Kuinka kauan varata aikaa reissuun?

Kuinka kauan varata aikaa reissuun?
Matkustaminen ei ole suoritus, joka tulee toteuttaa mahdollisimman lyhyessä ajassa. Reissaamisen kohdalla tällainen tehokkuusajattelu kannattaa unohtaa. Keskity sen sijaan kokemuksiin ja siihen kaikkeen mitä näet, kuulet ja opit matkan varrella.

Pitkällä matkalla ehtii toki enemmän, mutta jo muutamankin viikon reissulla voi kokea vaikka mitä. Suunnitteluvaiheessa kannattaa olla realistinen sen suhteen, mitä kaikkea missäkin ajassa ehtii. 

Googlen kartoista saat alustavan käsityksen etäisyyksistä, mutta jos haluat tietää, kuinka kauan paikasta toiseen siirtyminen oikeasti kestää, kuinka helppoa ja aikaavievää on julkisilla liikkuminen ja kuinka paljon aikaa kannattaa varata lepoon ja aktiviteetteihin, ota yhteyttä reissaaviin asiantuntijoihimme.

Tältä sivulta löydät esimerkkejä erilaisten, lyhyiden ja pitkien, reissujen kestoista. 

Mitä kaikkea ehdin reissussa tehdä?

Jotkut tykkäävät reissata intensiivisesti ja herätä joka aamu uudessa paikkaa. Toiset taas ovat "laiskoja" reissaajia ja nauttivat paikallaan olosta ja yhteen paikkaan tutustumisesta. Suorita siis ensialkuun hieman itsetutkiskelua sen osalta, haluatko ennemmin nähdä paljon pintapuolisesti vai hieman vähemmän, mutta syvemmin. Onko sinulla mahdollisuus viikkojen mittaiseen yhden maan täsmäreissuun vai kenties kuukausia kestävään harhailuun maailmalla?

Kuinka paljon varata aikaa matkalle - KILROY

Jos haaveilet rannikolta rannikolle road tripistä USA:ssa tai Kanadassa, varaa aikaa vähintään kuukauden päivät. Jos haluat pitää ajamisesta vapaita päiviä tai seikkailla välillä esim. kansallispuistoissa, ei kolmekaan kuukautta ei ole ylimitoitettu reissuaika. Suosittelemme, että jätät itsellesi mahdollisuuden jäädä kaupunkiin pariksi ylimääräiseksi päiväksi mukava seuran, seuraavana päivänä alkavien markkinahulinoiden tai ihan vaan matkaväsymyksen takia.

Jos unelmissasi siintää Trans Siperia -reissu, hyvä loman pituus on kahdesta kolmeen viikkoon. Ehdit toki Moskovasta Vladivostokiin tai Pekingiin jo 7–8 päivässä, mutta välipysähdyksiä ja päätepysäkin maisemista nauttimista varten – oli se sitten Kiinassa tai Venäjällä – kannattaa varata vähintään muutama ylimääräinen päivä. 

Sukelluskurssin suorittaminen reissussa onnistuu viidessä päivässä. Tosin Maltaa lukuunottamatta sukelluskohteet ovat varsin kaukana, joten sukellusreissulle kannattaa varata vähintään muutama ylimääräinen päivä. Sukelluksen ja lentämisen yhdistämiseen on myös omat turva-ajat, joista ei kannata tinkiä.

Haaveena reppureissaus Kaakkois-Aasiassa? Jos suunnitelmissasi on tutustuminen Thaimaan, Laosin, Vietnamin ja Kambodzan maisemiin ja kulttuureihin, voit laskea matka-aikaa karkeasti 2 viikkoa maata kohden. 

Nopeampikin aikataulu toki onnistuu, jos priorisoit reissukohteitasi ja suunnittelet kaiken etukäteen tarkasti. Jos omatoimisen harhailun sijaan, sinulla kiehtoo enemmän ajatus valmiiksi suunnitellusta, kurkkaa esimerkiksi Explorers' Clubimme Vietnamin, Laosin ja Thaimaan yhdistävä 22 päivän reissu.

Pari viikkoa per maa on hyvä alustava laskutapa myös Väli-Amerikassa reissaamiseen. Etelä-Amerikan puolella taas maiden koko on sitä luokkaa, että jos mielit nähdä maasta yhtä-kahta kaupunkia enemmän, on parempi budjetoida aikaa kuukausi per maa.

Jos taas ultimate haaveesi on Ushuaia ja Etelämanner, varmista että kalenterissasi on loma-aikaa vähintään 3 viikkoa.

Myös Oseanian seikkailut ovat pitkän lentomatkan päässä, joten jo sen – ja luonnollisesti myös aikaeron – takia näille reissuille kannattaa laskea muutama ylimääräinen päivä itse matkan tekoon. Australian ja Uuden-Seelannin valloituksia varten hyvänä lähtökohtana voi pitää kuukautta molemmissa maissa. Kurkkaa inspiraatiota ja tarkempia apuja ajankäyttöön esim. road trip -reiteistä: maantieseikkailut Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Jos taas Lähi-Idän seikkaulut kutkuttavat ja haluat seurata Silkkitien reittiä Istanbulista Pekingiin, varaa reissuusi aikaa vähintään kuukausi. Pidempiäkin seikkailuja tietenkin löytyy...

Maailmanympärimatka

Kuinka kauan varata aikaa matkalle - KILROYKartasta näet suuntaa antavasti, kuinka kauan kannattaa varata reissuaikaa minnekin päin maailmaa. Näiden aikojen puitteissa et ehdi koluamaan joka paikkaa, mutta näet jo paljon. Huomaa, että ajat ovat viitteellisiä joten hieman vähemmälläkin voit toteuttaa unelmiesi reissun ja vastaavasti pidemmäksikin ajaksi riittää tekemistä. Lue tarkemmin esimerkkireitistä.

Jos asiaa tarkastelee parhaan mahdollisen reissukokemuksen kannalta, ei ehkä kannata yrittää maailmanympärimatkaa 80 päivässä, vaikka se toki on mahdollista. Jos toiveenasi on matka maailman ympäri, varaa matkantekoon – ja ennen kaikkea matkasta nauttimiseen – vähintäänkin 2–3 kuukautta. Reissun voi toki suorittaa nopeamminkin, mutta liikaa ahmiessa, skippaat aivan turhaan kaikki maut. 

Puolessa vuodessa ehdit jo hyvin, ja vuodessa on jo ruhtinaallisesti aikaa. Pelkän ajan lisäksi, mieti mitä kaikkea haluat reissussa tehdä ja nähdä; mitkä kaikki maat ja nähtävyydet ovat must-listallasi ja mitä kuinka paljon aikaa haluat jättää sattuman ja hetkellisten mielitekojen varaan. 

Mihin viikkomäärään tahansa sitten päädytkin, muista jättää suunnitelmassasi aikaa myös uuteen kulttuuriin sopeutumiseen, aikaeroon ja reissuväsymykseen. Jos stressaat jatkuvasti siitä, mitä kaikkea olisi ehdittävä tehdä, et pääse lainkaan lomafiilikseen. Sitä paitsi hyvin levänneenä vältyt monilta hankaluuksilta.

Lue lisää maailmanympärimatkoista ja niiden suunnittelusta. Kurkkaa samalla kasa reittiehdotuksia inspiraatioksi

Aktiviteetit, reissun ajankohta ja pituus selvillä? Pureudu seuraavaksi raha-asioihin. Lue lisää erilaisten matkojen hinnoista ja reissua varten säästämisestä alla olevan linkin takaa!

Ota yhteyttä