Milloin matkustaa

Milloin vaeltamaan? Paras ajankohta vaellukselle

Milloin vaeltamaan?

Sääoloilla voi olla ratkaiseva merkitys aktiviteettien ja paikkojen kokemisen kannalta, esimerkiksi sadekaudella trekkailu ei aina onnistu, kun taas kuivana kautena Amazonin sademetsän vehreys ei ehkä tule täysin esiin.

Upeimmatkin vaellusmaisemat vaativat kirkkaan sään, jotta paikkojen todellinen kauneus pääsee oikeuksiinsa. Tosin, moni vaellusreittien maailmankolkka on upea säällä kuin säällä, oli taivas sitten kirkas tai ei. Joskus vuoren rinteelle levittyvät pilvimassat jopa tekevät näystä entistä komeamman, kun katsot itse näkymää pilvirajan yläpuolelta, vuoren huipulta. 

Paras aika vaeltaa Annapurnalla

Milloin Annapurnalle? Paras aikaa vaellukselle?
Annapurnan alueella parhaat ajankohta vaellukselle ilman lämpötilan ja sademäärien osalta ovat maalis-huhtikuu ja syys-marraskuu. Samat suositukset pätevät myös Everestin perusleiristä haaveileville. Kylmintä Annapurnalla on joulu-tammikuussa ja läkähdyttävän kuumaa (ja reittivalinnasta riippuen myös pölyistä) puolestaan toukokuussa. Kylmän kauden puolesta reissuajankohtana puhuu kirkas taivas, joka on erityisen iso plussa, kun suunnittelet vaellusmatkaa.

Paras aika vaeltaa Kilimanjarolle

Milloin Kilimanjarolle? Paras aika vaellukselle?
Afrikan katolle voi vaeltaa ympäri vuoden. Tammikuusta maaliskuulle ja kesäkuusta lokakuulle kestävät jaksot ovat kuitenkin ehkä niitä "parhaita". Talvella saat trekkailla rauhallisemmissa olosuhteissa muiden vaeltajien osalta ja huipulla on kesää paremmat mahdollisuudet lumessa pyörimiselle. Vähiten pilvisyyttä on tammi- ja helmikuussa sekä heinä-syyskuussa

Maalis-, huhti- ja marraskuussa sataa eniten, mutta toisaalta matalien korkeuksien sademetsäalueilla sateen mahdollisuus on varsin korkea minä vuodenaikana tahansa eikä ns. sadekausi ole este Kilimanjaron valloitukselle. Sadetta ei kannata pelästyä turhaan, mutta vuorella sade on myös turvallisuuskysymys, kun maastosta tulee nopeasti liukas ja mutanen väsyneiden jalkojen alla. Yhdistä siis omat voimat ja taidot sopivaan vaellusjankohtaan. Yksikään asiantunteva matkajärjestäjä ei kuitenkaan vie reissaajia vaarallisiin olosuhteisiin, joten kun kuuntelet ohjeistuksia selviät varmasti myös sadepäivistä.

Sateisina kuukausina Marangu-reitin mökkimajoitus on varsin suositeltava vaihtoehto toisten reittien telttojen sijaan. Toisaalta Rongai-reitti kulkee Kilimanjaron pohjoispuolella, mikä tarkoittaa vähäisempää sademäärää etelärinteeseen nähden, mikä tekee myös siitä hyvän vaihtoehdon.

Paras aika vaeltaa Machu Picchulle
Milloin Machu Picchulle? Paras aika vaellukselle?

Machu Picchu on auki vierailijoille vuoden ympäri, mutta suosittu Inca Trail suljetaan vuosittain helmikuussa kunnostustöitä varten. Sääolosuhteiden osalta suosiollisin aika Machu Picchun vaellukselle on kesäkuusta elokuuhun. Tosin tämä on myös se suosituin (lue ruuhkaisin) aika, joten varaudu upeiden maisemien lisäksi muihin reissaajiin. Niin sanottu kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuulle asti, jolloin saat mitä todennäköisemmin nauttia kirkkaasta taivaasta ja auringonpaisteesta.     

Lämpimintä on marraskuusta maaliskuulle ulottuvalla ajanjaksolla, mutta silloin on myös sadekausi ja mutavyöryjen riski kasvaa. Tosin tällöin nautit väljemmistä vesistä, ja kun olet liikkeellä asiantuntevien oppaiden kanssa ei turvallisuudestakaan tarvitse turhaan huolehtia. Sitä paitsi alueen villiorkideat kukoistavat juuri sadekaudella.

Paras aika vaeltaa Kanadan Kalliovuorilla

Milloin Banff-kansallispuistoon? Paras aika vaellukselle?
Kesämaisemien perään haikaileville paras vuodenaika esim. Banffin kansallispuiston vaelluksille on kesäkuun lopulta syyskuun puoliväliin asti. Jo toukokuussa voi toki vetää vaellusbuutsit jalkaan, tosin voi olla, että silloin kesäaikaan turkoosina hehkuvat vuoristojärvet ovat vielä jäässä. Laskettelun ja muiden talvirientojen osalta suositeltava ajankohta on joulukuusta maaliskuulle. 

Vielä syys-lokakuussakin kannattaa suunnata Kanadan Kalliovuorille: valtaosa vaellusreiteistä on yhä auki ja välisesonkiaika tarkoittaa hieman edullisempia majoitushintoja.  

Paras aika vaeltaa Patagoniassa

Milloin Patagoniaan? Paras aika vaellukselle

Patagonia itsessään on iso maantieteellinen alue, joka levittäytyy sekä Chilen että Argentinan puolelle. Yleisesti ottaen alkuvuosi aina maaliskuulle asti on hyvää aikaa vaelluksille näissä hulppeissa maisemissa. Samalla kuitenkin etenkin tammikuu on se kaikkein ruuhkaisin ajankohta turistien osalta. Sään osalta alue on jokseenkin epävakainen, joten on mahdotonta sanoa, mikä olisi se ehdottomasti paras ajankohta Patagonian matkalle. Maalis-huhtikuussa pääset kuitenkin ihailemaan upeaa luontoa ruskan väreissä.

Meikäläisittäin keväällä ja kesällä Patagoniassa viilenee ja lumisateen mahdollisuus kasvaa, mutta vaellusreitit pysyvät auki koko vuoden, joten sen kuin vain valitset itseäsi houkuttelevan ajankohdan. Itärannikolta käsin, Valdésin niemimaalla, esim. kajakkiretkellä saatat päästä ihailemaan valaita syys-joulukuussa.  

Paras aika vaelluksille Aasiassa

Paras aika vaellukselle Aasiassa?

Aasiassa monsuunisateet vaikuttavat myös vaeltavien reissaajien suunnitelmiin. 

Intiassa sadekausi kestää pääsääntöisesti toukokuulta syyskuulle ja hikisimmät kuukaudet lämpötilojen osalta osuvat huhtikuun ja kesä-heinäkuun välille. Kesän kuumimmat hetket ovat kuitenkin loistavaa vaellusaikaa maan pohjoisosissa. Vastaavasti marras-joulukuussa vaelluksen loisteliaisuutta himmentää jokseenkin purevan kylmät pakkasilmat. 

Kun muualla Vietnamissa vielä sataa syys-lokakuussa, ovat Sapan vaellusreitit parhaimmillaan. Marraskuusta maaliskuulle on niin ikään hyvää aikaa vaellusreissuille, kunhan vain muistat varautua viileisiin iltoihin ja öihin. Toinen huippuaika vaellusmaisemien näkökulmista on maaliskuusta toukokuuhun. 

Sri Lanka tarjoilee vaeltajien iloksi vehreimmät maisemat joulukuussa, juuri keskellä sadekautta. Myös Thaimaan kansallispuistot ovat mahtavimmillaan juuri syys-lokakuussa, kun sadekausi on huipussaan: näet enemmän eläimiä, vesiputoukset pauhaavat täydellä tehollaan ja sanavarastosta loppuu adjektiivit kesken yrittäessäsi kuvailla eri vihreän sävyjä. Jos suuntaat vaeltamaan Pohjois-Thaimaahan varaudu kylmiin öihin erityisesti joulukuussa.

 

Jatka suunnittelua valitsemalla oma vaellusreissu maailmalta tai hahmottelemalla itsellesi sen oman seuraavan reissun pituus.

 

Ota yhteyttä