Venäjä

Moskova, ortodoksinen kirkko
 

Matkalla Venäjälle - kulttuuria ja kontrasteja

Tätä on Venäjä: ennennäkemätöntä kulttuurista moninaisuutta, keisarillista loistoa, stalinistista arkkitehtuuria ja eristäytyneitä maalaiskyliä omine kulttuureineen. Ja tämä kaikki saman valtion rajojen sisäpuolella. Ammenna omat kokemuksesi tästä valtavasta maasta.

Venäjä

Maailman suurin valtio ulottuu 12 aikavyöhykkeen yli. Kontrasti läntisten Kaliningradin tai Pietarin ja Tyynenmeren rannikolla sijaitsevan Vladivostokin välillä on valtava - puhumattakaan kaikesta, mitä löytyy siltä väliltä! Venäläiset kaupungit sopivat hyvin lyhyelle kaupunkilomalle. Toisaalta saat aikaa kulumaan lähes rajattomasti, kun lähdet seikkailumatkalle tämän valtavan maan aarteiden ja salaisuuksien perään.

Matkalla Venäjällä - Siperia, Altai-vuoret
Siperian halki kulkiessa maisemia tulee vastaan tundrasta upeisiin vuoristoihin.

Nähtävää joka makuun

Venäjällä voit nähdä melkein mitä vain. Moskova ja Pietari tarjoavat maasta ruusuisen kuvan verrattuna pienempiin kaupunkeihin ja maaseutuun. Meidän mielestämme Venäjällä parasta ovat 160 eri etnistä ryhmää. Vaikka n. 99% Venäjällä asuvista ihmisistä osaakin kommunikoida venäjäksi, kielelliset vähemmistöt puhuvat noin sataa eri kieltä. Voit esimerkiksi matkustella Uralin vuoriston liepeillä ja tutustua suomensukuisten kansojen ainutlaatuisiin kulttuureihin. Kaukoidässä vähemmistöt muistuttavat puolestaan Kiinan ja Mongolian läheisyydestä.

Moskova - Venäjän pääkaupunki

Venäjän pääkaupunki on samalla koko Euroopan suurin kaupunki. Koe kaupungin upeat nähtävyydet, mahtava shoppailu ja kaoottinen liikenne.

Matkalla Venäjälle - Red Square
Tämän aukion ehkä tunnistaa ilman selitystä - Moskovan Punainen tori.

Pietari

Venäjän länsimaisimmaksi kaupungiksi kutsuttu Pietari on myös maan kaunein - ainakin keisarillisessa loistossa mitattuna!

Kaliningrad Oblast

Venäjän läntisin osa on erillään muusta maasta. Etenkin pääkaupunki Kaliningradilla on huono maine huumeiden, prostituution ja Hivin/Aidsin luvattuna kaupunkina. Viime vuosina kaupunki on saanut siistimmän ilmeen, ja on mielestämme mainettaan parempi kohde! Kaliningradista löydät myös joitakin vanhoja rakennuksia, jotka muistuttavat ajasta ennen Neuvostoliiton miehitystä vuonna 1945.

Vladivostok

Venäjän suurin satamakaupunki Tyynenmeren rannalla on itse asiassa lähempänä San Franciscoa kuin Moskovaa! Täältä voit helposti jatkaa matkaasi vaikkapa Kiinaan.

Sotši

Neuvostoliiton rantalomakohteiden ykkönen on valittu vuoden 2014 talviolympialaisten isännäksi. Loikoile rannalla ja ihaile stalinistisen arkkitehtuurin helmiä. Kaupunki tarjoaa myös kauniita puistoja, vaikuttavia monumentteja ja subtrooppista kasvillisuutta. Täällä sijaitsee myös Euroopan pohjoisin teeviljelmä. Krasnaja Poljanan hiihtokeskus sijaitsee kaupungin ulkopuolella.

Trans-Siperian rautatie

Matkusta Euroopasta Kaukoitään ja takaisin - junassa! Yksi maailman tunnetuimmista raideyhteyksistä on hidas, mutta ikimuistoinen tapa matkustaa. Jollei sinua kiinnosta Vladivostok, voit vaihtaa junaa Ussuriyskissa ja jatkaa matkaasi Pohjois-Koreaan. Junamatkasta voit nauttia muutenkin kuin votkaa juoden! Tsekkaa KILROYn kautta saatavat Vodkatrain-seikkailumatkat!

Matka Venäjälle - Trans-Siperian rautatie
Trans-Siperian rautatie on varmasti kulkuväline, millä näet eniten Venäjän maastoa.

Venäjän mahtavat joet

Lähde risteilylle jollekin Venäjän suurista joista. Vallinnanvaraa on: Volga, Lena, Jenisei ja Don ovat vain pari esimerkkiä. Voit jopa matkustaa joidenkin suurien kaupunkien välillä jokia pitkin.

Liikkuminen Venäjällä

Yleensä juna on paras tapa liikkua Venäjällä. Rautatiet ovat luotettavia, ja yleensä junat pysyvät aikataulussa. Tarjolla on erihintaisia lippuja, joten varmista, että saat oikeanlaisen. Junia nopeampi tapa liikkua on lentäminen. Kuitenkaan kaikki varsinkaan Venäjän sisäisiä reittejä operoivista yhtiöistä eivät ole luotettavimmasta päästä. Lippujen saaminen voi myös olla haaste, sillä suuri osa reiteistä ei ole varattavissa netin kautta.

Busseja kulkee Venäjällä joka suuntaan. Ota huomioon, että tiet ovat paikoin todella kehnoja, joten matkastasi tuskin tulee kovin mukava. Tämä tosin kompensoituu hinnassa. Bussin vaihtaminen, varsinkin jos suuntaat johonkin hyvin pieneen kylään, saattaa vaatia pahimmassa tapauksessa päivien odotuksen. Oman (tai vuokratun) auton ajaminen Venäjällä voi olla riski. Huonojen teiden ja kaoottisen liikenteen lisäksi törmäät todennäköisesti korruptoituneisiin miliiseihin. Lahjusten saamiseksi he saattavat väittää, että olet ajanut ylinopeutta. Heidän alkometrinsä puolestaan tuntuvat joskus värähtävän absolutistinkin kohdalla.

Milloin mennä Venäjälle?

Suosittelemme, että matkustat Venäjälle loppukeväästä tai alkusyksystä. Näin vältyt kesän ruuhkilta. Ota huomioon, että erityisesti Pohjois-Venäjällä voi olla uskomattoman kylmä talvisin. Alkukevät (helmikuusta huhtikuuhun) ja loppusyksy (loka- ja marraskuu) ovat yleensä harmaita ja sateisia.

Matkalla Venäjälle - Balkal-järvi talviaikaan
Jäämurskaa silmänkantamattomiin - tältä näyttää Balkal-järvi talviaikaan.

Reissuvinkit Venäjälle

Jos haluat kokea aivan erilaisen Venäjän, kannattaa lähteä Dragomanin, Vodkatrainin tai Intrepidin seikkailumatkalle. Esimerkiksi Vodkatrain-matkalla halki Siperian pääset tutustumaan matkan varrella oleviin kaupunkeihin paikallisten nuorten avulla, mikä varmasti voittaa junassa votkan juonnin! 

Venäläinen gastronomia ei ole pelkkää votkaa ja kaviaaria! Katukojuista voit saada aivan loistavia pelmenejä ja kaalipiirakoita.

Hanki viisumi hyvissä ajoin. Ota myös huomioon, että tavallisella kertaviisumilla et pääse takaisin Venäjälle, jos poikkeat matkasi aikana sen rajojen ulkopuolella.

Ota selvää Ulkoministeriön matkustustiedotteista ennen matkaa. Varsinkin Venäjän eteläisimmät osat Kaspianmeren ja Mustan meren tienoilla ovat aika ajoin levottomia, eivätkä terrori-iskutkaan ole poissuljettuja.

Yleensä Venäläiset eivät puhu englantia. Varsinkin jos matkasi suuntautuu suurimpien kaupunkien ulkopuolelle, kannattaa osata ainakin hieman Venäjää.

Ota yhteyttä