Kalimantan (Borneo)

Kalimantan (Borneo) – sademetsän siimeksessä
 

Kalimantan (Borneo) – sademetsän siimeksessä

Seikkaile Kalimantanin sademetsien uumenissa vehreillä vaellusreiteillä, joiden varsilla orangit kahisuttelevat puiden oksia. Tutustu dayak -alkuperäiskansan traditioihin ja sukella upeilla kalojen kansoittamilla koralliriutoilla, joille harva reissaaja on eksynyt. Borneon Kalimantan on sinulle, joka arvostat autenttisia mestoja!

Kalimantan (Borneo)

Täällä pääset kauas turistirysistä ja syvälle luontoon. Kalimantan - Indonesian osuus Borneon saaresta on sukellus seikkailuun! Kalimantan käsittää noin kolme neljäsosaa saaren pinta-alasta. Malesian Borneo on suositumpi matkailukohde kuin Kalimantan, joka on vielä melko kehittymätön reissukohde.

Paikalliset eivät puhu englantia, ja paikasta toiseen liikkuminen saattaa sujua etanavauhdilla, mutta autenttisia elämyksiä etsivälle Kalimantan on yliveto valinta! Perinteinen dayak-kulttuuri kukoistaa ja paikallisten sydämellisyys on hieno kokemus. Usein täysin omavaraisten alkuperäiskansojen asuttamat omalaatuiset pikkukylät ovat kutkuttavan kiinnostavia tutkimuskohteita.

Kalimantan (Borneo) – sademetsän siimeksessäKalimantan – täällä kiireet ja minuuttiaikataulut tuntuvat olevan valovuosien päässä. 

Borneon Kalimantanin alueet

Malesian Borneota huomattavasti huokeampi, erittäin kukkaroystävällinen Kalimantan jakautuu neljään maakuntaan: Keski-, Länsi-, Etelä- ja Itä-Kalimantaniin.

Keski-Kalimantan on turistien suosikkikohde. Maakunnan erityispiirre on kukoistava Dayak-kulttuuri, johon voit tutustua lumoavien konsertti- ja tanssiesitysten lomassa. Erityisesti festivaali- ja seremonia-aikoina paikalliskulttuurit puhkeavat täyteen kukkaansa. Jos kuljet veneellä joen yläjuoksua, näet perinteisiä pitkiä erikoiskattoisia taloja. Keski-Kalimantan on tunnettu luonnon monimuotoisuudestaan ja tiheästä sademetsästään, joka tosin on koko saarella häviämässä tehohakkuiden vuoksi. Mieti kaksi kertaa, mistä tutkailemiesi puutarhakalusteiden puu on peräisin. Keski-Kalimantania pidetään toistaiseksi "maapallon keuhkoina".

Länsi-Kalimantania käytetään usein vain väliasemana, kun ollaan matkalla jonnekin muualle. Alueella on kuitenkin matkailuun soveltuvia hienoja luonnonpuistoja, historiallisia malaiji-palatseja (esim. Sintang ja Ketapang), pitkiä perinnetaloja ja erinomainen tiestö. Kiinalaiskulttuuri näkyy koko maakunnassa, mutta erityisesti Singkawangin kylässä. Värikkäät kiinalaisfestivaalit ovat mahtava kokemus.  

Etelä-Kalimantan on maakunnista pienin. Sen pääkaupunki Banjarmasinin kelluvat markkinat ovat Aasian hienoimpia. Malaji-kulttuuri ja sille ominaiset koristeelliset käsityöt, sekä entiset kuninkaalliset palatsirakennukset ovat Etelä-Kalimantanille leimallisia.

Itä-Kalimantan on kaikista suosituin reissukohde. Sen viehätys piilee rantasaaristossa ja neitsytmetsissä. Alueen kansallispuistoissa kiertelevillä vaellusreiteillä on oiva tilaisuus kiikaroida villieläimiä. Kalimantanin pisin joki sijaitsee täällä. Jos satut hollille Dayak-festivaalien aikaan, saat hienon kulttuurielämyksen.

Kylämaisemaa - Kalimantan (Borneo)Veneen kyydistä on mukava katsella ohi lipuvia Kalimantanin maisemia.

Mahakam-jokiretket ovat hyvä vaihtoehto Kalimantanin reissullesi. Long Baguniin ja sieltä Tiong Ohangiin kulkee päivittäin isoja julkisia nukkumapaikoin varustettuja veneitä. Julkiset venematkat ovat halpoja, turistiveneet kalliimpia. Jokiristeilyllä voit nähdä makeanveden delfiineitä.

Kalimantanin kansallispuistot ja suojelualueet

Kalimantanin viidakkoympäristö on vehreää, ja pimeän laskeuduttua sademetsät täyttyvät uudenlaisista äänistä. Kalimantanin kansallispuistot ovat Malesian Borneon puistoja suurempia, Kayan-Metarangin puiston ulottuessa jopa 16 000 neliökilometrin alueelle!

Luonnonsuojelualueita löytyy myös, kuten laajahko Gunung Niyut. Rannikkopuistot kuten Gunung Palung, Tanjung Puting ja Kutai ovat helpommin tutustuttavissa, joskin laittomien hakkuiden jättämät jäljet ovat joiltain osin näkyvissä. Villieläimiä kiikaroimalla voit nähdä esimerkiksi orankeja. WWF:n tukema orankien kuntoutuskeskus sijaitsee Tajung Puttingin puistossa.

Kalimantan (Borneo) – orankiKalimantanin metsissä kieppuu oranki-veikkoja.

Sisempänä sijaitsevissa puistoissa, kuten Kayan Mentarangissa, Betung Kerihunissa ja Bukit Baka Bukit Rayalla metsät ovat tiheämpiä ja koskemattomia, mutta näissä kulkeminen on vaivalloisempaa. Dayakit ovat metsästäneet villieläimiä sen verran ahkeraan, ettei patikoija näe yhtä paljon elämää polun varrella, kuin muissa puistoissa. Kalimantanin luonnonpuistot ovat täynnä seikkailupaikkoja, sillä monin paikoin matkailufasiliteetit puuttuvat täysin. Hyvä varustus onkin patikkareissuilla tärkeää.

Sademetsävaellukset Kalimantanilla

Kayan Mentarang, Betung Kerihun ja Bukit Baka Bukit Raya ovat hienoja kansallispuistoja, joissa vaeltajalla on useita reittejä valittavanaan. Oppaita voi tiedustella paikallisista puistotoimistoista. Itä-Kalimantanin Kraya-alueen Long-Bawangin kylien ja Etelän Meratus-vuorten Loksado-alueen välillä kulkee paikkareittejä. Monet sanovat Kayan Mentarangin vaellusten olevat erinomaisia, eikä matkalla törmää muihin turisteihin. Polkujen kunnosta kannattaa ottaa selvää ennen kävelyurakan aloittamista ja mutaiseen meininkiin on myös syytä varautua kumisaappain.

Koskiseikkailuja

Koskenlaskijalle on tarjolla muutamia haastavia jokia. Loksadonsta Muara Hatioaan ulottuva osuus ja sieltä Batu Lakiin, sekä Gohong Rawai tarjoavat kuulemamme mukaan hyvät raftausolosuhteet. Tsekkaa koskien vaativuustaso ennen kuohuihin syöksymistä.

Sukellus koskemattomilla riutoilla

Derawan-Sangalakin saaristo Itä-Kalimantanin Berausta on kaunista katseltavaa myös pinnan alta. Sukeltajien keskuudessa alueen koralliriutat ovat unelmakohteiden listalla. Kilpikonnat ja trooppinen kalasto lumoavat sukeltelijan totaalisesti. Mustekaloja on syytä varoa. Länsi-Kalimantanin Karimatan riutat ovat upeaa sukellusmaastoa, samoin Etelässä Pulau Laut ja Sebuku.

Kalimantan (Borneo) – sukeltaminenKalimantan pinnan alle kurkastessa vastassa on silmäkarkkia kaikille sukeltajille.

Liikkuminen Kalimantanissa

Kalimantanin tiet ovat suurelta osin huonokuntoisia.  Suuremmissa kaupungeissa voit käyttää Becaseja-kolmipyörätakseja, normitakseja tai veneitä. Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Jakartassa, josta voi lentää Kalimantanille. Nopeilla lautoilla pääset myös eri puolille Indonesiaa ja Malesiaa. Malesian Borneolta pääsee myös maitse Kalimantanille Sarawakin ja Länsi-Kalimantanin ylityspaikan kautta. Voit hypätä pikaveneen kyytiin Sabahin Tawausta ja matkata Tarakaan tai Nunukaan idässä, mutta muista hankkia viisumi etukäteen.

Borneon Kalimantanin sää – milloin matkustaa?

Useimmiten kuivempi aika ulottuu heinäkuulta elokuulle, jolloin vaellusreitit ovat parhaassa kunnossa. Myös marraskuussa ja maaliskuussa on kuivahkoa ja sateisinta taas on joulu-tammikuussa.

Reissuvinkkimme Kalimantaniin

Jos aikasi on tiukoilla, valitse yksi Kalimantanin maakunnista ja ime itseesi sen kaikki anti, sillä Kalimantanin koko alue on laajuudeltaan valtava! Tärkeimpien fraasien hallitseminen Bahasa-indonesian kielellä on tarpeen, muuten missaat ihmisten jännittävät tarinat ja vanhat myytit.

Länsi-Kalimantanilta pohjoiseen löydät hienoimman rannan - Pasir Panjangin, lähellä Singkawangia. Suurin osa Kalimantanin muusta rantaviivasta on mangrovemetsien peittämää, joskin läheisiä saaria ympäröivät kauniit hiekkarannat.

Panosta vastuulliseen turismiin ja suojele kaikin tavoin Indonesian ainutlaatuisia metsiä niiden katoamiselta.

Kalimantan (Borneo) - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Ota yhteyttä