Botswana

Botswanan Okavangon deltaretkellä
 

Botswanan matkat - vehreiltä suistoalueilta karulle aavikolle

Majesteetillinen Okavangon suistoalue on vehreää ja hedelmällistä maata, ja se houkuttelee monia villieläimiä retkeilijän iloksi. Kalaharin loputtomiin jatkuva aavikko taas avaa näkymän aivan toisenlaiseen Botswanaan, jossa telttaretkeilijä pääsee toteuttamaan unelmansa. Matkasi tähän maahan on sukellus sellaisiin luonnonmaisemiin, että haluat palata näiden äärelle vielä uudelleen. Lähde seikkailuun Botswanaan!

Botswana

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva sisämaavaltio Botswana on vähemmän tunnettu matkakohde, joka tosin on alkanut kiinnostaa matkaajia lähiaikoina entistä enemmän. Botswanan naapurimaita ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Sambia ja Zimbabwe. Maa on harvaanasuttu, kansalaisia on vain 1,6 miljoonaa. Ajaminen Botswanan eteläisissä osissa voi tuntua tylsältä maisemien toistaessa tyhjännäköistä itseään. Pohjoisessa sen sijaan avautuu toisenlainen, kaunis Botswana.

Gaborone - Botswanan pääkaupunki

Maan pääkaupunki Gaborone ei välttämättä ole pitkän vierailun arvoinen kaupunki. Suuntaa mieluummin pienempään Maunin kaupunkiin, josta voit aloittaa jännittävät safarit ja Okavango Delta -retket. Aavalta aavikolta vehreälle suistopeitteelle Okavangon suisto on maapallomme suurin suisto, joka tarjoaa kodin lukuisille villieläimille.

Alue oli aiemmin osa Makgadikgadin ikivanhaa järveä, joka kuivui noin 10 000 vuotta sitten. Nykyisin Okavango-joella ei ole laskupaikkaa mereen vaan se kastelee Kalaharin 15 000 neliökilometrin kokoista aavikkoa. Vuosittain 11 kuutiokilometriä vettä päätyy suistoalueelle. Vesimassasta osa suuntautuu pidemmälle etelään Ngamin järvelle. Alue ja sen rikas eläimistö ovat suosittuja nähtävyyksiä – eikä ihme.

Suistoalueella on leirialueita, joilla voi kätevästi yöpyä ja herätä aamun koitteessa kiikaroimaan eläinmaailman ihmeitä. Monille leireille pääsee vain kanootilla, mokorolla, meloen.

Botswanan matkat - Kalaharin aavikkoAuringonlasku on upea päätös päivälle Kalaharin aavikolla telttaillessa. 

Botswanan suolatasankojen seeprat

Makgadikgadi on maan pohjoisosissa sijaitseva yksi maailman suurimmista suolatasangoista. Alueen seeprakanta on puolestaan Afrikan suurimpia. Leiriytyminen näissä maisemissa, upean tähtitaivaan alla on hieno kokemus – jos ei sada, sillä muuten meininki muuttuu mutaiseksi.

Botswanan kansallispuistot

Choben kansallispuisto sijaitsee maan luoteisosassa. Puisto on eläimistöltään yksi Afrikan rikkaimmista. Kooltaan se on Botswanan kolmanneksi suurin kansallispuisto Keski-Kalaharin villieläinten suojelualueen ja Gemsbokin kansallispuiston jälkeen.

Chobe on ensimmäinen Botswanaan perustettu kansallispuisto, ja siellä elävä norsukanta on erityisen suuri. Kun eläimet saapuvat aamulla Choben-joen vartta sen alajuoksulle, on kiikareille käyttöä: joka puolella toinen toistaan kiinnostavamman näköisiä puistoasukkeja!

Moremin villieläinten suojelualue on toinen hieno puisto, joka sijaitsee Okavangon suistolta länteen. Alue on saanut nimensä BaTawana-heimon päällikön, Moremin, mukaan. Puisto on nimetty suojelualueeksi kansallispuisto-nimikkeen sijaan, jotta BaSarwan ja Bushmanien heimon jäsenet saivat jäädä asumaan alueelle. Sadekautena Moremi kohtaa tulvia, minkä vuoksi puisto joudutaan välillä sulkemaan kuukausienkin ajaksi. Huono-onninen voi jäädä puistoon jumiin, sillä tulvien satuttua alueelta on vaikeaa päästä pois.

Mashatu
on yksityinen villieläinpuisto, jossa saatat törmätä Hollywood-julkimoihin.

Botswanan matkat - Seepra suolatasangoilla
Hyvällä tuurilla Botswanan suolatasankojen seeprat voi myös bongata tällaisessa asennossa!

Milloin mennä?

Kun Euroopassa nautitaan lämpimistä kesäkeleistä, Botswanassa erityisesti yöt ovat kylmiä Kalaharin läheisyydestä johtuen. Joulukuusta maaliskuuhun sadekausi ropisuttaa vettä taivaan täydeltä. Botswanaan kannattaa matkata heti sadekauden loputtua huhtikuussa. Loistavaa reissuaikaa jatkuu aina elokuulle asti. Jos mielit nähdä Botswanaa silloin kun paikalla on vähemmän turisteja, maahan kannattaa suunnata syyskuun alkupuolella. Vuoden keskilämpötila yltää 25 asteen tienoille, mutta kesäaikaan öiden lämpötila saattaa tippua jopa nollan alapuolelle.

Liikkuminen Botswanassa

Nopein ja ketterin tapa päästä paikasta toiseen on liittyminen retkiporukkaan, koska tarvitset opasta joka tapauksessa Pkavangon, Moremin ja Choben alueilla. Mutta maata voi tietysti myös koluta omalla autolla. Välimatkat ovat pitkiä ja ajotunteja kertyy helposti mittava määrä. Tiet ovat pitkää suoraa, joten kuskin hereillä pysyminen voi olla haasteellista. Julkista liikennettä ei ole, mutta liftaus on tässä maassa erityisen tavallinen tapa päästä paikasta toiseen. Botswanassa on melko turvallista liikkua yksin ja paikalliset arvostavat sitä, että päätit tulla juuri tähän maahana lomallasi.

Matkavinkit Botswanaan

Choben jokisafari on mieleenpainuva kokemus, samoin kuin retki Okavangoon. Kun liikut näillä alueilla, käy myös Zimbabwen uhkeilla Victorian vesiputouksilla, jotka sijaitsevat vain muutaman ajotunnin päässä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi käteistä, sillä Botswanan automaattitarjonta on niukkaa, vaikka niitä löytyykin suurimmista kaupungeista.

Botswanan matkat - Okavango Delta jokialue
Okavangon suuri suistoalue on koti monelle mielenkiintoiselle lajille.

Ota yhteyttä