Pietari

Pietarin Talvipalatsi.
 

Pietarin matkat - Pohjoisen Venetsia

Venäjän eurooppalaisin kaupunki ei ole menettänyt tsaarien aikaista loistoaan. Upeita keisarillisia palatseja ja neuvostoarkkitehtuuria - tässä vastakohtien kaupungissa rikas ja köyhä ovat usein rinta rinnan. Loistokkaasta kaupungista löytyy myös rentoa fiilistä ja hyviä menomestoja.

Pietari

Pietari on Venäjän entinen pääkaupunki. Nykyään se on viidellä miljoonalla asukkaallaan maan toiseksi suurin väestökeskittymä. Tsaarien rakentama kaupunki on pullollaan henkeäsalpaavaa arkkitehtuuria. Neuvostoaikana Pietari onnistui välttymään monen muun venäläisen kaupungin kohtalolta, eikä vanhoja palatseja purettu betonilähiöiden tieltä.

Liikkuminen Pietarissa

Pietarin metro on tehokkain ja halvin tapa liikkua pitkin kaupunkia. Vaikka junat kulkevat todella usein, on se aivan tukossa ruuhka-aikoina. Päästäkseen ulos täydestä junasta paikalliset suosittelevat tönimistä. Kunnioita taskuvarkaiden taitoja ja pidä kamppeistasi hyvää huolta.

Liikenneruuhkien takia keskustan ratikkalinjoja on vähennetty viime vuosina. Ratikan kyydistä näet kaupunkia, mutta varaudu hitaaseen matkaan - erilaiset viivytykset ovat yleisiä. Suosittu ja yleensä nopea tapa liikkua kaupungissa on ottaa marshrutka (reittitaksi). Nämä minibussit eivät pysähdy määrätyillä pysäkeillä, vaan sinun on kerrottava kuljettajalle, minne olet menossa. Kyytiin pääset käden heilautuksella. Marshrutkan tunnistat K-kirjaimesta ja numerosta, joka kertoo reitin. Vielä paikallisempi tapa liikkua on käyttää tavallisia autoja takseina. Pietarissa monet paikalliset saavat lisätienestejä ottamalla jalankulkijoita kyytiin. Ole kuitenkin varovainen ja vältä yksin matkustamista.

Öisin kaupungissa liikkuminen muuttuu hankalaksi. Metro ei kulje, ja Nevan ylittävät nostosillat nousevat ylös. Taksit ovat öisin kalliimpia kuin päiväsaikaan. Pietarin liikenne on yleensä melko kaoottista. Pietariin pääsee helposti monin eri tavoin. Lentäminen on nopein tapa, mutta mikset lähtisi Suomesta Venäjälle vaikka junalla tai laivalla! Kansainvälisiä bussireittejä on myös useita. Jos matkustat Venäjän sisällä, suosittelemme rautateitä. Junalla liikkuminen on halvempaa, turvallisempaa ja luotettavampaa kuin lentäminen. Varsinkin jos et osaa venäjää, on junalla helpompi liikkua kuin bussilla.

Eremitaasi - Talvipalatsi

Yksi maailman mahtavimmista museoista on kaupungin ykkösnähtävyys. Entisessä talvipalatsissa on nähtävillä yli 3 000 000 taideteosta. Hyviä uutisia, jos olet opiskelija: pääset ilmaiseksi sisään! Muista kuitenkin pitää opiskelijakorttimatkassa.

Pietarin ja Paavalin linnoitus

Tämä vanha linnoitus on kaupungin vanhin rakennus. Sen sisällä sijaitsee kirkko, johon tsaarit Pietari Suuren jälkeen on haudattu. Linnoituksessa on lisäksi näyttelyitä, jotka tosin eivät vedä vertoja kirkolle. Linnoitukseen pääsee ilmaiseksi, mutta kirkkoon päästäksesi joudut ostamaan lipun. Suosittelemme ostamaan lipun pelkkään kirkkoon, ja jättämään linnoituksen muut näyttelyt väliin. Ennen kuin poistut linnoituksesta, muista koskettaa Pietari Suuren patsaan oikeaa etusormea. Tämä tuo kuulemma onnea.

Neva siltoineen Neva-joki on tärkeä osa kaupunkia, ja niin ovat sen ylittävät sillatkin. Erityisesti kesäisin on mukavaa kävellä siltoja pitkin. Toinen tapa nauttia joesta on lähteä jokiristeilylle. Jos haluat polttaa kaloreita ja säästää luontoa, voit vuokrata soutuveneen ja liikkua sillä pitkin jokea. Vai kaipaatko jotain hieman rajumpaa? Talvisin paikalliset harrastavat avantouintia Nevassa, joten liity rohkeasti seuraan, ja ota vodkaa tarpeen mukaan lämmikkeeksi.

Soitinmuseo

Jos olet lainkaan kiinnostunut musiikista ja soittimista, kannattaa käydä maailman suurimmassa soitinmuseossa. Täällä näet ainutlaatuisia soittimia ja kuulet miltä ne kuulostavat, yllättävän kiinnostavaa. Älä missaa näyttelyä, joka esittelee tsaarien harrastamia soittimia.

Pietarin porsliinitehdas

Täällä syntyivät tsaarien astiastot. Tehtaanmyymälästä voit ostaa kaunista porsliinia edullisesti. Voit myös tilata kopion jostakin tehtaan tuotannossa olleesta astiasta. Varaudu kuitenkin siihen, ettei tsaarin astiaston hankkiminen tule halvaksi - vaikka kyse on kopiosta.Yläkerrasta löydät kattavan museon.  

Mariinski-teatteri

Mariinski-teatteri tarjoaa upeista upeinta oopperaa. Kokeile huoletta venäjänkielistä oopperaa, sillä näytökset on tekstitetty englanniksi. Muunkielisissä esityksissä on venäjänkielinen tekstitys. Joka tapauksessa kulttuurikokemus on maineensa väärti.

Neuvostoaikainen kaupunkikuva

Pietari on hyvä paikka ihailla neuvostoaikaista arkkitehtuuria. Suuntaa esikaupunkeihin ja nauti Leningradin tunnelmasta!   Shoppaileminen Pietarissa Nevskij Prospekt on kaupungin pääostoskatu. Täältä löydät samat merkit kuin muista suurkaupungeista. Varaudu kuitenkin korkeisiin hintoihin! Kirjailijoistaan ja muusikoistaan tunnetusta Pietarista kannattaa tietenkin ostaa kotiin opuksia ja musiikkia. Kun halajat edullisille ostosapajille, suuntaa Junona-torille. Sieltä löydät lähes mitä vain. Ota huomioon, että torin merkkituotteet ovat pääsääntöisesti piraatteja. Päästäksesi Junonaan, ota metro Avtovon asemalle ja jatka matkaa marshrutkalla. Junonaan kannattaa lähteä lauantaina, jolloin siellä on valtava kirppis.

Toinen hyvä kirppis, jolta saa myös uutta tavaraa, sijaitsee Udelnajan metroaseman kupeessa. Kävele torin päähän asti niin löydät perille. Siellä on kosolti käytettyjä vaatteita tarjolla. Dostojevskij-metroaseman vieressä sijaitsee mainio kauppahalli, josta saat herkulliset etikkakurkut, savujuustot, rahkat ja hedelmät evääksi junaan tai muuten vain Pietarin reissun aikana. Iso halli on täynnä eri-ikäisiä naisia, joiden tuotteet ovat pöydillä vieri vieressä, viisi naista saattaa myydä vaikkapa samaa juustoa ja myyntitaitoja väläytellään täydellä teholla, joten varaudu kunnon kaupantekoon. Kun shoppailu vie voimat, tankkaa voimia venäläisittäin: blinejä myydään pikaruokapaikkojen tyylisissä paikoissa ja kahviloissa. Lisäksi niitä löytyy kojuistakin, jotka ovat meidän grillien tapaan yötä myöten auki. Blineihin voi valita joko makean tai suolaisen täytteen.

Pietarin yöelämä

Pietari on  Venäjänbilemekka! Täällä on yksinkertaisesti mainio kattaus menopaikkoja hienostuneista jazz-klubeista villeihin reiveihin. Central Stationia pidetään yhtenä maailman parhaista homobaareista. Venäläisten suvaitsevaisuuteen kannattaa silti suhtautua varovasti, kaikki eivät sulata sateenkaariväkeä. Erityisesti öisin jätä pimeät kujat ja puistot väliin. Taksienkin kanssa kannattaa olla tarkkana.

Milloin mennä ja Pietarin sää

Pietari on hyvä kohde mihin vuodenaikaan tahansa. Talvella voi tosin olla tuulista ja kylmää, mutta silloin vältyt pahimmilta ruuhkilta. Sesonkiajan ulkopuolella myös hinnat laskevat hieman. Kesäisin Pietari täyttyy matkailijoista. Myös hyttyset viihtyvät tällöin suon päälle rakennetussa kaupungissa. Varsinkin halvoissa majoituspaikoissa, joita ei ole suojattu hyönteisiltä, voivat yöunesi olla vaarassa.

KILROYn reissuvinkit Pietariin

Valkeiden öiden festareita vietetään kesäkuun 10 viimeisenä päivänä. Ilotulitteet ja erilaiset kulttuuriesitykset juhlistavat vuoden valoisinta aikaa ja kouluvuoden päättymistä. Varaa majoituksesi ajoissa, koska kaikki muutkin haluavat osallistua juhlaan.

Jos sinulla on aikaa, vieraile läheisissä pikku kaupungeissa. Esimerkiksi Novgorod ja Viipuri tarjoavat keskiaikaisia nähtävyyksiä ja vähemmän kiillotetun kuvan Venäjästä noin 150 kilometrin päässä Pietarista. Jos matkustat Pietariin Suomesta bussilla tai junalla, kannattaa matkan varrella käväistä Viipurissa.

Kyrillisten aakkosten opetteleminen ennen matkaa on hyvä idea. Kylteissä olevat ihmeelliset harakanvarpaat ovat muuten yhtä hepreaa ja suunnistaminen muuttuu haasteellisemmaksi. Venäläiset saunat ovat maineensa veroisia, joten lauteille kannattaa kiivetä aina jos tilaisuus tulee nenän eteen!

Opintomatka Pietariin

Yksittäisten reissaajien lisäksi moni koulu- ja harrasteryhmä suuntaa tiensä Pietariin opintomatkalle. Matka-asiantuntijoidemme joukosta löytyy tietty omat spesialistit juuri ryhmämatkoja ja opintovierailuja silmällä pitäen, joten isojenkin ryhmien lento- ja hostellibuukkaukset sekä aktiviteettien järjestelyt onnistuvat vaivatta. Vinkkaa siis mahdollisuudesta opettajalle tai ryhdy itse, vaikka sitten harrastuspoppoon, matkajohtajaksi meidän avulla! 

Pietari - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä