Kulttuurishokki

Kulttuurishokki
Oudot tavat, epämääräinen väsymys, tunne ulkopuolisuudesta, nolot tilanteet, väärinymmärrykset ja yllätykset kuuluvat kaikki reissaajan arkeen. Kulttuurishokki on normaali ilmiö, joten älä turhaan pelästy sitä.

Kulttuurishokki voi kolahtaa kohdalle ihan missä päin maailmaa tahansa. Itse asiassa oikeammin olisi sanoa, että jos et koe minkäänlaista kulttuurishokkia, et ehkä reissaa "oikein".

Toki jokainen reissaa tavallaan, mutta vasta kun tutustut paikallisiin ihmisiin, syöt siellä missä paikallisetkin, osallistut paikallisiin juhlapäiviin ja yrität opetella sanan tai pari paikallista kieltä, saat todellista tuntua uuteen kulttuuriin. Kun heittäydyt tuntemattomaan ja hyväksyt, ettet tiedä kaikkea, olet avoin oppimaan uutta. Toki samalla olet myös haavoittuvainen kulttuuristen virheiden tekemiselle, mutta se ei ole vaarallista. Päinvastoin, virheiden tekeminen on parhaimmillaan vatsalihakset kipeyttävän hauskaa. Juuri tästä reissaamisesta on kyse! 

Kulttuurishokki - paikallisia asukkaita

Väsymys painaa

Paikasta toiseen siirtyminen, pitkät lento-, juna- ja bussimatkat väsyttävät, joten jätä matkaohjelmaasi aikaa myös levolle. Väsymystä aiheuttaa myös kuumat lämpötilat sekä jatkuva vieraiden kielien puhuminen ja kuunteleminen – siitäkin huolimatta, että pystyisit aivan hyvin kommunikoimaan kyseisillä kielillä.

Jatkuva kulttuurikoodien ratkaiseminen ja yritys ymmärtää ympäröivää maailmaa väsyttää ketä tahansa. Väärinkäsitykset, turhautumiset ja nolot hetket kuuluvat asiaan. Älä siis turhaan vetäydy omiin oloihisi lannistuneena, vaan ole aktiivinen. Älä ota itseäsi liian tosissasi. Mielialojen vaihtelut kuuluvat niin ikään asiaan, varsinkin jos olet reissun päällä pitkään. Aina ei vain jaksa, mutta muista, että hyvin nukuttu yö tekee usein ihmeitä eikä kaiken tarvitse olla sinun juttusi.  

Kulttuurishokki - paikallisia asukkaita Inca Traililla

Ei oikein tai väärin, vain erilailla 

Minne sitten menetkin, asiat ovat kaikella todennäköisesti tavalla tai toisella erilaisia. Pääset nopeammin mukaan paikalliseen elämänmenoon, ja erityisesti nauttimaan siitä ja arvostaamaan kaikkea sitä upeaa erilaisuutta, kun unohdat olettamuksen, että yksi tapa tai käytäntö olisi toista parempi.

Se mihin olet kotona tottunut on vain yksi tapa ja toimii Suomessa, mutta asiota voi tehdä niin monella tavalla. Älä turhaan tuhlaa energiaasi taistelemalla paikallisia arkisia tapoja vastaan. Eroavaisuuksien bonglailu ja kulttuuristen tapojen taustojen ymmärtäminen on rikastuttavaa. Kysele paikallista niin opit. Muista että aidon kiinnostuneet kysymykset otetana useimmiten vastaan mielellään: vältä opettamista ja toistuvia vertailua "Miksi teette näin, kun me tehdään näin?" "Eikö olisi helpompi tehdä näin..."

Kulttuurishokki - Outoja ruokia

Älä ota itseesi, jos brasialaiset kysyvät sinulta toistuvasti, haluatko käydä suihkussa, äläkä turhaan häkelly, kun Filippiineillä ja Kolumbiassa ihmiset osoittavat asioita etusormen sijaan huulillaan. Kun intialainen pudistaa päätänsä, hän tarkoittaa kyllä. Samainen intialainen saattaa kyllä myös viestiä samaisella pään helistyksellä 'ei' tai 'ehkä'. Ota siitä nyt sitten selvää. Monissa Etelä-Amerikan maissa illan päättäminen ja jäähyväiset kestävät kauan, sillä ei riitä että huikkaat "moi" ulko-ovella. Jokainen paikallaolija kuuluu hyvästellä halauksien ja poskisuudelmin yksitellen. Tämä kaikki vaikka tapaisittekin samalla porukalla jo seuraavana päivänä.

Mitä kauemmin pysyttelet yhdessä paikassa, sitä paremmin pääset perille paikallisista tavoista ja ihmiset ajattelutavasta. Joten ota kulttuurishokki vastaan avoimin mielin: se tarkoittaa, että olet oppimassa jotakin uutta!

Kulttuurishokki - Eri maa, eri tavat

Kulttuurishokki kotona

Kotiin palaaminen varsinkin pitkään kestäneen reissun jälkeen saattaa joskus tuntua vaikealta. Paluu normaaliin elämänmenoon onkin yhtäkkiä outoa eikä kukaan oikein tunnu ymmärtävän, mistä puhut ja mitä tarkoitat.

Maiseman vaihdon ja takaisin "vanhoihin" tapoihin totuttelu vie aikansa, joten jälleen kerran, anna itsellesi aikaa. Jo se että tiedostat kulttuurishokin, auttaa paljon. Ystävät, perhe ja koulu- ja työkaverit eivät kaikki olekaan yhtäkkiä typeriä ja outoja, sinulla vain on meneillään jälleen uusi sopeutumisvaihe.

Moni reppureissaaja ja välivuottaan viettävä aloittaa kotiin palatessaan uuden työn tai koulutuksen, joka vaatii keskittymistä heti ensimetreiltä lähtien. Siksi suosittelemmekin, että jätät muutaman viikon aikaa takaisin kotioloihin totutteluun ennen "normaalin" elämänmenon alkamista.

 

Ruokatavat ja -annokset ovat keskeinen osa kulttuuria, joten heittäydy rohkeasti kulinaristisiin nautintoihin...

 

 

Ota yhteyttä