Cusco & Machu Picchu

Machu Picchu - Perun matkan ehdoton kohokohta
 

Matka Cuscoon - kaupunkiin maailman katolla

Tervetuloa yhteen maailman korkeimmalla sijaitsevista kaupungeista! Cuscon charmi ja maagisuus perustuvat sitä ympäröivään Andien vuoristoon. Cusco on pakollinen pysähdys matkalla Machu Picchulle, mutta itse kaupungissakin on nähtävää ja koettavaa. Matka Cuscolle ja Machu Picchulle on unohtumaton elämys!

Cusco

Matka Cuscolle alkaa upeista maisemista, ja jos saavut Cuscoon lentäen, kannattaa varmistaa ikkunapaikka. Noin tunnin lennon ajan kone lentää Andien yllä, ja ikkunasta avautuu mahtava näkymä lumisille vuoren huipuille. Cuscon piskuinen lentokenttä tönöttää keskellä kaupunkia, joten olet laskeuduttuasi heti perillä. Olet myös heti korkealla: Inkojen ajan vanha pääkaupunki on korkealla Andien rinteillä, noin 3300 m korkeudessa.

Matka Cuscolle & Machu Picchu
Cuscossa voi tuntea historian havinan ja samalla nauttia upeista maisemista!

Machu Picchu

Machu Picchun maisemat ovat monelle tuttuja koulukirjojen sivuilta ja postikorteista. Mutta niin upeilta kuin valokuvat näyttävätkin, niin todellisuus on monin verroin hämmästyttävämpi. Henkeäsalpaava näkymä muinaisilta inkaraunioilta on jotakin, jonka takia kannattaa matkustaa toiselle puolelle maapalloa ja talsia ylämäkeen neljä päivää!

Inkojen poluista tunnetuin Inca Trail on 4 päivän patikkamatka Cuscosta Machu Picchulle. Inca Trail -reissut ovat lähes aina täynnä, sillä lupia vaellusreitille myydään vain muutama sata per päivä, joten patikkaretki kannattaa varata etukäteen. 

Machu Picchulle pääsee Cuscosta myös junalla, joka puksuttaa 4 tunnin matkan upeiden maisemien halki Aguas Calientesin kylään vuoren juurelle. Maisemat ovat huikeat! Machu Picchun portille kannattaa suunnata ensimmäisellä bussilla jo ennen auringonnousua, jolloin ilma on useimmiten kirkas eikä muita matkailijoita ole vielä huipulla. Jos kaipaat lisää haastetta, on viereinen Wayna Picchun vuoren valloitus oiva kohde, ja näkymät huipulta palkitsevat parin tunnin kiipeämisen vaivan!

Matkat Machu Picchulle - maisema
Jes! Machu Picchun huipulle päästessä fiilis on aivan mahtava ja on lupa tuulettaa!

Ota rennosti

Matka Cuscolle on myös mahdollisuus relaamiseen. Cusco on sekoitus modernia perulaista elämää, Espanjan katolilaisuutta ja inkojen valtakunnan ajan merkkejä. Ensimmäiset päivät kannattaa ottaa rennosti ja totutella korkeaan ilmanalaan vaikkapa nauttimalla koka-teetä, jota on tarjolla joka kojussa ja kuppilassa.

300 000 asukkaan Cusco ei ole ihan mikään pieni kaupunki, mutta kaupungin keskusta on helposti hallittavissa. Useimmat museot, kaupat ja ravintolat löydät Plaza de Armasin lähistöltä. Cuscossa ei ole vielä kansainvälisiä ketjuja, joten pääset nauttimaan perulaisista antimista - lukuunottamatta pakollisia englantilaisia pubeja. Perulaista juhlaruokaa, grillattua marsua, saa lähes joka ravintolasta, mutta varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Alpakkaa kotiin

Värikkäitä inkapipoja ynnä muuta pakollista turistirekvisiittaa löytyy Cuscon toreilta. Shoppailut kannattaakin tehdä Cuscossa, ja muista, että tinkaaminen kuuluu asiaan. Osta esimerkiksi alpakan villasta tehty huivi, sukat, villapaita tai…no itse asiassa kaikki on tehty alpakan villasta!

Cuscon yöelämä

Matka Cuscolle on myös juhlaa! Löydät Cuscon yöelämän Plaza de Armasin ympäristöstä, jossa bileet jatkuvat usein aamuun asti. Nappaa jääkylmä cusqueña ja syöksy tanssilattialle. Parhaat paikat löydät kapeilta mukulakivikaduilta.

Majoitus Cuscossa

Cuscossa on paljon hotelleja ja hostelleja, mutta suosittelemme varaamaan Cuscon matkalle majoituksen etukäteen, jos et halua kävellä ympäriinsä etsimässä vapaata yösijaa. Erityisesti turistisesongin aikaan monet paikat ovat täynnä. Dormin saat noin 5 USD/yö.

Puerto Maldonado

Matkaa Cuscosta voi jatkaa vain puolen tunnin lentomatkan päässä sijaitsevaan Puerto Maldonadon kaupunkiin, josta pääsee jokiveneillä aivan toisenlaisiin maisemiin sademetsän uumeniin ihmeellistä luontoa bongaamaan. Tähän on hyvä päättää Perun kierros.

Cuscon sää - Milloin mennä?

Matka Cuscoon kannattaa ajoittaa kuivaan kauteen, ainakin jos mielit trekkaamaan, sillä vaellusreitit ovat märkänä kautena mutaisia. Kuiva kausi on huhti-lokakuussa, jolloin lämpötila on 5-20 astetta, ja yöt ovat yleensä kylmiä. Märkä kausi ajoittuu marras-toukokuulle, mutta eniten sadetta tulee tammi- ja maaliskuussa. 

Matka Cuscolle - paikalliset naiset
Paikallisiin ja perulaiseen elämäntyyliin kannattaa myös tutustua reissulla.

Liikkuminen Cuscossa

Suurin osa matkaajista saapuu Cuscoon lentäen. Cuscosta on hyvät bussiyhteydet isoimpiin kaupunkeihin. Suosittelemme lentämään Limasta Cuscoon, sillä bussimatka kestää noin 24 tuntia, ja on erittäin epämiellyttävä ylämäkeen kiemurtelevien kapeiden teiden vuoksi. Juna-asemia on kaksi, joten tarkista, mistä junasi lähtee. Lippuja juniin ja busseihin saat matkatoimistoista ympäri kaupunkia.

Matkavinkit Cuscoon

Matka Cuscoon voi olla myös astetta vauhdikkaampaa! Vuokraa moottoripyörä ja suuntaa ulos Cuscosta ja ylös jyrkille teille - valkoinen Kristus-patsas näyttää sinulle tien. Ylhäältä on upeat näkymät kaupunkiin ja sen ympärille. Jatka matkaasi läpi pienten kylien ja alpakkafarmien ohi.

Ota yhteyttä