Kairo

Kairon kaupunkimaisemaa
 

Matka Kairoon - Itämaista hohtoa

Egyptin pääkaupunki Kairo on loistava matkakohde vanhan kulttuurin ystäville, joita ilahduttaa myös aika-ajoin esillä oleva modernismi. Siinä missä Istanbul yhdistää Euroopan ja idän, yhdistää Kairo Afrikan ja idän. Kaupungin 18 miljoonaa asukasta tekevät kiehtovasta Kairosta Afrikan ja Lähi-idän suurimman kaupungin.

Kairo

Egyptin pohjoisosassa sijaitsevaa Kairoa kutsutaan usein arabimaailman sydämeksi. Niilin rantapenkereelle rakennettu kaupunki oli, uskomusten mukaan, muinoin jumalien järjestämien vuosittaisten tulvien ansiosta ainoita hedelmällisiä asuinpaikkoja nyky-Egyptin aavikkoisella alueella.  

Kaupungin lähettyvillä länsirannalla on kuuluisa Gizan kaupunki mahtavine pyramideineen. Täällä maisemaa tarkkailee yli 4000 vuotta vanha, maailman kuuluisin ja suurin sfinksi, jota on historian saatossa yritetty turhaan tuhota. Paikalta löydät myös kuuluisan Egyptin museon (kuvassa).

Kairon kaduilla

Kairossa näet, kuinka muinainen ja nykyinen elämänmeno kulkee käsikädessä itämaisen liikennekaaoksen keskellä. Kaupungin ollessa on the road meno voi olla ajoittain aika hurjaa. Egyptiläiset ajavat kiirettä pakoon, ja matkalla eteen voi osua karjaa tai liikenneruuhkia, minkä vuoksi autonvuokraus Egyptissä ei ole suositeltavaa.

Vain harvoissa kaupungeissa kontrastit ovat yhtä isoja kuin Kairossa: modernia ja perinteistä, rikasta ja köyhää, vanhaa ja uutta, hyvin uskonnollista sekä uskonnotonta. Modernit rakennukset sijaitsevat yleensä kaupungin länsiosassa, jossa on myös aukeita bulevardeja ja aukioita, kuuluisia hotelleja sekä monia klubeja.

Kahvilassa on turha odottaa saavansa joka kerta alkoholillisia juomia, sillä paikallinen kulttuuri takaa sen, ettei alkoholia ole joka paikassa tarjolla. Sen sijaan ruokaa saa joka maun mukaan. On aivan varmaa, että koet egyptiläisten hyväsydämisyyden jollain tavoin. Kairon kulttuuri sekä menneen ajan havina, moskeijoiden rukouskutsut ja autojen äänitorvet saavat olon todella tuntumaan siltä, että nyt ollaan matkalla aivan toisenlaisessa kulttuurissa.

Kairon yöelämä

Öisin Kairo suorastaan kimaltelee sen läpi majesteetillisesti virtaavan Niilin heijastaessa valoja takaisin sen pinnalta. Egyptiläiset ymmärtävät hyvän päälle, mikä takaa yöllä olevan auki monia viihtyisiä baareja, pubeja sekä diskoja. Löydät täältä sekä länsimaalaisia että egyptiläisiä mestoja. Suosituimpiin menopaikkoihin lukeutuu Crazy House ja El Gato Negro. Jos kaipaat loungebaaria, ota suunnaksi kaukoitämainen Shangri-La. Muista, että yleensä paikallisissa baareissa hengailevista ihmisistä huomattavan suuri osa on miehiä. Naisille on varattu useita omia kahviloita, länsimaalaisia sekä egyptiläisiä. Missä tahansa iltaa vietätkin, nautit varmasti rentouttavasta, vesipiipusta tulevasta omenan mausta. Jos et ole tanssituulella, on Kairossa myös loistava elokuvateatteri, ooppera ja teatteri. Ulkoilmateatterissa voit ihailla öistä taivasta. Hyvällä tuurilla pääset kuuntelemaan egyptiläistä musiikkia konserttiin. Islamilaisen Kairon sydämessä El-Ghuriyassa voit kuunnella kansanmusiikkia ja katsoa eksoottista itämaiden tanssia.  

Kairosta jyvälle pääseminen

Voi viedä muutamia päiviä ennen kuin olet tottunut Kairon vilkkaaseen katuelämään, johon kuuluu ylienergisten ajajien lisäksi maatilojen eläimiä, katukauppiaita, pölyä ja helskettä. Kaaoksessa on silti paljon nähtävää, uudet rakennukset varjostavat kaupungin yli 500 moskeijaa. Perinteikkäät kauppaveneet, felukit, navigoivat modernien jokiristeilijöiden kanssa Niilillä. Kaupungin portit, kirkot ja moskeijat, Gizan pyramidit ja mahtavat museot, basaarit ja muut ostosmahdollisuudet, vilkas yöelämä sekä itämaiden eksotiikka takaavat sen, että Egyptin matkastasi tulee rikastuttava kokemus.

Kairo - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä