Kazakstan

Suurkaupunkia.
 

Matka Kazakstaniin - Keski-Aasian sydämeen

Kazakstanin luonnonkauneus on vaikuttavaa. Seikkailulliset ja ulkoilmasta nauttivat ihmiset pitävät tästä maasta. Kazakstanin luonto on monimuotoinen; valtavista kanjoneista kirkkaisiin vuorten ympäröimiin järviin. Tutustu paikalliseen tapaan elää ja maista shubatiksi kutsuttua kamelinmaitoa.

Matka Kazakstaniin

Lähde leffatähti "Boratin" kotimaahan Kazakstaniin, jos haluat reissata pois matkailun valtaväyliltä. Turistit eivät ole nimittäin vielä löytäneet sitä. Maailman yhdeksänneksi suurimmassa maassa asustaa 15 miljoonaa ihmistä. Kazakstanin rajanaapureita ovat Kiina, Kirgisia, Venäjä, Turkmenistan sekä Uzbekistan.

Myös rantaviivaa Kaspianmeressä löytyy. Maantieteellisesti mielenkiintoisena maana Kazakstan tarjoaa haastavia olosuhteita seikkailijoille ja aktiivireissaajille. Majoitus paikallisten keskuudessa saattaa tuoda yllätyksiä äärimmäisen vieraanvaraisuuden ja avuliaisuuden muodossa. Vanhaa paimentolaisuutta on nähtävillä paikka paikoin edelleen. Keski-Aasialle ominaisia perinteisiä jurttia näkee paimentolaisten keskuudessa.

Matka Kazakstaniin - jurtta Altay-vuoristossa
Altay-vuorten tasangoilla yöpyminen perinteisessä jurtassa on ainutlaatuinen reissukokemus!

Almaty

Almaty on vasta lähiaikoina joutunut luovuttamaan pääkaupungin aseman Astanalle. Almaty on Kazakstanin suurin ja vaurain kaupunki. Monille travellaajille se on vain kuljetuksen vaihtopaikka mutta voi sinne pariksi päiväksi jäädäkin.

Almaty sijaitsee kauniilla paikalla tasankojen ja vuorenhuippujen välissä. Kazakstanilaisuus on voimistunut voimakkaasti viime aikoina, vaikka Venäjän kosketus tuntuukin vielä. Kaupunkikierroksella voi nähdä modernia arkkitehtuuria, suihkulähteitä ja kauniita puistoja. Katukuvasta löydät loistohotellit, ravintolat, kaupat, kivat kahvilat ja teatterit. Almaty on myös maan yöelämän hermokeskus.

Nähtävyyksistä kannattaa katsastaa Panfilovin puisto, josta löydät mm. yhden maailman korkeimmista puisista rakennuksista. Näe myös kaupungintalo sekä Uusi aukio, paraatien ja muiden juhlallisuuksien pitopaikka. Jos haluat piipahtaa museoissa, vieraile Valtion keskusmuseossa, Valtion taidemuseossa sekä kazakstanilaisten kansallissoitinten museossa.

Hyviä uutisia saunan ystäville! Panfilovin puiston alueelta löydät Arasan Bathsin, jossa voit käydä suomalaisessa ja venäläisessä saunassa. Vaeltamista, hiihtämistä ja muuta kivaa ulkona  Kazakstan on tunnettu karusta maisemastaan ja viehättävistä vuorijonoistaan. Yhdellä silmäyksellä näet maailman pohjoisimmat yli 7000 metriin kohoavat vuorenhuiput, valtavan jäätikön sekä järvimaisemat, jotka ulottuvat aina Kirgisiaan ja Kiinaan asti. Vaeltaminen Altay -vuorilla, hevosen kanssa tai ilman, on takuulla unohtumaton kokemus!

Matka Kazakstaniin - ratsastusta
Hop ja hevosen selkään, nauti tuulesta ja vauhdista näissä maisemissa.

Aktiviteetteja Kazakstanissa

1 700 metriin nouseva Medeu ja 2 300 metrin korkuinen Chinbulak ovat hyviä kohteita ulkoilmaihmisille. Medeulla on suuri luistelurata ja Chinbulak on tunnettu hiihtokeskus puolen tunnin päässä Almatysta. Molemmista paikoista lähtee myös vaelluspolkuja. Taivaan Vuorilla - Tian Shan -vuorijonolla, on monta huippua. Siellä voit suunnata Kolsai Lakesin kolmelle vuorijärvelle Kungei Alataun -vuorijonossa. Nauti venereissuista, kalastamisesta, ratsastamisesta ja uimisesta. Talviaikaan luistele ja hiihdä.

Jos vaativammat kiipeily- ja vaellusretket luotettavan oppaan vetäminä houkuttavat, ole yhteydessä the Khan-Tengri International Mountaineering Campiin.

Vesiurheilusta kiinnostuneiden kannattaa kysyä paikallisista matkatoimistoista kanootti- ja koskenlaskumahdollisuuksista. Lake Qapshaghayn ja Lake Balhashin välinen Ill-joki soveltuu hyvin näihin aktiviteetteihin.

Kazakstanin luonnonsuojelualueet

Kurgaldjinon luonnonpuisto Pohjois-Kazakstanissa on maailman pohjoisimman flamingo-yhteisön koti. Naurzumin luonnonpuisto on tyyppiesimerkki luonnon monimuotoisuudesta: alueelta löytyy niin mäntymetsiä kuin hiekkadyynejäkin. Lintuintoilijat saattavat bongata joutsenia ja kotkia täällä. Maan keskiosassa oleva Balkhasin järvi on iso ja ainutlaatuinen, ollessaan puoliksi suolainen ja puoliksi makea. Käymisen arvoinen siis! Käy tsekkaamassa myös aavemaiset laivanhylyt kuivuneesta Aral-järvestä.

Matka Kazakstaniin - Aral-järvi
Tarinoita löytyy varmasti näistä kuivuneen Aral-järven pohjalta löydetyistä hylyistä.

Milloin mennä ja Kazakstanin sää

Kazakstanin talvi on kylmä ja karu, reissu onkin viisainta tehdä lämpimään kesäaikaan heinä-elokuussa. Touko- ja syyskuu ovat myös hyviä matka-ajankohtia. Vaellukset maan itäosan vuoristoissa kannattaa ajoittaa kesä-syyskuulle. Hiihtokausi ulottuu marraskuusta huhtikuuhun.

Liikkuminen Kazakstanissa

Euroopan maista voi lentää Astanaan ja Almatyyn. Bussiyhteydet eri kaupunkien välillä ovat hyvät mutta kalusto on aikansa elänyttä ja tiet ovat kivisiä. Käytä Almatyssa johdinautoja ja busseja. Taksien käyttö on mahdollista lähes kaikissa kaupungeissa mutta ole tarkkana, että matkustat vain virallisilla takseilla.

Chimketistä lähtee päivittäin kaksi Turk Sib -junaa. Toisen määränpää on Novosibirsk Venäjällä ja toisen Tashkent Uzbekistanissa. Molemmat pysähtelevät matkalla. Uzbekistanin Tashkentiin pääsee junalla myös Aralskista, Aqtöbesta, Kyzylordasta ja Turkistanista.

Almatysta voi hypätä bussiin ja päätyä Ürümqiin, Yiningiin ja Zharkentiin. Zhibek Zholy (Silkkitie) -juna vie sinut Almatysta Ürümqiin, Kiinaan. Kirgisiaan pääseminen on kinkkisempää, ensin täytyy matkata bussilla tai minipakulla Almatysta Bishkekiin ja liftata sieltä loppumatka. Turkmenistaniin haluavat reissaavat raja-asemalle 200 kilometrin päähän Zhanaozenista. Sieltä voi suunnata Bekdashiin, turkmenistanilaiseen pikkukaupunkiin.

Hanki junalippu hyvissä ajoin ja ota omat eväät mukaan. Taskuvarkaiden takia pidä hyvin silmällä tavaroitasi, jotkut sanovatkin bussilla matkustamisen olevan turvallisempaa.

Matkat Kazakstaniin - vuoristojärvi
Reitit Kazakstanissa kulkevat jylhien vuoristomaisemien läpi.

Vinkit Kazakstaniin

Maistele kazakstanilaista chai-teetä paikallisissa Chai-Khan -kahviloissa. Jos matkaat syrjäisemmille seuduille, sinulle tarjoutuu ehkä mahdollisuus maistaa kamelinmaitoa, shubatia. Älä myöskään jätä maistamatta Plov -nimistä herkkua: paistettua riisiä, porkkanaa, lihaa ja rusinoita/tomaattia. Kazakstanin ja sen naapurimaiden ollessa haasteellisia liikkumisen suhteen, suosittelemme, että hyppäät seikkailureissurekan kyytiin. Tällä tavoin pääset seikkailun makuun ilman murehtimisia ja energian tuhlaamista käytännön järjestelyistä. Näin myös näet ja koet enemmän lyhyessä ajassa!

Vielä viimeiseksi: muista hankkia viisumi etukäteen.

Kazakstan - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä