Tšekki

Tsekkiläistä kaupunkieloa
 

Tšekkien matkat - laatuoluiden ja kylpylöiden maa

Tšekeillä on rikas kulttuurihistoria - muutenkin kuin oluen panemisen jalossa taidossa. Prahan arkkitehtuuri ja oluttuvat, pienet kylpyläkaupungit ja hienot ulkoilumaastot tarjoavat mielekästä koettavaa. Seikkailulajien harrastajat löytävät luonnonpuistoista monipuolisen pelikentän. Reppureissaajan iloksi yleinen hintataso on alhainen - etenkin Prahan ulkopuolella.

Tšekin tasavalta

Keski-Euroopassa sijaitseva Tšekin tasavalta on ikään kuin lännen ja idän sulatusuuni. Se on tulvillaan historiallisia kohteita tarunomaisista linnoista herraskartanoihin ja lukemattomiin keskiaikaisiin pikkukyliin.

Praha ja varsinkin sen vanha kaupunki Staré Mêsto on täydellinen kohde niin romanttista viikonloppu-, kulttuuri- kuin shoppailumatkaa suunnittelevalle. Ja kuka sitä on kieltämään - tšekkiläinen olut on vertaansa vailla! Oluen ystävälle Tšekin matka on yhtä juhlaa, sillä oluen panemisen historia on täällä kunnioitettavan pitkä. Oluen makuun pääsee parhaiten perinteisissä kapakoissa, pivniceissä, joissa hanat eivät sulkeudu koskaan. Tee visiitti Plezenin olutpanimomuseoon ja käväise kuuluisimpien oluiden lähteillä, niiden panimokaupungeissa.

Jos taas haluaa nähdä minkälainen Tšekki aukeaa Prahan mukulakivikatujen ulkopuolella, kannattaa lähteä seikkailemaan vuorille Sumavan Kansallispuistoon tsekkaamaan pikkukylien lukuisat viikonloppufestivaalit, joissa olut virtaa, musiikki raikaa ja kansantanssimekot hulmuvat, tallustaa pitkin Český Krumlovin lukuisia pikkukatuja tai haaveilla elämästä kuninkaallisena maan monissa linnoissa. Tšekkiläiset ovat tunnetusti avuliasta kansaa, joten älä ylläty, jos saat kutsun perinteisille perheillallisille!

Koneprusy Caves on erikoinen 600 metriä syvä kalkkikiviluolasto, joka sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Berounista. Arkeologisesti kiehtovalle paikalle pääsee Berounista hyvin bussilla.

Tšekkien yli 30 kylpyläkaupunkia ovat rentoutumiskeitaita vailla vertaa. Mineraalivesi- ja mutakylvyt houkuttelevat matkalaisia lepuuttamaan mieltä ja kehoa. Kylpylät ovat tasokkaita ja edullisia.

Tsekkien matkat - Prahan vanha kaupunkiPrahan keskustassa riittää tunnelmaa päivin ja öin.

Linnoja haaveilijoille

Tutustu upeaan renessanssiaikaiseen linnaan, joka sijaitsee Palackehossa. Paikan päälle pääsee Prahasta bussilla, joita kulkee päivittäin. Karstejn lähellä Berounka-jokea on toinen kunnioitusta herättävä linna. Opastetut kierrokset kulkevat ritarisalin, kappeleiden ja tornien läpi. Historian siipien havina tuntuu luissa ja ytimissä. Tänne pääsee parhaiten Prahasta junalla.

Matkaa Prahaan

Tšekkien keskiaikainen pääkaupunki Praha on maan suosituin matkakohde. Vaeltele päämäärättömästi Prahan mukulakivikujilla ja vietä ilta vanhan kaupungin jazzklubeissa tai tasokkaissa ravintoloissa. Parhaiten näet kaupunkia liikkuessasi jalan. Pysähdy piknikille Kampa Parkiin tai Letná-puutarhaan.

Prahan linna kannattaa ehdottomasti katsastaa. Se on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä ja juontaa juurensa tuhat vuotta taaksepäin. Linnalta on hienot näkymät!

Koska Praha on turistien pääkohde, myös hinnat ovat nykyään entistä korkeammat, vaikkakin halvemmat kuin muualla Euroopassa. Pääkaupungin ulkopuolelle matkaava huomaa hintojen roiman pudotuksen ja alueiden vähäisen kosketuksen massaturismiin.

Muita kiehtovia kaupunkikohteita Moravian kylä tuo mieleen vanhat ajat, kauniit Český Krumlov, Cheb Kutná Hora, Loket ja Domalice Bohemiassa. Moraviassa ovat kaikki suositeltavia reissukohteita Prahan oheen, niin saat todellisemman kuvan maasta.

Olomouci

Tämä opiskelijakaupunki, josta löytyy maan toiseksi vanhin yliopisto eli Olomouci on suosittu reissukohde, ja nähtävänä on esimerkiksi merkittäviä uskonnollisia rakennuksia. Plze on kuuluisan Pilsner-oluen koti. Kaupungin eloisa pubikulttuuri, live-musiikki-annokset ja paikalliset museot ovat Plzein valtteja. Historiallinen České Budějovice on edellistä vielä maineikkaampi olutpanimokaupunki, josta alkuperäinen Budweiser - Budvar Lager on kotoisin. Kaupungin pääaukio on yksi Euroopan suurimmista. Brnon kaupunkiin pääsee Prahasta alle kolmessa tunnissa bussilla. Kaupungissa on todella paljon nähtävää ja koettavaa. Pyhien Pietarin ja Paavalin katedraali seisoo Petrov-kukkulalla, josta avautuvat näkymät ovat varsin hienot. Katedraali rakennettiin satoja vuosia sitten. Sen torni ja krypta tekevät todella vaikutuksen. Brnosta löytyy myös useita kiinnostavia museoita, gallerioita, kirkkoja, teattereita sekä ravintoloita, joiden keittiöt tarjoilevat ruokia eri maista. Brnossa on myös merkittävä rautatieasema, josta pääsee matkaamaan Bratislavaan, Wieniin, Budapestiin, Berliiniin, ja Prahaan.

Tsekkien matkat - Tsekkiläistä maaseutua ja vuoristoaSumuinen aamu Tsekin maaseudulla.

Aktiivireissaajalle

Vuoret kutsuvat lumikansaa laskemaan rinteilleen 130 päivää vuodessa. Krkonoše on kaikkein suosituin hiihtokeskus, mutta suosittuja ovat myös Pec Pod Snezkou, Zadov sekä Špindleruv Mlyn, joka on hieman kalliimpi ja tasokkaampi keskus.

Ulkoilma-aktiviteettimahdollisuuksia on runsaasti varsinkin kesällä. Vaella luonnonpuistoissa, joista löytyy eri tasoisia patikkapolkuja. Šumavan kansallispuisto on yksi maan neljästä luonnonpuistosta ja ehdottomasti retken väärti. Melontaa voit harrastaa Vltava-joella tai kokeilla kalliokiipeilyä Tšekkien upeilla hiekka- ja kalkkikiviseinämillä. Erityisen hienoja kiipeilypaikkoja löytyy Cescy Rajin ja Adrspachin alueilta.

Liikkuminen

Tšekkien junaverkosto on kattava ja hyvin toimiva. Pitkänmatkan busseja löytyy myös, eikä hintakaan ole päätä huimaava. Voit vuokrata auton tai fillarin ja kiitää sillä tärkeimmät kaupungit läpi. Maan päälentokenttä sijaitsee Prahassa, josta pääsee jatkamaan muihin tšekkikaupunkeihin.

Milloin mennä

Parasta reissuaikaa ovat toukokuu ja syyskuu, jolloin muita turisteja on vähemmän, ja ilma on edelleen miellyttävä. Heinä- ja elokuu ovat eurooppalaisten lomakuukausia, ja siksi kuuminta sesonkia Tšekeissäkin. Samoin on yleisten juhlapyhien aikaan. Jos matkustat tuolloin, kannattaa varata majoitus etukäteen, varsinkin Prahasta. Suurin osa maan festivaaleista juhlitaan kesäkuukausina.

Tšekkien talviaikaan sää on purevan kylmä. Vuoristoseutujen kiireisin sesonkiaika ulottuu marraskuusta maaliskuulle.

KILROYn reissuvinkit

Suuntaa huhtikuussa Kampan saarelle, jossa Paleni Carodejnic -festivaalit pidetään. Juhlinnassa keskitytään sytyttämään kokkoja, joilla "paha" karkoitetaan pois. Mitä tämä ikinä tarkoittaakaan, bileet ovat verrattomat. Kuuluisa Prazske Jaro - International Music Festival pidetään aina toukokuun ja kesäkuun tienoilla. Mukava joen rannalla sijaitseva kylä nimeltä Český Krumlov järjestää kansainvälisen musiikkifestarin vuosittain elokuussa. Tšekeissä on useita muitakin festivaaleja pitkin vuotta, joten kannattaa surffata netissä ja ottaa näistäkin selvää.

Tšekki - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä