Kulut matkalla

Kulut matkalla - Rahanmeno
Reissaamiseen kuluu auttamatta rahaa. Osa kuluista on helppo arvioida etukäteen ja osa sitten taas ei. Kun maksat lennot, ainakin osan majoituksesta ja aktiviteeteista etukäteen, helpotat matkan päällä budjetointia, sillä reissussa vastaan tulee aina kuluja, joita et ole osannut huomioida etukäteen.

Teet itsesi hulluksi, jos yrität laskea etukäteen kaikkia matkan aikaisia menoeriä. Suuret linjat on hyvä budjetoida varsin tarkkaan, mutta jokaista vesipulloa ja kadunvarsivälipalaa sekä taksi-, bussi- ja riksamatkojen kuluja on mahdoton laskelmoida. 

Luksusta budjettimatkailun väliin 

Majoitus on yleensä ottaen hyvä ja helppo tapa säästää: yövy dormeissa yksityisen hotellihuoneen ja sijaan ja väsää aamiainen itse hostellin keittiössä valmiiseen pöytään hotellin aamiaissalissa kävelemisen sijaan. Muista myös telttailu, airbnb, couch surfing ja matkapakut majoitusvaihtoehtoina.

Kaiken säästämisen keskellä on hyvä muistaa, että välillä lisäeurojen investointi antaa paljon takaisin. Erityisesti pitkällä reissulla on hyvä idea yöpyä silloin tällöin yö tai kaksi hotellissa. Oma rauha, oma suihku ja vapaus levittää tavarat pitkin huonetta antavat yllättävän paljon lisäenergiaa, jonka myötä saat taas reissaamisesta enemmän irti.

Lue lisää majoitusvaihtoehdoista.

Kulut matkalla - Yöpyminen

Tippaaminen – Yllättäviä kuluja

Mikään ei tee huonompaa ensivaikutelmaa kuin huono tippaaminen. Älä siis turhaan anna itsestäsi huonoa mielikuvaa paikallisille vaan ota etukäteen selvää tavoista – ja noudata sitten niitä. Tipin jättäminen on usein reissaajille hieman vaikeaa: milloin ja miten tippi pitäisi antaa ja kuinka paljon. Valitettavasti tähän ei ole yksiselitteistä, kaikkiin tilanteisiin sopivaa vastausta. 

Pidä mielessä, että monin paikoin palveluhenkilökunnan palkka koostuu pääosin tipeistä. Sitä paitsi tarjoilijat, taksikuskit ja erilaisten päiväretkien oppaat ovat mitä parhaita neuvonantajia paikallisissa asioissa, joten heidän kanssaan kannattaa jutustella niitä näitä ja kysellä vinkkejä.

Tässä muutamia tippipoimintoja maailmalta:

  • USA ja Kanada ovat tippikulttuureja eli trajoilijat ja erinäiset matkaoppaat odottavat 10-15% tippiä.
  • Turkissa tippiä voi jättää ainoastaan käteisenä. Yleinen käytäntö on 10% laskun loppusummasta.
  • Yleisesti Aasiassa ei ole tapana tipata. Jos kuitenkin olet esim. retkellä oppaan tai autonkuljettajan kanssa kokonaisen päivän ja saat hyvää palvelua, jätä n.10% ylimääräistä sovitusta hinnasta. Japanissa tippaaminen on loukkaavaa.
  • Venäjällä varmista, että annat ravintolassa tipin suoraan tarjoilijalle. Pöydälle jätetty tippi päätyy usein muille kuin tarjoilijoille.
  • Costa Ricassa palvelumaksu sisältyy jo palvelualan hintoihin. Tästä huolimatta ravintolalaskuissa saattaa lukea "Service not icluded". Jätä tippiä, jos koet saaneesi erityisen hyvää palvelua. 
  • Brasiliassa, jos palvelumaksua ei ole sisällytetty loppusummaan, jätä tippiä n. 15% hyvästä palvelusta. Tippaa kuitenkin aina Brasilian realeissa esim. dollareiden sijaan. Maan oman valuutan käyttäminen on aina suositeltavaa, mutta erityisesti Brasiliassa dollareiden käyttö voidaan tulkita loukkaavaksi.
  • Australiassa tippaaminen ei kuulu perinteisiin käytäntöihin. Jos kuitenkin saat erityisen hyvää palvelua, voit jättää 10-15% tippiä.
  • Uudessa-Seelannissa tippaaminen on käytäntönä oikeastaan ainoastaan hienoissa ravintoloissa, joissa tavallinen summa on 10% laskusta. 

Kulut matkalla - Tippaaminen ja tinkaaminen

Tinkaaminen – Matkakulujen minimointi

Jos tippaamisesta muodostuu lisäkustannuksia, on tinkaaminen taas hyvä paikka säästää. Monin paikoin maailmalla ensimmäiseksi kuulema hinta on tosiaan vasta se ensimmäinen hinta, josta lähdetään liikkeelle. Tämä pitää eristyisesti paikkansa toreilla, mutta usein tinkiä voi jotakuinkin kaikkialla: hostelleissa, takseissa, päiväretkissä jne. 

Paras tapa oppia tinkaamisen salat on pysytellä yhdessä maassa hieman pidempi aika, jotta opit paikallisen hintatason ja näet, paljonko paikalliset mistäkin maksavat. Erityisesti Kiinassa ja Intiassa tinkaaminen on olennainen osa sosiaalista kanssakäymistä, joka liittyy vahvasti kaupantekotilanteeseen. Tinkimisen lomassa juttele niitä näitä ja ole aidosti kiinnostunut vastapuolen kertomasta. 

Pikavinkit kulujen minimoimiseksi

Isoin huomaamatta kertyvä kuluerä matkan aikana muodostuu alkoholista. Juhlinta kuuluu lomaan, mutta pidä juhlabudjettisikin seurannassa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

Kun budjettiasiat on hallussa, siirry matkavalmisteluissasi lukaisemaan pari keskeistä asiaa turvallisuudesta.  

Ota yhteyttä