Laos

Matka Laosiin tuo tullessaan mielenkiintoisia kulttuurielämyksiä
 

Matka Laosiin - vehreitä vuoria ja pikkukyliä

Luonnonkauniissa Laosissa matkalainen kohtaa vehreitä vuoristo- ja jokimaisemia, joita värittävät omanlaisensa pikkukylät. Metsien kätköistä löydät vuolaina virtaavia vesiputouksia ja voit nauttia luonnosta ilman turistimassojen meteliä. Matkailu Laosissa on vähäistä, mikä takaa autenttisuuden. Meiltä saat lisää vinkkejä matkaasi varten.

Matka Laosiin

Kaunis ja vihreä Laos on sisämaavaltio Kaakkois-Aasiassa, naapureinaan Thaimaa, Myanmar, Kiina, Vietnam ja Kambodža. Laosin pääkaupunki Vientiane sijaitsee 500 kilometriä pitkän Mekong-joen varrella, joka toimii hyvänä oppaana Laosiin tutustumiselle: seuraa jokivartta seikkailusta toiseen. Laosin pääkielet ovat lao, ranska ja englanti, vaikkakin englantia puhutaan jokseenkin vähän. Porukkaa maassa on noin 6 miljoonan ihmisen lisäksi jotakuinkin 10 000 eri eläinlajia! Näistä 25 on uhanalaisia.

Matka Laosiin - Upea Vientiane

Suurin osa ihmisistä asuu maaseudulla. Monen pääelinkeino on metsästys ja puunhakkuu. Matkalla huomaa, että Laos kuuluu maailman vähimmin kehittyneiden maiden joukkoon, vaikka köyhyyttä onkin pystytty vähentämään merkittäväsi viimevuosien aikana. Matka Laosiin on täynnä toinen toistaan kauniimpia luontonäkymiä. Kaiken kaikkiaan Laos on huikea kokemus, joka kannattaa kokea edes kerran elämässä!

Matka Laosiin - Chillaa joen kuljetettavana

Laos oli pitkään suljettu ulkomaailmalta eivätkä massat ole vielä löytäneet sitä matkailukohteena, joten, ainakin vielä, saat reissata varsin autenttisessa ympäristössä ilman suuria turistilaumoja. Matka Laosiin on siis monin tavoin erityinen ja ainutlaatuinen: luontoa ja rauhaa, kulttuuria ja kohtaamisia vieraanvaraisten ja ystävällisten paikallisten kanssa. 

Nähtävää ja koettavaa Laosissa

Moni matkailija aloitta Laosin reissun itse asiassa Thaimaan puolelta, vaellusretkellä Chiang Maissa. Pohjois-Thaimaan trekkimaisemien jälkeen on sitten hyvä jatkaa matkaa Laosiin, jossa huikeat maisemat jatkuvat, mutta hintataso laskee huomattavasti. 

Mitä reittiä ja miten ikinä päädytkin Laosiin, laita ainakin seuraavat tärpit itsellesi ylös: Risteily Mekongilla, Hmongin siirtokunta, Luang Prabangin rauhaisat temppelit, ruokailu joenrannalla Vientianessa, vierailu ikivanhassa kuninkaallisessa kaupungissa Champasakissa ja pätkä vapaaehtoistöitä itsellesi sopivassa projektissa.

Matka Laosiin - Rinkka selkään ja menoksi!

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta näin alkuun lisää siihen nyt ainakin vaellus Laosin vuoristoissa ja sademetsissä, loikoilu hiekkarannoilla ja melontaretki. Tai liity bilekansan joukkoon Vientianessa ja Van Viengissä... Niin ja pysähdy ihmeessä Laosin vanhassa pääkaupungissa Luang Prabangissa ja Pakbengin viehättävässä kylässä, ja jos olet matkassa lokakuussa, liity venekisojen huumaan Mekong-joella.

Luang Prabang

Mekongin ja Nam Khan -joen yhtymäkohdassa, vuorten ympäröimä Luang Prabang on historiallinen kohde, jossa katukuvaan kuuluu erottomattomasti oranssikaapuiset munkit ja runsaat katuruokakattaukset. Mausteet tuoksuvat ilmassa ja houkuttelevat nälkäisen matkalaisen testaamaan uusia vivahteita makunystyröillänsä – hämmentävästi tarjolla on myös kroissantteja ja ranskalaisia juustoja, jos nuudelit jostain kumman syystä alkavat kyllästyttää jossain vaiheessa.

Ranskan siirtomaaperintö siis tuntuu ja näkyy vielä Laosissa ja erityisesti Luang Prabangissa. Kaupunki on käymisen arvoinen monestakin syystä eikä vähiten sen UNESCOn maailmanperintökohde-statuksen takia! Vuokraa pyörä ja kruisaile lihasvoimin ympäriinsä – skoottereiden vuokraus on kielletty turisteilta. 

Matka Laosiin - Mekong-joki


Van Vieng

Yksi Laosiin matkaavien reppureissaajien perinteisistä kohteista, Van Vieng, sijaitsee Nam Song -joen varrella upeissa vuorten dominoivissa maisemissa. Kaupungilla on turisteista huolimatta mielenkiintoinen tunnelma ja paikalliset uskovatkin, että läheisissä luolissa asuu henkiä.

Reissaajille tekemistä löytyy niin joelta, kaduilta kuin kalkkikiviseinämiltä, jotka ovat suosittuja kiipeilijöiden keskuudessa. Luolista kuuluisin on ehkä Tham Jang sen kauneuden ja tunnelman vuoksi. Luolassa puikkelehtii portaikko, jota pitkin laskeutua taianomaisen lähteen äärelle. Than Hoin ja Tham Sangin luolissa näet puolestaan buddha-patsaita ja Tham Nam on seikkailujan valinta.

Luang Prabangin tapaan myös Van Viengissä polkupyörä on oiva keino liikkua paikasta toiseen ja nähdä elämämenoa siinä välissä. Joella pääset melomaan huikeissa maisemissa ja trekkailuolosuhteet ovat houkuttelevat. Vang Viengissä reppureissuturismi kukoistaa ja jotkut vertaavat tätä Bangkokin Khao San Roadiin. Rauhallisemman majoituksen löydät keskustan ulkopuolelta.

Matka Laosiin - Vang Vieng

Paikallisia juhlia

Huhtikuun puolivälissä, 12.–15.4., paikalliset juhlivat Pi Maita, eli uutta vuotta. Laosilaiset toivottavat perheilleen ja ystävilleen hyvää uutta vuotta kastelemalla toisiaan vedellä samalla sanoen "sok di pi mai". Liity juhlamenoihin ja varmista hyvä uusi reissuvuosi myös paikalliskalenterin mukaisesti! Marraskuussa alkavat useita viikkoja kestävät, uskonnolliset That Luang Festival -juhlat, joiden päätapahtumapaikkana on Vientiane. Juhlakalenterin seuraaminen on hyvä tapa suunnitella matka Laosiin!

Milloin mennä ja Laosin sää

Laosin ilmasto on trooppinen. Touko-lokakuu lasketaan sadekaudeksi, mutta sateet tulevat ennemminkin kuuroina kuin yhtäjaksoisena vesivirtana. Sateet tekevät luonnosta hämmentävän värikkään, joten älä turhaan välttele Laosia sadekautena, jolloin luonto kukoistaa. Tällöin myös lämpötilat nousevat. Kylmimmilläänkin  marraskuusta helmikuuhun maan keskimääräinen lämpötila on 25–29ºC. 

Tieverkosto kärsii jonkon verran monsuunisateista, joten laske lisäaikaa liikkumiseen, jos suunnittelet bussimatkailua. 

KILROYn reissuvinkit Laosiin

Lähellä Kambodžan rajaa virtaa Aasian suurin vesiputous Li Phi, jonka valtavuutta ja majesteettisuutta kannattaa ehdottomasti käydä ihmettelemässä.  Laosissa ei kannata pelata huumausaineiden kanssa, sillä tuomiona voi rapsahtaa kuolemanrangaistus.

Ota yhteyttä