Delhi

Matka Delhiin - Rikshalla temppeliaarteille
 

Matka Delhiin - Rikshalla temppeliaarteille

Delhin kaduilla sekoittuvat ihmisten puheensorina, kaupustelijoiden tarjoukset, kukkojen kiekumiset ja autojen tööttäilyt. Ilmassa leijuvat mausteet, liikenteen saasteet ja oikeastaan kaikki mahdollinen. Rikshakuskit hyräilevät kuumimpien Bollywood-biisien tahtiin ja silkkikauppiaat availevat oviaan. Delhissä menneisyys ja nykyisyys asuvat samalla kadulla. Matka Delhiin on jotain ainutlaatuista, joka vain pitää kokea!

Matka Delhiin

Astuessasi lentokoneesta ulos kohtaat heti ihmismäärät ja kävelet vastaan Delhin kostean kuumaa, paksua ilmaa täynnä tuoksuja – ja kyllä, toisinaan myös hajuja: Tervetuloa Delhiin! Delhi on täynnä ihmisiä, pikkukujia, kauppoja, ruokakojuja, meteliä, kirkkaita värejä, makuja, eläimiä, ykistyiskohtia, historiaa, bisnesmiehiä, kengänkiillottajia ja, ja, ja... 

Matka Delhiin - katuvilinää paikalliseen tyyliinJos haluat kokea mitä on todellinen ihmisvilinä, tee matka Delhiin!

Pohjois-Intiassa, hindujen pyhän joen Yamunan äärellä sijaitseva 13,8 miljoonan asukkaan Delhi on Mumbain jälkeen koko Intian toiseksi suurin kaupunki. Koko metropolialueella asuu virallisesti peräti 22 miljoonaa ihmistä ja kaupungin väenvilinä on sen mukaista – kaaosta.

Delhi on ollut aina tärkeä kauppareittikohde ja Delhillä on ollut tärkeä asema myös hallinnollisesti. Brittien siirtomaavaltakauden perinnöksi jäi New Delhin hallintoalue, joka maan itsenäistymisen aikoihin julistettiin koko Intian pääkaupungiksi. Nykyisin kuhiseva kaupunkijättiläinen on maan tärkeä kulttuurin, kaupan ja politiikan keskus.

Virallisten lukujen ulkopuolella on vielä jokunen miljoona lisää. Joten kyllä, Delhi on sekava ja ajoittain saasteinen, agressiivinen ja hämmentävä, mutta tässä monella tavalla oudossa kaupungissa on jotakin kovin kiehtovaa. Eri etniset ryhmät omine kulttuureineen tekevät Delhistä varsin kosmopoliittisen kaupungin, josta ei ainakaan väriä ja elämää puutu. Joten älä turhaan häkelly yltäkylläisyydestä, vaan nauti, go with the flow ja ota homma haltuun rennolla asenteella. Matka Delhiin on alkanut!

Matka Delhiin - väriä piisaa!Delhissä väriä piisaa!

Delhin nähtävyydet

Delhi itsessään on jakautunut kahteen osaan, uuteen ja vanhaan, joita molempia kannattaa katsella, niin saa kaupungista kokonaisvaltaisemman mielikuvan. New Delhin keskusta on kaunis ja paikka paikoin jopa absurdin siloteltu. Kontrasti ympäröiville kortteihin nähden on epätodellisen voimakas.

Puistoissa solisevat suihkulähteet luovat tunnelmaa, joka eroaa tyystin vanhan kaupungin pääkadun, Chandhi Chowkin ja kapeiden kujien fiiliksestä kuin yö päivästä. New Delhin valtavaa parlamenttitaloa ja kuninkaallista palatsia ympäröivät myös puistot. Arch of Triumph lähellä palatsia on suosittu turistikohde samoin kuin Suurmogulien aikakauden arkkitehtuurista kertova Humayunin hauta, joka rakennettiin vuonna 1560. Moskeijat muistuttavat islamilaisten valta-ajoista.

Delhin temppelit

Matka Delhiin on ruokaherkkujen ja värikkäiden sarien lisäksi pulloillaan historiaa ja uskomattomia, koristeellisiä ja täynnä yksityiskohtia olevia rakennuksia. Delhissä on useita kunnioitusta herättävän kauniita hindu-temppeleitä ja upeana vastakohtana moderni Lootus-temppeli, jonka jokapäiväiset seremoniat ovat kiehtovaa katseltavaa.

Matka Delhiin - Lootus-temppeliLootus-temppeli Delhissä on kiehtova nähtävyys arkkitehtuurin ystäville.

Qutub-Minar on 72,5 metrin korkuisena maailman korkein vapaasti seisova minareetti. Samalta alueelta löytyy Intian ensimmäinen moskeija ja The Iron pilar, yli 2000 vuotta vanha ja seitsenmetrinen pilari, jonka sanskritinkieliset koristeelliset tekstit tekevät vaikutuksen. Ruostumattomalla rautapilarilla on onnea tuottavia vaikutuksia – ainakin joidenkin mukaan.

Yksi maailman seitsemästä ihmeestä, UNESCOn maailmanperintökohde Taj Mahal sijaitsee Delhistä etelään Agrassa, jonne järjestetään Delhistä päivämatkoja. Arkkitehtonisesti hieno mausoleumi on nähtävä ainakin kerran elämässä ja valokuva tämän upean kirkkaan valkoisena loistavan mausoleumin edessä on ehdoton Delhin matkalla, vaikka sitä varten joutuukin matkustamaan jokusen sata kilometriä.

Muista temppelialueilla aina kunnioittava pukeutuminen: pitkät housut/hame ja pitkähihainen yläosa tai iso huivi harteilla. Kengät jätetään kohteliaasti eteiseen. Jotkut temppeleistä ovat maksullisia, mutta useimpiin ei tarvitse pulittaa mitään.

Matka Delhiin - Jama MasjidJama Masjid -moskeija kannattaa käydä tsekkaamassa Delhin vanhassa kaupungissa.

Liikkuminen Delhissä

Delhin matkalla paikasta toiseen liikkuminen on itse asiassa helpompaa kuin kuvittelisi. Auto-rikšoja, takseja, lähijunia ja busseja kulkee tiuhaan tahtiin ja ristiin, rastiin oikeastaan kaikkialle, minne vain haluat. Bussit ovat suosittu menopeli, samoin rikšat. Keskustan alueella kannattaa käyttää metroa, jolla on kaikkiaan 59 asemaan kolmen linjan varrella. Uusia linjoja on rakenteilla jatkuvasti. Metro on myös mielenkiintoinen kokemus: toisinaan kontrasti modernin metron ja köyhän katukuvan välillä on huima! Metrossa on omat vaunut naisille. 

Liikenne on melkoista sekasotkua, jossa viidakon laki toimii: suurin kulkuneuvo pääsee pienempiä paremmin eteenpäin. Jatkuva tööttäily ja erilaisten menopelien sulloutuminen tielinjoilla ei näytä häiritsevän teiden varsilla kulkevia eläimiä, jotka vetävät kärryjä perässään. Liikenne kulkee mihin suuntaan tahansa satunnaisista liikennemarkeistä huolimatta ja kaistaviivat ja liikennevalot ovat suuntaa-antavia. Joten pidä silmät auki kaupungilla liikkuessasi. Matka Delhiin on kaikesta härdellistä huolimatta – tai ehkäpä juuri siksi – mieletön kokemus!

Kaupunkia vaivaavan köyhyysongelman vuoksi turisti joutuu helposti huijatuksi juuri rikšoja ja auto-rikšoja käyttäessään. Tavallisin keino on asiakkaan vieminen ylimääräiseen kauppaan matkan varrella, josta taas kuskille maksetaan pieni palkkio. Asiakkaan ei ole pakko edes ostaa mitään, kuski saa silti palkkansa liikkeen omistajalta. Jos kuitenkin ostaa jotakin, silkkiä, koruja tai matkamuistoja, kuski saa suuremman palkan. Niinpä sinulle selitetään, että kyseessä on vain pieni pysähdys eikä mitään ole pakko ostaa "Yes, we just go quick stop to shop, only look, no have to buy - just look!".

Matka Delhiin - Rikshalla temppeliaarteilleRikšalla kannattaa käydä ajamassa, koska Delhissä ollaan. Varo kuitenkin huijatuksi tulemista. 

Välttääksesi kepposen, voit esimerkiksi tarjoutua maksamaan saman summan suoraan, mitä putiikin omistaja olisi maksanut, tai sopia, että pysähdyksiä vastaan loppuhintaa alennetaan vastaavasti. Kyseessä ovat pienet rahasummat, puhutaan kymmenistä senteistä euroissa, joten tämä ei ehkä ole se taistelu, jonka vuoksi kannattaa pahoittaa mieli ja pilata päivä!

Muista sopia taksin ja riksan hinta aina etukäteen. Toisinaan taksi- ja riksa-kuskit kertovat, että hotelli/hostelli, johon olet menossa onkin suljettu tai palanut maan tasalle. Todennäköisesti majapaikalla on kuitenkin kaikki hyvin ja kuski vain haluaa viedä sinut komission toivossa toisaalle. Ei siis syytä huolestua, pitäydy vain alkuperäisessä suunnitelmassasi – ellet sitten halua kokeilla onneasi ja testata, josko jokin toinen paikka olisikin alkuperäistä suunnitelmaasi parempi! 

Turisti-infosta voit myös vuokrata oman kuskin, joka toimii samalla oppaanasi koko päivän. Tuolloinkin kannattaa sopia hinta ja reitti etukäteen.

Delhin lentokenttä

Indira Gandhin kiireinen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee kaupungin luoteisosassa. Kentältä pääset parhaiten eteenpäin taksilla, mutta muista taas neuvotella hinta etukäteen.

Majoitus Delhissä

Intian hotellistandardit ovat aivan toista luokkaa kuin koto-Suomessa. Kolmen tähden hotelli voi olla kurja ränsistynyt röttelö. Monet rinkan kanssa reissaavat maksavatkin Delhissä vähän lisähintaa paremmasta yöpaikasta, joka on puhdas ja mukava nukkumapaikka. Jos päätät venytellä kengännauhoja ja asua halvassa rotiskossa, kannattaa käyttää omaa makuupussia, niin vältyt ehkä lähikosketukselta paikallisen pieneläimistön kanssa.

Majoitusta löytyy kaikista hintaluokista. Näet hostelli-, vierasmaja- ja hotellikylttejä siellä täällä. Muista kuitenkin aina tsekata huone, ennen kuin maksat mitään. Useista paikoista voi kysellä alennuksia, jos majoittuu pitemmän aikaa.

Milloin mennä

Matka Delhiin kannattaa ajoittaa kesäkuukausille. Touko- ja kesäkuu ovat tilastollisesti kuumimmat. Kesät kestävät huhtikuusta lokakuuhun monsuunisateiden huuhtoessa välillä kaupunkia. Sateet ovat kuitenkin vain hetkellisiä eikä matkasuunnitelmia tarvitse varsinaisesti suunnitella monsuunikauden mukaan. Talvella on varsin viileää, joten kesä on parempi reissuaika.

Reissuvinkkimme Delhiin

Liikkuessasi illalla pimeän tullen kannattaa olla skarpissa kunnossa, jottei kadota mitään matkan varrelle: taskuvarkaat huomaavat kyllä känniläisen. Länsimainen yksin liikkuva nainen on myös kiinnostava tuijotuskohde paikallisille. Parempi on liikkua yhdessä jonkun muun kanssa.

Koska paikallinen bakteerikanta on hyvin erilainen kuin suomalainen, kannattaa mukaan ottaa jotain vatsatautilääkkeitä. Delhissä kannattaa muutenkin viipyä sen verran, että ehtii toipua ensishokista. Silloin vasta alkaa arvostaa kaupungin erikoista tunnelmaa ja tuoksuja.

Delhi - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä