Berliini

Katutaidetta Berliinin muurilla
 

Matka Berliiniin - monikulttuurisuuden mekkaan

Sähäköiden jazzjamien ja rumankauniiden katujen Berliini tarjoaa täydellisen kaupunkiloman, olitpa minkälainen matkailija tahansa. Bailaa aamuun asti tai syö maailman parasta mansikkakakkua. Vehreän cityn puistoissa levähdät performanssi- ja näyttelykierroksien lomassa.

Matka Berliiniin starttaa tästä

Berliini

Berliini on kenties Euroopan boheemein ja trendikkäin kaupunki. Se oli vuosikymmenien ajan jaettu kahtia, ja edelleen voit tuntea, kuinka matka Berliiniin tuntuu kattavan kaksi eri kaupunkia! Reissu itäisen Berliinin stalinistiseen keskustaan luo erikoisen kontrastin huippumoderniin Potsdamer Platziin tai Wilmersdorfin uniseen tunnelmaan. Berliinissä jokaisella kaupunginosalla on omat ominaispiirteensä. Tunnelma muuttuu heti, kun matkustat muutaman pysäkin metrolla. Kreuzbergissä suurin osa ihmisistä on turkkilaisia ja Charlottenburgissa viihtyvät vanhat rouvat minkkiturkkeineen.

Berliinin koko on päätähuimaava, München mahtuu kaupunkiin kaksi ja Pariisi seitsemän kertaa. Vaikka Berliini onkin Saksan pääkaupunki, se on varsin epäsaksalainen. Ennen Saksojen yhdistymistä Itä-Berliini oli käytännössä ainoa kaupunki Itä-Saksassa, jossa suvaittiin edes jonkinasteista erilaisuutta. Länsi-Berliini puolestaan oli Länsi-Saksan periferiaa. Näe historiallinen Berliinin muuri, tai ainakin se mitä siitä on jäljellä, sekä muut Berliinin nähtävyydet!

Matka Berliiniin

Natsien monumentteja

Tempelhofin lentokenttä on yksi parhaista esimerkeistä natsien monumentaalisesta arkkitehtuurista. Toisen maailmansodan aikaan Länsi-Berliinin elämänlankana toimineen lentokentän toiminnot lakkautettiin vuonna 2008, minkä jälkeen Tempelhofin alue muunnettiin virkistysalueeksi, tosin vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena Tempelhofiin alettiin majoittaa pakolaisia. Toinen vaikuttava maamerkki, jota Berliinin matkalla ei pidä missata, on vuoden 1936 olympialaisia varten rakennettu Berliinin olympiastadion, jonne mahtuu yli 74 000 katsojaa.

Berliinin puistoissa

Tiergartenin puistoa ei sovi sekoittaa eläintarhaan (Zooloogischer Garten), joka sekin tosin on vierailun arvoinen. Keskellä Berliiniä sijaitsevassa valtavassa vihreässä keitaassa pääset lepuuttamaan mieltäsi keskelle rauhaa ja hiljaisuutta. Toisaalta puistossa järjestetään usein myös kaikenlaista ohjelmaa.  keidas tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta sekä kaikenlaista ohjelmaa siellä kävijöille. Jos koet Tiergartenin ahtaaksi, voit suunnata keskustan tuntumassa sijaitsevaan Grunewaldin puistoon.

Perille Grunewaldiin pääset nopeasti S-Bahnilla. Saat käsityksen siitä, miten valtavasta alueesta on kyse, kun jatkat junamatkaasi koko puiston läpi. Viktoria-Luise-Platzin aukio Schönebergissä on kätevästi U4-linjan varrella. Aukiolla sijaitseva pieni puistikko on yhtä kaunis kuin nimensä. Suuntaa tänne nauttimaan piknikistä paikallisten ympäröimänä!

Matka Berliiniin - Tiergarten

Berliinin museot

Museot saattavat kuulostaa tylsiltä ja vanhanaikaisilta (eivät ne ole!), mutta älä jätä niitä väliin Berliinin matkallasi. Kaupungin museot ovat keskittyneet Museumsinsel - saarelle, jossa vietät helposti koko päivän antiikin ihmeitä ja 1800-luvun taidetta viidessä eri museossa tutkaillen. 

Jos sinulla on aikaa vain yhdelle museolle, valitse Haus am Checkpoint Charlie. Täällä tutustut Berliinin muurin historiaan. Erityisen koskettavia ovat tarinat muurin yli yrittäneistä, ja niistä onnellisista, jotka selvisivät yrityksestä hengissä. Museo on valitettavan suosittu, mutta silti aivan must, jos 1900-luvun historia tai ihmissalakujetukset kiinnostavat. Vähemmän perinteinen museo on Beate Uhsen erotiikkamuseo. Zooloogischer Gartenin kupeessa sijaitseva museo esittelee useassa kerroksessa erotiikkaa eri vuosisadoilta.

Shoppaileminen Berliinissä

Berliinin legendaarisin shoppailukatu on Kurfürstendamm, josta löydät kalleimmat putiikit. Ku'damminakin tunnetulta pääkadulta kannattaa suunnata sivummalle. Jo muutaman korttelin päässä turistien määrä on olematon ja pikku putiikkeja on runsaasti. Gedächtniskirchen liepeiltä löydät nuorisomuotia sekä kuuluisan KaDeWe-tavaratalon. Pieniä muotiliikkeitä löytyy muun muassa Schönebergin kaupunginosasta Nollendorfplatzin metroaseman lähettyviltä. Trendikkäitä ja vähemmän sliipattuja kaupunginosia ovat Kreuzberg sekä Prenzlauer berg. Entisen Itä-Berliinin keskusta Alexanderplatzin ympäristössä tarjoaa lajitelman samantyylisiä liikkeitä kuin läntinen keskusta Zooloogischer Gartenin kulmilla.

Berliinin yöelämä

Bilehileen matka Berliiniin ei taatusti tuota pettymystä, Berliinin yöelämä kun on koko Saksan vilkkainta: monen mielestä maailman parhaat bileet löytyvät juuri täältä. Baareja ja klubeja on lukuisia, ja eri kaupunginosissa on omat juttunsa. Varsinkin konemusiikin ystävät viihtyvät varmasti Berliinin yössä, mutta toki musiikkia on tarjolla joka makuun. Viime vuosina Mitte on ollut Berliinin kaupunginosista menevin, mitä tulee yöelämään. Myös Kreuzbergissä ja Prenzlauer Bergissä on trendikkäitä baareja.

Berliinissä on useita ilmaislehtiä, jotka keskittyvät kaupungin yöelämään. Niitä on jaossa useimmissa baareissa ja monissa liikkeissä. Selaa esimerkiksi Zittyä tai englanninkielistä Exberlineriä. Muista, että parhaita klubeja ei välttämättä mainosteta, joten paikallisten kanssa juttelu ja vinkkien kysyminen todella kannattaa.

Matka Berliiniin - tanssi vaikka aamuun asti!

Elokuvia

Berliini tunnetaan hyvästä leffatarjonnastaan. Berlinale-elokuvafestarit järjestetään helmikuussa, mutta tämän kansainvälisen megatapahtuman lisäksi kaupungissa on tarjolla useampia pienempiä festivaaleja. Myös elokuvateatterien kirjo on Berliinissä laaja. Ota kuitenkin huomioon, että suurin osa ohjelmistosta on dubattu saksaksi. Alkuperäiskieliset ja tekstitetyt elokuvat tunnistat lyhenteistä OV ja OmU. Suosittelemme pientä taideleffoihin keskittynyttä teatteria fsk Kino am Oranienplatz. Ota metro Moritzplatzille, ja osta lippu saliin 1, jossa on valaistu suihkulähde!

Liikkuminen Berliinissä

Berliinissä voit liikkua monin eri tavoin. Nopein ja usein paras tapa liikkua on metro. U-linjojen tiheä verkosto kattaa koko keskustan ja S-linjoilla pääset nopeasti vähän kauemmas. Osa linjoista liikennöi läpi yön. Varsinkin viikonloppuisin pääset todennäköisesti perille ilman taksia. Matkailijahitti on bussi numero 100, jonka kyydistä näet päänähtävyydet. Parhaat näkymät löydät kaksikerroksisen bussin yläkerran etuosasta. Kävellen kannattaa liikkua silloin, kun pysyttelet saman kaupunginosan alueella. Jos haluat liikkua eri kaupunginosien välillä, tai vaikka toiselle puolelle kaupunkia, turvaudu metroon, sillä välimatkat ovat todella pitkiä.

Julkisiin liikennevälineisiin myydään useamman päivän lippuja, jotka tulevat päivälippua edullisemmiksi. Matkailijoille on myös lippuja, joihin sisältyy sisäänpääsy useisiin nähtävyyksiin. Ota huomioon, että nämä ovat tavallista lippua kalliimpia, joten sijoitus kannattaa vain, jos museot kiinnostavat.

Berliinin julkinen liikenne on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen, ja matkaliput oikeuttavat matkustamaan kahden tai kolmen vyöhykkeen alueella. Jos aiot suunnata esimerkiksi Spandauhun tai Potsdamiin useampana päivänä, kannattaa ostaa kaikki kolme vyöhykettä kattava lippu. Useimmat päänähtävyydet sekä shoppailu- ja klubbailumestat kuitenkin sijaitsevat vyöhykkeiden A ja B sisällä.

Matka Berliiniin - liikkuminen on helppoa

Reissuvinkkimme Berliiniin

Saksalaiset puhuvat yleensä heikommin englantia. Berliinissä englantia ouhutaan suht hyvin, mutta älä silti oleta saavasi englanninkielistä palvelua ainakaan turistirysien ulkopuolella. Varsinkin vanhemmat entisessä Itä-Saksassa asuneet ihmiset puhuvat vähän englantia, joten on fiksua opetella vähintään yleisimmät fraasit auf deutsch.

Vietä leppoisa sunnuntaiaamu berliiniläisittäin menemällä brunssille. Esimerkiksi Schönebergissä on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa tarjoillaa brunssia viikonloppuisin. Hinnat eivät päätä huimaa, ja yleensä saat syödä koko viikon edestä. 

Milloin mennä

Sää suosii matkailijaa kesä-elokuussa, aivan kuin Suomessakin, mutta porukkaa Berliinissä on luonnollisesti eniten heinäkuussa. Kylmimpinä talvikuukausina lämpötila voi pudota nollan alapuolelle, mutta kunnon pakkasia Berliinissä tuskin kokee.

Berliinin matka

Opintomatka Berliiniin

Berliini on huippukohde ryhmämatkalaisille! Onko koulu- tai muulla opiskeluryhmälläsi kiinnostusta Berliiniin reissuun? Vinkkaa siis opettajalle, ohjaajalle tai ryhdy itse vaikka harrastusryhmäsi matkanjohtajaksi ja lähde opintomatkalle Berliiniin. Reissaamisen asiantuntijoidemme joukosta löytyy omat spesialistit ryhmämatkojen järjestämiseen, joten ryhmien lento- ja majoitusvaraukset sekä opintovierailujen järjestelyt onnistuvat helposti.

Berliini - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä