Zimbabwe

Matka Zimbabween - Norsulauma ei odota liikennevalojen vaihtumista
 

Matka Zimbabween - Victorian putousten pauhussa

Luontomatkaajalle Zimbabwen luonnonpuistoissa on paljon löydettävää ja Victorian ylväiden putousten pauhun kuuleminen siintää monen unelmissa. Vaikeuksista huolimatta maa elää ja hengittää, eivätkä kulttuurin rikkaudet katoa. Matka Zimbabween alkaa tästä!

Tee Zimbabwen reissustasi täydellinen

Zimbabwe

Zimbabwea pidetään yhtenä eteläisen Afrikan kauneimmista maista sen ainutlaatuisen luonnon vuoksi. Zimbabwelaiset tarvitsevat matkailijoiden tuomia tuloja tuekseen nyt enemmän kuin koskaan, sillä maa on pahassa talouskriisissä sekä talouden huonon johtamisen että inflaation takia. Zimbabwe onkin viime vuosina näkynyt medioissa presidentti Robert Mugaben huonomaineisen valtakauden takia.

Tästä huolimatta Zimbabwe tarjoaa matkalaiselle niin hienoja nähtävyyksiä, ettei vastaavia löydy muualta. Zimbabwe sijaitsee sisämaassa rajanaapureinaan Sambia, Botswana, Mosambik ja Etelä-Afrikka. Maassa asuu 13 miljoonaa ihmistä ja tiheimmin asutut alueet ovat suurimpien kaupunkien, Bulawayon ja pääkaupunki Hararen, ympärillä.

Matka Zimbabween - HarareMatka Zimbabween starttaa usein pääkaupunki Hararesta. 

Victorian putoukset

Zimbabwen tärkein nähtävyys, Victorian putoukset, sijaitsevat Afrikan Sambesi-joessa, Sambian ja Zimbabwen rajalla. Löytöretkeilijä Livingstone löysi tämän luonnonihmeen 1855 ja nimesi ne Skotlannin kuningatar Viktorian mukaan. Joidenkin mittauksien mukaan putoukset ovat maailman suurimmat ja siellä on monipuolisin ja helpoiten nähtävissä oleva eläinlajisto.

Ylä-Sambesissa on paljon virtahepoja ja krokotiilejä. Lisäksi norsuja, puhveleita ja antilooppeja voi usein nähdä joen varrella juomassa. Putoukset itsessään on häkellyttävä näky kaikessa massiivisuudessaan! Leveyttä putouksilla on 1,7 kilometriä ja korkeutta huimat 108 metriä. Sadekauden aikana putouksista nousevan sauhun voi nähdä kilometrien päähän. Keskimääräinen virtausnopeus on hämmästyttävät 1088 m³/s. Putousten alla kävely on jännä kokemus, kuin kävelisi rankkasateessa, jonka pauhu valtaa korvat - kastut takuuvarmasti!

Matka Zimbabween - Victorian putousten pauhussaZimbabwen tärkein nähtävyys on Victorian putoukset. Täällä roiskuu!

Zimbabwen kansallispuistot ja Victorian putous
Victoria Falls National Park on yksi kahdeksasta pääkansallispuistoista Zimbabwessa, mutta suurin puisto on Hwange National Park. Kaikkiaan 105 eri nisäkäslajia asuu täällä.  Hwange on ainut suojeltu alue, josta löytyy kohtuullisesti beisoja ja ruskeahyeenoja. Hwangen kansallispuistossa asuvien, melkein sukupuuttoon kuolleiden,  savannikoirien kantaa pidetään yhtenä suurimmasta koko Afrikassa. Norsut ovat myös pärjänneet täällä erinomaisesti ja matkalainen voi nähdä suurien laumojen kulkevan ohitseen. Hwangessa käy paljon vähemmän matkailijoita, kuin Victoria Fallsin kansallispuistossa, mutta koska Hwange ei ole kaukana Victorian putouksilta, se on helppo matkakohde.

Paikalliset olot

Suurimmat paikalliset etniset ryhmät ovat shonat ja nbelet. Vaikka Zimbabwen kansa on kokenut enemmän vastoinkäymisiä kuin kuvitella saattaa, monista huokuu myönteisyys ja matkalaista kohdellaan ystävällisesti. Maan vaikeat konfliktit ovat kuitenkin jättäneet jälkensä taloudellisena tiukkuutena. Paikalliset saavat toimeentulonsa myymällä turisteille käsitöitä, joita kannattaa ostaa ja samalla tukee yhteisöjen selviytymistä.

Täkäläisten puutyöt ovat maailman kuuluja ja yhtä hienoihin tuskin törmäätkään muualla. Kaupat syntyvät ilman rahaakin, sillä voit ehkä vaihtaa sandaalisi hienotöiseen jättimäiseen puusarvikuonoon. Suosittelemme tekemään ostosten kanssa vastuullisia valintoja ja jättämään ebenpuusta ja norsunluusta valmistetut tuotteet ostamatta.

Paikallisia - Matka ZimbabweenMatkalla Zimbabween kohtaat ystävällisiä paikallisia. 

Zimbabwen ilmasto

Vaikka Zimbabwe sijaitsee tropiikissa, on ilmasto leuto ympäri vuoden. Kuuma ja kuiva kausi ulottuu elokuusta lokakuulle ja sadekausi marraskuusta maaliskuulle. Paras matkustus aika on huhti-toukokuu sekä elo-syyskuu. Öisin lämpötila saattaa laskea jopa nollan alapuolelle.

Liikkuminen Zimbabwessa

Zimbabwe on maa, jossa ei kannata säästää jättämällä järjestetyt ryhmäreissut käyttämättä. Itsenäisesti liikkuminen ei nimittäin ole täällä kovinkaan helppoa. Meiltä saat parhaat tiedot turvallisista ja parhaisiin nähtävyyksiin vievistä seikkailumatkoista.

Matkavinkkimme Zimbabween

Vaikka Zimbabwessa on paljon hyvää, on matkalaisen syytä muistaa muutama elintärkeä vinkki, joista ensimmäinen koskee turvallisuutta: tarkista netistä maan turvallisuustilanne. Älä myöskään ikinä käytä luottokorttia Zimbabwessa vaan ota käteistä mukaan koko matkan ajaksi. Koska HIV/AIDS on maassa suuri ongelma, käytä aina kondomia!

Ota yhteyttä