Milloin matkustaa

Milloin matkustaa

Milloin matkustaa

Milloin missäkin sataa ja paistaa? Missä on milloinkin kesä, missä talvi? Ja mitä se 'kesä' ja 'talvi' oikeastaan tarkoittaa, kun kyseessä on esim. Australia, Bolivia, Mongolia tai Namibia?

Miksi turhaan hajoilla märissä räntäkeleissä, kun voit kerran paistatella päivää myös auringon lämmössä! Säällä on väliä. Olitpa sitten puuteria etsivä skimbaaja, täydellisiä aaltoja jahtaava surffaaja, vehreitä kukkuloita metsästävä vaeltaja tai rusketuksesta unelmoiva rannalla lekottelija, ota reissukohteesi ilmasto ja sää huomioon lomaasi suunnitellessa.

Milloin kannattaa matkustaa minnekin on tietenkin riiippuvainen siitä, millaisista sääolosuhteista haaveilet. 

Missä kesä lämmittää mukavasti...

Karkeasti sanottuna parhaimmat ajat matkustaa maapallon pohjoispuoliskolla ovat Euroopan kesäaikoina ja päinvastoin päiväntasaajan eteläpuolelle kannattaa matkustaa Suomen talviaikaan.
Milloin matkustaa minnekin päin maailmaa - KILROY

Jos kaipaat lempeää kesäilmastoa reissussasi ja...

 • ...suuntaat pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisosiin, lähde matkaa touko-syyskuussa.
  • esim. Alaska, Islanti, Venäjä (Trans Siperia), Kanada, Portugali
 • ...suunnittelet reissua hieman lähemmäksi päiväntasaajaa, on kesä-mittarilla paras matka-ajankohta huhti-kesäkuussa ja syys-lokakuussa.
  • esim. Kiinan itäosat, Kalifornia, Marokko
 • ...matkustat päiväntasaajalle, ajoita matkasi joko marras-huhtikuulle.
  • esim. Ecuador, Indonesia
 • ...aiot nauttia menosta päiväntasaajan eteläpuolella, lähde matkaan touko-lokakuussa.
  • esim. Peru, Tansania
 • ...aiot suunnata hieman etelämpään, tähtää reissuajankohta maalis-toukokuulle tai syys-marraskuulle.
  • esim. Botswana, Australia, Argentiina
 • ...reissukohteesi on jossakin eteläisen pallonpuoliskon eteläisimmistä kolkista, ovat parhaat matkapäivät sään osalta marras-maaliskuussa.
  • esim. Chile, Uusi-Seelanti, Argentiinan Patagonia, Etelä-Afrikka

HUOM! Luonnollisesti kuitenkin vuoristoissa ja autiomaissa lämpötilat vaihtelevat asuttuja tasamaita enemmän vuorokauden eri aikoina: päivällä voi olla tuskaisen kuumaa ja yöllä lämpötila laskee nopeasti. Joten esimerkiksi Namibiassa ja Botswanassa Namibin aavikolla, Vietnamin ja Laosin ylängöillä, Intian Thar-aavikolla, Yosemiten kansallispuistossa, Bolivian La Pazissa saatat joutua vetämään pipoa korville ja takkia niskaan "keskikesälläkin".

Kun meillä on kesä täällä pohjoisessa, oseanialaiset elävät talvea ja päinvastoin. Käsitteet 'talvi' ja 'kesä' ovat kuitenkin varsin suhteellisia. Australian Darwinissa talven kylmimmät lämpötilat ovat +20 asteen tienoilla kun taas Argentiinan Ushuaiassa kesän korkeimmat lämpötilat nouset vain +10 asteen tienoille.

Missä aurinko porottaa.... 
Milloin matkustaa? - Kuumat oltavat Dubaissa

Vaikka kuinka olisit kesän lapsi ja nautit auringon paahteesta ihollasi, enemmän ei ehkä sittenkään ole aina parempi, kun puhutaan lämpötiloista. Huomioi aina myös ilman kosteus ja mahdollisuus päästä ilmastoituihin sisätiloihin, jos lämpötila on merkittävä tekijä matkasuunnittelussasi.

Ja vaikka kulkisitkin ennemminkin kohti kuumuutta kuin sitä karkuun, muista suojautua auringon säteiltä ja muista juoda tarpeeksi vettä!

 • Kuolemanlaakso USA:ssa pitää ilman lämpötilan maailmanennätystä 56,7ºC; normaalitkin keskikesän lämpötilat pyörivät yli 45ºC  tienoilla.
 • Intiassa touko-heinäkuussa yli 40 asteen lämpötilat ovat varsin tavallisia. 
 • Jordaniassa, etenkin laaksoissa, kesä-elokuun yli 40 asteen lämpötilat tuntuvat tukalan kuumalta. 
 • Dubaissa heinä-elokuussa päivän ylin keskiarvo on yli 40ºC. Touko-, kesä- ja syyskuussakin on kuumaa, mutta tuolloin lämpötilat jäävät keskiarvotasolla alle 40 asteen.
 • Bangkokin yllä leijuu erityisen kuuma ja kostea ilma maalis-toukokuussa, jolloin lämpötilat ovat tasaisesti 35ºC paikkeilla, eikä illat ja yöt pahemmin tuo helpotusta.

Missä ihailet talvimaisemia...

Milloin matkustaa? - Lumimaisemia KanadassaOikeanlaisilla varusteilla selviää oikeastaan missä tahansa eikä tammikuinen Mongoliakaan ole juttu eikä mikään. Oikeanlaiset varusteiden hankinta ei automaattisesti tarkoita matkakassan tuhoamista kalliisiin erikoistamineisiin, mutta kylmässä ilmassa ei yksinkertaisesti pärjää mukavasti ilman kerrospukeutumista. 

Jos valkoiset maisemat kutkuttelevat mielessäsi, pidä mielessä ainakin seuraavat vaihtoehdot:

 • Banffin ja Jasperin vuoristoiset kansallispuistot ja erityisesti Banffin lasketturinteet marraskuun puolivälistä toukokuun loppuun
 • Islanti tarjoilee huikeat puitteet talviseikkailuille
 • Uudessa-Seelannissa vaellat jäätiköllä ja laskettelet & lautailet alas hulppeissa maisemissa
 • Alaskassa ihailet jylhiä lumihuippuisia vuoria myös kesäaikaan.

Lue lisää talvikohteista.

Missä sataa kaatamalla...

Monsuunisateet, taifuunit ja hurrikaanit vaikuttavat yhtä lailla reissaajiin kuin paikallisiin, joten muista että vaikka kuinka olet lomalla, et voi automaattisesti odottaa katkeamatonta auringonpaistetta 7 päivää viikossa, 24 tuntia vuorokaudessa.

Rankkasateet ja kovat tuulet saattavat myös vaikuttaa lentoliikenteeseen, joten varaudu lentojen myöhästymisiin ja peruuntumisiin. Tärkeintä on pitää yllä hyvää asennetta: säälle ei voi kukaan mitään, joten älä turhaan kiukuttele. 

Toisaalta vaikka kuinka reissasit monsuunikauden aikana, se harvemmin tarkoittaa, että reissukohteessasi sataa ympäri vuorokauden. Toisaalla sadekausi jopa tarkoittaa potentiaalisesti upeampia maisemia, kun riisiterassit hehkuvat kirkkaan vihreinä ja vesiputoukset ja joet pauhuavat uomat täynnä. Sadekausi tarkoittaa useimmiten myös edullisempia hintoja ja majoituksia.

Monsuunisateet
Kaakkois-Aasiassa monsuunikausi alkaa jotakuinkin toukokuussa ja jatkuu aina marraskuulle asti. Rankimmat ja pitkäkestoisimmat sateet ajoittuvat elo-lokakuulle. Monin paikoin Aasiassa (esim. Japanissa, Taiwanissa, Filippiineillä, Hongkongissa) kehittyy samaan aikaan myös taifuuneja.

Milloin matkustaa - Sadekausi, monsuunisateet

Hurrikaanit
Hurrikaanien kanssa ei kannata leikkiä. Seuraa aina paikallisia ohjeita, jos olet reissussa hurrikaanin reitillä. Tiesitkö muuten, että hurrikaani, taifuuni ja sykloni ovat kaikki periaatteessa samoja sääilmiöitä, niistä vain käytetään eri nimitystä riippuen missä päin maailmaa ne esiintyvät. 

 • USA – Hurrikaaneja muodostuu pohjoisella Atlantilla tavallisesti kesäkuusta marraskuuhun. 
 • Karibia – Hurrikaanikausi heinäkuusta lokakuulle, jolloin emme suosittele alueelle matkustamista ollenkaan.
 • Fidzi – Sykloonikausi ulottuu joulukuusta maaliskuulle, jolloin kannattaa välttää aluellee matkustamista. 

Matkan ajankohdan ja aktiviteettien ollessa selvillä on seuraava iso steppi reissusuunnittelussa reissun pituuden päättäminen. 

Ota yhteyttä