Antarktis

Pingviinejä ja vuorimaisemaa Antarktiksella
 

Matka Etelämantereelle - maailman ääriin

Etelämanner eli Antarktis on “cool” sanan jokaisessa merkityksessä. Sen maisemissa tuntee olevansa maailman äärissä. Matka Antarktikselle on muutakin kuin jäisiä maisemia, sillä mantereella on yllättävän monipuolinen luonto. Ihaile pikkupingviinin ensimmäisiä askeleita tai huokaise ihastuksesta jättimäisten valaiden näkymästä.

Ei kenenkään oma, mutta silti meidän kaikkien. Etelämanner, Antarktis, on kylmin, kuivin ja tuulisin paikka Maan päällä, ja sitä pidetäänkin valkoisena aavikkona. Mantereen kuivat laaksot ovat olleet sateitta yli kaksi miljoonaa vuotta. Aluetta leimaa sen omalaatuinen luonto ja monipuoliset maisemat, jotka saavat matkailijan tuntemaan epätodellista tunnetta maan ja maiseman vakaudesta. 

Matkailu Antarktikselle kasvaa jatkuvasti ihmisten halutessa maailman kaukaisimpiin kolkkiin. Kannattaa lähteä tutkimaan upeaa mannerta ennen kuin maisema muuttuu! Seikkailumatkoihimme kuuluu esimerkiksi risteilyseikkailuita Argentiinasta Antarktikselle. 

Matka Etelämantereelle - jäävuoret
Antarktiksen maisemat ovat ainutlaatuisia.

Värikästä elämää valkoisella mantereella

Antarktis löydettiin noin 200 vuotta sitten, minkä jälkeen se pysyi kauan koskemattomana. Mantereella ei ole pysyviä asukkaita: vain noin 1000-5000 tutkijaa pitää majaansa tieteelle omistetuissa tukikohdissaan. Silti siellä on kylmään sopeutunutta elämää, ja kuuluisimpia asukkaita ovat ehdottomasti pingviinit, mutta myös erilaiset hylkeet, sammaleet, jäkälät ja levät sinnittelevät jäisessä ilmastossa.

Etelämantereella on yli 70 kirjaimellisesti jäänsinistä järveä, monia vuoria ja tulivuoria, joista Mount Erebus on ainoa tiettävästi aktiivinen. Mahtavat revontulet peittävät talvisen taivaan upeilla väreillä. Jos olet onnekas voit nähdä spektaakkelin, jota kutsutaan "timanttipölyksi". Tällä tarkoitetaan maan pinnalle, taivaan ollessa tyyni, kerääntyvää jääkristallientäyteistä sumua, joka muodostaa ikään kuin timanttipilven lähelle maapinnan rajaa.

Myyttejä Etelämantereesta

Jo luvulla 100 uskottiin, että on oltava Terra Australis, Maan massoja tasapainottava manner kaukana etelässä. 1500-luvun turkkilaisiin karttoihin piirrettiin tämä tuntematon Terra Australis samaan kohtaan, missä tiedämme Antarktiksen tänään olevan. Kukaan ei kuitenkaan ollut, tieteellisesti hyväksyttävästi, kohdistanut katsettaan Antarktikseen ennen vuotta 1820. Manner pysyi pitkään salaisuutena ja sai nimensäkin vasta 1890-luvulla. Antarktikseen liittyy monia salaperäisiä taruja ja myyttejä kadonneesta Atlantiksesta aina muinaisiin egyptiläisiin.

Antarktiksen sää

Antarktis on maailman kylmin paikka. Ennätyskylmyydeksi on mitattu - 89,2°C, mikä on 11°C astetta kylmempää kuin sublimoituva kuiva jää! Aurinko paistaa yhtäjaksoisesti koko kesän ja häviää talven ajaksi. Manner on Maan tuulisin, mutta sisäosissa tuuli on yleensä lauheaa.

Matkat Antarktikselle - pingviinit
Antarktis on koti muutamalle pingviinille. 

Etelämantereen luonto

Transantarktiset vuoret jakavat Antarktiksen kahteen osaan ja mannerta reunustavat monet saaret. Jäävirrat saavat meteoriitit kasaantumaan tiettyihin paikkoihin, vaikka on Antarktiksella omiakin mineraaleja hiilestä kultaan paksun jääkerroksensa alla. Mantereella uskotaan myös mahdollisesti olevan öljy- ja kaasuvarantoja.

Vaikka Antarktis viehättää matkailijoita järkkymättömällä vakaudellaan, ei mikään voisi olla kauempana totuudesta! Jäätiköt ja mahtavan kokoiset jäätyneet joet kuivattavat mantereen keskustaa ja työntävät uutta jäätä rannikoille. Jäätikkö liikkuu ja halkeilee jatkuvasti. Ilmakehän otsoniaukko kasvaa Antarktiksen päällä ja lumi sulaa paikka paikoin.

Matkailijoiden kasvavan määrän uskotaan lisäävän mantereen jo ennestään vakavia ongelmia. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, minkälainen vaikutus matkailulla todellisuudessa on Antarktiksen ekosysteemiin. Puolustajat sanovat, että manner on pidettävä kauniina, koskemattomana ja monimuotoisena, jotta matkailijat pysyvät kiinnostuneena kohteesta. Lakeja ja säädöksiä ei olla asetettu, sillä mantere ei ole minkään maan omistuksessa.

Antarktis - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä