Unkari

Unkarin Budapest, kaupunkimaisemaa
 

Matkalla Budapestissa - gulassia ja kylpylöitä

Unkari on reppureissaajan unelmamaa. Rentoudu kylpylöissä ja Balaton-järven rannalla, tutustu Budapestin pubikulttuuriin tai maistele viinejä maaseudulla. Paprikalla maustettu gulassi on Unkaria aidoimmillaan. Voit myös testata, ymmärrätkö jotain tämän suomensukuisen maan kielestä.

Unkari

Unkari on Keski-Euroopan historiallinen helmi, jossa yhdistyvät idän perinteet ja länsimainen elämäntapa. Maasta löytyy myös useita Unescon maailmanperintökohteita. Voimakas talouskasvu näkyy modernistuvassa katukuvassa, mutta huokea hintataso houkuttelee edelleen budjettireissaajia. Unkari kuulostaa suomalaisen korvaan tutulta, vaikka sanoista ei ymmärrä tavuakaan, mutta ei hätää, sillä porukka on ystävällistä, ja varsinkin kaupungeissa pärjää englannilla.

Parasta palvelua saa tervehtimällä unkariksi: szia! Unkarissa liikkuminen on helppoa, sillä julkisen liikenteen verkosto on kattava. Rahanvaihto euroista forinteiksi sujuu mutkitta yksityisissä rahanvaihtotoimistoissa, joita löytyy roppakaupalla kaupunkien keskustoista. Suuria 20 000 forintin seteleitä kannattaa kuitenkin välttää, sillä niiden rikkominen on haasteellista.

Maisteltavaa ja nähtävää Unkarin matkalla

Mausteinen unkarilainen keittiö on oma makumatkansa: gulyás- ja kalakeitot sekä erimakuiset ohukaiset, kuten palacsinta ja samlói galuska, ovat maistamisen väärtejä. Palan painikkeeksi sopii tilkka Unicum- ja Pálinka-viinoja. Siemaile myös kuuluisaa Tokaji Aszú -viiniä, jonka rypäleet kasvavat Tokajin alueella. Budapest ja sen lähiseudut Tonavan varrella sijaitsee maan kaunis kulttuuripääkaupunki Budapest, jonka klubi- ja livemusiikkitarjonta on todella rikasta. Tunnelma on rauhallisempi kuin Euroopan suurkaupungeissa, ja hermoja voi lepuuttaa huokeaan hintaan Gellertin tai Széchenyi kylpyläkeitaissa, joiden vesi on peräisin kuumista lähteistä.

Budapestin lisäksi kannattaa matkata "maaseudulle", eli pääkaupungin ulkopuolisille alueille, jotka tarjoavat toisenlaisen Unkarin. Gerecsen alueelta löytyy esimerkiksi trekkailu- ja kiipeilypaikkoja.

Vuokraamalla auton, voi karauttaa kaupunkitunnelmista Keski-Euroopan suurimmalle järvelle, kirkasvetiselle Balatonille, jonka kuumat rikinkatkuiset lähteet parantavat vaivan kuin vaivan. Järven hiekkaisten rantojen reunustamista pikkukylistä löytyy hotellien ja kauneushoitoloiden lisäksi sukellusfirmoja niille, jotka haluavat tarkastella järven pinnanalaista maisemaa. Balatonin ympäristössä voi patikoida tai polkea vuokrafillarilla. Purjehtiminenkin onnistuu. Matkareitille voi lisätä myös järven lähellä sijaitsevat Badascony-viinintuotantoalueet sekä Debrecenin yliopisto- ja biletyskaupungin. Viinituvissa erilaisten herkkuviinien äärellä aika kuluu kuin siivillä.

Eger

Välimeren letkeä ilmapiiri löytyy Egeristä. Barokkityylinen mukulakivikujien Eger on täynnä kaikkea kiinnostavaa; tsekkaa astronominen museo (Eszterházy tér 1), historialliset basilikat ja kirkot tai poikkea keskustassa sijaitsevaan Eger-linnaan, josta on hienot näkymät kaupunkiin. Eger tunnetaan myös sen hyvistä Egri Bikavér-viineistä. Pääset Budapestistä Egeriin bussikyydillä, joka kestää noin 2,5 tuntia.

Pécs

Huippukiinnostava Pécsin kaupunki sijaitsee eteläisen Transdanubian alueella. Sen museotarjonta on varsin kattava, ja vanhoja kirkkoja riittää koluttavaksi. Barbican-linnoituksen historia yltää 1400-luvulle asti. Pécsin pubi- ja klubielämä on kaikkea muuta kuin kuollutta, joten tylsistymistä on turha pelätä. Pécsiin pääsee kätevästi Budapestistabussilla.

Muut pikkukaupungit, kuten Debrechen, Szeged, Gyõr, Miscolc, Sopron, Veszprém ja Kõstzed, ovat nekin tutustumisen arvoisia. Näe & koe Esterházy-palatsi (Joseph Hadyn utca 2 Fertőd) on arkkitehtuuriltaan kiinnostava kohde, samoin 1000 vuotta vanha munkkien perustama Pannonhalman luostari, joka on uudelleenrakennettu lukuisia kertoja. Kirkkoalueen valtavan kirjaston hyllyillä komeilee 300 000 kirjan kokoelma.

Cowboy-meininkiä ja hevosnäytöksiä voi ihmetellä Kiskunságin kansallispuistossa Bugac-kylässä. Puistossa on useita suojeltuja saaria, mutta cowboy-showt ovat puiston suosituin nähtävyys.

Visetrád Citadel on vuonna 1259 rakennettu näyttävä linnoitus, joka kohoaa Linnavuorella. Se oli aikoinaan maan kuninkaallinen keskus. Nykyisin vierailijat pääsevät ihailemaan sieltä avautuvia hienoja näkymiä.

Milloin mennä Unkariin?

Reissuun kannattaa lähteä keväällä kukkien puhjetessa loistoonsa. Unkarin kesä on kuuma. Turistisesongin huippuaika liikkuu heinäkuusta elokuulle. Tänä aikana Budapestin kaduilla on täyttä, ja porukkaa kuhisee kuin muurahaispesässä, kuten muuallakin Euroopan kaupungeissa. Syksyllä on rauhallisempaa, ja pienet sadekuurot pitävät ilman raikkaampana. Marraskuussa tarvitset sadetakkia ja talvella kunnon toppahaalarin, sillä silloin maassa pakastaa. Erityisesti tammikuu on jäätävän kylmä.

Paikallisilmastot eroavat toisistaan alueesta riippuen; etelässä vallitsee välimerellinen ilmasto, idässä taas mannermainen ilmasto. Lännessä kohtaat Atlantin tuulet.

Liikkuminen Unkarissa

Voit lentää Budapestiin tai junailla itsesi Unkariin lähimaista käsin, sillä maassa on hyvät kiskoyhteydet. MÁV - Magyar Államvasutak -junat kuljettavat sinut Tukholmaan, Lontooseen, Pietariin, Roomaan tai vaikka Istanbuliinasti. Volánbusz-bussifirmalla on yli kahdenkymmenen Euroopan maan kattava verkosto.

Unkari on todellakin reppureissaajan ystävämaa, sillä julkisen liikenteen systeemi toimii hyvin, eikä juurikaan kevennä kukkaroa. Bussien ja junien lisäksi kulkupelinä voi käyttää lauttoja, jotka liikennöivät Balaton-järvellä, Tonavalla Budapestin ja Esztergomin välillä, sekä Tisza-joella. Budapestissä, Debrecenissä, Szegedissä ja Miskolcissa voi liikkua ratikoilla. Budapestin maan alla kulkee myös metro. Taksikyydit ovat melko edullisia.

Jos haluat kaaran allesi, vuokraa sellainen Budapestistä. Pyörällä ja julkisilla pääsee kuitenkin tutustumaan maahan ihan yhtä hyvin.

KILROYn reissuvinkit Unkariin

Tsekkaa Unkarin tapahtumat netistä! Euroopan kovimpiin lukeutuvat Sziget-kesäfestarit pidetään Budapestissä elokuussa.

Unkari - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä