Mongolia

Matka Mongoliaan vie sinut todennäköisesti ratsastamaan paikalliseen tapaan
 

Matka Mongoliaan - karun kauniiseen maahan

Mongoliassa on tilaa hengittää ja antaa silmän viipyä kauaksi jatkuvilla tasangoilla aina komeisiin vuoriin asti. Juuri karuus ja perinteinen paimentolaisuus kiehtovat toisista maista saapuvia matkalaisia. Mongolia on monelle retki "sinne missä pippuri kasvaa". Se ei haihdu muistoista kulumallakaan.

Matka Mongoliaan

Mongolia on jännittävä, karu ja kaunis maa, jossa vallitsee ääripäiden ilmasto. Dramaattinen luonto kattaa loputtomia aroja, vuorijonoja ja aavikkoa. Koska maa on yksi maailman vähiten asutetuista, tunnelma on rauhallinen. Ja kun massaturimsi ei ole häiritsemässä reissukokemustasi, pääset tutustumaan rauhassa paikalliseen elämänmenoon – voit halutessasi vaikka asua paikallisten luona maaseudun raukeudessa.

Matka Mongoliaan - Karua kauneutta

Mongolia on pinta-alaltaan 4,5 kertaa Suomen kokoinen maa ja koti lähes kolmelle miljoonalle ihmiselle. Maa koostuu 21 provinssista ja sen rajanaapureita ovat Venäjä ja Kiina. Mongolialla on rikas ja mielenkiintoinen historia, ja se oli aikoinaan yksi maailman suurimmista maista ulottuen Itämereltä aina Tyynellemerelle asti. Mongolialla on siis ehdottomasti ja takuuvarmasti huimia seikkailuja tarjolla – aloita matka Mongoliaan nyt!

Ulan batar - Mongolian pääkaupunki

Mongolian pääkaupunki on Ulan batar, joka sijaitsee maan koillisosassa. Mikäli matkareittisi vie sinut tänne, niin käväise Natural History Museumissa, jossa voit ihmetellä laajaa täytettyjen eläinten kokoelmaa sekä dinosaurusten luurankoja, jotka löydettiin Gobin aavikolta.

Matka Mongoliaan - Ulan bator, Gandan Monastery

Kaupungin suurin buddhalaisluostari, Grandan Khiid, on myös vierailemisen arvoinen. Ulan batorista löydät helposti ruoka- ja majapaikkoja: kaupunki on itse asiassa yllättävänkin moderni. Mongolialainen keittiö koostuu pääosin naudan- ja lampaanlihasta. Kokeile myös epätavallista ja erikoista ateriaa, boodogia, jossa kokonainen vuohi on kypsennetty kuumilla kivillä.

Matka Mongoliaan - Moderni Ulan Bator

Mongolian matka on täynnä huikeita maisemia 

Mongolian kesähelteissä lämpötila nousee 40 asteeseen ja pitkinä kylminä talvina lämpötila saattaa laskea pitkällekin alle -30 asteen. Näissä sääolosuhteissa luonto on muokkaantunut karun näköiseksi eikä maassa asu kovinkaan monta ihmistä: Mongolia on yksi maailman harvaanasutuimmista maista.

Mutta äärimmäiset lämpötilat ja karut olot tarkoittavat myös raakaa kauneutta. Mongolian koskematon luonto ja rauhallisuuden ja tyyneyden ilmentymä. Anna silmän ja mielen levätä loputtomien tasankojen, valtavien aavikoiden, karskeiden vuorien, komeiden metsien, kristallinkirkkaiden järvien ja monipuolisen eläinkunnan täyttämissä maisemissa.

Hämmästyttävät näkymät yhdistettynä maan historiaan, ystävällisiin ihmisiin ja kiehtoviin perinteisiinsä tekee Mongolian matkastasi ikimuistoisen!

Mongolia Traditional Tent

Mongolia – Vuorijonojen & tasankojen maa

Mongolia voidaan jakaa kahteen pääalueeseen: Luoteessa hallitsevat korkeat vuorijonot 4000 metriä merenpinnan yläpuolella, mäntymetsät, ruohotassangot, leveät joet, upeat suolajärvet. Etelässä maisemaa hallitsevat kivikkoinen erämaa, laajalle levittäytyvä suomaa sekä yksi maailman suurimmista aavikoista, Gobin autiomaa, joka peittää alleen suuren palan sekä Etelä-Mongoliaa että Pohjois-Kiinaa. 

Suurin vuorijono on Altai Mountains, joka tunnetaan myös nimeltä Kultavuoret. Nimen taustalla on vuoriston mineeralilähteet: Altai on tarjoillut ottajalleen kultaa, hopeaa, kuparia, lyijyä ja rautaa. Mineraalien lisäksi onnekas löytää vuoristosta myös villivalkosipulia, karviaismarjoja ja mustaherukoita. Ainakin vaellusreissulla näistä jälkimmäisistä on enemmän iloa! 

