Kirgisia

Teltta - täällä majoitutaan heimolaisittain.
 

Matka Kirgisiaan - upean luonnon ääreen

Upean, koskemattoman luonnon Kirgisia tunnetaan Keski-Aasian Sveitsinä. Vuoristoinen maa tarjoaa huikeita patikointi- ja retkeilypaikkoja. The New York Times kuvaili Kirgisiaa muutamia vuosia takaperin "maailman vähiten tunnetuksi maaksi". Nyt kannattaa mennä ennen kuin on liian myöhäistä! Varaa matkasi Kirgisiaan KILROYlta.

Kirgisia

Kirgisia on kohde, jossa muut matkailijat eivät häiritse seikkailujasi, vaikka huikeita maisemia arvostavilla on paljon ammennettavaa. Vuoret peittävät yli 80% maan pinta-alasta, joka on täynnä laaksoja, kirkkaan sinisiä järviä ja lumialueita, jotka luovat alueen alppimaisen kauneuden. Viisi maailman 12:sta korkeimmasta huipusta on Kirgisian jyrkillä vuorilla. Väestö on rikas sekoitus kirgiisejä (64.9%), uzbekkeja, venäläisiä ja yli kolmeakymmentä muuta heimoa ja kansalaisuutta. 75% maan väestöstä on islamilaisia, mutta heistä enemmistölle uskonto on ennemminkin kulttuuritausta, ei päivittäin harjoitettu velvollisuus. Kirgiisialaiset ovat perinteisesti paimentolaisia, vain 15% kansalaisista käyttää Internetiä! Kirgisia tarjoaa upeat vaellusmahdollisuudet. Voit myös palkata paikallisen oppaan tai kantajan mukaasi monista eri matkailuliikkeistä Bishkekistä tai muista isoista kaupungeista.

Kirgisian perinteet

On epäoikeudenmukaista puhua kirgiisialaisista mainitsematta joitain heidän kansantuntoaan nostattavia perinteitä. Kansallisurheilu heijastaa ratsastuksen tärkeyttä. Hevosien on sanottu olevan rakkainta, mitä kirgiisialaiset omistavat. Suosituimmat ratsastuspelit ovat Kyz Kuumai (mies jahtaa tyttöä tarkoituksenaan pussata tätä. Jos mies epäonnistuu nainen voi alkaa jahdata häntä hevospiiska viuhuen!), Oodarysh (kaksi kilpailijaa yrittää pudottaa toisensa hevosen selästä) ja Kok Boru (ratsailla olevat kilpailijat painivat päättömästä lampaan ruumiista). Kansalliseepos Manas on tärkeä kirgiiseille, jotka kunnioittavat syvästi kansan urheaa sankaria Manasta, jonka on kerrottu yhdistäneen Kirgisian heimot yhteisiä vihamiehiä vastaan. Ehkä kuulet jonkun soittavan muinaista jousisoitinta komuzia, joka antaa keskiaasialaiselle musiikille sen erityislaatuisen äänen. Ensimmäisen komuzin uskotaan uusien löytöjen valossa soineen ehkä jo 8000 vuotta sitten! Suosituimmat perinneruoat ovat Kirgisian plov, lagman ja manti. Juopottele Kirgiisian kansallista alkoholijuomaa kumizta, joka on pääosin käymällä valmistettua tammanmaitoa!

Bishkek - Kirgisian pääkaupunki

Kirgisian pääkaupunki Bishkek on maan isoin city. Siistissä keskustassa on monia sekä neuvostolaistyylisiä että itämaisia rakennuksia. Bishkekissä on monia monumentteja, Manaksen monumentti on niistä kuuluisin. Täältä löydät myös muutamia klubeja ja diskoja jotka sulkevat myöhään!

Osh

Osh on Kirgisian toiseksi suurin väestökeskittymä ja ollut satoja vuosia osana muinaista Silkkitietä. Kaupungin basaarin kerrotaan olevan Roomaa vanhempi. Eteläinen Osh on yksi Kirgisian suosituimpia retkeilyalueita.

Mielenkiintoisia kohteita

Jään sininen Issyk-Köl on mailman toisiksi suurin vuorijärvi Titicacan jälkeen. Ihaile sen kauneutta istumalla järven rannalla, vuorien ja  lumihuippujen ympäröimänä.

Ratsastus, patikointi ja telttailu Kirgisiassa

Hevosretket ovat mielenkiintoinen elämys. Et voi aliarvioida ratsastuksen tärkeyttä Kirgisiassa! Voit ratsastaa tai patikoida joillakin lukemattomista vuorijonoista. Tutustu kesäisiin laidunmaihin ja vetreydy nousten korkeille vuorille!

Vaelluksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata suurenmoisen luonnonkauneuden alueelle Altyn Arashaan. Mahtava vaelluskohde. Kun tarvitset breikkiä relaa yhdessä alueen monista kuumista altaista.

Song-Köl järvi keskellä Kirgisiaa on ideaali retkipaikka. Löydät monia kesälaitumia ja luultavasti tutustut ystävällisiin paimentolaisiin ja muihin paikallisiin jotka tuovat eläimensä, hevosensa ja muun karjan tänne kesäisin. Näe perinteisiä jurttia, joita Kirgisian lippu edustaa!

Kirgisian sää

Sää riippuu siitä, missä Kirgisiassa olet. Maan ilmasto vaihtelee subtrooppisesta polaariseen! Lounaislaaksot lämpenevät +40°C:n kesällä, mutta pysyy leutona pohjoisvuorilla. Talvella Siperian tuulet tuovat kylmää ilmaa ja jopa aavikkoalueilla sataa lunta! Talven keskilämpötila on -24ºC. Paras aika matkustaa on heinäkuusta syyskuuhun. Lumivyöryvaara on suurimmillaan maalis- ja huhtikuussa sekä syys- ja lokakuussa.

Liikkuminen Kirgisiassa

Kirgisian vuoristoisen pinta-alan takia useimmat tiet ovat syvissä laaksoissa, joissa on muta- ja lumivyöryvaara. Korkeilla alueilla on lähes mahdotonta matkustaa talvisaikaan. Junayhteydet ovat hyvin kontrolloituja ja paperityö voi viedä aikaa. Hevosia käytetään varsinkin maalaisalueilla ja ratsastaen pääsee paikkoihin, joihin ei moottorimenopelein pääse!

Kirgisia - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä