Havanna

Vanhat amerikanraudat värittävät Havannan kaupunkikuvaa
 

Matkat Havannaan - kaupunkiin, jota et unohda

Matka Kuubaan, ja sen pääkaupunkiin Havannaan, on jotain niin erikoista, että se painuu varmasti syvälle mieleen. Havanna on erikoinen sekoitus kurjuutta ja likaisuutta sekä entisaikojen loistoa vanhoina kauniina taloina ja jenkkirautoina. Kuubalaiset ovat iloista ja energistä kansaa huolimatta kamppailusta arjen keskellä. Karibian reissulla on vierailtava Havannassa!

Havanna, Kuuba

Maailma kehittyi ja modernisoitui, mutta Kuuba jäi kehityksessä jonnekin 50-luvulle. Havanna on todellinen esimerkki siitä. Rakennukset ovat edelleen siinä, mihin ne 50-luvulla rakennettiin, eikä suurimmalle osalle ei ole tehty sittemmin mitään. Tämä näkyy joissain taloissa luhistumisvaarana. Kaduilla ajavat vanhat amerikkalaiset cadillacit ja oldsmobilet - ympäristö huutaa sanaa retro! Matkaajalle Havanna voi näyttäytyä ensisilmäyksellä kuluneena ja vanhanaikaisena, mutta pintaa syvemmältä löydät ihmisiä, jotka haluavat selviytyä jokapäiväisestä arjesta - silti hymyillen ja iloiten!

Matkat Havannaan - cadillac
Värejä ja vanhoja autoja - this is Havanna!

Kaupunki ilman mainoksia

Havannassa olet maailmassa, jossa ei ole ollenkaan mainoksia tienvarsilla, vain terveisiä Fidel Castrolta eri muodoissaan. Isoja ostoskeskuksia ei ole missään, ja ylipäätään tavaraa on myytävänä vain vähän. Tuliaisia voit saada lähinnä käsitöistä ja kauniista karibialaistyylisistä maalauksista. Ruokaelämyksiä on vaikea hakea erityisesti Havannassa, joten varaudu tähän ainakin henkisesti. Maaseudulla ihmisten kodeissa olevissa hostelleissa (casa particulares) saat todennäköisemmin parhaiten mahaa täyttävää ruokaa. Salsaklubikulttuuri sen sijaan on voimissaan, joten opettele muutama sana espanjaa, niin saatat saada kutsun salsakekkereihin!

Liikkuminen

Hommaa itsellesi ensimmäisiksi öiksi majoitus, ja siihen päälle lentokenttäkuljetus, sillä julkinen liikenne on lähes olematonta Kuubassa. Taksilla pääset myös kentältä, mutta varo kuskeja, jotka yrittävät rahastaa sinua liikaa matkastasi. Matka keskustaan lentokentältä kestää noin 30 minuuttia, ja maksaa noin 15-25 CUC.

Taksi on ylipäätään kävelyn lisäksi paras tapa liikkua kaupungilla. Turisteille ja paikallisille tarkoitetut taksit ovat erikseen, ja turistitaksit ovat yleensä luotettavia. Voit vinkata taksin suoraan kadulta tai bongata sellaisen hotellin edestä. Turistitaksit maksavat yleensä noin 1 CUC per kilometri. Keltavihreät polkupyörä- tai mopotaksit ovat toinen vaihtoehto lyhyemmille välimatkoille, mutta vältä niiden käyttämistä mäkisillä paikoilla, koska ne saattavat hyytyä kesken matkan. Myös tukehtuminen pakokaasuun on vaarana!

Matkat Kuubaan - katukuva
Näillä kulmilla kannattaa tutkiskella Havannan pikkuteitä myös kävellen.

Paikallisbussit ovat vaihtoehto, mutta suosittelemme niitä vain, jos tunnet systeemin. Busseilla ei ole aikatauluja lainkaan, ja ne ovat yleensä ääriään myöten täynnä ihmisiä. Odota rauhassa jonon perällä, äläkä etuile.

Liikkumiseen ympäri Havannaa suosittelemme seikkailumatkojamme, paitsi jos sinulla on todella paljon aikaa käytettävissäsi, omistat lehmän hermot sekä puhut vähintään tyydyttävästi espanjaa.

Majoitus Havannassa

Havannassa on sekä hotelleja että hostelleja, mutta reppureissaajille paras vaihtoehto on casa particulares. Se on ehdottoman suositeltavaa - pääset tutustumaan tavallisen kuubalaisen kotiin, ja majoitus on lähes ilmaista!

Varaa muutama ensimmäinen yö etukäteen. Ensimmäiset päivät Havannassa voivat nimittäin tuntua kaoottisilta, ja ympäriinsä liikkuminen on hankalaa.

Havannan yöelämä

Kuten todettua, loistavia ravintolailtoja ei kannata odottaa, mutta salsaklubeja Havannasta sen sijaan löytyy! Baareja ja klubeja on joka kulmassa, ja salsaa tanssiviin ihmisiin saatat törmätä vaikka keskellä katua. Klubeilla ei ole varsinaisia aukioloaikoja, vaan ne ovat niin myöhään (tai pikemminkin aikaiseen) auki kuin porukkaa riittää. Vaikket välttämättä suuri jazzfani olisikaan, kannattaa käydä myös kuuluisilla jazzklubeilla.

Hintataso

Kuubassa on sekä halpaa että kallista riippuen siitä, mitä ostat. Reppureissulla pärjäät noin 20-25 USD:lla per päivä.

KILROY vinkkaa

Havannassa ja erityisesti muualla Kuubassa ovat käteisautomaatit todella harvassa. Luottokortit käyvät vain harvoissa paikoissa, eivätkä amerikkalaiset luottokortit kelpaa lainkaan. Ota kotoasi mukaan myös hygieniatarvikkeet, kuten tamponit, hammastahnat, shampoot ja aurinkorasvat sekä erilaiset lääkkeet ja apteekkituotteet, sillä niitä on joskus vaikea Kuubasta löytää.

Matkat Havannaan - paikalliset hymyilevät
Havannassa kohtaat varmasti monia paikallisia ja useita hymyileviä kasvoja.

Huijarit - jineteros

Erityisesti maaseudulla välttyy ainoalta reissaajaa ärsyttävältä asialta: turisteja huijaavilta kavereilta (jineteros). Vakava varoituksen sana siis: kun reissaat Kuubassa ja erityisesti Havannassa, kannattaa olla tarkkana. Jopa tien tai parhaan ruokapaikan kysymisestä sinulta saatetaan vaatia rahaa. Erilaiset katukaupustelijat yrittävät usein huijata reissaajia. Väkivaltaisia ryöstöjä kuitenkin tapahtuu erittäin harvoin. Pakkaa siis järki mukaan reissuun ja vain vähän käteistä ja arvotavaraa! Kyyniseksi ei kuitenkaan kannata alkaa: meistä KILROYlaisista Kuubassa käyneet ovat välttyneet hankaluuksilta, joten muistamalla varoituksemme selviät kuubalaisesta elämästä mainiosti!

Havanna - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä