Moskova

Moskova, ortodoksinen uskonto näkyy useina kauniina kirkkoina
 

Matkalla Moskovassa - kaupunkia kaikilla mausteilla

Tee löytöjä historiallisesti kiehtovassa Moskovassa, Euroopan suurimmassa kaupungissa, jonka kadut pursuavat monenlaista katseltavaa ja ihmeteltävää. Moskovan yöelämä on tunnetusti villimpää kuin lännessä.

Moskova

Suuntaa kohti Venäjän pääkaupunkia, Moskovaa, joka on Euroopan suurin metropoli ja kymmenen miljoonan asukkaan koti. Moskova on kiistatta Venäjän historiallinen, kulttuurillinen, uskonnollinen ja poliittinen sydän, joka sykkii väsymättä yötä päivää. Maan taloutta masinoidaan myös täältä ja useiden yliopistojen kaupunkina Moskova tarjoaa maan parhaat opinahjot.

Moskova sijaitsee jokien Oka ja Volga välissä ja sen törmällä kulkee 500-kilometrin pituinen Moskvan joki. Yllätys yllätys, cityn nimi juontaa juurensa kyseisestä joesta, jonka yli kulkee peräti 49 siltaa. 109-kilometrinen valtatie on kaupungin rajana. Moskova on syntynyt ja laajentunut rengasmaisesti. Jokaisella vyöhykkeellä on oma ainutlaatuinen fiiliksensä. Erillisiä etnisten ryhmien omia kaupunginosia ei ole, mutta statukseltaan eroavia alueita kylläkin on; kulkiessasi pitkin Moskovan katuja, kohtaat teollisuusalueita, l96 valtavaa puistoa, 18 puutarhaa, 4 kasvitieteellistä puutarhaa, sekä All-Russia Exhibition -keskuksen. Moskovan yleisilme on ihmeen vihreä - ainakin kevät- ja kesäaikaan. Esimerkiksi Alexandrovsky- ja Hermitage-puutarhat sekä Kolomenskoen luostari- ja puistoalue ovat erinomaisia piknik-kohteita. Näissä vihreissä keitaissa voit relailla kaupunkiturneen lomassa.

Karujen ihmiskohtaloiden kaupungissa elää myös maailman mittakaavassa eniten miljonäärejä. Kaduilla näkee samaan aikaan kimaltavaa luksusta ja viheliästä kurjuutta. Viiltävä kontrasti kadunmiesten ja urheiluautohurmureiden välillä on raaka ja suurkaupungeille tyypillinen ilmiö. Moskovassa törmää myös ultramodernien ja supervanhanaikaisten elintilojen ja elämäntapojen samanaikaiseen yhteiseloon, joka on hämmentävää, ristiriitaista ja kiehtovaa. Moskova elää jatkuvassa modernisaatiokehityksessä, jonka huomaa, jos käy maassa muutaman vuoden välein. Kaupungin siluetti auringon painuessa mailleen on melkein pakko nähdä kerran elämässä. Löydä Moskovasta itseäsi kiinnostavat puolet!

Moskovan nähtävyydet

Entisaikojen loistosta muistuttaa parhaiten kaupungin keskustassa sijaitseva Kreml, jonka 1400-luvulla valmistunut Kolminaisuuden torni on huomiota herättävä näky. Kellotorni ja Leninin muistomerkki ovat myös Kremlin muurien sisäpuolella. Alueen ortodoksiset kirkot freskoineen ja ikoneineen, sekä hohtavat kupolit ovat kuin satujen kaukaisista maista. Kreml kätkee sisäänsä tsaarien kalleuksia ja Venäjän presidentin residenssin. Punaisen torin aukiolla seisoo kuuluisa Pyhän Basiliuksen katedraali, jota kannattaa käydä katsomassa. Toria pidetään koko maan sydämenä, josta myös tärkeimmät moottoritiet lähtevät.

Kremlin ulkopuolella sijaitsevan Aleksanterin puiston pohjoisosasta löytyy Tuntemattoman sotilaan hauta.

Moskovan eläintarhassa asuu tuhansia eri eläinlajeja. Tarha on osoittautunut suosituksi turistien keskuudessa ja matka sinne kannattaa, mikäli kiinnostusta löytyy.

Moskovan museot

Moskovan museoissa on maailmanluokan kokoelmia. Tretyakovin galleria on yksi kiinnostavimmista. Se on erikoistunut maalaus- ja valokuvanäyttelyihin.  Pushkin Museum of Fine Arts on oikea aarreaitta. Museo muistuttaa hieman Lontoon British Museumia ja kokoelmissa komeilevat kuuluisuuksien kuten Cézannen, Monetin ja Picasson työt. Taidekierrosten lomassa voi pysähtyä mukavaan kahvilaan tauolle. Kahviloita tästä kaupungista kyllä löytyy.

Luksusta shoppailijalle

Punaisen torin laidalla seisoo ostoskeskuskeidas - GUM, jossa voi verrytellä shoppailuvaistojaan. Jos etsit erityisen hienojen korujen loistoa, suuntaa Tverskaya Ul -kadulle ja Tiffanyn legendaariseen liikkeeseen. Saman kadun varrella on useita maailmankuulujen vaatesuunnittelijoiden tuotteita myyviä putiikkeja. Confael Cholcolates -liikkeessä voi maistella mielikuvituksekkaita ja suussasulavia suklaita, joiden hinta on pyörryttävän kallis. Suklaashoppi sijaitsee osoitteessa Nikitsky bul 12, Arbatin alueella.

Moskovan yöelämä

Moskova on tunnetusti pirskahteleva bilekaupunki, josta löytyy menomestoja kaikenlaisiin makuihin kinkystä trendihirmujen palatseihin. Kenties suosituin baarilalue sijaitsee tyylikkäällä Tverskaya Ul -kadun tuntumassa. Eteläisemmistä kaupunginosista löytyy luksusta havittelevien blingbling-klubeja ja tasokkaita ravintoloita. Moskovassa jos missä voi kokea elämänsä parhaimman ruokaelämyksen, jos hilloa riittää. Parhaimpiin bileisiin pääset tutustumalla paikallisiin, joiden matkassa saatat päästä klubeihin, joihin muuten et löytäisi tai saisi itseäsi sisään. Satsaa siis sosiaalisuuteen heti klubituksen alkumetreillä!

Jazzluolia löytyy myös: tsekkaa The Jazz town osoitteessa Taganskaya pl 12, Zayauzie, joka on valtavan kokoinen uudehko kasinoklubi. Voit pelata ja kuulla erinomaista livejammittelua samaan aikaan. Pop-konsertteja pidetään klubien lisäksi State Concert Hall Russian tiloissa.

Niille tiedoksi, joita hippalointi ei innosta, mutta venäjäkään ei taivu: The Dome Cinemassa voi katsella leffoja alkuperäiskielellä (Olimpiisky Pr 18/1, Kitay Gorod). Ilta Moskovan sirkuksessa on myös melkoinen  kokemus.

Yksi vaihtoehtoinen illanviettokohde vailla vertaa on legendaariseksi muodostunut Bolshoi-teatteri, joka valmistui vuonna 1824. Kultaan ja syvänpunaiseen samettiin verhoiltujen huonekalujen keskellä lipuu itsekin toiseen maailmaan. Bolshoin baletti-, ooppera- ja kamarimusiikkiesitykset ovat maailmankuuluja. Liput kannattaa hommata hyvissä ajoin.

Tekemistä Moskovassa

Kesäaikaan voit suunnata kohti kaupungin pohjoispuolta Serebryaniun uimarannalle huuhtomaan hiet niskasta. Talvella Moskovan puistoissa harrastetaan murtomaahiihtoa, ja luistelijat kokoontuvat Gorky Parkin jäälle. Perinteinen rentoutumismenetelmä - vodkan ohella - liittyy banya-kylpypaikkoihin. Kyseiset kylpykeitaat ovat paikallisten sosialisointipaikkoja, joista löytyy saunojen lisäksi uima-altaita. Sandunovskiye sijaitsee Ul Neglinnaya 14, str 3-7 aivan kaupungin keskustassa. Se on suosituin kaikista kaupungin kylpylöistä.

Milloin mennä ja Moskovan sää

Moskovassa vallitsee mannermainen ilmasto, joka merkitsee pitkiä kylmiä talvia ja lämpimiä lyhyempiä kesiä. Lämpimintä on kesäkuusta elokuulle, joskin heinäkuu on sateisin kuukausi. Paikalliset viettävät lomiaan kesällä, joten majapaikan varaaminen etukäteen ei ole huono idea.

Liikkuminen Moskovassa Suurin osa Moskovan nähtävyyksistä sijaitsee kaupungin sisimmällä aluevyöhykkeellä, jonka koluaa helposti jalan.

11-linjainen metro, joka pysähtyy 170-asemalla on kätevä tapa liikkua kaupungissa. Vanhin asema on vuodelta 1935. Metron asemat ovat tunnettuja taideteoksistaan ja arkkitehtuuristaan. Metrot ruuhkautuvat kuitenkin melkoisesti, ja sehän on taskuvarkaiden elinehto. Kannattaa siis pitää tavaroitaan silmällä ja laukut kiinni. Bussit, raitiovaunut ja taksit kulkevat myös. Ennen kuin lähdet taksiajelulle, muista neuvotella matkan hinta, muuten se saattaa kohota turhan korkealle, sillä useimmat taksit eivät käytä mittaria.

Omalla autolla ajamista Moskovan hermoja paahtavissa ruuhkissa on syytä miettiä kahdesti. Kun 2,5 miljoonaa kuskia yrittää edetä ei-niin-hyväkuntoisilla kaduilla, syntyy sellainen sekametelisoppa, että voi olla hauskempaa ahtautua metroon.

Moskovasta muualle

Moskova on maan tärkein matkustussolmukohta ja rautatieasemaa löytyy yhdeksän: Pietarin yhteys Helsinkiin, Kazanin, Kurskin, Kiovan, Riian, Paveletskin, Savjolovskin, Jaroslavin ja Valko-Venäjän asemat. Moskovasta on päivittäiset junayhteydet esimerkiksi Suomeen ja muihin Euroopan kaupunkeihin. Moskovasta pääset melkein minne vain, Kiinaan asti.

Kun haluat matkata Moskovasta kauemmas, myös bussit kulkevat noin 750-kilometrin päässä kaupungista oleviin kohteisiin. Ne ovat menopelinä hieman junaa hitaampia, eivätkä kulje aivan yhtä tiheään. Kaupungista pääsee vesiteitse esimerkiksi Pietariin muiden kohteiden ohella.

Moskovassa on viisi lentokenttää, jotka sijaitsevat kaupungin reuna-alueilla. Luultavimmin laskeudut Sheremetevo-2 tai Domodedomon lentokentälle.

KILROYn reissuvinkit Moskovaan

The Russian Winter Festivals on tsekkaamisen arvoinen tapahtuma. Se pidetään vuosittain 25.12-5.1 välisenä aikana. Uusi vuosi Moskovassa voi myös olla villi kemukokemus.

Alexander Blokin laivahotelli on erikoinen yöpymispaikka, jossa voi kokea Moskova-joen fiiliksen ja klubbailun samalla kertaa. Laiva löytyy keskustan tuntumasta, osoitteesta Krasnopresnenskaya nab 12A. Hintakaan ei päätä huimaa.

Suomen edustusto sijaitsee Moskovassa. Muista hoitaa viisumiasiat jo hyvissä ajoin ennen reissuasi!

Moskova - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä