Filippiinit

Filippiineillä juhlitaan värikkäästi
 

Matka Filippiineille - sukeltajien unelmakohteeseen

Tuhansien trooppisten saarten maa tarjoaa loputtomasti valkoista hiekkarantaa. Kristallinkirkkaat vedet ja uskomattoman rikas merielämä tekevät Filippiineistä sukeltajan unelman. Vaella tulivuorilla tai ime itseesi raukeaa lomafiilistä autioilla rannoilla lekotellen.

Seikkailut Filippiineillä

Kiire Filippiineille? Navigoi itsesi seikkailuihin pikalinkkien kautta, tai lue alta tarkemmin, mistä tässä paratiisissa on oikein kyse.

Matkat Filippiineille

Vaikka olisit reissannut Aasiassa enemmänkin, kannattaa vielä poiketa Filippiineillä. Filippiinien trooppisessa saarivaltiossa riittää koettavaa ja maan erikoislaatuinen maantiede on löytöretkeilijän unelmatanner: 7107 saarta, joista iso osa on asumattomia! Lisäksi yhdeksänkymmenenmiljoonan(!) Filippiinit on yksi Kaakkois-Aasian tiheimmin asutuista valtioista.

Yksi Filippiinien huikeimmista saarista on Palawan, jolla näet yhdellä kertaa mitä monipuolisempia maisemia. Samoile sademetsässä, vaella kivikkoisessa vuoristossa ja harhaile vailla kiirettä vuorotellen valkoisilla ja laavan mustaksi värjäämillä autioilla hiekkarannoilla. Vuonna 2016 Palawanin saari valittiin kansainvälisten reissaajien keskuudessa jo toisen kerran peräkkäin maailman kauneimmaksi saareksi.

Matkat Filippiineille - snorklailua
Filippiineillä maailma pinnan alla on uskomaton: snorklaa tai sukella, koralleista löytyy aina uusia värejä!

Filippiinien kulttuuri ja historiaa

Filippiinit on paratiisisaarien ja -rantojen lisäksi paljon muutakin. Maasta löytyy muun muassa 6 UNESCOn maailmanperintölistalle yltänyttä huikeaa kohdetta: Luzon saaren riisiterassit, neljä barokkikirkkoa, historiallinen the Vigan kaupunki, Tubbatahan koralliriutat ja kallionsisäinen joki Puerto Princesan kansallispuistossa.

Filippiineiltä et löydä niinkään sitä ns. perinteistä aasialaista kulttuuria, johon olet ehkä tottunut Thaimaassa ja Malesiassa, vaan erikoisen kulttuurisekoituksen Espanjan ja USA:n siirtomaavaltojen peruilta. Viime aikojen voimakas taloudellinen kehitys on länsimaistanut maata, joka itsenäistyi vuonna 1946, mutta Filippiinien maantiede takaa sen, että saarivalikoimasta löytyy vielä enemmän kuin tarpeeksi myös niitä autenttisia kolkkia, joissa saa olla pakettimatkalaisten ulottumattomissa. Erikoinen kulttuurisekoitus tarkoittaa reissaajalle matalaa kielimuuria: valtaosa paikallisista puhuu erinomaista englantia filipinon, ja usein myös espanjan, lisäksi.

Filippiinit ei ole tunnettu ruokakulttuuristaan naapurimaidensa tapaan, mutta joukosta löytyy loistavia paikallisia annoksia naposteltavaksi. Kokeile erikoisuuksia ja kysy suosituksia paikallisilta. Helppo tapa aloittaa filippiiniläiseen keittiöön tutustuminen on raikas jäätelö-jälkiruoka halo-halo.

Palawan, Filippiinit

Manila ja Cebu

Monet reissaajat aloittavat matkansa Manilasta, ihan jo yksinkertaisesti kätevien lentoyhteyksien takia. Manila on varsinainen turistikeskittymä, jossa modernit ostoskeskukset pönöttävät ränsistyneiden slummien vieressä. Manilaan ei kuitenkaan kannata jäädä koko reissun ajaksi vaan sieltä kannattaa siirtyä väljemmille alueille. Yksi hyvä vaihtoehto on rauhallinen Cebun saari, reilut 800 kilometriä Manilasta etelään. Nopeiten taitat matkan lentäen.

Matkat Filippiineille - Manila sinulog festival
Paikallisten juhlintaa Sinulog-festivaaleilla Manilassa, alkaako tanssijalka vipattamaan?

Aktiivinen matka Filippiineillä

Suurin osa Filippiinien trooppisista saarista on sademetsien peittämää tuliperäistä vuoristoista maastoa. Filippiinien korkein tulivuori ja samalla korkein huippu kaiken kaikkiaan on Mount Apo, joka yltää 2954 metrin korkeuteen. Muita aktiivisia tulivuoria ovat esimerkiksi Mayo ja Pinatubo, joista jälkimmäisen kraatteri on muuten lumoavan kaunis. Taali-tulivuoren kraatterijärvi on myös huikean kaunis. 

Jos vaellus houkuttelee, kannattaa suunnata Cebun ja Boholin -saarten lähellä sijaitsevalle Camiguin saarelle, jossa seitsemän tulivuorta odottaa valloittajaansa. Camiguinilla pääset myös loikoilemaan tuliperäisissä, lämpimissä lähteissä. 

Maanpäällisen luonnon ja vaellus-retkien lisäksi Filippiineillä kannattaa hyödyntää saarivaltion upeat sukellusmahdollisuudet. Filippiinien ainutlaatuinen vedenalainen maisema vetää sukeltajia vastustamattomasti puoleensa, ja olitpa sitten ensikertailainen tai jo kokenut sukeltaja, pinnan alle kurkattuasi ymmärrät miksi! Monet sukeltajat pitävät Filippiinien sukellusspotteja maailman parhaimpina. Ja jos sukellus ei ole sinun juttusi, niin ei huolta, sillä pinnan lähettyvilläkin riittää näkemistä eikä snorklaajakaan ei jää nuolemaan näppejään!

Matka Filippiineille - Sukellus Filippiineillä

Snorklaus & sukellus Filippiineillä 

Saarista erityisesti Panglaon on sukeltajien ja auringonpalvojien suosiossa. Sen rannoilla kelpaa nauttia elämästä varpaat hiekassa! Rannat ovat kauniit, hiekka hienoa ja kristallin kirkas meri soveltuu enemmän kuin hyvin snorklaamiseen.

Toinen erityisen värikäs ja palkitseva vedenalainen spotti löytyy Cebun saaren länsipuolelta, Moalboalin rannikolta: ihaile valtavia kalaparvia snorklatessa tai sukella syvemmälle majesteettisten rauskujen, komeiden vasarahaiden ja leppoisien merikilpikonnien sekaan. Jos sukellus houkuttelee enemmänkin, kannattaa suunnata Cebulta hieman itään kohti Hilutungan saarta. Saaren ympäristö on rauhoitettu alue, mikä takaa huimat sukellusolosuhteet.

Matkat Filippiineille - Panglao saaret
Yes, taivaanrannan loputtomat rannat eivät ole vain unelmaa - sielu lepää Panglaon biitseillä!

Camotes (Cebusta koilliseen) on vähemmän turistien kansoittama neljän saaren saariryhmä. Täällä vedenalainen näkyvyys yltää jopa 30 metriin, ja viimeistään virtauksien vietävänä unohdat kotipuolen stressin ja aikataulut! Camotes on muuten hylkysukelluksiin aivan helmi paikka.

Filippiineillä reissaaja törmää myös maailman erikoisimpiin lukeutuvaan sukelluskohteeseen: Sunken Cemetery (Camiguin-saaren rannikolla). Vajonnut hautausmaa, aito kalmisto, päätyi merenpohjaan maanjäristysten seurauksena. Uponneesta hautausmaasta näkyy pinnan päällä ainoastaan yksi suuri risti. 

Potototanin saari on toinen mielenkiintoinen sukelluskohde, jossa pääset ihastelemaan kalojen ja muiden merenelävien lisäksi jotakin muutakin. Täältä löydät huikeita hylkyjä, joissa riittää ihastelua.

Moalboal ja Dumaguete ovat molemmat monipuolisia sukelluskohteita ja tarjoavat erinomaiset puitteet sukelluksen opetteluun, hämmentävän upeiden vedenalaisten maisemien ihailuun sekä lunkiin elämään rannalla.

Vapaaehtoistyö Filippiineillä

Filippiineillä sinulla on loistava mahdollisuus yhdistää sukellusharrastuksesi ja vapaaehtoistyöt. Anna työpanoksesi paikallisyhteisön ja maailman merten hyvinvoinnille. Kun pysähdyt yhteen paikkaan hieman pidemmäksi aikaan, tutustut paikalliseen elämänmenoon aivan eri tavalla kuin vain paikasta toiseen päivän välein siirtyessäsi. Haasta siis itsesi ja sukella yhtälailla veden kuin kulttuurinkin pinnan alle.

Lue lisää mertensuojeluprojektista ja tutustu myös muihin vapaaehtoistyöprojekteihin, joiden kanssa teemme yhteistyötä.

Vapaaehtoistyö Filippiineillä - Mertensuojelu

Liikkuminen Filippiineillä

Jeepneyt ovat minibusseja, jotka liikennöivät fiksatuilla reiteillä, mutta jos kaivat kuvetta, pääset, minne haluat. Toisinaan porukkaa on niin paljon, että joudut kapuamaan bussin katolle, mutta katolla on paras seikkailufiilis, joten mikäs siinä, kun vain pidät kaiteista kiinni – meno ei ehkä ole mukavimmasta päästä, mutta ainakin tutustut paikallisiin ja näet maisemia. Turvallisuuden vuoksi tarkista aina, että bussissa on muitakin matkalaisia ennen kuin hyppäät kyytiin. 

Saarten välillä kulkevat lauttayhteydet toimivat hyvin, ja liikennettä on tiheään. Paikallislehdet julkaisevat aikataulut ja niitä voi tietenkin kysyä myös hostelleista ja paikallisilta. Puiset banka-lautat liikkuvat etanavauhdilla uudempiin nopeisiin lauttoihin verrattuna.

Tiheimmin liikennöidyt solmukohdat ovat Cebu ja Manila, joista pääset helposti monille muille saarille. Cebun tiet ovat hyvässä kunnossa ja pääset liikkumaan edullisesti taksilla tai minibussilla. Isommissa kaupungeissa voit vuokrata oman auton tai kolmipyöräisen.  

Matka Filippiineille

Milloin mennä ja sää
Paras reissuaika ulottuu marraskuusta huhtikuuhun, jolloin saa olla rauhassa taifuuneilta, ja jolloin ilmasto on kuiva ja sopivan lämmin. Pääsiäisen ja joulun pyhiä kannattaa välttää, jos on allerginen turistimassoille ja korkeille hinnoille.

Vuosittain järjestettävä uskonnollinen Sinulog-festivaali Cebun saarella on värikäs juhla, jonka voi kokea tammikuussa. Festarit jatkuvat kaikkiaan yhdeksän päivän ajan. Uuden vuoden bileitä ei voita mikään, ja filippiiniläisiä raketteja ja pommeja järeämmiksi eivät ilotulitteet enää muutu!

Asiantuntijoidemme reissuvinkit

  • Boholin saarella kohtaat 200 Suklaakukkulan näyn. Lähde ja näe itse, mitä nimi oikein tarkoittaa ja minkälainen historia saarella ja sen kukkuloilla onkaan.
  • Boholin saari tarjoaa myös eläinmaailman kummallisuuksia reissaajalle: pikkuruinen, supervoimakas Yodan kaksoisolento, kummituseläin, elelee Lobok-joen tuntumassa. Risteile pitkin jokea ja vieraile näiden ihmeellisten eläinten suojelukeskuksessa.

Filippiinit - matka KILROYlta
Tervehdi supersöpöjä kummituseläimiä Filippiineillä!

  • Boracayn saarella on superparatiisin maine, mutta todellisuudessa se on vahvasti turistien kansoittama, joten kannattaa tehdä löytöretkiä muille saarille, joilta löydät enemmän rauhaa.
  • Kiehtooko ajatus manaattien kanssa uiskentelusta? Tämä touhu onnistuu ympäri vuoden Dimakyan saarella, paras ajankohta osuu kuitenkin maalis-heinäkuulle.
  • Coron on loistava hylkysukelluskohde: saarta ympäröi ketju toisen maailmansodan aikaisia hylkyjä.
  • Jos haikailet tutustumaan Palawanin maanalaiseen jokeen, kannattaa ostaa liput ajoissa.
  • Suomen kansalaisena saat 30-päivän turistiviisumin lentokentältä maahan saapuessasi, joten ei huolta etukäteen viisumihakemuksista. 

Matkat Filippiineille

Filippiinien turvallisuus

Filippiineillä on turhan korostunut maine kidnappausten luvattuna maana. Reissaajalle on usein olennaisempaa seurata säätiedotuksia, sillä taifuunit iskevät maahan vuosittain. Koska Filippiinit on maantieteellisesti sijoittunut niin, että se on seismisesti aktiivista aluetta, eivät tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset ole epätavallisia.

Ota yhteyttä