Mali

Mali.
 

Matka Maliin - Värikkään kulttuurin ja historian maahan

Kaikki tietävät Malissa sijaitsevan Timbuktun ainakin nimeltä, sen sijaan kaikki eivät tiedä, kaupungin olevan totta. Malin voimakas Songhain imperiumi dominoi Länsi-Afrikassa satoja vuosia. Orjien, norsunluun ja kullan kauppaaminen johti kaupunkien kuten Djennén ja Timbuktun nousuun. Malilla on mielenkiintoinen historia, värikäs kulttuuri ja täysin oma identiteettinsä.

Mali

Mali sijaitsee Saharasta etelään. Se on kokonaan maiden ympäröimä, naapurimaina sillä on Mauritania, Algeria, Nigeria, Burkina Faso, Norsunluurannikko, Guinea ja Senegal. Jopa 70% koko maan pinta-alasta on aavikon peittämää ja koko vuoden aikana sataa hyvin vähän tai ei ollenkaan. Lämpötila vaihtelee 24 asteesta 32 asteeseen. Malin pääkaupunki Bamako on maan luoteisosassa. Asukkaita yhdessä maailman köyhimmistä maista on yli 21.2 miljoonaa. Yli 10% heistä elää Bamakossa ja sen lähialueilla. Jos isoja lintupopulaatioita ei oteta lukuun, ei Malissa ole mainittavaa eläimistöä. Matkailu Malissa onnistuu parhaiten veneillen tai bussilla. Voit myös tutustua maahan jeepin kyydissä. Hintataso Malissa on huokea, mutta ei halpa

Ajassa taaksepäin

Djennéssä voit kuvitella olevasi aikamatkalla ajassa taaksepäin.  Kaupunki on keskiaikanen, joten saat siitä eniten irti vuokraamalla fillarin. Pyöräillen pääset myös lähikyliin.  Djennén matkustaa puukanootteineen ja aasinkärryineen ihmisiä joka puolelta Malia osallistuakseen maanantain markkinoille, jotka pidetään hiekkapalatsilta näyttävän savimoskeijan vierellä.  Näyttävät fulbet-naiset raskaine kultakorviksineen ja värikkäine vaatteineen luovat tunnelmaa. Djennén savimoskeija on UNESCOn maailmanperintölistalla. Valitettavasti sisälle on pääsy kielletty, mutta talot moskeijan ympärillä ovat nekin näkemisen arvoisia. Varmasti paikalliset pyytävät sinua katoilleen ihailemaan moskeijaa ylempää käsin. Hevoskyyti auringon laskiessa on upea kokemus sekin.

Malin matkan kohokohdat

Patikointi Dogonin laaksossa on Malin matkan ehdottomia kohokohtia. Koko Dogonin alue on yksi erityisimmistä paikoista Malissa. 1000-luvulla dogonit pelottivat pygmitpois tältä alueelta, jolla ei ollut lähes ollenkaan hedelmällistä maaperää. Dogonit toivat alueelle koreissa multaa, jotta viljely olisi onnistunut. Yhdessä oppaan kanssa voit kulkea dogonien kauniissa kylissä, joissa on paljon savitaloja. Tapaa paikallisia ja opi heidän päivittäisestä elämästään ja animistisesta uskonnostaan. Melkein kaikissa kylissä eletään ilman sähköä ja vesijohtovettä. Kun aurinko laskee ja etsit katolla makuupaikkaa, unohdat modernin maailman mukavuudet hetkessä katsellessasi öistä tähtitaivasta.

Maailman äärissä

Seilaa Moptin kaupungista Pinaksen kautta Nigeriaan tai Timbuktuun. Matkalla voit piipahtaa pienissä kalastajakylissä, joissa saat herkullisen aterian. Kun saavut legendaariseen Timbuktuun, näet heti sen monet moskeijat, yliopistot ja vanhat talot. Vaella sen hiekkaisilla kaduilla, vieraile markkinoilla ja vanhassa Djinguereberin moskeijassa. Katsasta myös kuuluisien seikkailijoiden Gordon Laingin ja René Caillién entiset asuintalot. Paikallisen tuaregin kanssa pääset osallistumaan kameli- tai jeeppikyytiin alueella. Kannattaa yöpyä paikallisten tuaregi-berbereiden beduiiniteltassa. Vaikka Timbuktua usein kutsutaankin maailmanääreksi, on etäämpänä lisää nähtävää. Matkaa yhä kauemmaksi aavikon ja savannin läpi, jotta näet vaikuttavan Fatiman käsi -kivimuodostuman.

Malin juhlat ja festivaalit

Monet unohtavat, että Malissa vietetään monia festivaaleja. Dogonin festivaali Bandiagarassa kestää kokonaisen viikon, ja tarjoaa juhlintaa, tanssia ja esityksiä joka iltapäivästä yöhön. Dogon- ja fulbet-ihmiset molemmat osallistuvat juhlintaan joulukuussa. Paikalle matkustaa myös monia trubaduurilaulajia Malin eri paikoista.

Myös Essakanessa, aavikolla, järjestetään musiikkifestivaalit joka tammikuu. Paikalle pääsee ottamalla kahden tunnin ajomatkan Timbuktusta. Matkalla näet kaunista aavikkomaisemaa valkoisine dyyneineen. Paikalle ei saavu pelkästään afrikkalaisia artisteja, vaan myös maailmankuuluja muusikoita.

Festival sur le Niger Segoussa on juhla, johon osallistuu monet lahjakkaat Länsi-Afrikan artistit. Musiikki soitetaan Nigerian joessa kelluvalta lautalta. Festivaali pidetään tammikuussa.

Malin sää

Vaikka Malissa ei paljoa sada, on siellä sadekausi. Paras aika matkustaa Maliin on marraskuusta helmikuuhun, jolloin sadekaudi on loppunut ja sää on verrattain alhainen. Muista, että yöllä voi olla yllättävänkin kylmää.

Mali - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä