Kiina

Matka Kiinaan on yhtä aikaan matka moderniin urbaaniseikkailuihin kuin historiallisten traditioiden pariin
 

Kiinan matkat - kontrastien maahan

Kiina on maa, joka pitää sisällään samanaikaisesti yhden maailman vanhimmista sivilisaatioista sekä nopeimmin kehittyvistä talousmahdeista. Kiinassa voit myös reissata bussilla tai junalla kohteisiin, joihin on useiden päivien matka. Ennen Kiinan matkaa kannattaa opetella pitämään käsittämättömästä kaaoksesta, johon törmäät matkallasi takuuvarmasti.

Matka Kiinaan – Matka suuruuteen

Kiina on valtavan kokoinen maa ja välimatkat paikasta toiseen ovat sen mukaiset. Varaa siis aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Pitkien matkojen aikana ehdit kuitenkin nähdä vaikka mitä, joten ota hyvä asento junan tai bussin penkissä ja nauti matkasta! Kiinan laajuuden vuoksi maassa ei ole vain yhtä sesonkiaikaa. Kiina on kooltaan kuin oma maanosansa, joten vastaavasti kuten et suunnittelisi koko Euroopan näkemistä yhdellä viikon tai edes kuukauden reissulla, anna myös Kiinalle aikaa. Valitse mielummin muutama alue, joihin haluat tutustua, sen sijaan että säntäilisit paikasta toiseen ja turhautuisit turhaan pitkiin junamatkoihin.

Kiinan matkat - Li-joki, Guangxi
Matka Kiinaan pitää sisällään koristeellisten ja mahtipontisten rakennuksien lisäksi seesteisen kauniita maaseutumaisemia.
 
Suuri maa tarkoittaa läänin lisäksi ihmisjoukkoja, joten: oletko valmis? Odotettavissa ihmisjoukkoja ja ihohuokosiin läpitunkeutuvia ääniä ja hajuja. Kaikkea on paljon ja joka paikassa. Suurella todennäköisyydellä tulet määrittelemään itsellesi uudelleen, mitä esimerkiksi 'ruuhka' ja 'täysi juna' tarkoittavat. Kiina on todellakin kokonaisvaltainen kokemus, mutta älä pelästy: rentoudu, kulje virran mukana ja nauti kaaoksesta!

Kiinassa on jotakin kiehtovan majesteetillista. Ei ainoastaan kullalla vuoratut palatsit ja temppelit, vaan maassa ja sen ilmapiirissä, kulttuurissa ja ihmisissä on jotakin erityistä arvokkuutta. Suurmaa on suurmaa monella tasolla. Kunnioitus ja traditiot ovat keskeisiä kiinalaisuudessa, ja olipa niiden eri ilmenemismuodoista sitten mitä mieltä tahansa. Suuruus on muovautunut vuosien ja taas vuosien aikana, ja Kiinan imeriumin pitkä historia onkin mielenkiintoinen ja lähemmän tarkastelun arvoinen. Tee aikamatka 5000 vuoden taakse, ja hämmästy kehityksestä, sotatarinoista, yltäkylläisyydestä ja köyhyydestä. Ihastele entisöityjä muinaisaarteita ja uskomattomia rakennustaitojen näytteitä, joista Kiinan muuri ja Kielletty kaupunki ovat vain muutamia esimerkkejä.

Kiinan matkat - Buddhalainen Xichan Fuzhou -temppeli
Matka Kiinaan – Buddhalainen Xichan Fuzhou -temppeli on iso ja näyttävä, kuten lähes kaikki Kiinassa!

Kiinassa suuria ovat myös kokemukset. Ole rohkea ja osta ruokaa katukeittiöstä ja uppoudu suuriin  makuelämyksiin. Istuudu jalkakäytävälle, juttele paikallisten kanssa ja haasta heidät "campei" -juomapeliin! Iltasi saattaa päättyä karaokebaariin paikallisten kanssa juomaan Qingdao-olutta. 

Peking - Kiinan pääkaupunki

Peking on tunnettu mm. vuoden 2008 olympialaisista. Olympialaisia varten rakennetuilla areenoilla Pekingin pitkä historia ja kiinalainen traditio yhdistyy moderniin elämään ja rakennustekniikkaan. Peking onkin oiva paikka arkkitehtuurin ystäville: nähtävää riittää niin moderneissa kuin ikiaikaisissakin rakennuksissa. Kun reissaat huippusesonkien ulkopuolella, vältyt suurimmilta turistiruuhkilta. Kiinassa et kuitenkaan ole koskaan yksin. Kansallisten juhlapäivien aikana kiinalaiset matkustavat itse, jolloin myös Pekingin Taivaan temppeli ja Kielletty kaupunki ovat – myös kiinalaisella mittapuulla – tungokseen asti täynnä. Mutta näitä nähtävyyksiä kannattaa todellakin käydä hämmästelemässä: aisti valta ja näe majesteettinen näky. 

Kiinan matkat - Pekingissä uusi ja vanha kohtaavat
Kiinan matkalla kannattaa tutustua niin uuteen kuin ikivanhaankin arkkitehtuuriin mieli avoinna.

Reppureissaajien listalla on ehdottomasti myös vaellus Kiinan muurilla, Simatáilta Jinshanlingiin. Joitakin maailman nähtävyyksistä hehkutetaan niin paljon, että ne tuottavat pettymyksen, kun reissaaja vihdoin pääsee paikan päälle. Kiinan muuri EI kuulu näihin pettymyksen tuottajiin! Vaikutuksen tekee niin itse massiiviinen rakennelma kuin muurilta avautuvat hulppeat maisematkin! Matka Kiinaan suorastaan vaatii käyntiä Kiinan muurilla. 

Pekingissä on muutoinkin paljon nähtävää. Vie monta päivää, kun kiertelet tutkimassa eri nähtävyyksiä. Nauti esimerkiksi Kesäpalatsista ja sen kuvankauniista ympäristöstä, osallistu aamuiselle tai chi -tunnille puistossa tai liity naapurostojen spontaaneihin iltajameihin. Jos kyllästyt turistien kameroiden salamavaloihin, niin ei hätää: vuokraa polkupyörä ja lähde retkelle lähiympäristöön. Lue lisää, minkälainen voi olla sinun matka Pekingiin.

Qingdaon kaupunki on hyvä vaihtoehto matkaajille, joiden aikataulu ei ole liian tiukka. Voit matkustaa junalla jollekin kaupungin rannoista nauttimaan maan tunnetuinta olutta Tsingtaoa.

Kolmen kanjonin huikeat maisemat aamun sarastaessa jäävät varmasti mieleen Kiinan matkasta
Matkalla Kiinassa on helppo uppoutua huikeisiin maisemiin – luonnon mahtipontisuus on häikäisevää!

Jos haluat kokea massiiviset ja vuoristoiset Kolmen kanjonin maisemat, et voi jättää väliin risteilyä Jangtse-joella. Jangtse on Niilin ja Amazonin jälkeen maailman kolmanneksi pisin joki ja sen maisemat ovat yhtäaikaa hulppeita ja seesteisiä. Monipäiväinen risteily Yichangista Chongqingiin on taattua rentoutumismeininkiä. Ja kun siirryt toisinaan hytistäsi tai kannelta jokilaivan karaokebaariin, ei tylsyyskään pääse iskemään kaiken rentoutumisen keskellä! 

Shanghai

Shanghaita ei voi verrata mihinkään muuhun Kiinan kaupunkiin. Täällä länsi kohtaa idän. Kävely kauniina päivänä Bundin alueella pitkin joen rantaa saa tajuamaan, mikä on oleellista Shanghaissa: Toisella puolella näet vanhoja ranskalaisia siirtomaatyylisiä rakennuksia ja toisella puolella hiljattain kehittyneellä Pudongin alueella erikoisia pilvenpiirtäjiä. Vietät kevyesti muutaman tunnin esimerkiksi Jinmao-rakennuksen 88. kerroksessa nauttien uskomattomista näkymistä. Vain parin korttelin päässä Bundilta on neonvalaistu Nanjing Lu -ostoskatu, joka on yksi esimerkki kiinalaisen kapitalismin noususta.

Matka Kiinaan vie sinulle keskelle ihmispaljoutta - Shanghai, Nanjing Road

Äläkä unohda vierua shanghailaisella torilla, jossa voit testata tinkimistaitojasi. Kannattaa myös vaellella ympäri vanhaa Frenchtownia. Mukavana vaihtoehtona voit tehdä monipäiväisen retken Hangzhoun ja Suzhoun puutarhoihin. Vietä aikaa myös Hangzhoun kuuluisalla West Lakella ja vieraile alueen teeviljelmillä. Lue lisää Shanghaista.

Yangshuo

Yangshuo on paikka, jota ei kannata ohittaa, jos suunnittelet matkustamista maan eteläosaan. Tee venekierros Lí Jiangilla tai vetäydy hetkeksi johonkin läheisistä kylistä rentoutumaan ja nauttimaan vuoristoympäristön upeista muodoista, jotka nousevat subtrooppisesta sademetsästä.


Matka Kiinassa Silkkitietä pitkin

Jos kyllästyt vilkkaisiin kiinalaiskatuihin ja haluat olla hetken rauhassa ihmisjoukoilta, matkusta mukavasti ja rauhallisesti junalla maan länsiosaan. Kiinan historia herää eloon paikoissa, joissa voit nähdä osan silkkitiestä. Käy myös yhdessä maan arvokkaimmista historiallisista paikoista ja näe omin silmin Xi'anin Terrakotta-armeijan vaikuttavuus. Xi'anissa kannattaa myös kiivetä ihailemaan maisemia vanhalle kaupungin muurille ja kulkea kaupungin kaduilla ja toreilla. 

Matka Kiinaan - Tianchi Lake, "Taivaallinen järvi", Urumqi Xinjiang

Kun jatkat silkkitietä pitemmälle länteen, kannattaa käydä Urumqissa ja Turpanissa, joiden kaduilla kohtaat eri kansallisuuksien edustajia ja joiden maisemat tekevät vaikutuksen paljon nähneeseenkin reissaajaan. Kaupungit ovat uskomattoman puhtaita, niissä on paljon nähtävää ja tunnelma on rento. Tosin kesän kuumimpien kuukausien aikana nämä alueet ovat näännyttävän kuumia.

Tiibet on niin ikään vierailun arvoinen kohde. Alueella liikkuminen on vaikeampaa ja vaatii hieman etukäteisvalmistelua, mutta älä anna tämän pelästyttää. Lähes kaikki on vain järjestelykysymyksiä ja järjestelyapua saat tietenkin reissaavilta asiantuntijoilta. Neliveto on kätevä liikkumisväline näissä maisemissa. Pitkä matkasi palkitaan, kun näet kuuluisan Potala Palacen lähestyessäsi Lhasaa. Äläkä missaa Jokhang Templen eloisaa ympäristöä.

Katso matkavinkkejä Kiinan reissulle


Maalaismainen Kiina

Jos pako lännen laajoille ja avarille tasangoille ei riitä tai sovi aikatauluusi, kannattaa harkita kiinalaiseen maalaiselämään tutustumista. Yöpyminen Nong jia le'essä on mukava vaihtoehto kaupunkihostelleille. Yövyt huoneessa, jossa on minimaaliset palvelut talonpoikaismaisessa huoneistossa. Tällaisessa majoituksessa on oma viehätyksensä. Jos aiot syödä lounasta, on se luultavasti juoksennellut ympäri pihaa vielä samana aamuna. Tehdäksesi kokemuksestasi vieläkin ainutlaatuisemman, opettele vähän kiinan alkeita tai ota mukaan englantia puhuva opas. Kiinan sisämaassa voit myös lähteä yhden tai useamman päivän vaellusretkille maan upeisiin vuoristomaisemiin.

Matka Kiinaan - Kaupunkeja ja maaseutua

Ota yhteyttä