Turkmenistan

Moskeija Askhabadissa, Turkmenistanissa.
 

Matka Turkmenistaniin - mustan aavikon maahan

Turkmenistanin turkkilainen kansa on ylpeä maastaan, jonka peittää lähes kokonaan musta aavikko. Mystinen ja syvästi hengellinen Turkmenistan tunnetaan parhaiten entisestä presidentistään Saparmurat "Turkmenbashi" Niyazovsta, joka rakennutti upeita marmorimonumentteja, huikaisevia palatseja ja kultapatsaita tähän muinaisen kulttuurin maahan.

Turkmenistan

Turkmenistan on Keski-Aasian maista geneettisesti homogeenisin. Karakum Black Sands -aavikko peittää lähes koko maan, jonka kansalaisista yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella. Turkmenistanin odotetaan kuitenkin vaurastuvan investoimalla öljy- ja kaasuvarantoihinsa. Hankkeet eivät ole tähän asti tuottaneet tulosta, varsinkin neuvottelut Venäjän kanssa hidastavat prosessia.

Useimmat turkmenistanilaiset ovat erityisen ylpeitä identiteetistään ja kunnioittavat sinua kunhan ensin osoitat kunnioittavasi heitä. Naiset kävelevät kaduilla perinteiset värikkäät huivit hiustensa suojana sekä kuvioiduissa nilkkapituisissa puvuissa. Turkmenistanilaiset, kuten muutkin paimentolaiset, ovat vastaanottavia ja vieraanvaraisia.

Matkat Turkmenistaniin - Spring mountains
Maisemat Turkmenistanissa ovat myös vehreitä, ainakin Spring-vuorten yllä. 

Paikallisia ostoksia ja maistettavia

Kauniit turkmenistanilaiset Bokharamatot ovat maailmankuuluja. Niiden rikkaat, punaiset geometriset kuviot ovat laajalti kopioituja Intiassa ja Pakistanissa. Keittiö ravintoloissa on yleensä venäläinen, mutta menut sisältävät tyypillisiä keskiaasialaisia herkkuja kuten plovta. Kaspianmeren sampi on aina kokeilemisen arvoinen! Voit maistaa suosittua Turkmenbashi-nimistä vodkaa. Paikallinen tee on rikkaan makuista ja sitä saa jokaisesta ravintolasta ja kahvilasta.

Turkmenistanilaisia kaupunkeja

Turkmenistanilaiset ovat perinteisesti paimentolaisia, mutta silti maassa on useita kiinnostavia kaupunkeja, joista monet ovat olleet osana muinaista Silkkitietä.

Ashkabat

Turkmenistanin pääkaupunki, on kulttuurisesti maan rikkain väestökeskittymä. Näe mahtavat marmorimonumentit, upeat palatsit ja kultapatsaat, jotka entinen presidentti Niyazov rakennutti. Vieraile mielettömän värikkäässä Tolkuchan basaarissa. Huvitu 15 metriä korkeasta Turkmenbashi-patsaasta, joka pyörii ympäri pitääkseen entisen pressan kasvot aina aurinkoon päin tai tsekkaa maailman korkein lipputanko. Halpoja ostoksia teet Ashgabatin Yimpas Shopping Centerissä, joka on yksi koko maan ainoista länsimaisista kauppapaikoista. Kaikki tarvitsemasi löytyy yhden katon alta. Ihastuttava ruokailusali, biljardipöydät, tenniskentät ja keilailuhallit ovat aina taattua ajanvietettä!

Merv, Dekhistan ja Konya-Ugench

Noin 2000 vuotta sitten muinaiset kaupungit Merv, Dekhistan ja Konya-Ugench olivat maltaita hiljalleen liikkuville Silkkitien karavaaneille. Näistä löydät vanhoja asutuksia keramiikan paloineen. Konye-Urgenchissa näet muinaiset minareetit, mausoleumit ja palatsit, jotka aikoinaan kuuluivat loisteliaalle Khorezmshahin imperiumille.

Turkmenistanin nähtävyydet ja muuta tekemistä

Mahtavat luonnonihmeet odottavat sinua Turkmenistanissa; Kow Ata on vuorten alainen sulfaattijärvi tunnin ajomatkan päässä Ashgabatista. Nauti rentouttavasta uinnista mineraalirikkaassa vedessä. Karakum, musta aavikko, jonka värikkäät kanjonit ja satunnaiset vedenpurkaukset, dinosaurusten jalanjäljet, kuutamo ja palavat kaasukraatterit tarjoaa luonnonrakastajille ihailtavaa.

Darvaza Flaming Crater, kraatteri joka syntyi 1971 kaasutaskun romahdettua on sekin mielenkiintoinen nähtävyys. Myrkyllinen, taskusta pakeneva kaasu päätettiin polttaa. Kaasu palaa yhtä tänäkin päivänä ja kraatteria onkin usein verrattu Helvetin portteihin.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Gonuriin, kiehtoville maailman suurimmille arkeologisille kaivauksille lähellä Mervin kaupunkia.

Matkat Turkmenistaniin - Darvaza-kraateri
Yötä päivää palava tuli Helvetin porteiksi verratussa Darvazan kraatterissa on nähtävä!

Turkmenistanin sää

Turkmenistanin sää on subtrooppinen, vettä sataa hyvin vähän talvisin. Talvet ovat leutoja ja kuivia etelässä ja hyisiä pohjoisessa. Vältä matkustamista heinä- ja elokuussa, jolloin lämpötila voi kohota 50°C asteeseen! Paras aika matkustaa on huhti-kesäkuussa ja syys-lokakuussa.

Liikkuminen Turkmenistanissa

Turkmenistanissa kannattaa matkustaa lentokoneella, mikä on uskomattoman halpaa, n. 5 eur/ lento !!! Voit myös hankkia itsellesi taksin tai liftata, mutta muista aina neuvotella hinta etukäteen! Junalla matkustaminen on äärettömän hidasta ja ei suositeltua, ellei sinulla ole siihen erityisinteressejä. KILROY suosittelee Dragomanin seikkailumatkoja, jonka aikana näet ja kuulet enemmän Turkmenistanista ja sen naapurimaista.

Turkmenistaniin saapuminen

Päästäksesi Turkmenistaniin sinua voidaan vaatia hankkimaan paikallinen opas, vaikka omille retkille lähtemisen hotellista pitäisikin olla mahdollista. Kutsukirje Turkmenistanissa asuvalta voi olla ehtona viisumille. Järjestetty matka on helpompi vaihtoehto, matkatoimisto auttaa kutsukirjeen ja viisumin hankinnassa. Overland matkat ovat hyvä vaihtoehto joihin osallistumalla näet enemmän kuin vain Turkmenistanin! Saapuessasi maahan sinun pitää täyttää monia kaavakkeita; ole huolellinen lomakkeita täyttäessäsi ja pidä kaikki saamasi asiakirjat mukanasi, kiinnitä erityishuomiota etenkin Green Entry Travel Passiin ja Immigration Cardiin. Matkatavarasi tarkistetaan. Poistuessasi maasta sinua voidaan pyytää näyttämään digikamerasi valokuvat!

Matkat Turkmenistaniin - käsityöt
Nappaa rinkkaan upeita paikallisia käsitöitä Turkmenistanista, jos vain vielä löytyy tilaa!

Hyvä tietää Turkmenistanista

Turkmenistan on totalitaarinen valtio ja painostavan poliisikontrollin alla. Ihmisoikeudet, varsinkin uskonnon- ja lehdistönvapaus, ovat retuperällä. Matkustajien tulee olla varovaisia, valokuvien ottaminen univormuihin pukeutuneista virkamiehistä, liikenneasemista tai hallinnollisista rakennuksista on ehdottomasti kielletty! Pidä itselläsi mielipiteet maan politiikasta, presidentistä ja ihmisistä. Entinen presidentti Niyazov bannasi satelliittilautaset, parrat, pitkät hiukset miehiltä, baletin, oopperan ja nauhoitetun musiikin. Hänen seuraajansa Berdimuhamedow on relannut maan ilmapiiriä, mutta jatkaa pääpiirteittäin Niyazovin malliin.

Turkmenistan - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä