Sansibar

Ranta Sansibarissa, Tansaniassa.
 

Matka Sansibarille - Saffronia ja hienoja sukellusmaastoja

Sansibar on valkoisena hohtavaa rantahiekkaa, snorklaajia houkuttavia koralliriuttoja ja rentoa afrikkalaista elämänmenoa. Mustekalavartaita ja muita paikallisia herkkuja maistellaan pirteästi pörisevillä markkinakojuilla. Sansibarilla on rauhallista, paitsi Täyden kuun biitsibileiden aikaan. Matka Sansibarille on retki paratiisiin!

Sansibar - Maustesaaret 

Sansibar koostuu Intian Valtameren saarista, jotka sijaitsevat noin 25-50 kilometrin päässä rannikosta. Saaret ovat poliittisesti melko itsenäisiä, mutta kuuluvat Tansanian tasavaltaan. Pemba ja Unguja ovat suosituimmat matkakohteet. Usein Sansibarista puhuttaessa tarkoitetaan Ungujaa, joka on Pembaa suurempi hienojen hiekkarantojen reunustama saari. Sansibaria pidetään yhtenä Afrikan kauneimmista matkakohteista.

Sansibarin lempinimi "maustesaaret" juontaa juurensa pitkälle historiaan ulottuvista maustekaupan traditioista. Nykyään saarella tuotetaan meriheinää, saffronia, kanelia, pippuria ja lakritsia. Matkalla Sansibarilla pääset tutustumaan maustetuotannon saloihin ja maisteluun maustekierroksilla, joita on tarjolla runsaasti. Mausteiden ohella turismi on monen paikallisen tärkein tulonlähde, mutta suuret turistimassat eivät silti ole vielä löytäneet tänne.

Matkat Sansibarille - mausteiden saariMaustemarkkinat kukoistavat vieläkin Sansibarin saarella.

Markkinoita historiallisilla kujilla

Zanzibar City sijaitsee Ungujan saarella ja sitä pidetään alueen pääkaupunkina. Kaupungin vanha osa, The Stone Town, kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Sen kapeille kiemurteleville kujille kätkeytyy vuosisatojen historiallinen perintö, joka kertoo tarinaa valloittajista ja arabien kaupankäynnistä. Täällä yhdistyvät brittiläisen, portugalilaisen, persialaisen, afrikkalaisen ja arabialaisen kulttuurin perinteet.

The Stone Town on kultaisimmat aikansa nähnyt: sen kulmat ovat kuluneet ja köyhyys näkyy. Kuitenkin moskeijoista kaikuvat rukouskutsut, labyrinttimäiset kujat sekä kaksi historiallisesti merkittävää rakennusta, The House of Wonders ja The Arab Fort, tekevät kaupungista kiehtovan. Orjatori muistuttaa synkemmistä ajoista, mutta kiinnostaa yleensä turisteja.

Eniten turisteja liikkuu Ungujan rantaviivalla ja Kenyattan sekä Shangani-teiden varsilla. Suuntaa vaikkapa Forodhani Gardensin ruokamarkkinoille maistelemaan mustekalavartaita, sokeriruokomehua ja avokadoja. Aivan ruokakojujen lähellä on myös tavaratori, jolta löydät kaikkein kiehtovimmat tuliaiset kotiväelle hyvään hintaan -  tämä tosin edellyttää tinkaustaitoja.

Matkat Sansibarille - Ungujan paikalliset purjeveneetUngujan rannoilla pääsee ihastelemaan myös paikallisia purjeveneitä.

Hiekkarannoilta koralliriutoille

Ungujan itäiset hiekkarannat ovat kaikista suosituimmat rannat. Sukellus Sansibarilla onnistuu erinomaisesti Mnemba-saarella. Pinnan alla voit nähdä haita, kilpikonnia ja sateenkaaren väreissä liihottelevia riuttakaloja. Sukellusfirmat järjestävät päiväreissuja Mnembaan Nungawin kylästä ja Stone Townista.

Kaunis Kendwan ranta Ungujan luoteisosassa on baarien ja ravintoloiden reunustama. Täältä löydät bungalow-majoitusvaihtoehtoja, ja bilekansa kerääntyy Kendwaan perinteisiin Täyden kuun bileisiin, jotka täyttävät hiekan tanssijoilla aina täyttä kuuta edeltävänä lauantaina. Valmistaudu siis riekkumaan läpi yön! Kun haluat kävellä Kendwalle rantaa pitkin Nunhawista, muistathan, että se onnistuu vain laskuveden aikaan.

Uhanalaisia Red Colobus -apinoita voi ihmetellä Jozanin metsäpoluilla, joiden varsilla nämä uteliaat eläimet elelevät. Jozani on hyvä myös erinomainen patikkaretkikohde.

Liikkuminen Sansibarilla

Sansibarilla autoilu vaatii hyviä hermoja usein huonokuntoisten teiden vuoksi, vaikka välimatkat ovatkin lyhyitä. Monet kulkevat paikasta toiseen vesitse, ja pääsetkin kulkemaan pikaveneillä tai katamaraaneilla Sansibarilta Dar es Salaamiin, Pembaan, Mombasaan, Tangaan ja Mtwaraan. Laivat kulkevat hitaammin, mutta hinta on alhaisempi. Päälentokentät sijaitsevat Pemballa ja Ungujassa. Ungujassa voit kulkea dala-dala minibusseilla tai takseilla.

Matkat Sansibarille - leijalautailu
Leijalauta on aika tavallinen menopeli myös tällä saarella. Uskallatko kokeilla?

Sansibarin sää - Milloin lähteä?

Matka Sansibarille onnistuu periaatteessa koska vain, sillä leuto merituuli viilentää trooppista kuumuutta tehden Sansibarista hyvän kohteen vuoden ympäri. Huhti -ja toukokuu ovat sateisempia, mutta toisaalta niitä kutsutaan vihreiksi kuukausiksi, jolloin kasvisto voi hyvin ja kukoistaa. Usein silloinkaan sateita ei ilmaannu joka päivälle.

Matkavinkit Sansibarille

Matkalla Sansibarilla monet jäävät Ungujan saarelle, joka onkin mitä mainioin paikka, mutta suosittelemme käväisemään myös Pemballa, jossa on laiskotteluun vielä otollisemmat olosuhteet sekä vaativampia sukelluskohteita.

Kun snorklatessa ja rantavesissä kahlatessa löytää toinen toistaan ihanampia simpukoita, ne haluaisi kovasti viedä pohjolaan muistona lomatunnelmista. Ota kuitenkin mieluummin valokuvamuistoja, sillä tyhjät simpukat ovat merieläinten tulevia koteja, ja ne on jätettävä mereen, minne ne kuuluvatkin.

Matkat Sansibarille - saaren näkymäSansibarin upeasta luonnosta ei voi kuin nauttia!

Muista myös varoa hauraita koralleja snorklatessasi niiden yllä. Kaupustelijoiden myydessä sinulle simpukoista tehtyjä koruja, jätä ne ostamatta. Näin edistät kestävämpien tulonlähteiden voimistumista paikallisten keskuudessa. Reilun matkailun yhdistys jakaa lisäideoita siitä, miten voit reissata vastuullisemmin. Maassa maan tavalla - on motto, joka toimii! Muista kunnioittaa vähemmän paljastavalla pukeutumisella ja kohtuullisella biletyksellä Sansibarin muslimikulttuuria, varsinkin Ramadanin aikaan.

Ota yhteyttä