Mongolian paimentolaiselämä

Mystisen ja karun Mongolian parasta antia on sen hiljaisuus. Ota reissustasi kaikki irti kokeilemalla tasankojen yksinkertaista paimentolaiselämää kaukana kotipuolen stresseistä ja velvollisuuksist.

Mongolian paimentolaisia kutsutaan usein "viiden eläimen kansaksi", sillä paimentolaisyhteisöjen elämä pyörii pitkälti viiden eläinlajin, hevosten, kameleiden, lehmien, lampaiden ja vuohien, ympärillä. Näiden lisäksi Tiibetin jakit ovat yleisiä ja niistä saadaan maitoa, josta puolestaan tuotetaan juustoa.

Matka Mongoliaan - Tutustu paimentoilaiskulttuuriin

Paimentolaiset vaeltavat rauhalliseen tahtiin alueilla, jotka ovat suotuisia karjalle. Pääset tutustumaan paimentoilaisiin esim. Trans Mongolian -junaradalta käsin: sen kuin vain hyppäät asemalla pois ja aloitat seikkailun. Jos vain saat mahdollisuuden, niin kannattaa ehdottomasti yöpyä paikallisen paimentolaisperheen kotona. 

Seikkaile Tereljissä

Pääset pintaa syvemmälle kulttuuriin Mongolian matkallasi kokeilemalla  paimentolaiselämää Tereji National Parkissa, joka sijaitsee Gorkhjissa, vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Ulan batorista. Vietä yö Ger-tent-teltassa, rentoudu ja nauti hiljaisuudesta.

Kansallispuisto esittelee reissaajalle kiistatta yksiä Mongolian huikeimpia maisemia: virtaavien jokien ja viheriöivien metsien keskellä maastopyöröily, koskenlasku, ratsastus, vaellus ja uiminen nousevat uusiin ulottuvuuksiin kokemuksien listallasi. Rankka seikkailupäivä päättyy hyvin ansaittuun lammaskebabiin ja lasilliseen vuohenmaitoa.

Matka Mongoliaan - Tereji-kansallispuisto

Nadaam Festival

Nadaam Festival on elokuussa järjestettävä Mongolian suurin vuosittainen tapahtuma, festari, rieha ja urheilutapahtuma. Nadaam kestää kolme päivää, ja näiden päivien aikana Mongolian tasangoilla sattuu ja tapahtuu, musiikki soi ja kansa mylvii. Juhlaa on vietetty Tšingis-kaanin ajoilta asti, ja alun perin se oli kilpailu, jossa testattiin mongolialaisten ratsastajien taistelutaitoja. Nykyään kilpailulajeina ovat paini, jousiammunta ja ratsastus.

Kilpailutapahtumien lisäksi avajaisseremonia on värikäs kokonaisuus, jossa ratsastajat saapuvat areenalle Tšingis-kaanin yhdeksää valkoista häränhäntää kantaen. Kilpailijat ovat pukeutuneet maan eri etnisten ryhmien kansallispukuihin, ja tunnelma on varsin juhlava. Festivaalia vietetään ympäri maata, mutta suurimmat juhlat ovat Ulan batorissa.

Mongolian matkan kohokohta: Gobin loputon autiomaa

Yksi maailman suurimmista aavikoista ulottuu aina Etelä-Mongoliasta Pohjois-Kiinaan asti. Gobin autiomaassa on silmän kantamattomiin hiekkaa ja pikkukiviä niin tasankoina kuin dyynimuodostumissakin. Samassa maisemassa silmiin osuu kuitenkin myös korkeita lumen peittämiä vuoren huippuja, mikä tekee autiomaan maisemasta erikoisen. Hiekkamyrskyt ovat yleisiä, mutta harvinaisempi näky on ylhäällä vuorilla elävä lumileopardi, joka on sukua suurimmille kissaeläimille.

Matka Mongoliaan - Gobin autiomaa

Milloin matkustaa Mongoliaan?

Talvikuukaudet ovat melko kylmiä, joten jos olet aikonut matkustaa silloin on hyvä varata mukaan runsaasti lämpimiä vaatteita. Mongolian kesä ulottuu kesäkuusta syyskuuhun, jolloin on lämpimintä (lue: kuumaa).

Liikkuminen Mongoliassa

Mongoliassa tiet eivät ole kovin hyväkuntoisia, minkä huomaat heti maahan saavuttuasi. Valmistaudu tärisevään matkatekoon kuoppaisilla teillä, joilla on luksusta vähän, mutta glamouria sitäkin enemmän.  

Lentäminen on nopein tapa matkustaa Mongoliaan, mutta tunnelmallisempi ja ehdottomasti mielenkiintoisempi tapa on hypätä junaan ja matkata Siperian halki. Mihin tahansa vaihtoehtoon päädyt pohdinnassasi, saat meiltä parhaat vinkit Mongolian matkallesi!

Mongolia - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä