Ateena

Ikiaikainen Zeus-jumalan temppeli
 

Ateenan matkat - Kaupunkiloma vailla vertaa

Olympialaisten kotikaupunki Ateenalla on aitoa historiallista merkitystä. Akropolis ja kansallismuseo on nähtävä, mutta tarjoaa matka Kreikan pääkaupunkiin muutakin. Plankan alueella teet halpoja ostoksia, Bouzouki Clubeilla svengaat ja Ateenan Rivieralla rentoudut. Meidän kautta hoituu lennot sekä hotelli- tai hostellimajoitus ja meiltä varaat myös loistavat aktiviteetit!

Historiallinen Ateena

On mahdotonta kertoa Ateenasta mainitsematta sen historiasta. Antiikin Kreikka, kreikkalainen mytologia, demokratian synty ja nykypäivän Kreikka ovat kaikki iholla tässä modernissa, perinteitä kunnioittavassa kaupungissa. Missään muualla ei ole parempaa ikkunaa Kreikan muinaiseen, kiehtovaan kulttuuriin. Läheltä Akropolista on löydetty jäänteitä ensimmäisistä asukkaista luvulta 6000 eaa. Ensimmäiset Olympiakisat pidettiin 776 eaa. Vaikuttavaa, eikös?

Akropolis on yksi Ateenan matkalla pakko nähdä

Näe, koe ja rentoudu

Ateenassa on nähtävyyksiä, joita et halua missata! Epäilemättä tärkein niistä on Akropolis. Jos suunnittelet matkaa kesän helteisimpinä päivinä kannattaa Akropoliilla käydä mahdollisimman aikaisin aamulla tai niin myöhään iltapäivällä kuin mahdollista. On vaikeaa täysin rinnoin arvostaa Akropoliin mahtavuutta nuppi tuskaisen kuumana.

Ateenan symboli Parthenon on kukkulan suurin ja valokuvatuin temppeli. Kun tähyät ylväitä pylväitä saatat ihmetellä, kuinka ne ovat selviytyneet yli 2000 vuotta myrskyisässä säässä, salamoiden ja maanjäristyksien armoilla. Parthenon rakennettiin jumalatar Athenen muistomerkiksi. Kreikkalaisessa mytologiassa kerrotaan kuinka Athene ja hänen setänsä merijumala Poseidon kilpailivat kreikkalaisten kiintymyksestä antamalla heille lahjan. Poseidon antoi joko mahtavan hevosen tai suolavesilähteen, mutta Athene lahjoitti oliivipuun, joka antoi varjoa, öljyä ja oliiveja. Kreikkalaiset arvostivat enemmän hänen lahjaansa ja nimesivät kaupungin Ateenaksi.

Plaka on näkemisen arvoinen kaupunginosa, jossa on pieniä kujia mahtavine pienine kauppoineen, ravintoloineen, baareineen ja klubeineen. Mahtava paikka nauttia kreikkalaisia erikoisuuksia! Plakassa on myös vanha roomalainen markkinapaikka ja kaupungin viimeiset turkkilaiset kylpylät.

Shoppaileminen Ateenassa

Ateenasta ostat muutakin kuin nahkasandaaleja ja hohtavia ruukkuja. Moderniin Ateenaan ilmestyy jatkuvasti uusia ostoskeskuksia. Kaupungin keskus on kasvanut trendikkääksi alueeksi, josta löydät mm. Attikan ja Hondos Centerin kaltaiset isot ostoskeskukset. Ateenasta voit ostaa merkkituotteita sekä tavattomampia löydöksiä. Monastriaki Squarea ympäröiviltä kapeilta kujilta löytyy kirpputori. Kolonakin bulevardilla tsekkaat trendikkäitä kahviloita ja designerputiikkeja, mm. Louise Vuitton, Ralph Lauren, Gucci, Lanvin.  Löydät myös kreikkalaisten suunnittelijoiden putiikkeja sekä klassisempia pikkukauppoja.

Ateenan laitakaupungilta lentokentälle vievä uusi moottoritie kätkee varrelleen lähellä Olympiastadionia sijaitsevan ostoskeskuksen The Mall. Siellä on yli 200 kauppaa neljässä kerroksessa. Se on isompi, uudempi (rakennettu v. 2005) ja vaikuttavampi kuin Attika.

Ateena levittäytyy laajalle alueella - KILROY

Ateenan yöelämä

Ateenassa sinulla ON OLTAVA aikaa bilettää Bouzouki Clubilla. Nautintoa ja kipua, Coca-Colaa, viskiä, laulua ja tanssia… Mnisikleous Plakassa ja Ateenan rivieralla Glyfadassa on parhaat Bouzouki Clubit. Ateenan yöelämä tarjoaa paljon. Kaikkea löytyy pienistä viehättävistä baareista isoihin House-Palatseihin, jotka sulkevat auringonnousun jälkeen. Kuumimmat klubit ovat Psirrin trendikkäällä alueella ja Kolonakin ylellisellä alueella.

Kreikkalainen keittiö

Oliiviöljy ja fetajuusto ovat kreikkalaisen ruoan perusraaka-aineita. Kun haluat kokeilla vähän kaikkea kannattaa tilata metze, joka on verrattavissa ruotsalaiseen smörgåsboardiin. Jos metze ei houkuttele kannattaa kokeilla jotakin seuraavista:

Moussaka - Rikas munakoisopaistos, jossa on viinillä maustettua lampaan jauhelihaa, sekä kanelia ja valkosipulia antamassa maulle vivahdetta.
Souvlaki - Grillattua lampaan-, naudan- tai porsaanlihaa vartaassa, joskus tarjoillaan grillattujen vihannesten kanssa.
Kreikkalainen salaatti - tomaattia, sipulia, fetajuustoa ja oliiveja. Usein tarjoillaan maustettuna oliiviöljyllä, mustapippurilla, oreganolla ja basilikalla.
Tsatsiki - Jogurttipohjainen salaatti, jota käytetään usein dippinä. Jogurtin lisäksi seoksessa on valkosipulia ja kurkkua. Maustetaan usein oliiviöljyllä ja yrteillä.
Gemiska -Paistettuja, tyhjennettyjä kasviksia, joiden täytteenä on riisiä, jauhelihaa ja yrttejä. Useimmiten gemiskan valmistuksessa käytetään tomaattia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa

Ruoan kanssa kannattaa kokeilla kreikkalaista viiniä, Retsinaa, jolla on hyvin erityinen aleponmännyn pihkan maku. Jos tilaa metseä, kannattaa kokeilla Ouzoa, anisviinaa, joka veteen sekoitettuna muuttuu maidonvalkoiseksi.

Vinkkejä kaupunkilomalle

Raitiovaunulla matkustat edullisesti ja helposti Ateenassa. Raitiovaunuverkosto valmistui kesäolympialaisiin huhtikuussa 2004. Voit matkustaa Syntagmasta aina Vouliagmeniin Ateenan Rivieralle.

Ateenan Riviera

Lyhyen 30–40 minuutin ajomatkan päässä keskustasta on nk. "Gold Coast", Ateenan Riviera. Se ulottuu pohjoisen Glyfadasta Cape Sounioon, kuuluisaan temppeliin etelässä. Ateenalaisten kesäasunnot ovat Glyfadassa. Siellä bongaat kalliita rakennuskomplekseja, tyylikästä shoppailua, kodin designia, kahviloita, pikaruokaloita, yöelämää ja kasapäin muotia!

Vouliagmenista löydät kalatavernoita, luksushotelleja ja painat varpaasi ihaillun rannan Astirin hiekkaan. Matkustaessasi eteenpäin tulee vastaan Kavouri ja Vola, Lagonin merenniemi. Loganissa on Ateenan luksukkaimmat huvilat ja kalleimmat hotellit. Surffaamista harrastaville rannikko tarjoaa mageet aallot. Täällä tapaat siistejä tyyppejä kaikilta maailman neljältä kulmalta!

Starttipaikka Kreikan saaristoon!

Ateenan fantastisen kaupungin lisäksi Kreikka on kuuluisa kauniista saaristaan. Ateena on hyvä paikka aloittaa Island Hopping! Saarille laivat lähtevät Piraeuksen satamasta. Partysaaret Ios, Mykonos ja Korfu löytyy lautoilla Salamina, Hydra, Spetses, Aegina ja Poros. Saarista suosituin on monipuolinen Rodos.

Nuoret ruotsalaiset matkaajat ovat työskennelleet baareissa ja hotelleissa ja olleet osa kreikkalaista Island Party sceneä monta vuotta. Saaret tarjoavat juhlinnan ohella myös rentoutumismahdollisuuden. Ehkä sinun aikasi on NYT! 

Opintomatka Ateenaan

Ateena on ollut, ja on edelleen, erilaisten ryhmien suosiossa. Ateenalla on paljon tarjottavanaan: on aktiviteetteja ja opintovierailukohteita eri teemojen ympärillä; on historiaa ja voittamatonta ruokakulttuuria. Vinkkaa siis opettajalle tai ryhdy itse opiskelu- tai harrastusryhmäsi matkanjohtajaksi ja lähde opintomatkalle Ateenaan. Opintomatkat KILROYn tapaan räätälöidään kullekin ryhmälle tapauskohtaisesti ja näillä reissuilla mennään pintaa syvemmälle!

Ateena - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä