Borneo

Kilppari liihotta kevyesti syvässä sinisessä
 

Matka Borneolle - Viidakkokirjan maisemissa

Borneon ainutlaatuiset sademetsät kuhisevat eläimiä, joita et näe missään muualla. Sepilokin orankikeskus on erinomainen päiväretkikohde. Metsien sadat perhos- ja lintulajit, harvinaiset eläimet ja tuhannet kasvit muodostavat oikean Nooan Arkin, joka vetää puoleensa retkeilijöitä ympäri maailman.

Borneo

Itä-Intian saaristossa sijaitseva Borneo - maailman kolmanneksi kookkain saari - jakautuu kolmen valtion kesken: Brunein, Malesian ja Indonesian. Borneon Malesian puoleinen osa koostuu kahdesta osavaltiosta: pohjoisosan Sabahista ja etelän Sarawakista. Borneon metsissä elää arviolta 6% maapallon kaikista eläinlajeista, ja uusia löydetään jatkuvasti lisää. Koko Borneon saarella puhutaan jopa 140 eri kieltä, joten rikkaan eliökannan lisäksi saari on myös kulttuurisesti rikas. 

Sabah

Kota Kinabalu on viehättävä ja moderni kaupunki viidakon ja Etelä-Kiinan meren välissä. Se toimii tervetuloa-porttina Borneon-seikkailuillesi. Kaupunkia ympäröivän alueen ainutlaatuinen ekosysteemi lumoaa reissaajan. Tee visiitti Sabah-museoon ja tutustu islamilaiseen arkkitehtuuriin valtion moskeijassa. Voit aloittaa reissusi Tunku Abdul Rahmanin kansallispuistosta, jonka rannat ovat Borneon kauneimmat, ja jossa meri kuhisee kaloja.

Kota Kinabalussa voit sukeltaa makuseikkailuun ja testata paikallista erikoisuutta - kalanpää-currya. Kalatorilta löydät vaikka mitä meren antimia kuten valtavia tonnikaloja. Kota Kinabalusta pääsee lautalla Gaya-saarelle, joka on helmi kaunista hiekkarantaa ja mielettömiä snorklausvesiä etsivälle. Gayalla suosittuja ovat myös melontareissut.

Kiipeä Kinabalu-vuorelle

Yli 4 kilometrin korkeuteen nouseva Mt. Kinabalu on kasvitieteellinen paratiisi ja lukuisine orkidealajeineen ehdottomasti yksi kiehtovimmista "kukkapenkeistä", jota olet ikinä ihastellut. Kinabalu on yksi Kaakkois-Aasian korkeimmista vuorista ja tarjoaa valloittajalleen henkesalpaavat näkymät: onhan vaellusreissu huipulle jo to-do-listallasi?

Kinabalulle kiipeäminen vesiputousten ja vehreän metsän keskellä on muutakin kuin fyysinen suoritus. Viimeinen etappi huipulle on raskas ja alkaa aamuyöstä otsalamppujen valossa. Hikinen taival palkitaan ylhäältä avautuvalla maisemalla, joka ulottuu kauas yli viidakon. Lähde siis matkalle kohti huippua ja nauti raikkaasta vuori-ilmastosta ja upeasta kasvillisuudesta matkan varrella. 

Hulppeat näkymät Borneon huipulla - Mount Kinabalu

Vuorelle kiipeämiseen kuluu yleensä kaksi päivää ja välissä yövytään melkoisissa korkeuksissa. Nousu sopii myös ensi kertaa kiipeävälle, mutta se vaatii silti hyvää fysiikkaa. Muista buukata retkesi hyvissä ajoin!

Läheisessä Dusun-kylässä voit tutustua perinteisempään elämäntapaan. Kinabalun alueen Poring Hot Springsin kuumissa lähteissä rentoutuu kropan joka sentti kiipeämisen aiheuttamien kolotusten kadotessa jonnekin hyvin kauas. Paikka on trooppinen keidas, jossa orkideat kukkivat hehkuvissa väreissä perhosten liidellessä joka puolella.

Borneon Orangit

Sepilokin orankien kuntoutuskeskus on yksi maailman harvoja "metsämiesten" suojelualueita, joissa orvoksi jääneitä ja kaltoin kohdeltuja eläimiä autetaan palaamaan takaisin luontoon. 

Sepilokin keskus on todella käymisen arvoinen kohde, ja samoilla alueilla on mukavia patikkapolkuja. YK arvioi, että mikäli sademetsien hakkuita ei saada kuriin,  98 % orankien elinympäristöistä tullaan tuhoamaan jo vuoteen 2022 mennessä! Visiitilläsi tuet niiden suojelua. Voit myös adoptoida orankivauvan Orangutang Appeal UK:n sivuilla.

Turtle Island

Turtle Island on tunnettu saaren rannoille munivista karettikilpikonnista. Jos satut saarelle oikeaan aikaan vuodesta, näet sydäntälämmittävän näyn: pikkukilpparit kömpimässä ensi kertaa mereen! Sandakanin kaupallinen keskus sijaitsee lähellä kilpikonnasaarta. Sieltä löydät historiallisia temppeleitä ja eloisia markkina-alueita.

Sarawak

Sarawak on Malesian vähemmän tunnettu osavaltio, ja sen pääkaupunki Kuchingin on mitä miellyttävin reissukohde. Kuchingin rannat ovat puhtaat, ja itse kaupunki on kiinnostavalla tavalla yhtäaikaa vanhanaikainen ja moderni. Täältä löydät hienon jokialueen, kauniita puistoja ja puutarhoja sekä värikästä markkinakuhinaa.

Patikoi maailman suurimmassa luolastossa

Sarawakissa sijaitsee Gunung Mulun kansallispuisto. Syvällä metsän siimeksessä on paikka, jota kutsutaan Eedenin puutarhaksi, ja sen lähellä sijaitsee upeita luolastoja – eikä mitä vain luolastoja, vaan maailman suurin maanalainen luolasto. Luolastoon pääsee peräti  15 tuntia kestävälle retkelle, joka sisältää rivakkaa patikointia lepakoiden valtakunnassa.

Pimeyden laskeuduttua viidakon täyttää täysin erilainen tunnelma kuin päivällä. Kinabatangan yövaelluksella näkee eläimiä, joita ei päiväsaikaan näkisi ja pääset nauttimaan varsin jännittävästä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta. Muista kumisaappaat mukaan viidakkoretkellesi. Kurkkaa nämä ja muita Sarawakin seikkailuja täältä.

Kinabatangin villieläimet

Kinabatanganin kostea sademetsä on Borneon villi sydän, jossa voi tutustua kylien malajiperinteisiin sekä törmätä norsuihin, apinoihin ja tukaanilintuihin. Varustaudu kumisaappain ja pitkin sukin. Sadeasusta on luultavimmin myös iloa. Niille, joita patikointi ei kiinnosta on tarjolla jokiristeilyjä, joiden aikana näkee nenäapinalaumoja ja hyvällä tuurilla villinorsuja.

Aktiivireissaajalle huippusukellusspotteja

Maailman legendaarisimpien sukelluskohteidenjoukkoon lukeutuva Sipadan sijaitsee noin 36 kilometriä Borneolta. Ekosysteemin suunnattomasta rikkaudesta kertoo jo se, että alueella asustaa yli 3 000 eri merieläinlajia. Jacques Cousteau teki aikoinaan Sipadanin tunnetuksi, eikä suotta! Vedenalaiset komeat jyrkänteet ovat kunnioitusta herättäviä. Kun ylitsesi liukuvat kilpikonnat, hehkuvanväriset kalat ja vasarahait, luulet näkeväsi unta - suuri sininen on ihmeellinen!

Muista varata Sipadanin sukelluksesi ajoissa, sillä Sempornan ja Mabulin sukelluskohteet eivät ole kummoiset. Sipadan on se herkku, miksi tänne kannattaa tulla. Alueelle pääsee suojelusyistä vain tietty määrä ihmisiä päivittäin, minkä takia etukäteisvaraukset ovat tarpeen.

Liikkuminen Borneossa

Kota Kinabaluun voi lentää Kuala Lumpurista, Kuchingista, Singaporesta, Hong Kongista, Manilasta, Bruneista, Jakartasta tai Seoulista. Maan sisäiset päivittäiset lennot kulkevat Labuan, Sandakanin, Tawaun ja Lahad Datun välillä. Kota Kinabalusta Tenomiin on junayhteys, mutta voit kulkea myös busseilla, takseilla ja veneillä.

Milloin mennä

Näihin maisemiin voi matkustaa vuoden ympäri, mutta vaellus- ja kiipeilyretkiä ei kannata suunnitella monsuunisateiden aikaan, jollet halua liukastella poluilla.

KILROYn reissuvinkit

Viidakossa patikoidessa kannattaa tarkistaa koipensa usein iilimatojen takia. Rokotussuositukset ja oman lääkelaukun sisältö on myös hyvä tsekata hyvissä ajoin ennen reissua.

Borneon sademetsien tulevaisuus riippuu metsien kestävästä käytöstä. Tehohakkuut ja paluöljyviljelmät tuhoavat mittavalla vauhdilla näitä ekosysteemiaarteita. Älä edistä tätä kehitystä ostamalla uhanalaisista puista valmistettuja koriste-esineitä tai kalusteita, kotimaastakaan.

Borneo - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä