnonpuistoja. Banffin ja Jasperin luonnonpuistoissa Kalliovuorten sydämessä lumihuippuiset vuoret kohtaavat vehreät metsät asukkaineen. Turkoosinväriset järvet, sulava lumi, vuolaat joet ja villieläimet tuntuvat melkein liian hienoilta ollakseen totta. Banff ja Whistler tarjoavat myös maailmanluokan rinteitä puuterisia hankia etsivälle. Whistlerin kylä on tyypillinen talviurheilijoiden kansoittama paikka, josta ei pubeja ja shoppailupaikkoja puutu. Gondolilla liu'ut helposti huimiin korkeuksiin, joista avautuvat hienot näkymät.

Banff on hieman Whistleriä kehittymättömämpi laskettelukohde, ja on myös hieno kesällä. Kirkkaan turkoosilta Lake Louiselta näkee upean Mount Victorian ja Victoria-jäätikön. Parempaa melontakohdetta aloittelijalle on vaikea keksiä. Moraine Lake lähellä Lake Louisen kylää on myös kaunis ja helppo melontakohde. 

Matka Kanadaan - Whistler
Voiko näin valkoisia maisemia ollakaan? Sukset jalkaan, welcome to Whistler.

Kiipeilyä huippuseinämillä

Kanadan Kalliovuorilla pääset kiipeämään jäätyneitä vesiputouksia vaikka Two-o-clock-putouksilla tai Cline River -kanjonissa. Helmikuisissa Tri-iceathlon-kisoissa Nordeggin alueella näet kiipeilijöitä mittelemässä voimiaan.

Brittiläisen Kolumbian Kamloopista löytyy hienoja seiniä kalliokiipeilyyn, mutta maan eteläosassa Albertassa sijaitseva Canmore on monien mielestä Kanadan paras kiipeilykohde, jonka seinämillä on myös vaativampia reittejä. Parhaat olosuhteet vallitsevat toukokuusta syyskuuhun. Banffin, Canmoren ja Lake Louisen alueilla järjestetään kiipeilykursseja kaiken tasoisille harrastajille.

Kanadan itäiset maakunnat

Kanadan itäisimmästä osasta löydät merihenkiset maakunnat Nova Scotian, New Brunswickin ja Prince Edward -saaren. Näillä pienillä maakunnilla on paljon historiaa tarjottavanaan. Matkalla Kanadassa kannattaa tutustua Louisbourgin ja Cape Bretton Highlands -kansallispuiston alueisiin, jotka ovat Nova Scotiaa parhaimmillaan.

Kaupunkielämää

Matka Kanadaan vie sinut myös upeisiin kaupunkeihin. Kanadan suurkaupungit vetävät hyvin vertoja etelänaapurin kuuluisille kaupungeille vaikka ovatkin vähemmän tunnettuja. Vancouverissa on paljon koettavaa, samoin Ontarion maakunnassa Torontossa, joka on maan suurin kaupunki ja tärkein liike-elämän metropoli. Toronton upea 1913 rakennettu talvipuutarha kätkee sisäänsä hienon Elginin teatterin, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Kaupunki on myös tunnettu hyvästä festivaalitarjonnastaan ja värikkäistä markkinoistaan.

Matka Kanadaan - Vancouverin upea valaistu horisontti
Vancouver on menevä kaupunki keskellä luontoa - reissaajalle siis täydellinen pysäkki!

Montreal ja pääkaupunki Ottawa sijaitsevat Québecin provinssissa ranskankielisellä alueella, jonka kulttuuri poikkeaa vahvasti muun maan kulttuurista. Tyyliltään viehättävä ja eurooppalainen Québec on kiva rannikkokaupunki. Montrealissa ollessasi pistäydy vaikka kauniissa Bailique Notre Damen kirkossa.

Liikkuminen Kanadassa

Matkalla Kanadassa liikut helposti paikasta toiseen, kun vuokraat auton. Kanadan julkinen bussiliikennekin toimii hyvin, ja se on junia halvempi matkustustapa. Tärkeitä junareittejä on neljä: Buffalo-Depew-Toronto, New York-Montreal, New York-Toronto ja Seattle-Vancouver. Greyhound USA ja Greyhound Canada mudostavat erittäin kattavan bussiverkoston tärkeimpien kaupunkien välillä.

Maan sisäisiä lentoja saa välillä varsin edulliseen hintaan. Maitse matkustaessa näkee enemmän, mutta aikaa kuluu valtavia välimatkoja taittaessa.

Matkat Kanadaan - Central Pacific Railway
Matkustaminen paikasta toiseen näiden maisemien läpi ei ole lainkaan huono keino karttaa kilometrejä..

Sää - Milloin tehdä matka Kanadaan?

Kanadassa on neljä vuodenaikaa, jotka tosin ilmenevät hieman eri aikoihin ilmansuuntien ja korkeuserojen takia. Maan eteläisimmät osat ovat lämpimimpiä, mistä johtuu sankempi kansoitus. Länsi- ja itärannikot ovat sateisimpia, erityisesti talvikuukausina.

Jos Kanadan matkasi ideana on päästä hyville lumihangille laskemaan, kannattaa reissu ajoittaa alkukevääseen tai talveen. Retkeilijöille ja telttakansalle parasta aikaa ovat kesäkuukaudet kesäkuusta elokuuhun, jolloin muutenkin on turistisesonki. Keväällä ja syksyllä hinnat ovat alhaisemmat, mutta jotkut turistinähtävyydet saattavat olla hiljaisimpina kuukausina suljettuina. Festivaalien kannalta kesä on parasta reissuaikaa.

Opintomatkat ja opiskelu Kanadassa

Opintomatka Kanadassa on niin ikään hyvä tapa tutustua tarjontaan, oppia uutta ja hämmästellä paikallista elämänmenoa. Erilaisten ryhmämatkojen järjestelyt kuuluvat yhtä lailla reissuasiantuntijaporukkamme repertuaariin – ryhmämatkoihin erikoistuneet asiantuntijoilla on tiedot, taidot ja keinot lentojen ja hostellien ryhmäbuukkauksiin ja erinäisten opintovierailujen järjestämiseen.

Vinkkaa siis opettajalle tai vaikkapa harrasteryhmän ohjaajalle, jos mielit opintomatkalle Kanadaan! 

Voit lähteä Kanadaan myös pidemmäksi aikaa: opiskele Kanadassa! Hanki tutkinto samalla kun tutustut syvemmin kanadalaiseen kulttuuriin ja hankit huikeita kokemuksia Kanadan luonnossa ja miljoonakaupungeissa.

 

Ota yhteyttä