Uganda

Ugandan auringonlasku
 

Matka Ugandaan - vuorigorillojen valtakuntaan

Ugandaa kutsutaan Afrikan helmeksi, eikä syyttä. Matkasi kohokohtia tulevat olemaan näkemäsi harvinaiset vuorigorillat sekä puihin kiipeilevät leijonat, koskenlasku Niilin alkulähteillä, usvan piilottamat mystiset kylät, tulivuoret ja hymy jokaisen kohtaamasi paikallisen kasvoilla. Matka Ugandaan avaa uusia ulottuvuuksia tajuntaasi!

Suunnittele sinulle sopiva reissu Ugandaan

Uganda

Itä-Afrikassa sijaitsevan Ugandan väkimäärä kasvaa nopeiten Afrikassa ja on nyt noin 31 miljoonaa asukasta. Rajanaapureina Ugandalla on Kenia ja Tansania idässä, Sudan pohjoisessa, Ruanda etelässä ja Kongon tasavalta lännessä. Se on maiden piirittämä, mutta kätkee sisäänsä Afrikan suurimman järven Victorian, joka on täynnä kaloja. Matkallasi Ugandassa huomaat paikallisten olevan ylpeitä ja erittäin kohteliaita, minkä huomaat kun sinut toivotetaan tervetulleeksi moneen kertaan. 

Matka Ugandaan - Victoria-järvi
Paikalliset kalastajamiehet lähtevät Victoria-järvelle nappaamaan päivällistä.

Entebbe ja Kampala

Jos olet ottanut lennot Ugandaan saavut mitä todennäköisimmin Entebbeen. Entebbe on pieni, mutta vilkas kaupunki Victoria-järven vierellä. Sen kauniit puutarhat ovat fantastiset lintujen bongailua varten ja sen upeat järvimaisemat nostavat matkafiiliksen korkealle. Noin tunnin matkan päässä Entebbestä on Kampala, elämää kupliva suurin kaupunki Ugandassa. Paikallisliikenne voi tuottaa tuskaa, sillä pienetkin välimatkat voivat viedä paljon aikaa. On parempi tutustua Kampalaan päiväsaikaan, mutta kuten monissa muissakin Afrikan pääkaupungeissa, on järjestetty kaupunkikierros paras vaihtoehto kaupunkiin tutustumiseen.

Ugandan puissa kiipeilevät leijonat ja apinat

Ugandassa on kymmenen kansallispuistoa, joista monet tarjoavat erilaisia riistankatsojaisia ja upeita maisemia. Queen Elizabeth National Park on Länsi-Ugandassa, ja se onkin Ugandan eniten vierailijoita keräävä riista-alue. Puisto tunnetaan hyvin villieläimistään, varsinkin puihin kiipeilevistä leijonistaan, joita ei monista muista paikoista löydy. Jatkuvista tutkinnoista huolimatta vieläkään ei tiedetä, miksi nämä leijonat kiipeävät puihin, sillä se ei ole leijonien lajikäytökselle ominaista. Jos haluat nähdä simpansseja, Kibale National Parkon sinun puistosi.

Vuorigorillat

Matka harvinaisen vuorigorillan luo voi olla elämäsi isoin villiluontoseikkailu. Maailmassa on enää vain noin 700 gorillaa, ja niitä on vain Ugandassa, Ruandassa ja Kongossa. Ugandassa niitä voi bongata kahdelta alueelta, Bwindi Impenetrable National Pakissa ja Mgahinga Gorilla National Parkissa. Viimeksi mainitussa puistossa et pakosti niitä näe, koska siellä oleillut gorillaryhmä on siirtynyt rajan yli Ruandaan. Bwindissä sen sijaan oleilee noin puolet maailman vuorigorilloista, n. 340 yksilöä. Gorillojen jäljittäminen on intensiivinen kokemus, ja kallis, sillä patikointimaksu on tällä hetkellä 500 dollaria. Mutta raha menee todella ansiokkaaseen sijoitukseen.

Matka Ugandaan - vuorigorilla
Ummista silmät ja heitä kädet rennosti pään yläpuolelle - mallia näyttää Ugandassa asustava vuorigorilla.

Trekkauksen alussa sinulle kerrotaan, mitä gorillaryhmää päin olet suuntaamassa, ja enemmän tai vähemmän kuinka kaukana ne ovat. Ota mukaan paljon vettä ja pitkät housut. Reitti ei kulje aukealla polulla, vaan suoraan läpi sademetsän, siis pusikoiden. Tuntien taaplaamisen jälkeen näet vihdoin vuorigorillat, mikä saa sinut haukkomaan henkeäsi. On aika mahtavaa istua kahden metrin päässä isosta hopeaselästä. Vasta noin tunnin päästä jatkat matkaa pois gorillojen luota.

Kisoro Lounais-Ugandassa matka jatkuu pieneen kaupunkiin nimeltä Kisoro. Se on noin 9:n-10:n tunnin ajomatkan päässä Kampalasta. Huonokuntoinen tie vie sinut läpi mahtavien maisemien, ja aluetta kutsutaankin Afrikan Sveitsiksi. Ajat ohi vuorien, järvien, viljeltyjen kukkuloiden sekä trooppisten sade- ja bambumetsien.  Viimeisellä kukkulalla maisema paljastuu altasi ja laajalla tasangolla, joka kuuluu paitsi Ugandalle, myös Ruandalle ja Kongolle, Virunga-tulivuoret dominoivat näkymää. Kuuluisa Travellers Rest Hotel on täällä. Se rakennettiin kolonialaistyyliseksi ja uusittiin kokonaan 1999. Hotellissa on 12 huokean hintaista huonetta, joissa matkalaiset voivat levähtää gorillatrekkien tai alueelle suuntautuvien päivämatkojen lomassa. 60 -luvulla Amerikan kuuluisa gorilla-lady Dian Fossey visitoi Travellers Rest -hotellissa lukuisia kertoja tehdäkseen paperitöitä, relatakseen ja tavatakseen ihmisiä.

Matka Ugandaan - Rwenzor vuoret
Rwenzor -vuoristo Ugandan ja Kongon rajalla kohoaa yli neljään kilometriin!

Koskenlasku Ugandassa

Jos haluat kokea ensiluokkaista koskenlaskua, suuntaa Jinjaan, jossa voit harrastaa koskenlaskua Niilin alkulähteillä. Niili on täällä luokiteltu luokan 5 koskenlaskukoskeksi, joka tarjoaa extreme-elämyksiä.

Ugandan ilmasto

Uganda sijaitsee ekvaattorilla ja matkalla koet trooppisen ilmaston. Sadekausi kestää maaliskuusta toukokuuhun. Tämä on yksi parhaista ajoista matkata Ugandaan, koska maa on silloin vihreimmillään eikä sadekaan ole kovin rankkaa. Korkeustason vaihtelut Kisorosta lounaaseen takaavat lauhkeamman ilmaston.

Liikkuminen Ugandassa

Nopein ja helpoin ratkaisu on osallistua järjestetylle matkalle. Ugandassa on huono infrastruktuuri ja erittäin huonokuntoiset tiet, joten valmistaudu oikoteihin ja ota matkalle mukaan avoin mieli ja kaikki maailman aika.

Ota yhteyttä