Egypti

Egyptin Abu Simbel
 

Matka Egyptiin - Muumioita ja mahtavia sukelluspaikkoja

Kliseisiä turistinähtävyyksiä pyramideista kamelikyyteihin on faaraoiden ja hieroglyfien Egyptissä riittämiin. Ikivanhoissa ihmiskunnan ihmeiksi luokiteltavissa rakennelmissa on kuitenkin hohtoa. Tänne ovat kauppakaravaanit saapuneet kautta aikojen. Punaisen meren koralliloistoiset sukelluspaikat, basaaritunnelmat, vesipiiputtelut, Alexandrian kahvit ja shai-teet houkuttavat matkaajia hyvästä syystä.

Seikkailut Egyptissä


Matka Egyptiin

Egyptistä ei heti tule mieleen Afrikka, vaan muinaiset faaraot, pyramidit ja kauppatavaraa tyrkyttävät basaarimyyjät. Punaisen meren vedenalaiset aarteet lienevät nykyään yhtä tunnettu syy lähteä Egyptiin sukellusmatkalle ja snorklaamaan. Vanhat nähtävyydet ovat kliseisyydessään huolimatta edelleen vaikuttavia, esimerkiksi Niilin legendaarinen risteily on monelle nykyreissaajallekin hieno kokemus.

Matka Egyptiin - Kheopsin pyramidit
Gizan upet pyramidit ovat Egyptin tunnusmerkki ja tietysti myös kurkkaavat kamelit.

Egyptin nähtävyydet

Egyptistä löytyy lukuisa joukko perinteisempiä nähtävyyksiä; ei esimerkiksi voi olla maassa näkemättä Gizan ja Abu Sirin pyramideja. Jos saavut paikalle aikaisin ja taskussasi on tarpeeksi valuuttaa, saatat päästä pyramidin sisälle asti katsomaan hautapaikkaa, jota ympäröi menneiden aikojen mystinen tunnelma. Pyramideilla voit ratsastaa kamelilla, jonka keinuva kyyti on mieleenpainuva - hyvässä tai pahassa.

Tuhansia vuosia vanhan Luxorin järkälemäisten temppelien äärellä tunnet itsesi todella pieneksi - ja nuoreksi. Niilin vanhalla kunnon jokiristeilyllä saa yleiskäsityksen elämästä joen varrella. Ihmisiä kuhisevassa Kairossa taas voi kuunnella minareeteista kantautuvia rukouskutsuja. Egypti on basaarien lisäksi maailman suurin hiekkalaatikko, jossa voit mennä dyyneille hiekkasurffaamaan tai kamelin kera aavikkosafarille, tähtikaaren alle nukkumaan. Alexandriassa voit siemailla erinomaisia kahveja ja läheisen Rosettan vanhan sataman kohdilla Niili on erityisen kaunis. Maan saasteongelmia on vaikea olla huomaamatta Niilillä ja kaupungeissa. Siitä huolimatta Egyptissä on paljon vaikuttavaa katseltavaa.

Sukeltaminen ja snorklaus Punaisella merellä

Siinain niemimaan eteläosassa sijaitsevalla Sharm el Sheikhillä on kovasta trafiikista huolimatta hyvä ja edullinen sukellusmatkakohde, jossa saitteja on paljon ja monet niistä ovat aivan rannan lähellä. Dahabin sukellusvedet ovat kirkkaat ja kauniit! Monet kehuvat Sharm el Sheikhiä Hurghadaa paremmaksi sukelluskohteena, mutta se on makuasia. Molemmissa on tarjolla värikkäiden korallien ja kalojen siivittämiä seinämä-, virta -ja hylkysukelluksia.

Matka Egyptiin - Hylkysukellusta Egyptissä
Upea hylkysukellus Egyptissä on intohimoisen sukeltajan ehdoton kokemus!

Molemmissa kohteissa voit myös suorittaa sukelluskursseja. Näiden vesien merimaailmassa viihtyvät snorklaajatkin, jotka saavat vuokrattua räpylät ja maskin sukellusfirmoista. Vanha viisaus on, ettei kannata valita halvinta sukellusfirmaa, sillä luotat kuitenkin henkiriepusi heidän kamppeidensa ja osaamisensa varaan!

Vesipiippuja shoppaajalle

Himoshoppaajat rakastuvat omaksi yllätyksekseen Egyptiin ja erityisesti Kairoon, Afrikan suurimpaan kaupunkiin. Sen kuuluisa Khan el Khalili torin kojut notkuvat itämaalaisia helyjä ja kaikenlaista rekvisiittaa. Torikauppiaat ovat sinnikkäitä kamelireissujen ja kauppatavaran tyrkyttämisessä. Tähän voi asennoitua etukäteen miettimällä, miten tinkiä kunnioittavaan sävyyn. Tavaroiden tutkailun ja tinkimisprosessin jälkeen, voit lähteä vesipiippuinesi Dahabiin. Se on entinen hippitaivas, johon aika tuntuu pysähtyneen. Dahabissa kuka vain voi esitellä vatsatanssitaitojaan leirinuotion loimun äärellä ja nukkua sitten yksinkertaisessa beduiiniteltassa.

Liikkuminen Egyptissä

Egyptissä kuljet helposti kaupungista toiseen bussilla tai junalla. Kairossa on oma metro. Maassa elellään omassa rytmissä; kulkupelit kulkevat, kun kuskista siltä tuntuu. Jos aikataulujen epätäsmällisyys turhauttaa, nappaa taksi. Sen voi jopa vuokrata koko päiväksi sopuhintaan. Taksikuskien kanssa on sovittava matkan hinta aina etukäteen, sillä muuten turistilta nyhdetään hurjiakin summia. Auton vuokraaminen tuo haluamaasi vapautta matkantekoon - ehkä. Teräksiset hermot ovat tarpeen, sillä liikenne egyptiläisissä kaupungeissa on kaoottista.

Matka Egyptiin - Paikallista menoa Egyptissä
Paikalliset miehet ottavat rennosti auringon suojassa.

Muslimimaan pyhät

Koska Egypti on islaminuskoinen maa, juhlitaan Ramadan päättymistä vuosittain näyttävästi. Toinen suuri juhla on Siwan juhla marraskuun lopulla, jolloin pukeudutaan perinteisiin vaatteisiin ja kuunnellaan paikallista musiikkia. Nämä ajat ovat paikallisille pyhiä, joten suhtaudu kulttuurikoodeihin kunnioituksella.

KILROYn reissuvinkit

Luottokortit eivät käy Egyptissä kaikkialla, eivätkä automaatitkaan toimi aina, joten käteistä on oltava riittävästi. ISIC-opiskelijakortilla saat lompakossa tuntuvia etuja tässäkin maassa! Kun varaat päiväretkiä, kysele ensin muilta, mikä aktiviteettien järjestäjä on osoittautunut hyväksi, sillä puolen tunnin kameliajelu, joka on olevinaan beduiini-ilta, saattaa tulla yllättävän kalliiksi. Aikaero Egyptissä on talvella 0 tuntia, mutta huhtikuusta lokakuuhun kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Ota yhteyttä