Uzbekistan

Uzbekistanilaisia nukkeja.
 

Matka Uzbekistaniin - vanhaa kulttuuria silkkitien varrella

Reissaa Uzbekistaniin ihmettelemään historiallista Samarkandin kaupunkia tai shoppaile pääkaupungin monissa basaareissa. Koska Uzbekistan sijaitsee silkkitien varrella, maasta löytyy runsaasti ikiaikaista kulttuuria. Löydät Uzbekistanista sekä luonnonpuistoja aktiviteetteineen että viihteellisempää tekemistä kaupungeista.

Uzbekistan

Uzbekistan on Keski-Aasian väkirikkain valtio 28 miljoonalla asukkaallaan. Maahan liittyy paljon ainutlaatuisia asioita. Tiesitkö esimerkiksi, että Uzbekistan on toinen maailman kahdesta tuplasisämaasta. Lisäksi siellä on Keski-Aasian ainoa metro, jonka sanotaan olevan entisten neuvostomaiden puhtain. Reissailuun kuuluvat aina paikalliset makuelämykset. Maistele kansallisruokaa plovia: riisiruokaa, jota valmistetaan eri puolilla maata eri tavoin. Ruuan kanssa voit nauttia kansainvälisestikin palkittua uzbekistanilaista viiniä.

Vierailijoiden onneksi yhteydet maassa pelaavat hyvin. Kännykät toimivat laajalti ja nettikahviloita on useimmissa kaupungeissa.

Uzbekistaniin voi tutustua Dragomanin seikkiksellä, jossa pienessä ryhmässä rekalla matkustetaan läpi jylhien maisemien. Seikkailumatka on hyvä juttu myös liikkumisen helpottamiseksi muuten vaikeakulkuisessa maassa.

Matkat Uzbekistaniin - Tien Shan -vuoristo
Reitit Uzbekistanissa vievät reissaajat muun muassa Tien Shan -vuoriston läpi.

Tashkent - Uzbekistanin pääkaupunki

Ensivaikutelma Uzbekistanin noin kolmen miljoonan asukkaan pääkaupungista ei varmasti ole ruusuinen mutta pienen tutkinnan jälkeen sen voi havaita ihan nastaksi paikaksi. Katukuva muodostuu modernin ja neuvostoaikaisen arkkitehtuurin sekoituksesta. Eläväinen kulttuuri ja koko ajan kehittyvä ravintolavalikoima tekevät visiitistä mukavan. Tashkent sijaitsee kuuluisan silkkitien varrella, joka kulkee Kiinasta Eurooppaan.

Tashkentissa on hyvät mahdollisuudet huvitteluun. Vietä päivää Tashkentlandin huvipuistossa. Puiston laitevalikoima ei päätä huimaa niitä, jotka ovat vierailleet maailman suurimmissa huvipuistoissa mutta on ihan kiva ajanviettopaikka. Tashkentin TV-tornista löydät näköalatasanteita ja nälän yllättäessä myös ravintoloita. Suuntaa tornilta vesipuistoon, jossa on ravintola ja baari sekä useita altaita monin ominaisuuksin, esimerkiksi aaltokoneella. Muista ottaa oma pyyhe mukaasi!

Matkat Uzbekistaniin - Tashkent
Olisiko aika mattokaupoille Tashkentissa? Päivät voi vettää myös pääkaupungin historiaan tutustuen.

Kokeile pääkaupungissa sikäläisittäin harvinaista metroa, joka on kiistämättä yksi maailman kauneimpia. Varo kuvien ottamista asemilla, se on kiellettyä. Kaupungissa on virallisia takseja ja neuvottelemalla kohtuullisen hinnan kuskin kanssa, kyydin voi saada edullisesti. Virallisten taksien lisäksi oikeastaan kuka tahansa paikallinen voi toimia kyyditsijänä. Seisominen tien reunassa saa autoilijan ennen pitkää pysähtymään! Loppu onkin omasta rohkeudesta kiinni. Huristele miljoonakaupungin sykkeestä puolen tunnin ajomatkan päähän Ugam-Chatkalin kansallispuistoon. Siellä voit laskea koskea, vaeltaa tai hiihtää.

Samarkand

Uzbekistanin parasta antia tarjoaa Samarkandin 4000 vuoden ikäinen historiaa pursuava kaupunki. Neljän tunnin ajomatkan päässä Tashkentista oleva UNESCOn maailmanperintökohde houkuttelee monilla moskeijoilla ja muinaisilla rakennuksilla. Vieraile Samarkandin päänähtävyydessä Registanissa, keskiaikaisessa kaupunkikeskuksessa. Moskeijoista tärkeimpiä on Bibi-Khanym, yksi Keski-Aasian tunnetuimmista arkkitehtuurin näytteistä.

Uzbekistan - matkat KILROYlta
Bibi-Khanymin moskeija Samarkandissa on monen erinäköisen matkaajan suunta Uzbekistanin reissulla. 

Liikkuminen Uzbekistanissa

Muutamat kansainväliset lentoyhtiöt lentävät Tashkentin lentokentälle. Uzbekistanista pääsee junalla suoraan vain Kazakstaniin. Kazakstanin kautta junat kulkevat myös Venäjälle ja Ukrainaan.

Milloin mennä ja Uzbekistanin sää

Mitä säähän tulee, Uzbekistan on äärimmäisyyksien maa. Talvella pakkaset paukkuvat keskimäärin -23 asteessa ja kesällä aurinko porottaa lämmittäen ilman 40 asteiseksi. Tästä johtuen paras reissuaika sijoittuu keväälle tai syksylle.

Matkat Uzbekistaniin - Bukhara
Uzbekistanilla on vahvat juuren Silkkitien pysähdyspaikkana ja reittiin voi tutusta vielä nykypäivänäkin. 

Tärkeää Uzbekistaniin matkustettaessa

Muista tehdä virallinen rekisteröimisilmoitus kolmen päivän sisällä Uzbekistaniin saapumisestasi. Kunnolliset hotellit tekevät tämän automaattisesti, mutta esimerkiksi kotimajoituksessa paperisota voi olla melkoinen. Vältä pimeällä ja yksinliikkumista äläkä kanna arvotavaroita tai suuria summia käteistä mukanasi. Jos tuntemattomat paikalliset tarjoutuvat esittelemään yöelämää, kieltäydy ehdottomasti! Ja vielä: kanna aina värikopioita viisumista ja passista mukanasi, poliisi voi kysyä niitä koska tahansa.

Uzbekistan - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä