Iran

Muinaisen kaupungin rauniot Iranissa - Persepolis oli muinaisen Persian valtakunnan pääkaupunki
 

Matka Iraniin - komeaa kulttuuria ja sydämellisiä ihmisiä

Iran yllättää matkailukohteena. Maa, joka usein liitetään ydinaseteollisuuteen ja kiihkomieliseen uskontoon, on itse asiassa todellinen kulttuurin kehto ja täynnä historiaa sekä henkeäsalpaavia luontomaisemia. Sen asukkaat ovat myös tunnettuja vieraanvaraisuudestaan ja sydämellisyydestään. Matka Iraniin alkaa tästä!

Iran

Iranissa matkustava kokee taatusti elämyksiä, jollaisia ei muualta saa. Reissu antaa muistoksi kokemuksia, joista riittää kerrottavaa hamaan tulevaisuuteen. Iranin ainutlaatuiset kulttuuriset aarteet, kuten Persepolia ja Esfanin moskeijat, hämmästyttävät varmasti kokeneenkin reppureissaajan.

Iranin luonto vaihtelee autiomaasta ylhäisiin tulivuoriin. Iranissa jokainen vuodenaika on kokemisen arvoinen: voit sukeltaa kesällä ja harrastaa lumiurheilulajeja talvella. Iranilaiset itse ovat vieraanvaraista ja lämminhenkistä kansaa. Heidän ystävällisyytensä muuttaa täysin stereotyyppisen mielikuvamme elämästä Lähi-idässä.

Matka Iraniin - Teheranin Azadi-torniIranin matkalla ei kannata missata Teherania, vaikka maassa on paljon muitakin kiinnostavia kohteita. 

Teheran 

Useimmat opaskirjat suosittelevat jatkamaan matkaa saman tien ohittamalla Teheranin niin pian kuin mahdollista. Tämä on sääli, sillä vaikka kaupunki on pölyinen ja nuhjuinen ja vilinää riittää, siellä on myös mielenkiintoisia museoita, itämaisia basaareita, teehuoneita ja sen vihreissä puistoissa on virkistävää istuskella piknikillä ja seurata iranilaista elämänmenoa.

Muutaman päivän oleskelun jälkeen matkaaja saa hyvän näkemyksen kontrasteista Iranin uskonnonharjoittajien välillä. Lisäksi suurin osa paikallisesta nuorisosta ihannoi länsimaista elämäntyyliä.

Iranin nähtävyydet ja must-see-kohteet

Eteläisessä Teheranissa, lähellä Imam Khomeinin toria, sijaitsee valtava basaari, joka on kokemus vailla vertaa! Paikallisten suosimassa labyrinttimaisessa basaarissa kannattaa varata aikaa käyskentelyyn - sekä painaa hyvin mieleensä takaisintuloreitti. Myytävänä on kaikkea matoista vaatteisiin, erikoisiin muovivekottimiin sekä muihin käsittämättömältä vaikuttaviin erikoisuuksiin.

Yltäkylläinen markkinapaikka ja sen läheisyydessä sijaitseva jalokivimuseo ovat suuressa kontrastissa muuhun eteläiseen Teheraniin nähden, jossa on paljon köyhyyttä. Jalokivimuseossa on esillä entisen Shahin laaja aarrekokoelma. Tarkoin vartioitu museo timanttikekoineen on auki vierailijoille vain muutaman tunnin viikossa. Useimmat edullisista hotelleista sijaitsevat kiireisen Imam Khomeinin läheisyydessä.

Hieman omaa tilaa ja hengähdystä kaipaavien kannattaa pistää muutama lantti lisää majoitukseen ja buukata majoitus yhdestä kaupungin pohjoisosassa sijaitsevista hotelleista. Pohjois-Teheran on selvästi kaupungin länsimaisin osa, jossa trendikäs nuoriso hengailee uusissa ostareissa ja kahviloissa. Islamilainen hallitus sulkee välillä suosittuja kahviloita ja ravintoloita, mutta yleensä tapaan kuuluu, että ne avaavat aina uudestaan ovensa uudessa osoitteessa. Jotta löytäisit reissullasi hetken kuumimmat menomestat, kannattaa kysyä vinkkejä paikalliselta nuorisolta.

Matka Iraniin - lumoavat moskeijatMatka Iraniin on välillä kuin Tuhannen ja yhden yön satukirjassa.

Esfahanin tori ja lumoavat moskeijat

Iranin matkalla tsekkaa ehdottomasti Esfahanin valtava 67,000 m2 tori! Torin reunalla hehkuu kirkkaan sinisillä ornamenteilla koristeltu moskeija, joka saa matkailijan haukkomaan henkeään. 52 metrin korkeuteen ulottuvan Amam-moskeijan tornit muistuttavat kruunun piikkejä, jotka hipovat taivasta. Ajoita vierailusi moskeijaan keskipäivälle, jolloin sen mosaiikit kimaltelevat kauniisti auringossa ja voit kuulla keskipäivän rukouskutsun kaikuvan sen käytävillä.

Shiraz ja Persepolis

Shiraz on persialaisen kulttuurin kehto. On sanomattakin selvää, että aavikon läpi kannattaa matkata ihailemaan Persepoliin raunioita vaikka matka Shirazista autolla kestääkin useita tunteja. 500 vuotta e.Kr. rakennettu Persepoliin palatsi on loistelias ajan rakennustaiteen näyte. Dareios I:n rakennuttaman palatsin materiaalina käytetty musta marmori kiillotettiin kirkkaaksi ja se hohtaa yhä! Vaikka menneen ajan loistosta on jäljellä enää rauniot on hieman mielikuvitusta käyttämällä helppo kuvitella muinaisten aikojen loisto ja palatsi upeine persialaisine mattoineen.

Shiraz tunnetaan myös iranilaisille rakkaan 1300-luvulla vaikuttaneen runoilija Hafezin kotipaikkana. Hafezin hautapaikka on kuin suosittu pyhiinvaelluskohde, jonne ihmiset kerääntyvät lukemaan runoilijan tuotoksia. Kaikissa iranilaisissa kaupungeissa on katulapsia, jotka kerjäämisen sijaan myyvät värikkäitä kirjekuoria. Nämä sisältävät Hafezin profetioita, jotka ennustavat tulevaisuutta ja antavat apua ongelmiin.

Persepolis - IranPersopolis on koettava kerran elämässä.

Raikasta vuoristoilmaa ja upeita tulivuoria

Iranin vuoristo on ihanteellinen kohde luontoon kaipaavalle. Pakkaa mukaasi lämpimiä vaatteita, teltta ja makuupussi ja lähde laskettelemaan tulivuorille! Vuoristossa kohtaat myös hyvin erilaisen kulttuurin, jossa uskonnolliset ja poliittiset säännöt eivät päde. Kylmissä vuoristokylissä naimattomat pariskunnat nukkuvat vierekkäin teltoissa pysyäkseen lämpiminä.

Tochal

Kiipeilystä ja retkeilystä kiinnostuneiden kannattaa tsekata Tochal-vuori, joka sijoittuu Teheranin pohjoispuolelle. Tochal on suosittu viikonlopunviettopaikka, jossa voi haukata raitista vuoristoilmaa. Sen isot kallioseinät ja kivet luovat kiipeilijälle täydelliset urheilumahdollisuudet. Muista ottaa mukaan omat kiipeilyvarusteesi ja hyppää paikallisten sekaan!

Damavand

Iranin korkein vuori (5678 m), Damavand, sijaitsee muutaman tunnin ajomatkan päässä Teheranista. Huipulle kiipeämiseen menee pari päivää, mutta se vaatii kunnolliset varusteet, hyvää kuntoa ja kiipeilykokemusta. Haasteita tuovat niin korkea sijainti kuin sulfurin haju, jota pääsee tulivuoresta. Kesäkuukausina paikalla on paljon paikallisia kiipeilijöitä, ja tunnelma on avomielinen uusiakin seikkailijoita kohtaan.   

Dizin

Talviaikaan Iraniin laskeutuu ihanaa uutta puuterilunta. Dizinissä sijaitsee suosittu laskettelukeskus, joka ei ole iso mutta on teheranilaisten suosima vapaa-ajanviettokohde. Sen lumi on lisäksi huippuluokkaa! Hyppää hissiin ja laskettele alas rinnettä, tai etsi sopiva offari ja lautaile luontoon. Hiihtokeskus on myös paikallisten nuorten keskuudessa suosittu paikka, sillä siellä on helppo tehdä lähempää tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen kanssa ja tavata ystäviä. After ski rinteiden alapuolisissa teehuoneessa on siis tehtävälistalla, mikäli suuntaan Diziniin!

Iran - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä