Budapest

Budapestin kaupunkinäkymää
 

Matkalla Budapestissä - Euroopan kulttuurihelmessä

Budapest on kaupunkilomakohde lähellä ja kuitenkin niin erilainen, täynnä kulttuuria. Rentoudu kylpylöiden kuumissa lähdevesissä, ja nauti Tonavan jokirannoilla kävelystä juhlittuasi auringonnousuun Budapestin vilkkaassa yöelämässä.

Budapest

Kahden miljoonan asukkaan Budapest jakautuu Budaan Tonavan länsipuolella ja Pestiin Tonavan itäpuolella. Budan puolella kannattaa kiivetä linnavuorelle ja Gellert-kukkulalle - Pestin puolelta löytyvät parhaimmat putiikit shoppailuun sekä viehättävä rantabulevardi, jota pitkin kävellessäsi matka alkaa viimeistään tuntua satumaiselta. Kauppahalleissa voit antaa herkullisten salamien ja muiden taivaallisuuksien viedä kielesi. Unkari tarjoaa erilaisia herkkuja. Hintoja kannattaa kuitenkin vertailla, eikä tinkiminenkään ole kiellettyä.

Hyvä tapa nähdä kaupunkia ja samalla irtautua sen vilskeestä on lähteä Tonavan risteilylle. Jos kaipaat vielä enemmän luonnon rauhaa, kannattaa lähteä päiväksi kaupungin ulkopuolella sijaitseville viinitiloille. Myös seudun järvialueet ovat hyvä päiväretken kohde.

Budapestin yöelämä

Tonavan rannalla sijaitsevat suositut ulkoilmaklubit Buddha Beach ja Retro Beach Pestin puolella sekä Zöld Pardon, Cafe del Rio ja laivaklubi A38 Budan puolella kuuluvat suosikkeihimme.

Livemusaa on tarjolla todella paljon. Suuntaa esimerkiksi Budapest Jazz Clubiin tai Take Fiveen. Jos haluat paikallisten musadiggarien seuraan, nappaa taksi, ja suuntaa Fonoon. Keskustan ulkopuolella sijaitsevan klubin yhteydessä on pieni levykauppa, josta saa paikallisten bändien levyjä.  Perusbaarit ja klubit on lähes poikkeuksetta Pestin puolella. Menoa löytyy esimerkiksi turistien suosimalta Váci Utca -kävelykadulta ja paikallisten suosimalta, täynnä ravintoloita olevalta Ráday Utca -kadulta.  

Museoita koluttavaksi

Terrorin talo on entinen natsien ja kommunistien päämaja, joka valmistui museoksi vuonna 2002. Sieltä käsin on johdettu Hitlerin ja Stalinin terroria, ja itse talon kellarissa on näytteillä sellit, joissa kidutettiin ja tapettiin satoja ihmisiä vuosina 1944-1956. Unkarin kansallismuseossa voit ihailla paitsi keskiaikaisia veistoksia ja uudempaa taidetta myös vanhoja kruununjalokiviä. Budan linna ympäristöineen vie pikamatkalle läpi Unkarin historian. Täällä on jäänteitä aina keskiajalta asti. Memento-puistoon on kerätty kommunismin ajan patsaita, mikä takaa erikoisen tunnelman ja historian siipien havinaa.

Syöminen Budapestissa

Budapestissa kannattaa panostaa perinteisiin unkarilaisiin ruokiin. Gulassikeitot ja muut paprikaherkut kuuluvat useimpien ravintoloiden listoille.

Sir Lancelot vie sinut keskiaikaisiin pitoihin! Tarjolla on unkarilaisia herkkuja keskiaikaiseen tyyliin. Annokset ovat tosi isoja, ja niiden välissä voi nauttia ohjelmanumeroista - melkein kuin keskiaikainen ruhtinas. Panimoravintola Kaltenberg, jossa on tarjolla unkarilaista ruokaa ja ravintolan omaa bisseä, on tunnelmallinen kellariravintola.  

Palatsimaiset Budapestin kylpylät

Budapestin turkkilaisesta menneisyydestä ovat näkyvimpänä muistona jäljellä lukuisat kylpylät. Széchenyi-kylpylä on Euroopan suurin ja paikallisten suosima. Toinen suosittu kylpylä on nimeltään Gellert. Jugendtyylisenä tämä ei ole kaupungin perinteisin kylpylä, mutta kenties tyylikkäin. Paikallisten lisäksi turistit suosivat tätä kylpylää. Rudas-kylpylässä Tonavan rannalla on viikonloppuisin yöbileitä. Rudas on perinteikäs vanha kylpylä, jossa voit aistia autenttista turkkilaista tunnelmaa. Näkymä kahden kaupungin yli

Liikkuminen Budapestissa

Budapestissa on laaja julkisen liikenteen verkosto. Metron lisäksi voit liikkua ratikalla, bussilla ja trollibussilla. Älä kuitenkaan luota aikatauluihin! Jos matkustat bussilla, kannattaa ottaa huomioon, että joillain linjoilla liikennöi busseja, joiden linjanumero on merkitty punaisella. Nämä ovat pikavuoroja, jotka eivät pysähdy kaikilla pysäkeillä.

Opiskelijoille on tarjolla erityisen edullinen 30 päivän lippu, johon oikeuttaa esimerkiksi KILROYn kautta saatava kansainvälinen ISIC-kortti. Vaikket olisikaan kaupungissa niin kauan, tulee kuukauden opiskelijalippu esimerkiksi tavallista viikkolippua halvemmaksi! Ole varuillasi, jos törmäät kaupungin pahamaineisiin lipuntarkastajiin. Kauhutarinat kertovat matkailijoita huijaavista korruptoituneista tarkastajista, jotka eivät puhu englantia. Vältä antamasta heille lippuasi, vaan pidä siitä kiinni mahdollisen tarkastuksen ajan.

Opintomatka Budapestiin

Budapest on loistava kohde itsenäisen reissaamisen lisäksi myös erilaisille ryhmämatkoille! Ryhmässä reissaamisen ei tarvitse olla tylsää eikä se sitä olekaan, kun hoidat homman KILROYn tyyliin! Budapestilla on paljon kulttuuritarjontaa ja tällä kauniilla kaupungilla on paljon tarjottavanaan opintomatkalaisille. Vihjase siis opettajalle tai pistä oma porukka kokoon esim. harrastuspiiristä ja lähde opintomatkalle Budapestiin!

Reissaamisen asiantuntijoidemme joukosta löytyy luonnollisesti myös opintomatkoihin ja muihin ryhmämatkoihin erikoistuneita spesialisteja, joten suunnittelu ja toteutus ei ole onglema!

Budapest - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä