Bolivia

Bolivian suolamaita
 

Matkat Boliviaan - Andien huikeisiin maisemiin

Vuoristoinen Bolivia on Etelä-Amerikan helmi huimia maisemia etsivälle. Rikas alkuperäiskulttuuri ja erikoinen maantieteellinen sijainti tarjoavat reppureissaajalle paljon koettavaa. Ilmasto- ja korkeuserot ovat suuret trooppisen kosteuden vaihtuessa Andien kylmyyteen. Edullinen hintataso ja upea luonto, joka tarjoaa uskomattomia vaellusreittejä, ovat hyvä syy matkata maahan. Ei muuta kuin reissuun Boliviaan!

Bolivian intiaanikulttuuri - mahtavissa korkeuksissa

Bolivia on matkalaisen aarre. Vaikka kyseessä on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä maista, sen häikäisevät vuoristomaisemat ja rikas kulttuuriperintö houkuttelevat reppureissaajaa tutkimusmatkalle Boliviaan. Intiaanikulttuuri perinteineen elää maassa edelleen voimakkaana. Lentokoneen laskeuduttua 3600 metrin korkeudessa lepäävään La Paziin, näkymät ovat suorastaan hämmentävät.

Matkat Boliviaan - paikalliset naiset
Paikalliset naiset Boliviassa pukeutuvat upeisiin väreihin ja alpakanvillaan.

La Paz - Bolivian vilkas pääkaupunki

Andien ympäröimä La Paz on maailman korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki. Sen viehätys piilee kapeissa kujissa, plazoissa ja mukavissa pikkukahviloissa. Värikkäisiin asuihin pukeutuneet intiaaninaiset myyvät yrttejä ja käsitöitä La Pazin elämää sykkivillä katumarkkinoilla. Näistä löydät parhaat alpakanvillasta kudotut villapaidat ja ponchot. Pelkkä kävely La Pazin ohuessa ilmassa on kokemus itsessään. Kaupungista käsin voit tehdä reissuja lähialueiden nähtävyyksiin. Valle de la Luna (Kuulaakso) on kuin toisesta maailmasta eriskummallisine kivimuodostelmineen. La Pazista etelään viehättävä Sucren historiallinen kaupunki on myös käymisen arvoinen matkakohde.

Potosín kaivoskaupunki

Satoja vuosia sitten perustettu Potosí on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Se oli aikoinaan vauras hopeakaivosten kuningaskaupunki. Vaikka entisestä loistosta ei ole paljoa jäljellä, siellä kannattaa silti käydä. Potosín markkinoilla käy kuhina ja kaivoskierros kertoo alueen historiasta. Potosísta käsin pääset myös Salar de Uyunin maailman korkeimmalle suola-aavikolle, joka on monen reissaajan mielestä myös maailman kaunein. Useamman päivän jeeppireissulla näet kuumia geysereitä, alpakoita, laamoja, vicuñoita ja upeita pinkkien flamingojen asuttamia laguuneja.

Matkalla Boliviassa - Salar De Uyuni
Kuva Salar De Uyunin suola-aavikolla kruunaa reissualbumin!

Bolivian luonnonpuistot

Amborón kansallispuisto Boliviassa on hieno luontokohde, jossa telttailet upeissa maisemissa. Aloita retkesi Buena Vistan kylästä. Madidin kansallispuistossa ihmetyt ilmaston vaihtelusta, joka ulottuu Andien jäätiköistä kosteisiin sademetsiin. Yli tuhat eri lintulajia pesii tässä puistossa. Santa Cruzista itään on Pantanalin hieno suoalue, josta osa kuuluu Bolivialle, osa Brasilialle ja osa Paraquaylle. Pantanalin luonnon monimuotoisuus ja koskemattomat tiheät metsät ovat luontomatkaajalle kiintoisaa, mutta vaikeasti saavutettavaa maastoa. Tutustu puistoihin yhdessä oppaan kanssa, niin saat retkistä vielä enemmän irti.

Legendojen Titicaca-järvi

Maailman korkein järvi Titicaca on vetänyt jo vuosikymmenien ajan reppureissaajia puoleensa. Sen rannoilla elää alkuperäiskansojen lisäksi lukematon määrä ikivanhoja intiaanitaruja. Titicaca ja sen 36 saarta sijaitsevat Bolivian ja Perun välissä, joten voit tehdä rajanylityksen veneellä. Kiertele Copacabanan ja Soratan kaupungeissa ja seilaa kulttuurihistoriallisesti merkittävälle Aurinkosaarelle.

Aktiviteetteja Boliviassa:

 

  • Kuoleman tie fillarilla: Hurjapäälle sopiva retki on alamäkiajo fillarilla pitkin kuuluisaa El Camino de la Muertea, "kuoleman tietä" La Cumbre-solan reunalla. Huipulta alas kertyy 65 kilometriä ajoa huimaavan 4600 metrin korkeudessa. Maisemat ja vaihtuvat ilmastot ovat upea kokemus. Mutkittelevalla ja kapealla tiellä on syytä jarrutella, jos haluat selvitä Coroican kylään asti.
  • Kiipeilyä jäätävissä korkeuksissa: Kiipeilijälle löytyy Boliviassa huippuseinämiä. Suosituin huippu on Huayana Potosi yli 6000 metrin korkeudessa. Voit varata itsellesi useamman päivän paketin, joka sisältää akklimatisoinnin, jääkiipeilyn perusteiden harjoittelun ja kiipeämispäivät. Jääraudat narskuvat ja hakku pitää peilikirkkaalla seinämällä. Uuvuttavan urakoinnin jälkeen huipulta avautuvat maisemat ja kiipeämiskokemus nostavat epätodellisen ja kiitollisen olon, joka jää muistiisi magneetin lailla. Luotettava opas, oikeat varusteet, hyvä kunto ja periksiantamaton tahtotila ovat onnistuneen nousun edellytyksiä.
  • Vaeltajan apajat: Vaeltajalla on valittavanaan runsaasti eri reittejä esim. Cordillera Realin vuorijonolta. Yhtenä maailman hienoimpana reittinä pidetty Choro Trek lähtee ja päättyy La Cumbreen ja maisemat muistuttavat Taru sormusten herrasta -elokuvan näkymiä. Trekillä tulee vastaan paimenia laamoineen ja patikoija tuntee nahoissaan, miten ylängön karu luonto muuttuu trooppisen sademetsämäiseksi kolibrien ja perhosten lennellessä ohitsesi. Litistä reissupäiväkirjan sivujen väliin ylängöltä poimittu joulukukka äidille tuliaisiksi! La Pazista voit varata itsellesi useamman päivän mittaisen vaellusretken. Korkeuserot kannattaa ottaa huomioon vaelluksia suunnitellessaan. Paras reissuaika on talvella, jolloin sadepäiviä on vähemmän. Jos vaellus ei innosta, kokeile koskenlaskua hienon Yungas-kosken pärskeissä.

Tien päällä

Kun haluat säästää matkakassaa, kannattaa tsekata lentohinnat myös muihin Etelä-Amerikan kaupunkeihin, sillä niistä pääset ehkä halvemmalla maateitse Boliviaan. Argentiinasta ja Perusta johtavat tiet ovat parhaimmassa kunnossa. Rajamuodollisuuksiin kuuluu hoja de ruta -kortin hankkiminen. Matkanteko pakettiautoilla tai rekan lavalla on halpaa ja paikallisten menoon sulattavaa, muttei läheskään yhtä mukavaa ja turvallista kuin travellaus kunnon yöbusseilla. Junayhteydet eivät toimi kehuttavasti ja kulkeminen rautateitse on hidasta. Paras reissausaika on talviaikana toukokuusta lokakuuhun, jolloin ilma on kuivempi ja kirkkaita päiviä enemmän.

Matkalla Boliviassa - liikkuminen tien päällä
Overlanding-rekalla pääsee helposti Etelä-Amerikassa paikasta, ja maasta toiseen.

Bolivian turvallisuustilanne

Bolivia kohtaa vuosittain voimakkaita sateita, jotka aiheuttavat tulvia. Tsekkaa säätiedot säännöllisesti myös matkan aikana. Mielenosoitukset ovat tavallisia, joskus väkivaltaisuuksiin johtavia ja niihin juuttuminen on kuumottava kokemus. Vältä siis niitä. Kuten kaikkialla, taskuvarkaat ja liikenneonnettomuudet ovat reissaajan suurin uhka, joten välttele matkantekoa minibusseilla, yöaikaan ja yksin.

KILROYn reissuvinkit Boliviaan

Kaikki sujuu helpommin, jos hablaat edes vähän espanjaa. Paikallisten englannintaidoissa ei aina ole kehumista. Matkavakuutuksesta: tarkistathan, että matkavakuutuksesi kattaa matkat näin korkealle. Gouda Super -matkavakuutus vakuuttaa sinut korkeammassakin ilmanalassa! Tsekkaa seikkailumatkamme Boliviaan ja kysy lisää matkavinkkejä.

Ota yhteyttä