Sulawesi

Riisinpoimioita Sulawesin riisipelloilla
 

Sulawesi - Sademetsäsaari

Sulawesia on kutsuttu maapallon sydämeksi ainutlaatuisen luontonsa vuoksi. Harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja sekä lajistoltaan maailman rikkaimmat sukellusvedet löydät trooppiselta Sulawesilta!

Sulawesi

Sulawesi on yksi Indonesian neljästä Sundan saaresta. Se sijaitsee Malukun ja Borneon välissä. Sulawesin oudon muotoinen ja vähemmän tallattu saari on maailman 11:ksi suurin ja maantieteellisesti vähintäänkin kiehtova. Niemiä on neljä: Semenanjung Minahassa, Itäinen niemi, Eteläinen niemi ja Kaakkoisniemi. Saaren keskiosa on varsin vuoristoista. Rantecombola, korkein vuorenhuippu, yltää 3455 metriin asti. 

Sulawesi - SademetsäsaariSulawesin mangrovesuot, sademetsät, kaunis hiekkarantaviiva, huojuvat palmut ja saaren kiinnostava kulttuuri vetävät reissaajia puoleensa magneetin lailla.

Suurin osa saarella asuvasta 15 000 ihmisen väestöstä on muslimeja saaren pohjoisosan kristillistä väestöä lukuun ottamatta. Paikalliset ovat kuuluisia perinnetansseistaan, sekä taidokkaista taide- ja käsitöistään (silkkituotteet). Sulawesilainen vähähappoinen kahvi maistuu ihmisille ympäri maailman.

Pohjoisen Makassar ja Manado

Makassar ja Manado (pohjoisessa) ovat Sulawesin suurimmat kaupungit, joista reissaaja löytää peruspalvelut kuten lääkärin, ostoskeskukset, ravintolat ja baarit. Manadoa ympäröivät vuoret. Siellä ollessasi kannattaa tutustua Ban Hin Kionin buddhalaiseen temppeliin ja maistaa mausteisia manadolaisia ruokia. Manadosta löytyy kaiken tasoisia majoitusvaihtoehtoja. Bunakenin saarella ja Biran rannalla voit yöpyä eri tasoisissa bungaloweissa.

Tomohon kahden tulivuoren välissä

Saaren pienin kaupunki Tomohon, sijaitsee kahden aktiivisen tulivuoren - Lokon ja Mahawun - välissä. Kiertele Tomohonin kauniilla kukkatorilla ja vieraile pienemmissä riisinviljelykylissä. Goa Mampun lepakkoja vilisevät luolat ja Lean Leangin arkeologisesti kiehtovat luolat ovat oivia reissukohteita.

Sulawesi - sukeltaminenMonet pitävät Sulawesin riuttoja maailman parhaana sukelluspaikkana.

Sulawesin eläimistö ja kasvisto

Sulawesin flora ja fauna ovat jotain todella erityislaatuista; useat saaren nisäkkäistä ja kalalajeista ovat sellaisia, ettei niitä löydä mistään muualta! Lintulajeja löytyy vähintään 1450, mikä tekee saaresta lintubongarin taivaan. Meillekin tuotavien puutarhakalusteiden alkuperä näkyy surullisesti Sulawesin metsien hävikkinä. Alankoalueiden metsät ovat kokonaan kadonneet.

Sukellus Sulawesilla

Sulawesin koralliriutat tarjoavat  maagisen vedenalaisen maiseman. Sukelluskohteena Sulawesi on maailman huippupaikkojen listan kärjessä. Jännittäväksi sukeltamisen tekee se, ettet törmää moniin näkemiisi harvinaisiin merieläimiin missään muualla. Venematkaasi sukelluskohteeseen siivittävät hyppelevät delfiinit. Sulawesillä riittää tutkittavaa, sillä sukelluskohteita on reilusti yli 100!

Parhaat sukelluskohteet: Bunaken ja Lembeh

Pohjois-Sulawesilla, Manadon edustalla sijaitseva Bunakenin kansallispuisto on huippusukellusta etsivän kohde; eri korallilajeja löytyy yli 400 ja riuttakaloja yli 1000! Bunakenin kansallispuisto hakee parhaillaan UNESCOn maailmanperintökohteeksi maailman rikkaimpana vesistönä. Korallien kirkas väriloisto ja vedenalaiset jyrkänteet ovat huikeaa katseltavaa. Suuri osa sukelluskohteista onkin seinämäsukellusta, mutta alueelta löytyy myös hyvin säilynyt hylkyvanhus.

Snorklaaja voi nähdä dugongeja eli ns. merilehmiä upeiden korallien ja kalojen ohella. Lembeh-saaren sukelluskohteet sijaitsevat Manadosta itään. Alue on tunnettu erityisesti hiekkapohjista, joiden mikroeliöstö on vedenalaisen valokuvaajan unelma. Wakatobin saari on kaunis syrjäinen piilopaikka josta on yhteydet superhienoihin sukelluskohteisiin. Wakatobin kirkkaissa vesissä voit aloittaa vedenalaisen valokuvauksen, kuvattavaa riittää! 

Siladensaarten pinnanalainen maisema sopii erityisen hyvin snorklaamiseen. Sulawesilla on useita kouluja, joissa voit suorittaa sukelluskursseja. KILROYlaiset suosittelevat omien kokemustensa pohjalta Living Coloursin kursseja. Sukellettuasi kerran Sulawesin riutoilla, haluat palata aina vain takaisin huomattuasi, ettei planeetalta enää yksinekertaisesti löydy parempaa sukellusta!

Sulawesilla voit sukeltaa ympäri vuoden, mutta olosuhteet ovat parhaat kesäkuun ja elokuun tienoilla. Wakatobin sukellusolosuhteet ovat parhaimmillaan maaliskuusta joulukuulle.

Sulawesin parhaat uintirannat

Uimareiden kannattaa suunnata Biran hiekkarannalle, joka on kuin toteutunut unelma: sokerimaista valkoista hiekkaa ja kristallin kirkasta vettä.

Sulawesi - Manadon kaupunkiSulawesin matka alkaa usein Madadon kaupungista, jossa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä. 

Viidakkovaelluksella

Tangkokon luonnonsuojelualueella voi tehdä pidempiä viidakkovaelluksia. Näistä ja koskenlaskusta voi tiedustella Manadon matkanjärjestäjiltä. Paikallisilta puistonvartijoilta kannattaa kysellä neuvoja. Patikkaretkelläsi vastaan saattaa tulla mustia apinoita ja muita villieläimiä.

Liikkuminen Sulawesissa

Manadossa on kansainvälinen lentokenttä, josta on hyvät ja edulliset yhteydet kaikkiin Indonesian tärkeisiin kaupunkeihin sekä esim. Kuala Lumpuriin. Manadossa liikutaan tyypillisesti ojek-mopotakseilla ja halvoilla minibusseilla. Takseja löytyy myös ja auton- tai pyöränvuokraus on mahdollista. Bunakenin saarelle pääset puolen tunnin venekyydillä Manadosta.

 

Sulawesi - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä