Kathmandu

Matka Kathmanduun - Everestin korkeuksiin nousevat huiput
 

Matka Kathmanduun - Temppeleiden laaksokaupunki

Nepalin Kathmandu on kiehtova reissukohde ja täydellinen aloituspiste monille Nepalin vaelluksille. Hindu- ja tiibetiläiskulttuuri sekoittuvat kaupungin vilkkailla kaduilla, ja ikivanhat temppelit kertovat hengellisistä rikkauksista köyhässä vuoristokaupungissa. Matka Kathmanduun alkaa tästä!

Nepalin laaksossa lepäävä pääkaupunki Kathmandu on kautta aikojen ollut reppureissaajien suosiossa. Sen vilinää ja kuhinaa kapeilla kaduilla ja basaareissa on hämmentävää katsella ensikertalaisen silmin. Ainutlaatuiset historialliset temppelit ja palatsit huokuvat entisaikojen tunnelmia samalla, kun vihanneskauppiaat tarjoilevat antimiaan läheisillä kulmilla.

Kaupungin katukuvassa pinnalla ovat kontrastit: apinoita monumenteilla ja pyhiä lehmiä, kerjäläisten anovia katseita ja ojentuvia käsiä, kaunista ja vanhaa, köyhää, mutta niin ystävällistä. Kathmandu on monen vaeltajan välietappi ja todella kiinnostava sellainen. Lähiseuduilla on paljon nähtävää kaupungissa pidempään oleilevalle.

Matka Kathmanduun - Temppeleiden laaksokaupunkiKathmandun Durban-aukiolla vierailu on must! 

UNESCOn maailmanperintökohteisiin lukeutuva Durbar-aukio pursuaa kiehtovia temppeleitä ja palatseja. Se toimii monien festivaalien keskuksena. Käväise myös aukion museossa. Arkkitehtonisesti kiinnostava temppeli on erikoinen Taleju, joka on myös yksi alueen vanhimmista.

Thamelista löytyy kaikki

Suurin osa Kathmandun matkailusta on keskittynyt tälle alueelle. Internetin, hotellien, baarien, ravintoloiden ja kahviloiden löytäminen onnistuu vaivatta. Eri maalaiset keittiöt ovat täällä edustettuina, jos pizzanhimo iskee. Nepal on kahvintuottajamaa, joten tasokkaita kahvielämyksiä on tarjolla, vaikka paikalliset ovatkin innokkaita teenjuojia.

Nepalilainen chhaang- ja Everest-olut ja Raksi-viini ovat ihan ok, jollet odota mitään maata mullistavaa. Täältä saat myös kuuluisaa tiikeribalsamia, joka auttaa kaikkeen mahdolliseen: hyttysen pureman kutinaan, pääkipuun, lihasvenähdyksiin. Ostoslistalle voi lisätä niin ikään hamppuvaatteet, silkki- ja kashmir-huivit, monenlaista hippirekvisiittaa sekä vaellus- ja kiipeilyvarusteita. Monet sortuvat matto- ja peiteostoksille. Elektroniikka on yllättäen myös edullisissa hinnoissa.

Swayambhunath - Matka KathmanduunOpettele sanomaan "Swayambunath", jos mielessäsi on matka Kathmanduun. Tänne nimittäin kannattaa suunnistaa. 

Kuninkaan palatsin lähettyvillä on rauhaisa ja hyvin entisöity Unelmien puutarha, jonka siimeksessä on hyvä lepuuttaa hermojaan. Noin 20 minuutin päässä Thamelista on pyhä Swayambunath, josta avautuvat hienot kaupunkinäkymät. Kahdeksan kilometriä Thamelista, noin 1420 metrin korkeudessa, lepää Chobharin kylä, jonne voi myös mennä tyydyttämään maisemanälkäänsä.

Freak Street on hippiaikojen perintöä. Se viettää etelään Basantapur-aukiolta. Freakilta löytyy halpoja ja epämääräisiä hostelleja ja spirituaaliseen valaistumiseen tarvittavaa rekvisiittaa kauppaavia liehupartaisia hippeilijöitä.

Boudha Stupa - Hengellisyyden kehto

Boudha Stupa on Kathmandun helmi! Tämä Tiibetin buddhalaisten pyhimpiin lukeutuva alue pitää sisällään useita temppeleitä, joiden ympärillä käyskentelevät tiibetiläiset munkit ja nunnat mantrojaan hymisten. Kohtelias tapa tutustua Stupaan on kulkea sen ympäri myötäpäivään. Suitsukkeiden vahva tuoksu on huumaava. Täällä Tiibetin Sherpa-kulttuuri sekoittuu kiehtovasti Himalajan paikalliskulttuuriin.

Maista tiibetiläistä thukpaa ja kiertele taidokkaita käsitöitä pursuavilla markkinakojuilla. Boudha Stupan lähellä on kaunis Shechen luostari, jonka puutarhan ravintolassa on mukava istuskella.

Pashupatinath on pyhä Shiva-jumalan temppeli kaupungin itäreunalla. Mystiseen apinoiden suosimaan Pashupatinathiin kannattaa saapua aamun valjetessa, jolloin suoritetaan rituaalikylpyjä joella.

Kathmandun luonnonpuistoja

Royal Chitwan kansallispuistossa luonto on vehreää ja viidakkomaista. Kaunis Nagarkot sijaitsee kahdessa tuhannessa metrissä noin 30 kilometrin päässä Katmandusta. Se on täydellinen piilopaikka kaupungin vilinään kyllästyneelle.

Matka Kathmanduun - festarimeininkiäMatka Kathmanduun on täydellinen elämys festarien aikaan. 

Kathmandun festivaalit - älä missaa näitä!

Suuri osa festareista pidetään Durbar-aukiolla. Maaliskuun sotkuisessa Holi-juhlassa värijauheet täyttävät kadut. Viisi päivää kestävä hindulainen Valon juhla, Tihar / Di(pa)wali, pidetään vuosittain lokakuun lopulla tai marraskuun alussa. Silloin taivas täyttyy ilotulitteista, ja joka puolella on kynttilöitä ja värilyhtyjä.

Pyhiinvaeltajille tärkeä Bikram (uusi vuosi) käynnistyy huhtikuussa. Indra Jatra -sadonkorjuufestivaaleja vietetään syyskuussa useiden päivien ajan. Naistenjuhla Teej on myös syyskuun karkelo, jolloin toiveikkaat naimattomat naiset rukouksin pyytävät tulevaisuudelta aviomiestä.

Aktiivireissaajan Kathmandu

Kathmandu on monen seikkailijan aloituspaikka. Valittavana on erilaisia seikkailumatkoja, joista voi varata vaellus- ja kiipeilyretkiä sekä melonta- ja koskenlaskureissuja. Vehreässä viidakossa patikointi on jo itsessään hieno kokemus. 

Vaikket olisikaan aiemmin vaeltanut, voit tehdä helpohkon muutaman päivän patikkareissun uskomattoman kauniissa Himalajan maisemissa. Nagarkot on hyvä patikkakohde. Annapurnan vuoristossa kulkee aloittelijalle sopivia neljän päivän patikkareittejä muutaman tuhannen metrin korkeudessa. Vuoristossa kilometrin nousu korkeutta on pitkä matka, joten arvioi kuntosi erilaisia reissuvaihtoehtoja punnitessasi.

Näky hämmentäviin korkeuksiin yltäville vuorille on pakahduttava palkinto uuvuttavasta ja loputtomalta tuntuvasta vaelluksesta! Tässä ympäristössä mielen lepuuttaminen jooga- ja meditaatiokeskusten hyminässä ei ole hullumpi idea. Monesti tarjolla on myös hierontoja ja buddhalaisuuden oppitunteja.

Huikea Annapurna - Matka KathmanduunAnnapurnan 8291 metriin kohoava huippu hiljentää mielen arkielämän pohdinnoista. 

Liikkuminen Kathmandussa

Jottei kaupunkisuunnistus muuttuisi liian helpoksi, huomaat pian kadunnimien puuttuvan suurelta osin. Ihmiset viittovat sinulle suuntia Thamel-alueen ja Kathmandu Guest House -tyyppisten maamerkkien mukaan. Kun haluat tutkia lähialueita, vuokraa auto ja paikallinen kuski, tai huristele riksan kyydissä.

Pyörällä pääset lyhyitä matkoja paikallisbusseja nopeammin ja tämän loistavan menopelin saa vuokrattua kaikista isommista kaupungeista. Ota huomioon vasemmanpuoleinen liikenne. Monet matkustavat samalla matkalla myös Nepalista Intiaan kokemaan ainakin Delhin ja Varanasin, jotka ovat lähellä Nepalin rajaa.

Kathmandun turvallisuus

Kathmandulla on melko turvallinen maine, ja turisteihin kohdistuneet väkivaltarikokset ovat harvinaisia. Sateet aiheuttavat teitä runtelevia maavyöryjä, ja maassa esiintyy jonkin verran maanjäristyksiä. Seuraa paikallisuutisointia reissusi ajan ja tsekkaa tieolosuhteet. Taskuvarkaat ja Kathmandun iljettävän likainen vesi ovat monesti travellaajan suurimmat riesat.

Kathmandu - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä