Nepal

Matka Nepaliin ja Everestin kuuluisiin maisemiin
 

Matka Nepaliin - mystiseen vuoristovaltioon

Lumen peittämät Himalajan huiput, maailman parhaimpiin kuuluvat vaellus- ja kiipeilymaastot, ikivanhat perinteet, rauhoittava hengellisyys ja herkullinen ruoka tekevät Nepalista mystisen, kiinnostavan ja - monen reissaajan mielestä - voittamattoman reissukohteen.

Matka Nepaliin

Himalajan vuoristovaltiossa Nepalissa sijaitsee maailman mystisin, kuuluisin ja korkein huippu Mount Everest. Seitsemän muuta maailman kymmenen korkeimman huipun listalle kuuluvaa vuorta sijaitsevat niin ikään Nepalissa. Paikallisille vuoret ovat pyhiä, ja niihin liittyy paljon uskomuksia. Myös reissaaja tuntee nopeasti suurta kunnioitusta vuoria kohtaan – niin järkälemäisinä, karuina, voimakkaina ja komeina ne hallitsevat maisemaa.

Matka Nepaliin - Annapurna

Nepal on jotakuinkin puolikkaan Suomen kokoinen, kahden jättiläisen, Intian ja Kiinan, naapurimaa ja 28 miljoonan asukkaan koti. Monikulttuurisessa Nepalissa elää monia etnisiä ryhmiä ja maassa puhutaan kymmeniä kieliä, ja vaikket aina keksisikään sitä yhteistä kieltä paikallisten kanssa, niin pärjäät kyllä: monen reissaajan tarinoissa korostuu nimenomaan nepalilaisten ystävällisyys.

Ehkäpä juuri Himalajan vuoriston läsnäolo, sen ympärilleen laskema mystisyys ja väistämätön luonnon voimien kunnioitus tekee Nepalista paikan, jossa erilaiset uskomukset ovat voimakkaita ja tiiviisti läsnä ihmisten arjessa. Nepalissa hindulaisuus ja buddhalaisuus ovat sekoittuneet kiehtovalla tavalla, mikä näkyy ja kuuluu paikallisten arjessa ja juhlissa. Erilaisia uskonnollisia juhlia, joista matkalla voi nauttia, onkin useita vuodessa, joten pidä reissun päällä silmät ja korvat auki.

Matka Nepaliin - Chitwanin kansallispuisto

Matkailun tuoma rahavirta auttaa köyhää Nepalia merkittävästi. Esimerkiksi Annapurnan suojelualueella käy vuosittain yli 23 000 matkailijaa, joilta saatujen vaellusmaksujen avulla parannetaan paikallisten elinoloja kansalaisjärjestöjen valvonnassa. Nepalissa voi myös osallistua vapaaehtoistyöprojekteihin ja auttaa paikallisväestöään lahjoittamalla omaa aikaansa yhteisön hyväksi.

Monipuolinen Nepal

Vuoristoisessa Nepalissa koet niin ilmaston kuin sääolojenkin vaihtelun nopeasti alueelta toiselle siirryttäessä ja päivän edetessä tunnista toiseen. Monipuolisen ilmaston myötä myös Nepalin maisemat ovat vaihtelevia: maan eteläosassa Teraissa kasvaa trooppista metsää, vuorten rinteitä peittävät riisi- ja maissipellot, pienet kyläpahaset ja maatilat – sekä apinalaumat, joita kannattaa pitää silmällä vaellusreissuilla!

Matka Nepaliin vie monen matkaajan vaellukselle huikeisiin maisemiin

Matka Nepalin kaupunkeihin - Kathmandu & Pokhara

Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa kannattaa viettää ainakin pari päivää sen historiallisiin temppeleihin ja palatseihin tutustuen. Hiljenny temppelissä ja astu sitten keskelle hälisevää, eloisia, puhetta pulppuaviin basaareihin, joissa kauppiaat myyvät tiikeribalsamia, silkki- ja kašmir-tuotteita, taidokkaasti tehtyjä mattoja ka paljon muuta. Basaareilla kannattaa vierailla jo ihan niiden tunnelman vuoksi, vaikket mitään olisikaan ostamssa. Kathmandusta löydät myös kaikki tarvitsemasi varusteet vaellusretkellesi, joten kaikkea ei tarvitse roudata kotoa asti.

Matka Nepaliin - Pokhara

Pokhara on leppoisa järvikaupunki, joka vetoaa erityisesti reppureissaajiin ja seikkailijoihin sen rennon tunnelman vuoksi. Täällä ei turhia hosuta eikä massaturismi ole kiusana. Pokhara on monen vaeltajan aloituspaikka ja siksi kuulet kaduilla vaellusreittien hehkutusta ja ilmassa on kihelmöivä tunnelma. Vaeltajien innon lisäksi meditoijien tyynen rauhallinen ooooomm-mantra on tarttuvaa, joten antaudu Pokharan tunnelmalle ja unohda stressi!

Nepalin luonnonpuistot

Royal Chitwan kansallispuisto on ehdottomasti yksi Nepalin huikeista luontonähtävyyksistä, joita tosiaan on muitakin kuuluisan Everestin lisäksi. Chitwanin kansallispuisto on suojelualue, joka on noteerattu myös UNESCOn kansallisperintökohteena. Kansallispuisto on yksi niistä harvoista paikoista, joissa voit vielä nähdä uhanalaisen yksisarvisen aasian sarvikuonon. Myös erittäin harvinaiset bengalin tiikerit asuttavat tätä aluetta.

Matka Nepaliin - Uhanalainen yksisarvinen sarvikuono asuu Chitwanin kansallispuistossa

Jos haaveilet muiden eläinkunnan uljaiden edustajien ikuistamisesta kameraasi, suuntaa vähemmän tunnetun villieläinpuiston, Koshi Tappun, alueelle, n.250 kilometrin päähän Chitwanista. Koshi Tappua asuttaa puhvelit, hirvet, krokotiilit ja jopa delfiinit! Puisto on myös palkitseva kokemus lintubongarille.  Matka Nepaliin on kaiken kaikkiaan todellinen luontokokemus!

Vaellus Nepalissa

Nepal on vaeltajan mekka. Tiibetin rajalla sijaitseva Mount Everestin huippu siintää monen unelmissa, eikä ihme! Vaellusreissuja on monen tasoisia ja kokematonkin löytää itselleen sopivan – joten ensimmäisenä ei tarvitse, eikä kannata, lähteä happinaamariostoksille! Suurin osa vaelluksista kulkee 1000–3000 metrissä joidenkin noustessa jopa hyytäviin viiden tuhannen metrin korkeuksiin. Vaellusreissuja järjestetään pääosin kolmella alueella: Annapurnan, Everestin sekä Langtang/Gosainkunda/Helambu -alueilla.

Vuoristoreittien varsien teetuvat tarjoavat matkalaiselle ruokaa, juomaa ja peseytymismahdollisuuden (parempia momo-nyyttejä et muuten löydä mistään!). Ja kun vuolaiden vuoristopurojen ja vehreän kasvillisuuden kyllästämä näkymä ja raikas vuoristoilma puhdistavat yhdellä kertaa niin keuhkot kuin mielenkin, voit kiistatta todeta olevasi vaeltajan paratiisissa. Samaisista teemajoista saat muuten vieläpä katon pään päälle, jos reissusi kestää useamman päivän. Pidemmillä trekeillä majoitutaan osa öistä teltoissa.

Matka Nepaliin - Everest

Suunnittele vaellusretkesi huolellisesti ja varmista, että sinulla on tarvittavat varusteet ja tiedät, minkälaisiin oloihin olet lähtemässä. Varmista myös, että vaelluksellesi on lähdössä laillistettu, asiantunteva opas sekä kantajat, joilla on kunnon varusteet.

Paikalliset kantajat ovat aivan huippuja ja ansaitsevat todellakin jokaisen tippinä saamansa setelin ja vuolaat kiitokset: tavaran lisäksi he kantavat tarvittaessa myös sairastuneita turisteja, sillä monin paikoin jalkapeli on ainoa mahdollinen liikkumisen muoto. Huolehdi siis, että noudatat saamiasi ohjeita ja että varaat matkasuunnitelmaasi tarpeeksi myös lepopäiviä, jotta elimistösi ehtii tottua korkean paikan olosuhteisiin (vähennät vuoristotaudin riskiä), jottei sinusta tule yksi kannettava tursiti lisää.

Huomaathan myös, että osalle vaellusreiteille on hankittava erillinen lupa, joten lisää myös tämä tarkistuslistallesi. Niin ja onhan vakuutuksesi kunnossa?

Matka Nepaliin - Vaelluksilla tapaat vuoristokylien asukkaita

Aktiviteettejä Nepalissa

Vaelluksen lisäksi Nepalin matkalla kannattaa nauttia luonnosta myös muuten sekä tutustua paikallisiin kulttuurimenoihin. Melonnan iloista pääset osalliseksti esim. Rapti-joella Chitwan kansallispuistossa ja upeita vuoristomaisemia pääset ihailemaan pienkoneen kyydissä. Nepalin vuoristo on tyrmistyttävän upea ja henkeäsalpaavan kaunis lintuperspektiivistä ihmeteltynä! Lentoja näihin jylhiin maisemiin tehdään Kathmadun lentokentältä käsin.

Hengellisessä Nepalissa riittää myös juhlallisuuksia, joita ihmetellä ja joihin myös matkaaja pääsee osalliseksi. Nepalin suurinta, ja ainakin ulkopuoliselle dramaattisimmalta näyttävää, festivaalia Dashainta juhlitaan 15 päivän ajan syys-lokakuussa. Festivaalilla on ristiriitainen maine sen monien eläinuhrien takia.

Liikkuminen Nepalissa

Kun haluat tutkia Kathmandun lähialueita, vuokraa auto ja paikallinen kuski, tai huristele riksan kyydissä. Pyörällä pääset lyhyitä matkoja paikallisbusseja nopeammin, ja tämän loistavan menopelin saa vuokrattua kaikista isommista kaupungeista. Ota huomioon vasemmanpuoleinen liikenne.

Matka Nepaliin - Tutustu Kathamnduun riksa-kyydillä

Toisin kuin naapurimaassa Intiaassa, Nepalissa junaliikennettä ei ole, vaan liikkuminen paikasta toiseen hoituu teitse tai lentämällä. Maan sisäinen bussijärjestelmä toimii monilla alueilla: bussit liikennöivät Kathmandusta Chitwaan, Pokharaan, Langtangiin ja Jiriin. Tiet ovat kuoppaisia ja huonokuntoisia erityisesti monsuunisateiden aikaan. Toisin sanoen bussilla, ja vastaavasti luonnollisestu autolla, liikkuminen voi olla hermoja raastavan hidasta (ja toisinaan myös epämukavaa) menoa. Lisäksi bussien turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, joten valitse bussifirma tarkkaan. 

Liikuitpa sitten bussikyydillä tai vuokra-autolla, niin ota aina huomioon sateista syntyvien mutavyöryjen aiheuttamat hidasteet – plan B on usein varsin hyödyllinen. 

Nepaliin pääset myös varsin kätevästi Intian kautta, jos esim. suorat lennot Kathmanduun eivät sovi suunnitelmiisi. Delhistä, Varanasista, Gorakpurista ja Lucknowista on bussiyhteydet Kathmanduun. 

Milloin mennä ja Nepalin sää

Eniten sataa kesä-elokuussa (monsuunikausi), mutta Nepalissa monsuunisateet satavat alas pääasiallisesti yöaikaan, mikä tarkoittaa, että sadekautta ei tarvitse ruksia yli matkasuunnitelmaa tehdessä: päivät ovat usein varsin miellyttävää aikaa, jolloin voit tehdä mitä nyt reissussa tykkäätkin tehdä.

Rankkasateet voivat tietenkin aiheuttaa teitä runtelevia maavyöryjä. Nepal on myös maanjäristysaluetta, joten seuraa paikallisuutisointia ja säätietoja reissusi ajan. 

Auringon ja turistirysien välttelyn osalta paras reissausaika on maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Kylmintä on joulu-tammikuussa ja läkähdyttävän kuumaa (ja pölyistä) puolestaan toukokuussa.

Kylmänä kautena kannattaa halvemmissa hostelleissa varustautua kunnollisella makuupussilla. Kylmän kauden puolesta reissuajankohtana puhuu kuitenkin kirkas taivas, joka on erityisen iso plussa, jos suunnittelet vaellusmatkaa. 

Nepalin matka on täynnä huikeita näkymiä - Pokhara

KILROYn reissuvinkit

Riittävän lämmin makuupussi, taskulamppu ja kunnon vakuutus ovat vuoristo-olosuhteissa korvaamattoman tärkeitä. Vähemmän vakava sairastuminen vuoristossa voi olla yllättävän ongelmallista vaikeakulkuisen maaston ja kaukana sijaitsevien lekureiden vuoksi. Muistathan, ettei roska-auto siivoa jälkiäsi vuoristossa, joten kerää roskat itse talteen.

Paikoin vaelluspoluilla kerätään niin sanottuja turistiveroja (noin 10-15 € / henkilö) tai pakollisia lahjoituksia. Muista vaatia maksusta aina kuitti, jota näyttämällä vältyt maksamasta veroa moneen kertaan. 

Ota yhteyttä